Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vinresa till Apulien, Syditalien

Dela/gilla reseprogrammet:

Vinresan till Apulien, Italiens klack, i södra Italien: Söderns sol, barockprakt och primitivo

— Apulien, den långsmala italienska klacken, lockar med sol, hav, pittoreska fiskebyar, fantastiska barockstäder och, inte minst, kraftfulla och smakrika viner. Det har skett en veritabel kvalitetsrevolution de senaste 20 åren här i Apulien! Under resan stiftar vi bekantskap med Apuliens stolthet, druvan primitivo men även med andra druvor. Vi bor tre nätter i Lecce, en av Italiens mest spektakulära städer (och det vill inte säga lite), och njuter av södra Italiens härliga mat, och en natt i Bari; på två mycket eleganta hotell.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan

Nästa vinresa till Apulien:

 • Kontakta oss!

Detta är ett typprogram, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång. Se i menyn “Våra resor > Aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Italien är inget jättestort land. Men skillnaderna mellan de norra och de södra delarna är ibland gigantiska. Länge fick vinerna från Syditalien leva i skuggan av de stora namnen uppe i norr. Nu är det inte så längre.

Det nyvaknade intresset för södra Italien gäller inte bara kulturen och gastronomin utan också i högsta grad vinerna. Det började med primitivo och all diskussion kring druvans släktskap med kaliforniska zinfandel.

Helt plötsligt blev primitivo en druva att räkna med. Nu har vi en trio av intressanta druvor i Apulien: primitivo, nero di troia och negroamaro.

Vinerna är ofta kraftiga och fylliga. Det märks att man har 1000 timmar (!) mer sol än övriga landet. Det gäller att få balans mellan alkohol, syra och frukt. De skickliga producenterna klarar det med bravur. Med modern teknik och skickligt hantverk ger man vinerna mer smak och personlighet och lite mindre hetta och styrka.

Vi träffas i Bari, en fin stad vid Adriatiska havet, dit man tar sig med flyg. Vi bor här i Bari första natten på ett mycket bra hotell. Det femstjärniga hotellet är mycket elegant och ligger precis vid vattnet.

Därefter bor vi tre nätter i den fantastiska barockstaden Lecce nere i Salento i den sydligaste delen av Apulien, Syditaliens kanske vackraste stad.

De sirligt utsmyckade fasaderna på de otaliga kyrkorna, barockpalatsen och andra byggnader är typiska för Lecce. Det är en sann glädje att promenera omkring i stan och njuta av prakten medan man letar efter en trevlig restaurang. Det är välförtjänt att Lecce är med på listan med UNESCO världskulturarv.

Vi äter tre luncher tillsammans hos olika vinproducenter. De gastronomiska specialiteterna i Apulien är många. En del kommer från havet naturligtvis men här finns också många pastaspecialiteter, som t ex orecchiette, (”det lilla örat”).

Det grillade lammköttet är en delikatess och man får inte missa lokal pecorino eller färsk burrata (en lyxig variant av mozzarella). Maten kan vara rustik husmanskost eller lättare fisk- och grönsaksrätter men den är alltid smakrik gjord på pinfärska råvaror. De goda desserterna är ofta gjorda med mandel och honung.

Följ med oss på denna upptäcktsfärd bland sydligaste Italiens härliga viner och utsökta mat!

Ekfat och amforor av terrakotta i vinkällaren
Ekfat och amforor av terrakotta i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Mer reseinformation

Här finns ytterligare några sidor med råd och tips om att resa hit:

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Apulien och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Apuliens vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Apulien, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.


Program — vinresa Apulien, Italiens klack

Detta är ett “typprogram”, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång.

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Bari
 • Dag 2, torsdag — Brindisi, Gioia del Colli, till Lecce
 • Dag 3, fredag — Salento
 • Dag 4, lördag — Manduria
 • Dag 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, dag 1 — Ankomst till Bari

Ankomst till Bari när du vill under dagen/kvällen och incheckning på vårt centralt belägna, hotell, femstjärnigt, med fötterna i vattnet precis vid strandpromenaden.

Bari, Apuliens ”huvudstad”, är en charmig stad med sina drygt 300 000 invånare och stora hamn. Det finns mycket att se och upptäcka: katedralen byggd på 1000-talet, sedan förstörd och återuppbyggd 1170 (!), fiskehamnen och den eleganta strandpromenaden, palatsliknande byggnader och smala gränder, kort sagt en salig blandning av syditaliensk kultur och historia.

Du checkar in på vårt eleganta hotell i staden centrum och har sedan resten av dagen att utforska Bari.

Det finns gott om restauranger som visar upp den smakrika apuliska gastronomin, pasta (orecchiette, recchietelle, strascinate, chiancarelle, cavatelli…), grönsaker olivolja osv. En originell variant är den friterade pastan!

Fri kväll för en kvällspromenad i den gamla stadskärnan. En aperitivo på ett café och sen middag på en uteservering? Det kan mycket väl vara svenskt sommarvarmt här nere fortfarande även sent på hösten!

Katedralen i Lecce
Katedralen i Lecce, copyright BKWine Photography

Torsdag, dag 2 — Brindisi, Gioia del Colli, till Lecce

Vi sätter oss i bussen efter frukost och åker söderut . Det är i södra delen av Apulien som den mest anmärkningsvärda kvalitetsutvecklingen har skett de senaste åren.

Trots heta sommartemperaturer trivs vinrankorna bra tack vare vindarna som kommer in från två håll, från Adriatiska havet i öster och Joniska havet i väster. Druvsorterna man använder är också speciellt tåliga mot värme.

Vi åker igenom en natur som tidvis är karg och där man framför allt odlar vinrankor och gamla knotiga olivträd. 40 % av Italiens olivolja kommer från Apulien så olivträden är många. Men vi ser också stora grönsaksodlingar och sädesfält. Apulien förser resten av landet med enorma mängder färska grönsaker och durumvete till pasta.

Kalksten är den jordmån som dominerar i Apulien. Här och där ser vi, bland olivlundar och mandelträd, fina små vitkalkade bostadshus.

Vi börjar dagen med ett besök i inlandet, nära staden Martina Franca. Tenute Girolamo är en familjefirma med 50 hektar som startade sin verksamhet år 2000.

Tenute Girolamo gör flera intressanta primitivo i olika stilar, med eller utan eklagring. Vinodlingarna finns på runt 400 meters höjd. Detta gör att temperaturen sjunker en del på natten och på så vis bevaras syran lättare i vinet.

Familjen storsatsar på kvalitet, vilket bl a innebär att man har ökat planteringstätheten i vingården, ibland till hela 12 000 plantor per hektar.

Vi drar oss sedan ut mot kusten. Vi stannar till och äter en god lunch där vi får en första introduktion i maten från Apulien och hur den passar till de lokala vinerna.

Efter lunch besöker vi vingården Tenute Rubino. Egendomen har 200 hektar utspridda på fyra olika egendomar, alla nära staden Brindisi.

Den stora druvan här är negroamaro som får olika uttryck beroende på var på den stora egendomen som druvorna är planterade. Här finns nämligen en mängd olika mikroklimat. Vita viner är ganska ovanliga i Apulien, 80 % är rött, men Rubino lyckas bra även med sina vita viner med druvor som vermentino och malvasia bianco.

Tidig kväll checkar vi in på vårt hotell i den fina staden Lecce. Vi bor på ett 4-stjärnigt hotell mitt i hjärtat av gamla stan.

Kvällen är ledig. Två steg utanför hotellporten och du är mitt inne i den fantastiska gamla stadskärnan.

Massor med ekfat i vinkällaren
Massor med ekfat i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Fredag, dag 3 — Salento

Bussen hämtar oss på morgonen vid hotellet. Idag ska vi bege oss till vindistriktet Salento.

Salento är området runt Lecce. Här dominerar negroamaro. Det är riktigt, riktigt varmt under växtsäsongen. Lyckligtvis har man en jordmån som lyckas bevara syra och friskhet i vinerna. Och man har en hög andel gamla vinrankor, ofta över 90 år gamla, med långa rötter.

Ibland skördas druvorna extra sent och det förekommer också att man torkar druvorna innan pressningen. Vinet får då en hel del likheter med en amarone.

Vi gör tre intressanta besök här, runt staden Salice Salentino. Vi besöker bl a Conti Zecca, en familj med anor från 1500-talets Neapel. Idag är det tre bröder som sköter om familjens 325 hektar.

Druvorna är negroamaro och primitivo men också cabernet sauvignon, malvasia och aglianico, druvan från Basilicata som här ger ett mycket bra, elegant och smakrikt vin.

När det börjar närma sig lunchtid beger vi oss till det imponerande Castello Monaci. Slottet, som även producerar vin, är från 1400-talet och ser ut som en uråldrig riddarborg. Lunchen på kastellet blir ett urval av apuliska specialiteter presenterade tillsammans med egendomens viner.

Här klarar druvorna värmen bra, med lite hjälp av konstbevattning. Vinerna har både elegans och stramhet.

På eftermiddagen hinner vi med ytterligare ett vingårdsbesök.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Lecce. Fri kväll.

Lecce är nog en av Italiens ståtligaste städer. Den gamla stadskärnan är fylld med barockpalats och kyrkor. Katedralen är imponerande. Allt är otroligt välbevarat och med behagligt få turister konstigt nog! Bland de trånga gränderna finns förstås många små restauranger, både tjusiga lyxkrogar och enkla vinbarer.

Slottet på Castello Monaci
Slottet på Castello Monaci, copyright BKWine Photography

Lördag, dag 4 — Manduria

Idag besöker vi primitivos högborg, Manduria. Det blir en kort färd i bussen från Lecce på morgonen.

Primitivo fick sitt genombrott i vinvärlden på 1990-talet. Till en början handlade det mest om enkla och drickvänliga viner. Sedan uppdagades det att primitivo och kaliforniska zinfandel härstammar från samma druva.

Primitivo steg i graderna och började betraktas som en kvalitetsdruva och på den vägen är det. Rätt behandlad ger primitivo fantastiska viner med sydligt varma frukttoner.

Vi besöker bl a familjen Attanasio med pappa Giuseppe i spetsen. Han driver den lilla egendomen med sin fru och två söner. Sträng gallring av druvorna borgar för hög kvalitet. Här görs primitivo i olika varianter, flera av dem prisbelönta.

Vi äter lunch på vingården Masseria Le Fabriche, 20 minuter från Manduria. Restaurangen ligger fint, mitt bland vinrankorna. Det gamla gårdshuset har renoverats fint med en del modernt designade detaljer.

Vi äter en imponerande lunch med många lokala specialiteter. Vi börjar med deras goda hembakade bröd och lokala oliver, fortsätter med fyllda zucchini, fyllda aubergine, peperoni fritti, potatis- och pecorino-paj, lokala grönsaker, puré på bondbönor med mera. Sedan kommer kalvköttet och vi avslutar med frukt.

Behåll lite plats för de fantastiska mandelkakorna som kommer på slutet! En riktigt typisk lunch i Apulien. Gårdens viner kommer att smaka utmärkt till.

Gården drivs av en mycket ambitiös kvinna som drivit upp denna gård till en av de främsta i området. Familjen var inte riktigt med på att en dotter skulle driva en vingård. Inte så vanligt så här lång söder ut. Men hon hade bestämt sig. Och stor framgång har det blivit!

Vi hinner med ett sista eftermiddagsbesök på ytterligare en vingård i Manduria.

Sen eftermiddag är vi åter i Lecce, denna söderns pärla i Italien.

Fri kväll. En sista promenad på de slingriga gatorna med tusenåriga gatstenar? En titt på den romerska arenan på stora torget? Ytterligare en vinbar och så avslutning på någon av stadens mysiga restauranger?

Apuliska kakor med citron och choklad
Apuliska kakor med citron och choklad, copyright BKWine Photography

Söndag, dag 5 — Hemfärd

Efter en tidig frukost på hotellet i Lecce åker vi upp till Bari. Vi lämnar dig på flygplatsen i tid för flyget. Men det är ingen dum idé att stanna några dagar extra i Bari! I så fall lämnar vi av dig inne i stan.

Reservation för eventuella ändringar.

Lunchen avslutad
Lunchen avslutad, copyright BKWine Photography

Fakta — vinresa till Apulien, Italiens klack

Datum: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Pris: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost:
  • 1 natt i Bari, på 5-stjärnigt hotell
  • 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Lecce
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska flerrätters-luncher med regionala specialiteter, inklusive viner, på vingård eller på restaurang
 • Start- och slutpunkt: Bari
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Du tar dig själv till Bari.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Sista bokningsdag: [detta är ett exempel på ett program]

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på XX SEK [varierar, anges i aktuellt program]. Resterande avgift ska vara inbetald senast XX dagar [varierar, anges i aktuellt program] före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!