Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vinresa Bubbel i Italien: Franciacorta, Prosecco, Valpolicella

Dela/gilla reseprogrammet:

Vinresa i nordöstra Italien: Från Milano till Venedig. Italiens bästa mousserande viner, plus Valpolicella!

— Denna resa kombinerar det bästa av Italiens mousserande viner – Franciacorta och Prosecco från Conegliano-Valdobbiadene – med de kraftfulla röda vinerna från Valpolicella. Det blir en spännande resa som börjar i Milano och slutar i Venedig. Med övernattningar i Brescia, Verona, Conegliano och Venedig. Det blir intensivt men roligt. Vi äter härliga luncher med genomgående bubbel respektive högklassig valpolicella och amarone.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan


Nästa vinresa Bubbel i Italien:

 • Kontakta oss!


Detta är ett typprogram, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång. Se i menyn “Våra resor > Aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.Vi träffas i Milano på onsdagseftermiddagen och därifrån kör vi till Franciacorta för att lära känna de mousserande vinerna som görs här. Vår första övernattning blir i den lilla charmiga staden Brescia.

Torsdagen tillbringar vi i Franciacorta. Detta distrikt i regionen Lombardiet var fram tills för några år sedan tämligen okänt. Idag hyllas vinerna som champagnes jämlikar. Men man ska inte bara jämföra med champagne. Franciacorta har sin egen speciella stil, unik och värd att upptäckas.

Därifrån åker vi vidare till Veneto. Vi övernattar i vackra Verona, en fantastisk stad med sin välbevarade romerska amfiteater, de många renässanspalatsen och vindlande gränder.

På fredagen lämnar vi för stunden de mousserande vinerna. Vi ska ägna dagen åt Valpolicella och det blir röda viner för hela slanten.

Valpolicella är ett mycket spännande vindistrikt idag. Det har gått från produktion av opretentiösa, saftiga viner till komplexa, fylliga viner, ofta med bra lagringspotential. Inte minst de stora framgångarna med Amarone della Valpolicella, med sin enorma succé i Sverige, har lyft fram regionen Veneto i strålkastarljuset. Både ”vanlig” valpolicella och amarone är idag mycket eftertraktade av vinentusiaster runt om i världen.

Vi fortsätter österut och fredag kväll checkar vi in på vårt hotell i Conegliano i östra delen av Veneto, hjärtat av Prosecco.

På lördagen blir det bubblor igen. Vi ska upptäcka prosecco-vinet i det vackra distriktet Conegliano-Valdobbiadene. Prosecco har haft otroliga framgångar de senaste åren. Och vinet har utvecklats enormt. Idag finns det en stora variation av olika prosecco, både var gäller stil och karaktär. Vi besöker några mycket intressanta producenter.

Se mer bilder från Valdobbiadene-Conegliano Prosecco med vin, mat och bubblor i vårt bildgalleri.

Sen eftermiddag på lördagen åker vi ner till Venedig där vi ska ha vår sista övernattning. Har du aldrig varit i Venedig så blir det en upplevelse att komma hit. Då ska du absolut passa på och stanna några dagar extra. Och har du redan varit här, ja, då åker du nog gärna tillbaka! Venedig blir man inte besviken på. Staden lever upp till alla förväntningar man kan ha.

Vi äter tre gastronomisk och lyxiga luncher tillsammans hos vinproducenter, på denna resa. Kvällarna är lediga för att utforska de olika städerna som vi bor i.

Resan leds av BKWines italienexpert. Det detaljerade programmet följer nedan.

Vingård i Cartizze Prosecco
Vingård i Cartizze Prosecco, copyright BKWine Photography

Mer reseinformation

Här finns ytterligare några sidor med råd och tips om att resa hit:

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Italien och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Italiens vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Italien, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.


Program – vinresa till Franciacorta, Prosecco, Valpolicella

Detta är ett “typprogram”, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång.

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag – Ankomst till Milano
 • Dag 2, torsdag – Franciacorta, Italiens berömda mousserande vin
 • Dag 3, fredag – Valpolicella, amarone, runt Verona
 • Dag 4, lördag – Prosecco och Venedig
 • Dag 5, söndag – Hemfärd

Onsdag, dag 1 – Ankomst till Milano

Klockan 17.00 hämtar vi upp er med buss på Milanos centralstation, Stazione Centrale, kanske världens pampigaste järnvägsstation. Väl installerade i bussen kör vi österut genom det norditalienska landskapet.

Vi ska till distriktet Franciacorta i Lombardiet där det bästa italienska mousserande vinet görs. Franciacorta har på några år gått från relativt okänt distrikt till att bli ett riktigt kändisdistrikt. Vinet görs från 2 800 hektar ungefär mellan Bergamo och Brescia. Druvorna växer på lera och kalksten och på sluttningar upp till 500 meter över havet.

Det är en liten vinregion men här finns över 100 olika producenter. 14 miljoner flaskor produceras varje år. Det har varit stor efterfrågan på Franciacorta-viner i Italien. Än så länge står exporten bara för 20 % men den ökar varje år. Vinerna har blivit mycket efterfrågade bland kännare.

Resan tar cirka 2 timmar och väl framme checkar vi in på hotellet i den lilla historiska staden Brescia. Fri kväll att sträcka på benen och leta efter en trevlig kvarterskrog.

Skörd av glera i vingården i Prosecco
Skörd av glera i vingården i Prosecco, copyright BKWine Photography

Torsdag, dag 2 – Franciacorta, Italiens bästa bubbel

Idag ska vi utforska Franciacorta och smaka de mousserande vinerna som görs i denna 2800 hektar stora region vid Alpernas fot.

Franciacorta fick sin DOCG, den högsta italienska vinklassificeringen, 1995. Vinerna görs med den traditionella metoden, alltså en andra jäsning på flaska. Druvorna är chardonnay, pinot bianco (pinot blanc) och pinot nero (pinot noir). Vinerna får en lång lagring på sin fällning.

Vi hinner med tre besök här i Franciacorta. Vi besöker bl a de imponerande källarna hos Ca’ del Bosco och familjefirman Cavalleri som gör ytterst eleganta blanc des blancs. Vi äter en typisk italiensk gastronomisk lunch med genomgående bubbel (förstås) hos en av de producenter vi besöker.

Sen eftermiddag åker vi vidare österut mot Veneto. Vi ska övernatta i Verona. Vi checkar in på vårt centralt belägna, trestjärniga hotell som ligger bara några minuters promenad från den mycket välbevarade romerska arenan och Piazza Bra, och dessutom med en trevlig vinbar precis runt hörnet.

Verona är en elegant och frodande typisk norditaliensk stad. Den är bräddfull av historia och sevärdheter: romerska arenan och teatern, kastellet vid floden, de två stora torgen som är stadens två nav, Piazza Bra och Piazza delle Erbe mm. Man kan promenera runt i timtal på de små gatorna och hela tiden upptäcka nya saker.

Fri kväll.

Italienskt bubbel på upphällningen
Italienskt bubbel på upphällningen, copyright BKWine Photography

Fredag, dag 3 – Valpolicella och amarone runt Verona

Vi ägnar dagen åt de fantastiska vinerna i Valpolicella. Vi kommer naturligtvis också att prova amarone. Druvorna till dessa viner odlas nära Verona.

Klimatet är gynnsamt, inte bara för att få mogna druvor utan även för att torka dem på hösten och vintern, den s.k. appassimento, till amarone och den söta recioto. Då får druvorna torka under några månader i korgar.

Vi besöker intressanta Massimago. Detta är en fin egendom i den vackra Mezzane-dalen i, som de själva säger, den vildaste delen av Valpolicella. Vi besöker också Musella som nyligen ställt om sin vingård till biodynamisk odling.

Vi äter lunch med flera lokala specialiteter hos välkända Bertani.

Sen eftermiddag åker vi vidare mot Conegliano i norra delen av Veneto. Det är en livlig och trevlig stad med en gammal, charmig stadskärna. Vi checkar in på vårt hotell och sedan är kvällen fri. Vi rekommenderar en aperitif på Piazza Cima för att titta på folklivet och de vackra arkaderna.

Klasar av corvina veronese mogna och redo att skördas i Valpolicella
Klasar av corvina veronese mogna och redo att skördas i Valpolicella, copyright BKWine Photography

Lördag, dag 4 – Dundersuccén Prosecco, och Venedig

Idag blir det bubbel igen för hela slanten. Prosecco har blivit otroligt populärt. För många är prosecco idag ett självklart alternativ till champagne.

Det produceras många flaskor prosecco varje år och kvaliteten varierar. Idag får vi smaka det bästa, från distriktet Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG.

Från början var prosecco ett ganska enkelt vin, blommigt, lätt ofta med en del restsötma. Allt eftersom vinet blev mer och mer populärt har det också utvecklats. Den lätta stilen finns naturligtvis kvar men vi hittar även mer seriösa varianter av prosecco, torrare och fylligare.

Oftast är prosecco ett vin som får sin andra jäsning på tank men idag finns vissa producenter som i stället använder den “traditionella” metoden, alltså andra jäsningen på flaska.

Det är dock en öppen debatt vad som är bäst. Några av de bästa producenterna menar att ”tankmetoden” är bäst för att uppnå proseccos typiska stil. Döm själv!

Vi besöker några av de ledande prosecco-producenterna i Conegliano-Valdobbiadene. Det är ett underdistrikt som för några år sedan fick sin DOCG, den högsta italienska kvalitetsklassen, för särskilja den från ”vanlig” prosecco som är DOC.

Vi njuter av en fantastisk lunch med mycket prosecco hos en av producenterna.

Vi är nära Venedig och det är här som vi ska ha vår sista övernattning. Vi kommer dit sen eftermiddag och vi checkar in på vårt tre-stjärniga hotell. Vår buss kör oss till Il Tronchetto och därifrån har vi privata motorbåtar som väntar på oss för att ta oss till hotellet.

Kvällen fri att strosa omkring i denna otroliga stad.

Se mer bilder från Valdobbiadene-Conegliano Prosecco med vin, mat och bubblor i vårt bildgalleri.

Branta vingårdar med Alperna i bakgrunden
Branta vingårdar med Alperna i bakgrunden, copyright BKWine Photography

Söndag, dag 5 – Hemfärd

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Glera, druvan till prosecco, just skördad
Glera, druvan till prosecco, just skördad, copyright BKWine Photography

Fakta – vinresa nordöstra Italien

Datum: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Pris: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell:
  • En natt vardera i Brescia, Verona, Conegliano och Venedig
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
 • Start: Milano
 • Slutpunkt: Venedig
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Du tar dig själv till Milano. Och återvänder från Venedig. Vill du ha råd om resrutter eller möjliga alternativ kontakta oss.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Sista bokningsdag: [detta är ett exempel på ett program]

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på XX SEK [varierar, anges i aktuellt program]. Resterande avgift ska vara inbetald senast XX dagar [varierar, anges i aktuellt program] före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!