Vinresa och matresa till gastronomiska Emilia-Romagna

Dela/gilla reseprogrammet:

Emilia-Romagna – Italiens gastronomiska hjärta

— Som matregion behöver Emilia Romagna knappt någon presentation. Här ligger staden Bologna, en fantastisk stad på många sätt, inte minst tack vare de många mataffärerna som visar upp vad regionen har att erbjuda. Modena ligger inte långt bort. Är man mer bilintresserad än matintresserad vet man att här görs både Ferrari och Maserati. Men för matentusiasten, vad är väl en snabb sportbil jämfört med världens mest exklusiva balsamvinäger, aceto balsamico tradizionale? En resa fylld med både fantastiska matupplevelser och mycket gott vin.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan


Nästa vinresa till Emilia-Romagna:

 • Kontakta oss!


Detta är ett typprogram, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång. Se i menyn “Våra resor > Aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

En 100-årig tradizionale är dyr som den exklusivaste parfym men tack och lov kan den yngre balsamicon vara ett mycket anständigt alternativ. Att hälla några droppar på den lokala, och världsberömda, osten från Parma, parmigiano reggiano, är en gastronomisk höjdpunkt. Lägger man sedan till några skivor av prosciutto di parma, eller parmaskinka som vi säger på svenska, så har vi en liten måltid som i all sin enkelhet visar att med bra råvaror behöver man inte krångla till det.

Vår resa börjar och slutar i Bologna och däremellan kommer vi att besöka både Modena och Parma. Vi lär oss hemligheterna bakom regionens gastronomi, vi provsmakar naturligtvis och under våra gemensamma luncher upptäcker vi ytterligare specialiteter som kanske inte är lika kända men definitivt lika goda.

Har du tid, så ta några extra dagar i Bologna. Staden kallas la Rossa, den röda staden. Det kan tolkas politiskt men det kan också vara de många röda medeltida husen som är förklaringen.

Förutom gastronomin är staden känd för sina många medeltida torn, vissa svindlande höga, mängderna med arkader som tillåter en att lugnt strosa i staden även om det regnar, sitt gamla, anrika universitet och de många piazzorna som även med italienska mått mätt är spektakulärt ståtliga.

Där det finns god mat finns det också goda viner, i alla fall i Italien. Och vi erbjuds en stor variation i Emilia-Romagna. Du kanske vet att det bubbliga Lambrusco kommer härifrån?

Lambrusco är visserligen ibland ett enkelt vin men det är ett respekterat vin här i trakten. Och det finns seriösa varianter av Lambrusco också, som görs med den traditionella metoden, alltså en andra jäsning i flaskan.

Men allt är inte Lambrusco. Här görs stilla viner, röda och vita, på sangiovese, trebbiano, albana, cabernet sauvignon, merlot med flera andra druvor.

Vi träffas i Bologna där vi kommer att bo första och sista natten. Torsdag morgon hämtar vår buss oss och vi kör upp mot Modena, ungefär en dryg timme bort. Här i Modena bor vi 2 nätter och därifrån gör vi en utflykt ytterligare lite längre västerut, till Parma.

En vingård i Emilia Romagna längs en ”smakens landsväg”
En vingård i Emilia Romagna längs en ”smakens landsväg”, copyright BKWine Photography

Mer reseinformation

Här finns ytterligare några sidor med råd och tips om att resa hit:

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa och om Emilia-Romagna och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Emilia-Romagnas mat- och vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Emilia-Romagna, vinerna, maten och vinproducenterna på BKWine Magazine.


Program — Mat- och vinresa i Emilia-Romagna

Detta är ett “typprogram”, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång.

Preliminärt program

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Bologna
 • Dag 2, torsdag — Besök hos en balsamico-producent i Modena, vinbesök
 • Dag 3, fredag — Till Parma
 • Dag 4, lördag — Vinbesök Colli Bolognesi
 • Dag 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, dag 1 — Ankomst till Bologna

Ankomst till Bologna och incheckning på vårt centralt belägna 4-stjärniga hotell. Du kommer när vi själva vill under dagen. Dagen och kvällen är fri för egna aktiviteter.

Har du tid så strosa runt i stan och titta på den aldrig riktigt färdigbyggda San Petroniokyrkan eller Fontana del Nettuno, med sin enorma Neptunus.

Här finns förnämliga muséer som Pinacoteca Nazionale di Bologna och Museo Civico Archeologico.

Bologna är en medelstor italiensk stad med runt en miljon invånare, en av de mest välmående i landet. Staden är känd för sina medeltida torn, gamla kyrkor och kanske speciellt för alla de arkader som sträcker sig längs gatorna. Att det dessutom var etruskerna som grundade staden gör den ju extra spännande.

Varje förmiddag dukas det upp fantastiska grönsaker på Mercato delle Erbe, grönsaksmarknaden.

Ta en espresso eller ett glas vin på en av de många uteserveringarna. Eller leta upp någon vinbar, här finns gott om enotecas. Känner du för en riktigt god middag så har hotellets restaurang i Portici fått en stjärna i Guide Michelin-guiden. Annars finns det gott om trevliga restauranger i staden.

En vingård i Emilia Romagna
En vingård i Emilia Romagna, copyright BKWine Photography

Torsdag, dag 2 — Modena

Vår buss hämtar oss vid hotellet efter frukost och vi åker västerut mot Modena, staden som är känd bland annat för sin balsamvinäger.

Denna del, väster om Bologna, är Emilia och den sträcker sig upp mot Lombardiet. Romagna är delen som ligger öster om Bologna, ner mot Adriatiska havet. Romagna kan stoltsera med att 1987 ha fått Italiens första DOCG för vita viner, Albana di Romagna, gjort på druvan albana.

Modena ligger en dryg timmes resa från Bologna. Väl framme kommer första delen av dagen att ägnas den stora specialiteten, aceto balsamico. Balsamvinäger från Modena är inte som vilken vinäger som helst. Och den används inte heller alls på samma sätt.

I själva verkat kan balsamvinäger från Modena användas till mycket mer än man tror, som krydda, i efterrätter och mycket annat. Det vet italienarna och det kommer du att lära dig idag.

Produktionen av vinägern har gamla anor i Modena. Det är egentligen en ganska enkel framställning. Det är lokala druvor som hettas upp varvid vatten frigörs. Musten reduceras och sedan följer en lång lagring. Det är just lagringen som ger balsamvinägern den milda, lena, koncentrerade smaken och sirapsliknande konsistensen. Lagringen kräver ett visst arbete som vi kommer att se under vårt besök.

Under vår flerrätterslunch blir det återigen fokus på traktens gastronomiska specialiteter och du får lite nya tips på hur du kan använda Modenas fantastiska balsamico.

Dagen bjuder också på några vinbesök. Här finns kvalitetsproducenter av både stilla viner och torra, flaskjästa Lambrusco. Som t ex ekologiska Vittorio Graziano, Fransesco Bellei i Bomporto och lilla, högklassiga Corte Manzini, eller Cantina della Volta.

Sen eftermiddag kör vi in mot Modena och checkar in på vårt hotell, centralt med bra standard. Sedan är kvällen ledig för eget strosande i stan. Promenera till exempel bort till katedralen, ett fint exempel på romansk arkitektur.

Landskapet i Emilia Romagna med kullar och floddal
Landskapet i Emilia Romagna med kullar och floddal, copyright BKWine Photography

Fredag, dag 3 — Parma

Efter frukost hoppar vi på vår buss och åker några mil västerut, till Parma. Vi kommer att stifta närmare bekantskap med Parma-traktens två stora specialiteter, den torkade skinkan och “parmesan”-osten.

Det som vi vanligen kalla parmesan heter egentligen parmigiano-reggiano. Dess speciella karaktär förändras beroende på hur länge den är lagrad. Den räknas som mogen när den är 12 till 18 månader, och gammal när den är mellan 18 och 24. Något alldeles speciellt är de riktigt gamla, lagrade i 36 månader.

Vi drar oss sedan lite söderut för att komma till vår prosciutto-producent. Vi kommer att lära oss allt om “parmaskinka”. Det är inte bara gott, utan faktiskt också nyttigt. En prosciutto di parma är en helt naturlig produkt, bara lätt saltad och sedan torkad. Fast det krävs förstås en speciell italiensk ras av grisar och de måste väga minst 150 kilo. Lagringens längd varierar. Ju längre desto mer smak. Consorzio del Prosciutto di Parma övervakar noga att producenterna följer de traditionella reglerna.

Utanför Parma, på sluttningar upp till 800 meters höjd, odlas vin. Det är en salig blandning av lokala, traditionella italienska och franska druvor. Det är barbera och bonarda, malvasia, lambrusco, croatina, merlot, chardonnay med flera. Under dagen kommer vi att hinna med ett vinbesök här uppe i Colli di Parma.

Vi kommer att äta en fantastisk lunch antingen hos vår vinproducent eller hos vår prosciutto-producent. Fokus kommer naturligtvis att ligga på de lokala specialiteterna.

Sen eftermiddag återvänder vi till Modena. Kvällen är fri för att nya upptäckter. Vill du upptäcka Modenas egna gastronomiska specialitet så ska du prova zamponi, färserade grisfötter. Det är dock inte obligatoriskt.

Äkta parmesan, parmigiano reggiano från i Emilia Romagna, lagras
Äkta parmesan, parmigiano reggiano från i Emilia Romagna, lagras, copyright BKWine Photography

Lördag, dag 4 — Colli Bolognesi

Vi kommer visserligen att äta en mycket god lunch men idag är det vinet som är det väsentliga. Vi åker till Colli Bolognesi, kullarna söder och väster om Bologna.

Landskapet förför, det är hänförande vackert. Medeltida slott blandas med vingårdar, skogsdungar, små kyrkor, kloster och mitt bland allt detta slingrar sig landsvägen.

Här kommer vi att hitta mycket sangiovese, t ex hos Umberto Cesari. I hans vingård finns också albana, pignoletto och trebbiano som han kompletterar med några franska sorter. Umberto grundade sin egendom på 1960-talet, inspirerad av sin pappa som hade en legendarisk osteria inne i Bologna. Nu har egendomen 170 hektar vinodlingar.

Hos vinproducenten Cantina Floriano Cinti kommer vi att bli serverade en klassisk italiensk fyrarätterslunch med bl a kockens goda hemmagjorda pasta, ricottafyllda tortelloni serverade med kantareller. Bland vinerna vi smakar finns Colli Bolognesi Classico gjord på en riktigt lokal druva, pignoletto. Druvan görs också i en passito-variant, Colline Marconiane Pignoletto passito. Vi kommer också att smaka barbera, cabernet sauvignon och pinot bianco.

En alternativ programpunkt under dagen kan vara matlagning med en skicklig kock:

Vi stannar kvar i Modena och beger oss till kockskolan Scuola di Cucina Girasole. Under ledning av kunniga kockar får vi laga flera olika rätter, olika italienska specialiteter. Någon eller flera typer av pasta kommer garanterat att finnas på menyn. Likaså en en god pastasås. Det blir flera intressanta övningar och du får många tips som du förhoppningsvis kan ha nytta av när du kommer hem.

Övningarna avslutas med en lunch. Vi äter upp vad vi lagat. Troligtvis kommer det att bli mycket gott!

Efter ett avslutande eftermiddagsbesök bland kullarna så drar vi oss åter ner mot Bologna för en sista övernattning. Efter incheckning har du kvällen “ledig” för att utforska stadens restauranger.

Druvor i en vingård i Emilia Romagna
Druvor i en vingård i Emilia Romagna, copyright BKWine Photography

Söndag, dag 5 — Hemfärd

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Charkuterier och ost till förrätt
Charkuterier och ost till förrätt, copyright BKWine Photography

Fakta — vinresan till Emilia-Romagna

Datum: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Pris: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

I resans pris ingår:

 • 4 nätter i dubbelrum, inklusive frukost:
  • 2 nätter i Bologna på 4-stjärnigt hotell
  • 2 nätter i Modena på 4-stjärnigt hotell
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter, inklusive provning med olika viner, hos vinproducenter
 • Start- och slutpunkt: Bologna
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök och gastronomiska besök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Du tar dig själv till Bologna.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Sista bokningsdag: [detta är ett exempel på ett program]

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på XX SEK [varierar, anges i aktuellt program]. Resterande avgift ska vara inbetald senast XX dagar [varierar, anges i aktuellt program] före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!