Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor om våra vinresor och gourmetresor:

 • Behöver man vara en vinexpert?
 • Skor och kläder – vad ska man ta på sig?
 • Hälsa och vaccinationer
 • Hälsa och handikapp
 • Kan jag köpa vin på vingårdarna?
 • Hur är det med maten? Måltiderna på resan?
 • Matallergier
 • Hur många resedeltagare på en resa?
 • Dricks?
 • Husdjur: Kan jag ta med hunden?
 • Barn
 • Kommer vi att ha tid för ”vanlig” sightseeing? Ska jag stanna några extra dagar?
 • Vad ingår i priset?
 • Kan en resa bli inställd?
 • Har ni återkommande resenärer, stamkunder?
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Betalning och avbeställning
 • Pass och visum

Behöver man vara en vinexpert?

Nej.

Det är en fråga som framför allt ”nybörjare” brukar fråga.

Det lite längre svaret är: Man behöver i stort sett inte kunna något alls om vin för att komma på resorna. Men samtidigt kan man lika gärna kunna mycket och vara en erfaren vinprovare, och ha lika mycket glädje av en vinresa med BKWine.

De som kommer på en vinresa vill alla lära sig mer om vin. Det är faktiskt ganska fantastiskt hur alla på en resa, från nybörjare till vinexperten, uppskattar och lär sig saker på en resa. Kanske är det olika saker men det är alltid nya upplevelser på ett vingårdsbesök.

I själva verket är det viktigaste med ett vingårdsbesök inte den mer eller mindre tekniska vinprovningen. Det allra viktigaste är att man träffar vinmakaren eller andra personer, att man ser och känner dofterna i vinkällaren, att man promenerar i vingården. Och alla vinerna som man provar är förstås ett extra plus.

Skor och kläder – vad ska man ta på sig?

Skor: Vi rekommenderar att du har bekväma skor. Högklackat är inte att rekommendera. Det kan bli en kort promenad i vingården även om det är ett lätt duggregn. Golvet i vinkällaren kanske är nyspolat. Vi vill helst inte att du halkar. Och i skördetider är vingården en myllrande arbetsplats. Ibland får man klättra upp på en stege för att kika ner i en jästank. Många vinprovningar är också stående, så ta på dig bekväma skor.

Tröja / jacka: Vinkällaren kan vara ganska sval, även mitt i sommaren, så ta gärna med dig något som är lite varmt, även om vädret är strålande.

Hatt eller mössa: Ta gärna med något att ha på huvudet, i alla fall tidig höst och sen vår eller sommar. En promenad i vingården i stekande solsken kan bli ganska varmt.

Klädsel: Det finns ingen särskild ’dress code’. Vi rekommenderar vardaglig, avslappnad och bekväm klädsel. Ingen förväntar sig att man ska klä upp sig till måltiderna, inte ens på de tjusigaste slotten. Men det är heller inget som hindrar att man tar på sig något annat för t.ex. middagen, om man vill. Det beror ju förstås lite på omständigheterna. Är man på en lyxresa med middagar i förgyllda slottssalar så är det kanske inte fel med en kavaj…

Hälsa och vaccinationer

Våra resor har inga speciella hälso- eller konditionskrav, men det är mycket troligt att vi går en del sträckor både i vinkällarna och i vingårdarna. Vinprovningarna är ofta stående snarare än sittande. Kontakta oss om du har några frågor.

De flesta av våra destinationer har inga särskilda krav på vaccination. Men vi rekommenderar starkt att du kontaktar din läkare eller annan relevant expert på din ort för att kontrollera va eventuella krav kan vara.

Råd om vaccinationer och andra hälsofrågor kan variera beroende på nationalitet och ursprungsland, så det är omöjligt att get korrekt, detaljerad information för alla resenärer. Kontakta din läkare om du har några frågor.

Läs även våra resevillkor för mer detaljer om detta.

Handikapp och liknande hälsofrågor

Om du har någon sorts handikapp eller rörelsehinder så ska du kontakta oss innan du bokar. Det kan också vara en god idé att prata med din läkare.

De flesta av våra resor är inte anpassade för personer med rörelsehinder. På de flesta vingårdar behöver man gå i trappor ner och upp i källarna. Det kan vara inte oväsentliga avstånd att promenera för att t.ex. komma till vingården för att inte nämna de ändlösa tunnlarna i champagnehusens källare. Men i vissa fall är det hinder som kan övervinnas med lite hjälp.

Kan jag köpa vin på vingårdarna?

Ja, absolut. I de flesta fall. De allra flesta vinproducenter vill förstås gärna sälja sina viner. Och om någon vill köpa är det ju ett tecken på att man uppskattat vinet.

En del producenter, men lång ifrån alla, kan till och med ordna med hemtransport.

I vissa fall, t.ex. på en del av de stora slotten i Bordeaux, säljer man inget vin alls på vingården, inte ens till besökare. En del andra, speciellt i Bourgogne, säljer slut sina viner snabbt och har därför kanske inget kvar till försäljning.

Kontakta oss gärna i förväg om du har några frågor om detta.

Och kom ihåg: det är aldrig något tvång att handla. Vinproducenterna har full förståelse för att det inte är så lätt att bära på en massa flaskor när man reser.

Hur är det med maten? Måltiderna på resan?

På alla våra resor, även de som är rena vinresor, så vill vi ge dig en god inblick i den lokala gastronomin. Du kan förvänta dig mycket bra måltider på en resa med BKWine, ibland helt enastående gastronomiska mästerverk. De flesta måltider består av flera rätter och tar minst en och en halv timme.

På de flesta vinresor har vi åtminstone en eller två måltider på en vingård. Det ger dig chansen att prova fler viner och att prova dem tillsammans med mat. Det är även ett tillfälle att diskutera med vinmakaren över lunchen.

Vi anpassar oss även efter lokala sedvänjor och traditioner. Så är vi till exempel i Spanien så kan du förvänta dig att lunchen inte blir förrän efter klockan två och att middagen knappast börjar före klockan 9-9.30 på kvällen. Det är en del av glädjen med att resa: du lär dig att leva som lokalbefolkningen.

Läs mer här om de läckra måltiderna på BKWines vinresor.

Matallergier

Vi kan hantera praktiskt taget alla typer av matallergier. Glutenallergi i Italien? Inga problem. Vegetarian i Argentina? Vi har lösningen. Det finns bara ett viktigt villkor: du måste meddela oss i god tid innan resan börjar.

Hur många resedeltagare på en resa?

På de flesta av våra ”öppna” resor är antalet resedeltagare begränsat till ca 20. Vanligen är det mellan 15 och 20 resenärer. Vi vill inte ha större grupper än så på våra ”öppna” resor (de som finns på vårt aktuella reseprogram); ibland ser man researrangörer som har 20, 25 eller till och med 40 personer i en grupp. Det är inte den typ av resor vi gör. Men på en ”öppen” resa är det heller inte så bra att vara för få: stämningen blir bättre och diskussionen med vinmakarna blir mer livfull om man inte är för få.

Notera dock: För skräddarsydda resor är situationen en helt annan. Då kan det fungera mycket bra både med mindre och större grupper.

Dricks?

Hur (och om) man ger dricks varierar mycket från land till land. Din BKWine-guide kan förklara vad som är brukligt på varje destination. Man förväntas inte att ge dricks till BKWine-guiden på resan, men det är ju förstås inte förbjudet.

Du kan läsa mycket mer om dricks och annat i våra länderfakta.

Husdjur: Kan jag ta med hunden?

Nej, husdjur är inte tillåtna på våra resor.

Barn

Barn (under 18 år) får inte dela på våra resor.

Kommer vi att ha tid för ”vanlig” sightseeing? Ska jag stanna några extra dagar?

Alla våra destinationer är fantastiska platser att besöka och är väl värda några dagars upptäcktsfärd. Men våra resor är fokuserade på vin och gastronomi.

Vi rekommenderar absolut att du stannar några extra dagar i vinregionen, eller i landet, dit du rest med BKWine. Kanske några extra dagar i Paris för lite shopping och museer, eller lite mer tid i Bordeaux och Saint Emilion i samband med en Bordeaux-resa. Eller lite extra tid för golf, cykling, bad eller trestjärniga restauranger. Vi ger gärna råd och tips.

Våra vinresor och matresor är fokuserade på vin och gastronomi. Det blir ingen halv dag ”ledigt” för en rundtur på stan eller för shopping, eller för att besöka den där berömda katedralen. Vi försöker alltid att ge dig lite tid för det där allra mest väsentliga (en kort promenad i Saint Emilion, en tidig kvällstur till Hospices de Beaune mm) men våra resor är mycket koncentrerade på vin och gastronomi. Det finns dock undantag. Till exempel, om du kommer på vår 10-dagars resa till Sydafrika eller vår 16-dagars resa till Nya Zeeland, lovar vi att inte fylla varje dag med bara vinbesök. Det blir även andra fantastiska saker att se och göra. Som en båttur på en glaciär sjö, titta på sälar, utforska Godahoppsudden…

Vad ingår i priset?

Det som ingår i priset finns alltid angivet i reseprogrammet.

För de flesta resor ser det ut så här:

 • Transport på plats i en komfortabel turistbuss
 • Hotell
 • Gastronomiska luncher varje dag, ofta hos en vinproducent
 • Reseledning och vinguidning av en BKWine-guide, tolkning vid behov
 • Samtliga besök inklusive privata provningar med ett flertal viner

Vad som inte ingår:

 • Din resa till utgångspunkten för resan (t.ex. flyg till Florens) och hem

Kan en resa bli inställd?

Ja, en resa kan bli inställd om det är för få deltagare, men det händer mycket, mycket sällan.

Varje resa har en ”sista bokningsdag”. Vid det datumet tar vi ett slutgiltigt beslut om resan kommer att genomföras eller inte. I de flesta fall vet vi det dock lång innan detta datum. (Det är klokt att inte boka några icke-avbokningsbara flygbiljetter innan det datumet, i alla fall inte utan att först rådgöra med BKWine.) Om det vid sista anmälningsdag inte är tillräckligt många anmälda kan vi tvingas ställa in resan.

Men som sagt, det händer mycket, mycket sällan.

En av orsakerna till det är förstås att våra resor oftast har gott om kunder. Men det har också att göra med att om vi ställer in en resa så vet vi att vi kommer göra ett antal personer mycket besvikna, och det är svårt att göra. Vi anstränger oss hellre att hitta några extra kunder eller att minska på marginalen, för att istället få några nöjda kunder. Därför att vi vet av erfarenhet att en ny kund kommer mycket ofta tillbaks en gång till.

Men som sagt inledningsvis, det kan hända men händer sällan att vi ställer in en resa.

Har ni återkommande resenärer, stamkunder?

Det är kanske inte en fråga man utan vidare tänker på att ställa. Men vi ställer den gärna själva.

Ja, vi har många resenärer som kommer tillbaks gång på gång. På en typisk resa är kanske en tredjedel av deltagarna personer som rest med oss tidigare. Våra allra mest trogna kunder har rest med oss på över tio olika vinresor. Vi är mycket glada för det. Det måste betyda att vi i alla fall gör något rätt.

Reseförsäkring och avbeställningsskydd

BKWine säljer inte reseförsäkring eller avbeställningsskydd.

Vi rekommenderar att du kontaktar dit försäkringsbolag för att ordna med en reseförsäkring och avbeställningsskydd. Eller att du kontaktar ett specialiserat försäkringsbolag. Många hemförsäkringar har även reseförsäkring inkluderat.

Läs våra resevillkor för mer detaljer.

Betalning och avbeställning

I våra resevillkor kan du se vilka villkor som gäller för betalning och avbeställning. Vissa resor har speciella regler, som är angivna i reseprogrammet.

Pass och visum

Krav på pass, identitetshandlingar och visum varierar beroende på resedestinationen och din nationalitet. Vi rekommenderar starkt att du kontaktar destinationslandets ambassad i ditt hemland för att få klarhet i dessa villkor. Vi rekommenderar även starkt att du kontrollerar att ev. pass och visum (etc) har tillräcklig giltighetstid. Vissa länder kan t.ex. kräva att passet är giltigt upp till sex månader efter resan.

Läs även våra resevillkor för mer detaljer om detta.

Tveka inte att kontakta oss om du har andra frågor.

Dekantering av vin inför provningen på ett slott i Bordeaux
Dekantering av vin inför provningen på ett slott i Bordeaux, copyright BKWine Photography
Dekantering av vin inför provningen på ett slott i Bordeaux
Dekantering av vin inför provningen på ett slott i Bordeaux, copyright BKWine Photography

Dela/gilla sidan:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla sidan:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!