Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vinresa i Istrien i Kroatien, med tryffel

Dela/gilla reseprogrammet:

Vin och vit tryffel i Istrien, Medelhavets vackraste kust

Munskänkarnas ”Årets vinort — Årets vinby”

— Åk med oss till Kroatien och var först med att upptäcka detta nygamla vinland! Med en fantastisk mattradition, en natur som kan mäta sig med Toscana och spännande vinproducenter, lovar vi att denna resa till Istrien blir något extra. Landskapet är fantastiskt vackert, både den dramatiska kusten och inlandet med sina pinjeträd, cypresser och olivträd. Istrien är också ett paradis för solbadare. Vattnet är kristallklart, här finns små öar, vikar och uddar att upptäcka. Men så här års är det framför allt de banbrytande vinodlarna och den lokala gastronomin som lockar. Detta är Medelhavet när det är som bäst.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan


Nästa vinresa till Istrien i Kroatien:

 • Kontakta oss!


Detta är ett typprogram, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång. Se i menyn “Våra resor > Aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Istrien är halvön längst upp i Kroatien som sträcker ut sig i Adriatiska Havet. Det är nära till Italien, både landvägen och tvärs över vattnet. För inte länge sedan var Istrien faktiskt också en del av Italien. Nästan alla pratar även italienska och mat och vin har många drag av den italienska gastronomin.

I Istrien trivs naturligtvis också vinrankorna och vinet i Istrien har de senaste åren utvecklats till något att räkna med.

De gamla traditionella sätten att framställa vin finns kvar men ett modernt tänkande, som gagnar kvaliteten, har snabbt gjort sitt inträde. Denna kombination av gammalt och nytt är spännande och du kommer att upptäcka en stil av viner som man inte är så van vid. Och du kommer att stöta på ”nya” druvsorter som teran, refosk och malvazija istarska.

Men det är inte bara vacker natur och goda viner som Istrien erbjuder. De kulinariska skatterna förtjänar en egen resa. Läckerheter från havet – ostron, pilgrimsmusslor, spindelkrabbor och andra skaldjur inte minst – kommer vi att avnjuta under resan. Men även mycket annan traditionell mat: charkuterier och korvar, pasta, lokala ostar, med mera.

Olivoljan och den lufttorkade skinkan är högklassig och den eftertraktade vita tryffeln, den som man hittar i Piemonte, är också en specialitet.

Unga, ambitiösa kockar utnyttjar alla fina råvaror som finns och kombinerar nya och gamla, traditionella recept. Högklassiga restauranger finns det gott om. Vår vinresa är också en gastronomiresa!

Du flyger till Zagreb och där hämtar vi med buss. Flygförbindelserna mellan Zagreb och Stockholm och Köpenhamn är mycket bra.

Vi bor i den fina staden Poreč, på stadens äldsta, men nyrenoverade, hotell, några meter från vattnet. Strax intill hotellet ligger den berömda basilika som började byggas på 500-talet (jo, du läste rätt).

Det blir en fantastisk resa fyll med vin, gastronomi och historiens vingslag.

Resan leds av en av BKWines expertguider. Det detaljerade programmet följer nedan.

Vingårdar i ett vackert och dramatiskt landskap, Istrien, Kroatien
Vingårdar i ett vackert och dramatiskt landskap, Istrien, Kroatien, copyright BKWine Photography

Mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Kroatien och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Kroatiens vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Kroatien, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.

Varför åka på mat- och vinresa till Istrien?

Guido Schwengersbauer har bott i Kroatien i många, många år. Idag driver han ett charmigt hotell, La Parenzana, i den lilla byn Buje på den istriska halvön. En av hans passioner är den istriska maten och vinet. När vi träffade honom i Istrien och frågade varför man ska åka dit, varför han älskar den istriska maten och det istriska vinet så mycket. Se videon:


Program – vinresa till Istrien, Kroatien

Detta är ett “typprogram”, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång.

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag – Ankomst till Zagreb
 • Dag 2, torsdag – Norra Istrien, med olivolja
 • Dag 3, fredag – Bergsbyn Motovun och vit tryffellunch
 • Dag 4, lördag – Söder om Poreč, förbi fjorden och till Rovinj
 • Dag 5, söndag – Hemfärd

Onsdag, dag 1 — Ankomst till Zagreb

Du åker på egen hand till Kroatiens huvudstad Zagreb. Vi träffas på flygplatsen klockan 15.00. Ett tips, om du har tid, är att komma en eller två dagar tidigare och spendera dessa dagar i Zagreb som är en mycket vacker stad.

Vår buss står redo att ta emot oss på flygplatsen och vi börjar våra resa mot Istrien. Vi har en resa på tre och en halv timme framför oss och vi utnyttjar tillfället till att berätta om vad som ska hända under vår resa, om Kroatien som land, historien, vinet och maten.

Tidig kväll anländer vi till Poreč och vi checkar in på 4-stjärniga Grand Hotel Palazzo. Hotellet har nyligen öppnat efter en omfattande renovering. Det är det äldsta hotellet i Poreč, byggt 1910, med ett mycket fint läge vid vattnet. Här finns en utomhuspool som kan användas även på vintern, en förstklassig restaurang och ett spa.

Staden Poreč är en liten pärla till stad med sin bysantinska basilika som började byggas 553, som förklarats som världskulturarv av UNESCO, och det berömda promenadstråket.

Vi möts över en gemensam välkomstmiddag med goda, lokala specialiteter.

Dags för en gastronomisk lunch, Istrien, Kroatien
Dags för en gastronomisk lunch, Istrien, Kroatien, copyright BKWine Photography

Torsdag, dag 2 — Norra Istrien, med olivolja

Vår buss hämtar upp oss på morgonen vid hotellet och vi ger oss ut i vingården. Vi åker norrut, mot gränsen till Slovenien, vilket ju också är mycket nära gränsen till Italien.

Närheten till Italien gör att många av dagens vinmakare i Istrien är utbildade i Italien. Istrien är faktiskt en två-språkig region och alla skyltar står på både kroatiska och italienska. Alla här pratar italienska.

Vi börjar med att besöka en av de mest kända vinproducenterna i Kroatien, nämligen Kozlovič nära byn Momjan. Gianfranco och Antonella Kozlovič har 25 hektar, däribland en del mycket gammal malvazija, och har byggt en helt ny, modern vinanläggning. Paret tog över familjens vingård för 20 år sedan. Gianfranco har varit passionerad av vin sedan barnsben.

Till lunch åker vi den upp till byn Brtonigla som ofta går under sitt italienska namn, Verteneglio. Här finns en av Kroatiens mest kända restauranger, San Rocco. Vi äter lunch i trevliga Vinoteca San Rocco. Vi smakar också restaurangens egen, mycket goda, olivolja.

Efter lunch besöker vi Franco Cattunar och hans familj. De producerar både vin och sedan en tid tillbaka också en exklusiv olivolja. Vinerna görs på teran, malvazija, cabernet sauvignon, chardonnay och merlot och olivsorterna som odlas är istarska bjelica, leccino and pendolino.

Sen eftermiddag är vi tillbaka vid vårt hotell. Kväll är fri för egna upptäckter i Poreč.

Skål för en härlig tryffellunch, Istrien, Kroatien
Skål för en härlig tryffellunch, Istrien, Kroatien, copyright BKWine Photography

Fredag, dag 3 — Bergsbyn Motovun och vit tryffellunch

Vi börjar dagen med att åka en bit in i landet, till byn Motovun, som tronar högst upp på en bergstopp. Den är en höjdpunkt i dagens vackra landskap.

Vi ska hälsa på hos Vina Tomaz i Motovun. Vingården sköts av det unga paret Klaudio och Daniella Tomaz.

Vin har odlats i byn sedan långt tillbaka men det var paret Tomaz som var först med att gå över till seriösa kvalitetsviner. Klaudios farfar figurerade länge i bakgrunden, långt upp i 90-årsåldern, och har varit en stor inspiration för den goda Barbarossa Teran som vi kommer att smaka

Vi åker sedan upp en brant väg till gården Spinovci där vi ska äta en lunch med vit tryffel hos familjen Tikel.

Den vita tryffeln man hittar här i Istrien är av samma sort som den berömda som finns i Alba och det är man givetvis mycket stolt över. Från början av november är tryffeln som allra bäst. Förutom en tryffel-lyxig men rustik lunch med familjens egna viner till, så kan vi njuta av en magnifik utsikt från matsalen.

Sen eftermiddag är vi tillbaka vid vårt hotell. Kvällen är fri för att sträcka på benen i Poreč och hitta någon trevlig restaurang.

En handfull vit tryffel, Istrien, Kroatien
En handfull vit tryffel, Istrien, Kroatien, copyright BKWine Photography

Lördag, dag 4 — Söder om Poreč, förbi fjorden och till Rovinj

Idag bär det av lite söder ut och lite inåt landet. Men vi passerar en märklig fjord, nästan som i Norge, som man är mäkta stolt över här.

Vi åker mot byn Krunčići och producenten Ivica Matošević. Det började som en hobby för Ivica i mitten av 1990-talet och nu är han en av de mest uppskattade vinmakarna i Kroatien. Han har vunnit flera priser för sina viner. Han är känd både för sin chardonnay som är gjord i krispig Chablis-stil och sin malvazija.

Vi äter lunch på vingården San Tommaso, inte så långt från den fina staden Rovinj, där unga Janja Debeljuh, utbildad önolog, har förberett något mycket gott till oss, kanske först den traditionella vinsoppan (!) och sedan hennes kryddiga hemlagade korvar som hon grillar över öppen eld.

Till lunchen smakar vi hennes egna viner – det är alltid intressant när det gäller mat- och vin i kombination – kanske avslutat med uppfriskande en istrisk grappa.

Efter lunch beger vi oss till Vina Radovan i Višnjan. Franko Radovan är en liten producent med runt 4,5 hektar vinodlingar. Han är en mycket duktig vinmakare, både vad gäller vita och röda viner. Han har vunnit många utmärkelser för sina malvazija, chardonnay, cabernet sauvignon och teran.

Sen eftermiddag är vi tillbaka vid vårt hotell.

Lite senare träffas vi för en gemensam aperitif för att summera våra intryck av denna spännande vinregion. Sedan sätter vi oss ner och njuter av en gemensam middag. Efter middagen kanske det är dags för en promenad och att en sista gång ge sig ut i Porečs vindlande gränder.

Eufrasiusbasilikan i Porec, Istrien, Kroatien
Eufrasiusbasilikan i Porec, Istrien, Kroatien, copyright BKWine Photography

Söndag, dag 5 — Hemfärd

Efter frukost packar vi in vårt bagage och oss själva i vår buss och beger oss tillbaka till flygplatsen i Zagreb dit vi anländer senast kl 12.00.

Hemgjord korv över elden, Istrien, Kroatien
Hemgjord korv över elden, Istrien, Kroatien, copyright BKWine Photography

Fakta – vinresa Istrien, Kroatien

Datum: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Pris: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på 4-stjärniga Grand Hotel Palazzo i Poreč
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 2 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter, inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
  • 1 tryffellunch, inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
  • 2 gastronomiska middagar, inklusive flera olika viner
 • Start- och slutpunkt: Zagreb
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, 2-3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Besök är på engelska
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Du tar dig själv till Zagreb. Vill du ha råd om resrutter eller möjliga alternativ kontakta oss.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Sista bokningsdag: [detta är ett exempel på ett program]

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på XX SEK [varierar, anges i aktuellt program]. Resterande avgift ska vara inbetald senast XX dagar [varierar, anges i aktuellt program] före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!