Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vinresa till Le Marche

Dela/gilla reseprogrammet:

Le Marche – italiensk vin- och mat-destination vid Adriatiska havet

— Sol, vind, hav och en mängd intressanta viner. Och den mest otroliga gastronomiska specialitet som vi hittills har smakat: färserade och friterade oliver! Denna lilla region mitt i Italien har ett strålande läge vid Adriatiska havet och imponerande höga berg i inlandet. Köket präglas av både fisk och annat gott från havet och av kött och högklassiga charkuterier som torkade korvar och skinkor. Vinerna är fortfarande ganska okända internationellt. Men i Italien är de mycket högt skattade. Var bland de första i Sverige att upptäcka denna fantastiska mat- och vinregion.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan


Nästa vinresa till Le Marche: Kontakta oss!


Detta är ett typprogram, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång. Se i menyn “Våra resor > Aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Det produceras mycket vin i Le Marche. Mycket av det görs på sangiovese och trebbiano. Klimat, jordmån och även landskapet påminner om Toscana. Känt är Le Marche för sina vita viner gjorda på verdicchio, Italiens kanske mest högklassiga vita druva. Dessa viner dricker invånarna själva gärna till fisk. Den exklusivaste är Verdicchio dei Castelli di Jesi, ofta gjord i fruktig, elegant stil men alltid med viss fyllighet.

Andra glada överraskningar är den gröna pecorino-druvan och naturligtvis montepulciano. Denna sistnämnda blandas med sangiovese till Rosso Piceno. I högklassiga rosso conero används den i ensamt majestät.

Vi har staden Ancona som bas under denna resa. Ancona är huvudstad i regionen Le Marche. Invånarantalet är drygt 100 000 och läget mycket vackert vid Adriatiska havet. Ancona är en viktig hamnstad med färjeförbindelser till Kroatien, Grekland och Turkiet. Det är en stad med charm som fler och fler turister nu upptäcker och inte bara sådana som stannar till där med sina kryssningsfartyg.

Det är en trevlig och livlig stad, hamnområdet inte minst där det vimlar av caféer och restauranger. Inne i den vackra medeltida kärnan finns ett myller av små kyrkor. Den största av dem, katedralen San Ciriaco, tronar dock på en kulle ovanför stan. Dit går man naturligtvis för att titta på detta mästerverk i romansk och gotisk stil som stod färdigt 1189. Men också för den magnifika utsikten över stan och det blå havet.

Vi träffas i Ancona och dit tar du dig på egen hand. Kanske vill du först upptäcka de fantastiska sandstränderna som hela Le Marche-kusten erbjuder. På torsdag morgon hämtar vår buss upp oss vid hotellet och vi börjar vår upptäcktsfärd.

Böljande, kulligt landskap i Le Marche
Böljande, kulligt landskap i Le Marche, copyright BKWine Photography

Mer reseinformation

Här finns ytterligare några sidor med råd och tips om att resa hit:

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit mycket om hur det är att komma med på en vinresa till Italien och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Italiens vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Italien, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.


Program — Vinresa i Le Marche

Detta är ett “typprogram”, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång.

Preliminärt program

För mer detaljer kontakta BKWine.

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Ancona
 • Dag 2, torsdag — Rosso Cònero & Rosso Piceno
 • Dag 3, fredag — Verdicchio dei Castelli di Jesi
 • Dag 4, lördag — Colli Pesaresi
 • Dag 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, dag 1 — Ankomst till Ancona

Ankomst till Ancona och incheckning på vårt fina 4-stjärniga hotell. Hotellet ligger vid vattnet men ändå nära centrum, har en fin trädgård och swimmingpool och en fantastisk utsikt.

Ni kommer när vi själva vill under dagen och kvällen är fri för egna aktiviteter.

Katedralen högt uppe på kullen, Trajanus imponerande romerska triumfbåge, eller något av renässanspalatsen kanske lockar? Är du hurtig kan du promenera hela vägen upp till katedralen. Det ger dig flera vackra utsiktspunkter över hamnen på vägen upp.

Vårt hotell ligger i den modernare delen av staden med utsikt ut över havet.

En promenad längs allén Viale della Vittoria tar dig in the Gamla Stan, eller varför inte pröva en av de fantastiska trådbussarna?

Promenera en sväng i stan eller gå till hamnen och titta på båtarna. Ta en espresso eller ett glas vin på en av de många uteserveringarna och titta på folklivet. Och sedan kommer det roligaste: att välja en middagsrestaurang! Vi bor i Ancona under hela resan.

Aperitif före lunchen på en restaurang i Florens
Aperitif före lunchen på en restaurang i Italien, copyright BKWine Photography

Torsdag, dag 2 — Rosso Cònero & Rosso Piceno

Denna dag åker vi en liten sträcka söderut från Ancona. Vi ska besöka några av de bästa producenterna av bl a den berömda rosso cònero.

Strax söder om Ancona ligger Monte Cònero vars höga berg reser sig brant upp från sandstränderna. Det är ett dramatiskt landskap. Här ligger den lilla appellationen Rosso Cònero. Druvan är montepulciano men vissa blandar in lite sangiovese. De senaste åren har sett en enorm förbättring av kvaliteten här i Cònero, bland annat genom minskade uttag.

Nu har vinproducenterna stor ambition och det får vi till viss del tacka Alessandro och Serenella Moroder för. Detta vinmakarpar var bland de första att producera högklassig Rosso Cònero. Nu hittar man koncentrerade viner med intensiva och långa smaker lite varstans i området. I smaken finns aromer av körsbär och medelhavsörter.

Vi besöker Moroder, den första egendomen som fick 3 glas av Gambero Rosso för sin Rosso Cònero. Vi äter en god lunch på deras restaurang Aiòn. Kocken använder lokala produkter, ibland från den egna gården. Det blir typiska, lokala rätter och till dessa provar vi egendomens viner.

Om Cònero är litet så är Piceno desto större. Det är det största distriktet i Le Marche.

Även här blir vinerna mer och mer intressanta. Vi märker det hos till exempel Boccadigabbia som gör några av traktens bästa Rosso Piceno men också en exceptionell cabernet sauvignon kallad Akronte, och en rolig blandning av syrah, merlot och montepulciano

En annan intressant egendom är Fattoria Le Terrazze i Numana, vid foten av Monte Cònero.

Här är man mycket förtjust i den lokala montepulciano men gör även spännande viner på olika blandningar, som IGT Marche Chaos som gör av montepulciano, syrah och merlot.

Sen eftermiddag kör vi tillbaka mot Ancona. Kvällen ledig för eget strosande i stan. Kanske är du sugen på en god köttbit? Någon restaurang erbjuder säkert tournedo rossini. Den store kompositören föddes nämligen i Le Marche.

Det kan finnas höga berg i bakgrunden i Le Marche
Det kan finnas höga berg i bakgrunden i Le Marche, copyright BKWine Photography

Fredag, dag 3 — Verdicchio dei Castelli di Jesi

Igår var det huvudsakligen röda viner på programmet. Idag blir det också smakprov på några av Italiens bästa vita, och även mousserande.

Den mest kända druvan i Le Marche är grön och heter verdicchio. Det är på många sätt den viktigaste druvan, den som satte Le Marche på vinkartan.

Den mest kända verdicchio kommer från Castelli di Jesi, några mil in i landet från Ancona. Vinområdet är omgivet av små medeltida, ringmursomgärdade byar, castelli.

Verdicchio dei Castelli di Jesi är ett torrt vin med fina aromer och en liten bitterhet i eftersmaken. Det är det som gör det till ett så bra matvin. Det är även lagringsdugligt, annars en ganska ovanlig egenskap hos vita italienska viner.

Bland de intressanta besök vi gör under dagen finns Umani Ronchi i Osimo. Han är känd både för sin verdicchio och sin rosso cònero. Han ägnar sig åt en hel del experiment både i vingården och inne i källaren och tar gärna till sig ny teknik.

För att förbättra koncentrationen i vinerna har han bl a ökat planteringstätheten och valt bättre kloner. Han är noga med att plantera rätt druva i rätt jordmån. Kalksten för de röda druvorna, tyngre lerjord för de vita.

Även vingården Moncaro experimenterar. Tillsammans med olika universitet forskar man kring lokal jäst och olika gamla kloner av verdicchio. I den vackra källaren finns både ekfat och pupitre för spumante. Här hos Moncaro kommer vi att äta en härlig lunch på egendomens förträffliga Ristorante Erard. Specialiteten är bl a färsk fisk.

Efter våra tre besök återvänder vi sen eftermiddag till Ancona. Kvällen är fri för att nya upptäckter. Kanske någon restaurang frestar med spädgris, en stor specialitet i regionen. Helst färserad. Man älskar att färsera i Le Marche. Till och med små oliver som ni har sett.

Le Marches berömda fyllda och friterade oliver
Le Marches berömda fyllda och friterade oliver, copyright BKWine Phtography

Lördag, dag 4 — Colli Pesaresi

Idag drar vi oss norrut, mot städerna Pesaro och Fano. Det blir en resa på en knapp timme längs Adriatiska havets kust.

Colli Pesaresi är den nordligaste DOC:n i Le Marche. Här uppe i norr odlas bl a bianchello del metauro, en originell grön druva med elegant karaktär och gamla anor.

Vi besöker bl a Claudio Morelli vars gård uppe på en sandig kulle har 20 hektar vinodlingar och 500 olivträd. Förutom bianchello del metauro har han också sangiovese, montepulciano, cabernet, merlot och inte minst vernaccia rossa, en annan mycket lokal druva. Claudio Morelli menar att hans viner får en fin friskhet, både de vita och de röda, tack vara svala vindar från Adriatiska havet och den lätta sandiga jorden. En mycket intressant egendom.

Under lunchen, som blir strax utanför Pesaro, får vi ytterligare ett tillfälle att njuta av det goda Le Marche-köket. Inte minst de högklassiga charkuterierna- coppa, salame lardellato, prosciutto montefeltro med mera – och fårosten pecorino i olika varianter.

Hos producenten Guerrieri börjar vi med en promenad i vingården. Kanske är skörden i full gång! Guerrieri har även en experimentvingård med 27 olika lokala Le Marche-druvor. Att vara ute i vingården och lära mer om arbetet på fältet hör till det viktigaste på en vinresa. Fast kanske en provning av vinerna är lika viktig!

Efter det avslutande eftermiddagsbesöket bland kullarna så drar vi oss åter ner mot Ancona för en sista övernattning. Kvällen är fri för egna aktiviteter. Har du ännu inte smakat brodetta all’anconitana, Anconas egen fisksoppa, så är det dags i kväll. Traditionen säger att den ska göras med 13 olika fisksorter.

Böljande, kulligt landskap i Le Marche
Böljande, kulligt landskap i Le Marche, copyright BKWine Photography

Söndag, dag 5 — Hemfärd

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Botti och vanliga ekfat i en källare i Le Marche
Botti och vanliga ekfat i en källare i Le Marche, copyright BKWine Photography

Fakta — vinresan till Le Marche

Datum: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Pris: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

I resans pris ingår:

 • 4 nätter i dubbelrum, inklusive frukost:
  • 4 nätter i Ancona på 4-stjärnigt hotell
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter, inklusive provning med olika viner, hos vinproducenter
 • Start- och slutpunkt: Ancona
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Ni tar er själva till Ancona. Stockholm har bra förbindelser till Ancona med t.ex. Lufthansa.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Sista bokningsdag: [detta är ett exempel på ett program]

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på XX SEK [varierar, anges i aktuellt program]. Resterande avgift ska vara inbetald senast XX dagar [varierar, anges i aktuellt program] före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!