Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vinresa i Languedoc-Roussillon

Dela/gilla reseprogrammet:

Languedoc: ”Frankrikes Nya Världen”, ett dynamiskt vindistrikt med många ekologiska och biodynamiska viner

— Det händer spännande saker i Frankrikes sydligaste vinregioner just nu, i Languedoc-Roussillon! Denna upptäcktsresa i Languedoc tar dig med till några av de mest kvalitetsmedvetna vinodlarna, vinproducenter som idag gör viner i världsklass, men fortfarande till rimliga priser. Languedoc är dessutom en av föregångarna för ekologiska. Du får se i detalj vad detta innebär. Languedoc har också ett mycket vackert landskap, med frikostigt med vilda kryddörter som karaktäriserar den lokala sydfranska gastronomin. Vi kommer att ha rikliga tillfällen att prova vinet och maten tillsammans.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan


Nästa vinresa till Languedoc:

 • Kontakta oss!


Detta är ett typprogram, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång. Se i menyn “Våra resor > Aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Languedoc skulle kunna kallas ”Frankrikes Nya Världen”. Många unga, dynamiska vinodlare har slagit sig ner här – marken är jämförelsevis billig. Det är en sprudlande aktivitet i Languedoc idag och det finns massor med goda och inte minst prisvärda viner. Vissa av vinerna kan tävla i kvalitet med Frankrikes, och världens, bästa.

Languedoc är också en region där vi hittar fler och fler ekologiska och biodynamiska vinodlare. Denna resa kommer att titta speciellt på dessa producenter så det är ett gyllene tillfälle att verkligen få lära sig hur de jobbar och att förstå varför.

Miljön i vingården är ett högaktuellt ämne! Många av toppvinerna här i Languedoc är faktiskt ekologiska, även om de sällan använder det som säljargument.

Languedoc är en fantastisk region att åka omkring i. Landskapet är magnifikt, ibland till och med spektakulärt. Det är på sina håll mycket ödsligt, det är vilt och kargt, med väldoftande vilda kryddörter ständigt närvarande: rosmarin, timjan, lagerbuskar, med mera – den buskvegetation som kallas la garrigue och som också mycket bidrar till den aromatiska och smakrika stilen på vinerna.

Här finns fina gamla byar, ruiner av 800 år gamla försvarsslott (från de s.k. katarerna) som balanserar på branta bergstoppar, olivträd och oändliga rader av vinrankor. Detta är världens största vindistrikt och det märks!

Vi träffas i Montpellier där vi kommer att bo första natten. Montpellier är en spännande stad som kombinerar en mycket vacker och välbevarad gammal stadskärna med modern arkitektur av den kände spanske arkitekten Ricardo Bofill.

De övriga tre nätterna kommer vi att bo lite längre söderut, i den trevliga lilla staden Pézenas. Härifrån har vi nära till alla de vindistrikt i Languedoc som vi kommer att besöka.

Den sydfranska gastronomin får också en framträdande plats på denna resa, genom våra tre gemensamma luncher. Den kulinariska traditionen i Languedoc har sina rötter i samma produkter som Provence. Det betyder att basen i köket är olivolja, vitlök, tomater, lök och örtkryddor.

Den lilla mörkgröna oliven lucques är typisk och unik för Languedoc och ger en mild, fin olja men den är också god att äta. Här odlas mängder av frukt och grönsaker och här finns gott om vildsvin, svamp och fårostar. Och naturligtvis ostron och musslor från havet, här finns några av Frankrikes största ostronbankar.

En vinmakare luktar på ett vinfat
En vinmakare luktar på ett vinfat, copyright BKWine Photography

Boken om Languedocs viner, boken om franska viner, mm

Vi har skrivit två böcker om vinerna i Languedoc och Roussillon. Den första, Languedoc – möten med viner och vinodlare i franska södern, var banbrytande när den kom ut 2007 och bidrog starkt till vinernas ökande popularitet. Den andra boken kom ut lite drygt 10 år senare, 2019. Mycket har hänt! ”Languedoc-Roussillon, södra Frankrikes viner” är helt nyskriven och visar på den fantastiska utvecklingen i detta spännande område. Mer än hundra vinproducenter värda att upptäckas finns med.

Du kan knappas hitta någon researrangör mer insatt i vinet, maten och gastronomin, eller ciceron på en resa, än författarna till de svenska standardverken om Languedoc och Roussillon.

Boken om vinerna i Languedoc-Roussillon
Boken om vinerna i Languedoc-Roussillon

Vi har även skrivit en bok som handlar om ekologiska viner, biodynamiska viner – vanligt här nere – och andra miljöaspekter på vinproduktion. Titeln är Vinet och Miljön, ekologiskt, biodynamiskt, naturligt.

Läs mer om alla våra vinböcker här. De har vunnit svenska och internationella priser, bl a OIVs prestigefyllda ”Nobelpris i vinlitteratur” och Gourmand Internationals utmärkelser som bästa vinböcker i sina genrers.

Mer reseinformation

Här finns ytterligare några sidor med råd och tips om att resa hit:

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit mycket om hur det är att komma med på en vinresa till Languedoc och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Languedocs vindistrikt.

Du kan också hitta med info om Languedoc, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine


Program — Vinresa Languedoc

Detta är ett “typprogram”, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång.

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Onsdag — Ankomst till Montpellier
 • Torsdag — Languedoc runt Terrasses du Larzac, vid Montpeyroux
 • Fredag — Corbières
 • Lördag — Minervois och Faugères
 • Söndag — Hemfärd

Onsdag, dag 1 — Ankomst Montpellier

Ankomst till Montpellier och incheckning på vårt centralt belägna trestjärniga hotell. Hotellet ligger i Antigone, den stadsdel som är designad av Ricardo Bofill. Gamla stan ligger bara tio minuter bort.

Montpellier har  en av de finaste bevarade gamla stadskärnorna i Frankrike. Man kan strosa länge längs smala gator och hitta undangömda, vackra kyrkor och små torg med uteserveringar.

Lyfter man blicken på de trånga gatorna upp mot husfasaderna ser man ofta att man omges av pampiga 1600- och 1700-talspalats.

Den gamla stadskärnan är nästan fri från biltrafik. Där finns många restauranger och bistroer. På senare tid har det även dykt upp en del vinbarer. Runt om har man byggt moderna områden, t.ex. Antigone, och de moderna kvarteren runt det nya stadshuset.

Stanna till och ta ett glas Picpoul de Pinet (gjort på druvan piquepoul!), det klassiska skaldjursvinet, till aperitif innan du hittar en trevlig middagsrestaurang. Vi har många tips!

En katedral i skymningen längs med floden
En katedral i skymningen längs med floden, copyright BKWine Photography

Torsdag, dag 2 — Languedoc runt Terrasses du Larzac, vid Montpeyroux

Vår buss hämtar oss på morgonen strax intill hotellet i Montpellier. Vi åker västerut mot det distrikt som kallas Terrasses du Larzac.

Terrasses du Larzac omfattar kända vinbyar som Aniane (med pionjären Mas de Daumas Gassac, som nu kanske tappat lite i konkurrens med andra nykomlingar), Montpeyroux och Jonquières. Terrasses du Larzac har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren i och med att det fick en egen AOC/AOP.

Här finns en mängd intressanta och ambitiösa producenter som strävar efter att få fram fin terroir-karaktär på sina viner.

Den välutbildade nya generationen vinodlare kombinerar ofta traditionella druvsorter och mycket manuellt arbete i vingården med modern teknik.

När man pratar om att vara ekologisk tänker man kanske framför allt på arbetet ute i vingården men för de flesta ekologiska odlare är det viktigt att vara sparsam både med tillsatserna till vinet och med de olika tekniska ingrepp som man utsätter vinet för i vinkällaren.

Efter vårt förmiddagsbesök beger vi oss till vårt lunchbesök som blir hos en trevlig vinodlarfamilj som har en vingård med ett fantastiskt läge, mitt bland vinrankor och bland vilda kryddörter som timjan, salvia och rosmarin, det som kallas garrigue i Languedoc och som ofta återfinns i doften i vinerna.

Efter lunchen blir det ännu ett besök på en vingård och sedan åker vi söderut.

Sedan åker vi söderut till Pezenas och checkar in på vårt trevliga och läckert designade hotell, ett gammalt destilleri som byggts om till hotell, med lugnt läge fast det är mitt i stan.

Pézenas är en charmig liten stad med många restauranger och barer. Även många små antikvitetsbutiker och historiska byggnader gömmer sig i de smala gränderna.

Kvällen är sedan fri för att strosa i denna trevliga stad.

En gammal vinkällare med vin som långsamt åldras på ekfat
En gammal vinkällare med vin som långsamt åldras på ekfat, copyright BKWine Photography

Fredag, dag 3 — Corbières

Efter frukost sätter vi oss i vår buss som tar oss sydväst, till Corbières. Vi passerar Beziers och Narbonne och därefter slingrar sig vägarna fram.

Vi passerar små byar, ofta med en gammal fin kyrka och det obligatoriska vinkooperativet. Men här finns också många dynamiska producenter, som satsar mycket på kvalitet, marknadsföring och export av sina viner.

Vi besöker odlare som tar tillvara den traditionella karaktären av vinerna från området med viner gjorda med carignan och grenache, druvor som trivs i det torra och heta klimatet. Ibland med lite moderna inslag, som lagring på små ekfat, utan att förstöra den lokala karaktären.

Under lunchen får vi bl.a. smaka traktens goda charkuterier och ostar men det kommer att dukas upp mycket mer än så!

Tidig kväll vi tillbaka på hotellet.

Kvällen är fri. Kanske dags att prova stadens stora specialitet, Les Petits Pâtés de Pézenas, små köttpajer fyllda med kryddigt lammkött, farinsocker och skal från inlagda citroner. Ganska originell smak, men gott.

Lunch på vingården med vinprovning
Lunch på vingården med vinprovning, copyright BKWine Photography

Lördag, dag 4 — Minervois och Faugères

Denna dag ägnar vi huvudsakligen åt de mycket intressanta appellationerna Minervois och Faugères, med sin speciella skifferjord.

Det finns idag många intressanta egendomar i Minervois. Pionjärerna som ledde kvalitetsutvecklingen på 1970- och 1980-talen – som Domaine Villerambert Julien, Château Coupe Rose, Château Tour Boisée – har fått sällskap av en ny generation vinmakare som tagit över efter sina föräldrar.

Här finns också många nyinflyttade från andra delar av Frankrike eller Europa.

Även i Faugères finns många nyinflyttade som har tillfört dynamik till distriktet. Faugères är en liten appellation men här finns idag mycket vinodlartalang. Det kommer vi att märka när vi provar de högklassiga vinerna.

Vi äter en god lunch hos Graham Nutter på Chateau St Jacques d’Albas. Har vi tur blir det hans goda paëlla.

Sen eftermiddag är vi tillbaka i Pézenas. Kvällen är fri för att göra ytterligare upptäckter i denna lilla stad. Eller kanske stannar du kvar och äter middag i hotellets trevliga restaurang.

Ekfat i vinkällaren och en provpipett
Ekfat i vinkällaren och en provpipett, copyright BKWine Photography

Söndag, dag 5 — Hemfärd

Efter frukost packar vi in vårt bagage i bussen och åker mot Montpellier, en resa på en knapp timme. Vi lämnar av dig antingen på flygplatsen eller på järnvägsstationen.

Reservation för eventuella ändringar.

En vindlande väg i vingårdarna
En vindlande väg i vingårdarna, copyright BKWine Photography

Fakta — vinresa Languedoc

Datum: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Pris: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell, 3- eller 4-stjärniga:
  • 1 natt i Montpellier
  • 3 nätter i Pézenas
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska franska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
 • Start- och slutpunkt: Montpellier
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Du tar dig själv till Montpellier.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Sista bokningsdag: [detta är ett exempel på ett program]

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på XX SEK [varierar, anges i aktuellt program]. Resterande avgift ska vara inbetald senast XX dagar [varierar, anges i aktuellt program] före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!