Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tio-i-topp destinationer för vinresor, enligt Munskänkarna: Champagne, Piemonte, Toscana m.fl.

Dela / gilla artikeln:

Munskänkarna, den stora svenska föreningen för vinprovare och vinentusiaster gjorde nyligen en enkätundersökning bland sina medlemmar om vilka vinregioner de helst reser till, eller har rest till. De tre vindistrikten som kom i topp som resmål för vinresor var:

 1. Champagne
 2. Piemonte
 3. Toscana

Det är uppenbart att vinentusiaster är också glada i att resa och att upptäcka vinet på plats, där det görs. Av de distrikt som kom på tio i topp arrangerar vi på BKWine resor till nästan samtliga.

319 av föreningen Munskänkarnas medlemmar deltog i undersökningen. Av dessa hade 87 % någon gång varit i ett vindistrikt för att smaka viner och för att lära sig mer.

Hela topplistan ser ut så här:

 1. Champagne
 2. Piemonte
 3. Toscana
 4. Mosel
 5. Loire
 6. Alsace
 7. Alto Adige
 8. Bordeaux
 9. Bourgogne
 10. Douro

Det är inga stora överraskningar på listan. Det är uppenbart att reslusten hänger nära ihop med vilka viner som för stunden är populära. För fem år sedan hade säkerligen Veneto (med Soave och amarone) varit med på listan — amarone var ju under lång tid ett av svenskarnas favoritvin — men idag har amaronevinerna tappat (en aning) i popularitet, och det återspeglar sig i de efterlängtade vindestinationerna.

Champagne, Piemonte (Barolo i synnerhet) och Toscana är ju idag svenskarnas favoritviner. Det syns förstås även i hur populära BKWines resor är till dessa destinationer. Det är dock tydligt att de två första har ett stort försprång i popularitet jämfört med nummer tre.

Vingårdslandskap i Toscana
Vingårdslandskap i Toscana, copyright BKWine Photography

Mosel är en destination som ibland förekommer på vårt reseprogram, dock inte ofta. Att detta tyska distrikt kommer så högt upp på listan har nog en hel del att göra med att det är ett av de närmsta vindistrikten för en utflykt från Sverige.

Loire är en gammal klassiker som länge varit lite i bakvatten men som nu har fått välförtjänt renässans. Det är ett distrikt med fantastiska både vita och röda viner, ofta undervärderade. Ett populärt resmål även hos oss.

Alsace var förr ett populärt vindistrikt, men sedan en ganska lång tid kämpar det i motvind på butikshyllorna. Det är tråkigt, för de gör fantastiska viner. Delvis kan nog Alsace tacks sitt nordliga läge för svenskars benägenhet att åka dit (säkerligen ofta med bil).

Vingårdar i Loire
Vingårdar i Loire, copyright BKWine Photography

Alto Adige är ett bedårande vackert vindistrikt i nordöstra Italien. Det är inte särskilt välkänt och det finns heller inte många viner därifrån i Sverige. Så det är väl det mest oväntade vindistriktet på listan. Men det har utnämnts till Munskänkarnas Årets Vinort 2023 vilket tveklöst är det som placerat Alto Adige på denna lista. Vi på BKWine har haft distriktet i tankarna flera gånger men det har aldrig lyckats ta sig upp på vårt reseprogram. Men är du intresserad — kanske hela din Munskänkssektion — så ordnar vi gärna en skräddarsydd resa dit.

Bordeaux och Bourgogne är två av de allra mest klassiska och prestigefyllda vinresedestinationerna. Två stora franska klassiker. Det är förstås två vindistrikt som den sanne vinentusiasten vill besöka åtminstone en gång. De är lika stora klassiker på vårt vinreseprogram. Den allra första vinresan som vi gjorde, som var privatarrangerad för vänner, var till Bordeaux 1986. Det är nog få som kan Bordeaux och Bourgogne så utan och innan som vi. Flera gånger om året blir det resor dit.

Och slutligen, på tionde plats, Dourodalen. Portugal tar också en plats på listan, vid sidan av Frankrike, Italien och Tyskland, med Douro. Det är uppenbarligen ett distrikt som lockar svenskar, trots den långa resan dit. Man kan förstå varför. De gör förstås strålande viner och staden Porto är en verkligen charmig pärla, men det är vingårdslandskapet uppe längs floden som gör detta distrikt så speciellt. Ett av världens mest spektakulära vinlandskap, hisnande vackert.

Vill du resa till något av dessa vindistrikt så är det bara att höra av dig!

Men det finns förstås massor med andra destinationer för vinresor som du också kan upptäcka med oss.

Landskap i Douro, med terrasser och vingårdar och Pinhao
Landskap i Douro, med terrasser och vingårdar och Pinhao, copyright BKWine Photography

Kan du hitta en bättre vinresa? En vinresearrangör som du kan lita mer på? Som kan ge dig en bättre vinupplevelse och mer insikt och nöje? Kommersiellt oberoende av vinproducenterna och som därför kan ta dig till de bästa besöken.

Sveriges längst verksamma och mest erfarna vinresearrangör. Författare till 11 prisvinnande böcker, däribland en kursbok för Munskänkar. Internationella konsulter i vinturism. NE-Nationalencyklopedins vinredaktörer. Skribenter på amerikanska Forbes. Internationella vindomare. De enda svenska vinskribenter som regelbundet citeras internationellt på t.ex. Wine Business Monthly, OIV, och annat. Med mera.

Res på vinresa med Sveriges mest kunniga och mest erfarna vinresearrangör.

Vingårdar, en by och cyklister i Montagne de Reims, Champagne
Vingårdar, en by och cyklister i Montagne de Reims, Champagne, copyright BKWine Photography
Vingårdar och en liten by med berg i fonden i Piemonte
Vingårdar och en liten by med berg i fonden i Piemonte, copyright BKWine Photography
Byn Katzenthal med vingårdar i Alsace
Byn Katzenthal med vingårdar i Alsace, copyright BKWine Photography
Fatkällaren på ett stort slott i Bordeaux
Fatkällaren på ett stort slott i Bordeaux, copyright BKWine Photography
En landsväg genom vinfälten mot Beaune i Bourgogne
En landsväg genom vinfälten mot Beaune i Bourgogne, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!