Vanliga frågor


Här är en del av de vanliga frågorna om våra vinresor och gourmetresor:

Behöver man vara en vinexpert?

En vinproducent i vinprovartagen

En vinproducent i vinprovartagen, copyright BKWine Photography

Nej.

Det är en fråga som framför allt ”nybörjare” brukar fråga.

Det lite längre svaret är: Man behöver i stort sett inte kunna något alls om vin för att komma på resorna. Men samtidigt kan man lika gärna kunna väldigt mycket och var en erfaren vinprovare, och ha lika mycket glädje av en vinresa med BKWine.

De som kommer på en vinresa vill alla lära sig mer om vin. Det är faktiskt ganska fantastiskt hur alla på en resa, från nybörjare till vinexperten, uppskattar och lär sig saker på en resa – kanske olika saker – men det är alltid nya upplevelser på ett vingårdsbesök.

I själva verket är det viktigaste med ett vingårdsbesök inte den mer eller mindre tekniska vinprovningen. Det allra viktigaste är att man träffar vinmakaren eller andra personer, att man ser och känner dofterna i vinkällaren, att man promenerar i vingården. Och alla vinerna som man provar är förstås ett extra plus.

Toppen på sidan.

Skor och kläder – vad ska man ta på sig?

>Fötter i den steniga vingårdsmarken

Fötter i den steniga vingårdsmarken, copyright BKWine Photography

Skor: Vi rekommenderar att du har bekväma skor. Högklackat är inte att rekommendera. Det kan bli en kort promenad i vingården även om det är ett lätt duggregn. Golvet i vinkällaren kanske är nyspolat. Vi vill helst inte att du halkar! Och i skördetider är vingården en myllrande arbetsplats. Ibland får man klättra upp på en stege för att kika ner i en jästank. Många vinprovningar är också stående, så ta på dig bekväma skor!

Tröja / jacka: Vinkällaren kan vara ganska sval, även mitt i sommaren, så ta gärna med dig något som är lite varmt, även om vädret är strålande.

Hatt eller mössa: Ta gärna med något att ha på huvudet, i alla fall tidig höst och sen vår eller sommar. En promenad i vingården i stekande solsken kan bli ganska varmt.

Klädsel: Det finns ingen särskild ’dress code’. Vi rekommenderar vardaglig, avslappnad och bekväm klädsel. Ingen förväntar sig att man ska klä upp sig till måltiderna, inte ens på de tjusigaste chateau:erna. Men det är heller inget som hindrar att man tar på sig något annat för t.ex. middagen, om man vill. Det beror ju förstås lite på omständigheterna – är man på en lyxresa med middagar i förgyllda slottssalar så är det kanske inte fel med en kavaj…

Toppen på sidan.

Kan jag köpa vin på vingårdarna?

En vinproducent med sina viner

En vinproducent med sina viner, copyright BKWine Photography

Ja, absolut. I de flesta fall. De allra flesta vinproducenter vill förstås gärna sälja sina viner. Och om någon vill köpa är det ju ett tecken på att man uppskattat vinet.

En del producenter, men lång ifrån alla, kan till och med ordna med hemtransport.

I vissa fall, t.ex. på en del av de stora slotten i Bordeaux, säljer man inget vin alls på vingården, inte ens till besökare. En del andra, speciellt i Bourgogne, säljer slut sina viner snabbt och har därför kanske inget kvar till försäljning.

Kontakta oss gärna i förväg om du har några frågor om detta.

Och kom ihåg: det är aldrig något tvång att handla! Vinproducenterna har full förståelse för att det inte är så lätt att bära på en massa flaskor när man reser.

Toppen på sidan.

Hur är det med maten? Måltiderna på resan?

En lyxmåltid med viner därtill

En lyxmåltid med viner därtill, copyright BKWine Photography

På alla våra resor, även de som är rena vinresor, så vill vi ge dig en god inblick i den lokala gastronomin. Du kan förvänta dig mycket bra måltider på en resa med BKWine, ibland helt enastående gastronomiska mästerverk. De allra flesta måltider är flerrättersluncher (eller middagar), sällan färre än tre eller fyra rätter. Ofta tar måltiden en bra stund, minst en och en halv timme. Man ska ju hinna njuta av både vin och mat!

På de flesta vinresor har vi åtminstone en eller två måltider på en vingård. Det ger dig chansen att prova fler viner och att prova dem tillsammans med mat. Och det är även ett tillfälle att diskutera med vinmakaren över lunchen.

Vi anpassar oss även efter lokala sedvänjor och traditioner. Så är vi till exempel i Spanien så kan du förvänta dig att lunchen inte blir förrän efter klockan två och att middagen knappast börjar före klockan 9 på kvällen…

Vilken typ av måltid det blir kan variera mycket. Men här är några exempel:

  • Sexrätters lunch i en privat matsal på ett slott
  • Barbecue i trädgården hos en vinmakare, med äppelkakan till efterrätt gjord av farmor
  • Lunch med genomgående sauternes, i salongen hos en av de främsta producenterna i distriktet, med 14 (små!) rätter för att se vad som passar bäst
  • Lunch på byns restaurang (som drivs av en vän till vinproducenten) med lite extra tryffelhonung på osten – bara därför att han gillar det!
  • Eller till och med en lunch som vi lagar själva på t.ex. en av vin- & matresorna till Toscana

Ja, vi äter mycket, och mycket gott!

På en typisk resa ingår samtliga luncher och inga middagar, med goda skäl. Många av våra resenärer är faktiskt ganska nöjda med en enkel sallad, eller en steak-frites efter en överdådig lunch… Men andra vill passa på att utforska den där trestjärniga Michelin-restaurangen som de så länge velat besöka. Det ger dig även tillfället att gå ut och upptäcka orten där vi bor på egen hand, i din egen takt.

Toppen på sidan.

Hur många resedeltagare på en resa?

Wine tasting at a winery

Vinprovning med ett flertal viner i på vingården, copyright BKWine Photography

På våra ”öppna” resor är antalet resedeltagare begränsat till ca 20. De flesta resor har mellan 15 och 20 resenärer. Vi vill inte ha större grupper än så på våra ”öppna” resor (de som finns på vårt aktuella reseprogram); ibland ser man researrangörer som har 20, 25 eller till och med 40 personer i en grupp. Det är inte den typ av resor vi gör. Men på en ”öppen” resa är det heller inte så bra att vara för få: stämningen blir bättre och diskussionen med vinmakarna blir mer livfull om man inte är för få.

(Not: För skräddarsydda resor är situationen en helt annan. Då kan det fungera mycket bra både med mindre och större grupper.)

Toppen på sidan.

Dricks?

Hur (och om) man ger dricks varierar mycket från land till land. Din BKWine-guide kan förklara vad som är brukligt på varje destination.

Man förväntas inte att ge dricks till BKWine-guiden på resan. (Men det är ju förstås inte förbjudet.)

Toppen på sidan.

Husdjur: Kan jag ta med hunden?

Nej, husdjur är inte tillåtna på våra resor.

Toppen på sidan.

Barn

Vi rekommenderar inte att ta med barn på resorna.

Toppen på sidan.

Kommer vi att ha tid för ”vanlig” sightseeing? Ska jag stanna några extra dagar?

Det pampiga påvepalatset i Avignon

Det pampiga påvepalatset i Avignon, copyright BKWine Photography

Många – alla! – våra destinationer är fantastiska platser att besöka och är väl värda några dagars upptäcktsfärd. Men våra resor är fokuserade på vin och gastronomi.

Vi rekommenderar absolut att du stannar några extra dagar i vinregionen, eller i landet, dit du rest med BKWine. Kanske några extra dagar i Paris för lite shopping och museer, eller lite mer tid i Bordeaux och Saint Emilion i samband med en Bordeaux-resa. Eller lite extra tid för golf, cykling, bad, fler trestjärniga restauranger… Vi ger gärna råd och tips!

Våra vinresor och matresor är fokuserade på vin och gastronomi. Det blir ingen halv dag ”ledigt” för en rundtur på stan eller för shopping, eller för att besöka den där trestjärniga katedralen. Vi försöker alltid att ge dig lite tid för det där allra mest väsentliga (en kort promenad i Saint Emilion, en tidig kvällstur till Hospices de Beaune mm) men våra resor är mycket koncentrerade på vin och gastronomi. Det finns vissa undantag. Till exempel: på våra resor till Sydafrika, som är runt tio dagar långa, lovar vi att inte spendera alla tio dagarna med vin, utan även hinna med lite pingviner, babianer och annat!

Så ja, vi rekommenderar definitivt att du ägnar någon eller några extra dagar åt orten dit du reser med BKWine!

Toppen på sidan.

Vad ingår i priset?

Det som ingår i priset finns alltid angivet i reseprogrammet.

För de flesta resor ser det ut så här:

  • Transport på plats i en komfortabel turistbuss
  • Hotell
  • Gastronomiska luncher varje dag, ofta hos en vinproducent
  • Reseledning och vinguidning av en BKWine-guide, tolkning vid behov

Vad som inte ingår:

  • Din resa till utgångspunkten för resan (t.ex. flyg till Florens)

Toppen på sidan.

Kan en resa bli inställd?

Ja, en resa kan bli inställd pga för få deltagare, men det händer mycket, mycket sällan.

Varje resa har en ”sista anmälningsdag”. Vid det datumet tar vi ett slutgiltigt beslut om resan kommer att genomföras eller inte. I de flesta fall vet vi det dock lång innan detta datum. (Det är klokt att inte boka några icke-avbokningsbara flygbiljetter innan det datumet, i alla fall inte utan att först rådgöra med BKWine.) Om det vid sista anmälningsdag inte är tillräckligt många anmälda kan vi tvingas ställa in resan.

Men som sagt, det händer mycket, mycket sällan.

En av orsakerna till det är förstås att våra resor oftast har gott om kunder. Men det har också att göra med att om vi ställer in en resa så vet vi att vi kommer göra ett antal personer mycket besvikna, och det är svårt att göra. Vi anstränger oss hellre att hitta några extra kunder eller att minska på marginalen, för att istället få några nöjda kunder. Därför vi vet av erfarenhet att en ny kund kommer mycket ofta tillbaks en gång till.

Men som sagt inledningsvis, det händer sällan att vi ställer in en resa.

Toppen på sidan.

Har ni återkommande resenärer, stamkunder?

Det är kanske inte en fråga man utan vidare tänker på att ställa. Men vi ställer den gärna själva.

Ja, vi har många resenärer som kommer tillbaks gång på gång. På en typisk resa är kanske 20% av deltagarna personer som rest med oss tidigare. Våra allra mest trogna kunder har rest med oss på sju olika vinresor. Vi är mycket glada för det. Det måste betyda att vi i alla fall gör något rätt!

Toppen på sidan.

Reseförsäkring och avbeställningsskydd

BKWine säljer inte reseförsäkring eller avbeställningsskydd.

Vi rekommenderar att du kontaktar dit försäkringsbolag för att ordna med en reseförsäkring och avbeställningsskydd. Eller att du kontaktar ett specialiserat försäkringsbolag. Många hemförsäkringar har även reseförsäkring inkluderat.

Läs våra resevillkor för mer detaljer.

Toppen på sidan.

Betalning och avbeställning

I våra resevillkor kan du se vilka villkor som gäller för betalning och avbeställning. Vissa resor har speciella regler, som är angivna i reseprogrammet.

Toppen på sidan.

Hälsa och handikapp

Om du har någon sorts handikapp eller rörelsehinder så ska du kontakta oss innan du bokar. Det kona också vara en god idé att prata med din läkare.

De flesta av våra resor är inte anpassade för personer med rörelsehinder. På de flesta vingårdar behöver man gå i trappor ner och upp i källarna. Det kan vara inte oväsentliga avstånd att promenera för att t.ex. komma till vingården för att inte nämna de ändlösa tunnlarna i champagnehusens källare.

Toppen på sidan.

Pass, visum och vaccinationer

Krav på pass, identitetshandlingar och visum varierar beroende på resedestinationen och din nationalitet. Vi rekommenderar starkt att du kontaktar destinationslandets ambassad i ditt hemland för att få klarhet i dessa villkor. Vi rekommenderar starkt att du även kontrollerar att ev. pass och visum (etc) har tillräcklig giltighetstid.

De flesta av våra destinationer har inga särskilda krav på vaccination. Men vi rekommenderar starkt att du kontaktar en relevant expert i på din ort för att kontrollera vad eventuella krav kan vara.

Läs även våra resevillkor för mer detaljer om detta.

Toppen på sidan.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor!

Print Friendly, PDF & Email
Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!