Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Piemonte, 23-27 oktober 2024

Dela/gilla reseprogrammet:

Vin- och gourmetresa till Piemonte med Barolo, Barbaresco, andra exklusiva viner, och mycket vit tryffel

— Välkommen till en vinresa till ett av Italiens kanske allra mest berömda vindistrikt, Piemonte, vid foten av berget. Ett distrikt som är världsberömt inte bara för sina stora viner, med Barolo och Barbaresco i spetsen, utan även för sin gastronomi. Här har Slow Food-rörelsen sina rötter och härifrån kommer den unika vita tryffeln. Vi ägnar en halv dag åt tryffeln, med tryffelmarknad, tryffelletning och tryffellunch. Bered dig på några dagar fyllda med riktigt goda upplevelser.

I korthet

 • 4 nätter
 • Privata provningar, ca 10
 • Boende i Alba
 • Barolo, Barbaresco mm
 • Pris: 19 300 SEK
 • Magnifika, lyxiga luncher
 • Tryffelsafari och tryffelmarknad
 • Vit tryffel
 • Vackra italienska vinlandskap

Boka nu!

Piemonte i nordvästra Italien är känt för sina fylliga röda viner gjorda på nebbiolo-druvan. Viner som Barolo och Barbaresco är världsberömda. Men här görs också en mängd andra viner, inte minst på den numera mycket ansedda barbera-druvan. Barolo och barbaresco är några av Italiens mest kända viner. Det är exklusiva, eleganta viner med en viss karaktär av tryffel, kanske beroende på den vita tryffeln som finns i jorden.

Barolo och Barbaresco är nu också på den prestigefyllda listan med UNESCOs Världsarv, “World Heritage Site”, en lista som innehåller några av världens mest unika och kulturhistoriskt viktiga platser.

Under vår resa får vi tillfälle ett prova ett stort antal av traktens olika viner, från lättdrucken Moscato d’Asti till de mest komplexa Barolo, Barbaresco och eklagrade barbera.

Utsikt över vingårdar och kullar i Barolo, Piemonte
Utsikt över vingårdar och kullar i Barolo, Piemonte, copyright BKWine Photography
Utsikt över vingårdar och kullar i Barolo, Piemonte
Utsikt över vingårdar och kullar i Barolo, Piemonte, copyright BKWine Photography

Gastronomin i Piemonte är också med rätta världsberömd. Den berömda vita tryffeln behöver väl knappast någon presentation men här finns också hasselnötter av exceptionell kvalitet med extra högt innehåll av olja. Och gott och fantastiskt mört kött från Piemonte-kor, en speciell ras som ger kött med extra lågt fettinnehåll.

Vi kommer att bo fyra nätter i den trevliga staden Alba. Du flyger till Milano och vi hämtar dig med buss vid Milanos centralstation sen eftermiddag onsdag. På söndagsmorgonen lämnar vi dig åter på samma plats senast klockan 12.00. Till Milano Centrale station tar du dig lätt från samtliga tre flygplatser runt Milano, Linate, Malpensa och Bergamo.

Resan leds av en av BKWines expertguider.

Pasta med rikligt med hyvlad tryffel på
Pasta med rikligt med hyvlad tryffel på, copyright BKWine Photography
Pasta med rikligt med hyvlad tryffel på
Pasta med rikligt med hyvlad tryffel på, copyright BKWine Photography

Program — Vinresa i Piemonte

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Vissa detaljer i programmet kan vara annorlunda, t.ex. vilka vingårdar vi besöker. Vi lägger ner stort arbeta på att se till att våra besök blir speciella minnesvärda upplevelser. Därför besöker vi ofta andra vingårdar än de som är stora och kända, med många besökare och många anställda guider. Istället har vi valt att ge dit en mer unik och personlig upplevelse med besök hos noga utvalda producenter där vi ofta (men inte alltid) träffar ägaren eller vinmakaren.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag – Ankomst till Milano sedan Alba
 • Dag 2, torsdag – Barolos världsberömda viner i Langhe
 • Dag 3, fredag – Barbaresco
 • Dag 4, lördag – Tryffelmarknad och tryffellunch
 • Dag 5, söndag – Hemfärd

Onsdag, 23 oktober — Ankomst till Milano sedan Alba

Klockan 16.00 hämtar vi upp dig med buss på Milanos centralstation, Stazione Centrale, kanske världens pampigaste järnvägsstation.

Resan till Alba tar cirka två timmar genom det norditalienska landskapet. Väl framme i Alba checkar in på vårt centralt belägna hotell. Kvällen är fri för att upptäcka Alba.

Alba har en liten och gammal stadskärna med smala gator och gränder. Det finns många spännande restauranger, allt från pizzerior till gourmetkrogar. Från vårt hotell är det en kort promenad till det ”stora torget” där det alltid är mycket folk i rörelse. Där finns kaféer och restauranger. Då är du redan inne i den gamla stadskärnan.

Kanske börjar du med en aperitivo på ett kafé, för att sedan vandra vidare på de smala gatorna till resans första middag? Avsluta gärna med en grappa. Det kan hjälpa till om det har blivit väl rikligt med alla italienska godsaker till middagen.

Vingårdar och en by med ett slott och berg i Piemonte
Vingårdar och en by med ett slott och berg i Piemonte, copyright BKWine Photography
Vingårdar och en by med ett slott och berg i Piemonte
Vingårdar och en by med ett slott och berg i Piemonte, copyright BKWine Photography

Torsdag, 24 oktober — Barolos världsberömda viner i Langhe

Vi åker mot den lilla byn Barolo i området Langhe. Här växer nebbiolodruvan på imponerande, branta sluttningar.

Här i Barolo ser man inte mycket maskiner utan det mesta jobbet i vingården görs för hand. Här finns en mängd småbönder och de flesta vingårdar är små. Nebbiolo mognar sent och skörden är ofta inte förrän mitten av oktober. Även den görs för hand. Barolo kallas kungen av italienska viner. Vinet var ett av de första som fick Italiens högsta klassificering, DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita.

Vi besöker tre olika producenter av Barolo. Vi får veta hemligheterna bakom dessa stora viner med hjälp av producenter som Sobrero, som grundades 1940 av pappan till de nuvarande ägarna Settimo och Pierfranco Sobrero. Den 16 hektar stora egendomen ligger i Castiglione Falletto i hjärtat av Barolo-regionen. En annan producent som står på programmet är Ciabot Berton i välkända byn La Morra. Utsikten över Barolo-fälten runtomkring är fantastisk. Egendomen har några av Barolos bästa lägen här i La Morra.

Det blir härlig och typisk italiensk lunch tillsammans med Giovanni Angeli på Massolino i Serralunga d’Alba.

Sen eftermiddag kommer vi åter tillbaka till Alba. Fri kväll för att upptäcka någon trevlig restaurang. Kanske börjar du med en vermouth, en välkänd Piemonte-aperitif? Världens första vermouth gjordes i Turin 1786.

Branta vingårdar med ett hus på toppen i Piemonte
Branta vingårdar med ett hus på toppen i Piemonte, copyright BKWine Photography
Branta vingårdar med ett hus på toppen i Piemonte
Branta vingårdar med ett hus på toppen i Piemonte, copyright BKWine Photography

Fredag, 25 oktober — Barbaresco

Barbaresco ligger strax nordost om Alba. Arealen är bara en tredjedel av Barolos och här dominerar ännu mer de små odlarna.

Vi besöker Bera i Barbaresco, en familjefirma i byn Neviglie med ung, entusiastisk och mycket talangfull vinmakare. Ytterst intressanta viner.

På lunchen träffar vi Giuseppe Cortese på en högklassig restaurang i Barbaresco. Giuseppe driver sin berömda egendom tillsammans med frun Rosella och dottern Tiziana.

Eftermiddagsbesök hos Cantina Rizzi, också i Barbaresco. Detta är en av kvalitetspionjärerna i distriktet. Egendomen planterade sina första vinrankor 1974. Under årens lopp har markarealen utökats och innefattar nu många av de mest kända cru-lägena, som t.ex. cru giacone och cru bricco di neive.

Sen eftermiddag är vi åter vid vårt hotell i Alba. Fri kväll. Kanske en krämig risotto till middag? Piemonte-borna äter mer ris än pasta. På vägen från Milano till Alba, som vi åkte i början av resan, passerar man många risfält.

I den eleganta vinkällaren hos en vinproducent i Barbaresco
I den eleganta vinkällaren hos en vinproducent i Barbaresco, copyright BKWine Photography
I den eleganta vinkällaren hos en vinproducent i Barbaresco
I den eleganta vinkällaren hos en vinproducent i Barbaresco, copyright BKWine Photography

Lördag, 26 oktober — Tryffelmarknad och tryffellunch

Alba är huvudorten för tryffelletningen. Man brukar ju kalla Tuber magnatum pico för ”den vita tryffeln från Alba”.

Vi börjar med ett besök på den berömda tryffelmarknaden i Alba, Mercato del Tartufo, som även säljer andra fina delikatesser, inte bara den dyrbara, vita tryffeln: ost, charkuterier, olja, svamp, hasselnötter mm. Försäljarna erbjuder gärna en nära titt och en sniff på dyrgriparna om man vill inspektera kvalitén. Och vill man så kan man köpa en tryffel med sig hem. Mellan cirka en och tre euro grammet ligger priset. En normalstor Tuber magnatum ligger på ca 60 gram.

Men man kan nöja sig med lite tryffelolja, tryffelpaté eller kanske hasselnötter om man vill. Eller bara ta ett glas vin i baren i som sträcker sig över hela långsidan av marknaden. Bara att se kommersen är en upplevelse i sig. (Entré på marknaden kostar någon euro. Biljetten köper du själv på plats.)

Efter att ha tittat (och luktat) på all denna tryffel så passar det naturligtvis bra med en lunch där vi får smaka denna unika delikatess. Du kommer att få dig ett rejält smakprov på tryffeln och hur den används i den lokala gastronomin. Och förstås hur den passar ihop med vinerna. Vi kan lova en lyxig tryffellunch i toppklass.

Men innan lunchen ska vi ut och leta tryffel med hund. Det blir en mini-tryffelsafari där vi själva går ut i skogen tillsammans med tryffeljägaren och hans hundar. En spännande upplevelse.

Sen eftermiddag är vi åter vid vårt hotell i Alba. Fri kväll. Gå gärna på upptäcktsfärd på de snirkliga gatorna. I värsta fall får du väl ta en paus på ett café med ett glas vin.

Färsk vit tryffel på tryffelmarknaden i Alba
Färsk vit tryffel på tryffelmarknaden i Alba, copyright BKWine Photography
Färsk vit tryffel på tryffelmarknaden i Alba
Färsk vit tryffel på tryffelmarknaden i Alba, copyright BKWine Photography

Söndag, 27 oktober — Hemfärd

Efter frukost lastar vi in vårt bagage i bussen och beger oss tillbaka till Milano. Vi ankommer dit senast kl 12.00. Därefter hemfärd på egen hand.

Vissa detaljer i programmet kan vara annorlunda, t.ex. vilka vingårdar vi besöker. Vi lägger ner stort arbeta på att se till att våra besök blir speciella minnesvärda upplevelser. Därför besöker vi ofta andra vingårdar än de som är stora och kända, med många besökare och många anställda guider. Istället har vi valt att ge dit en mer unik och personlig upplevelse med besök hos noga utvalda producenter där vi ofta (men inte alltid) träffar ägaren eller vinmakaren.

Slå till!

Vi vill gärna ha dig med.

Vingårdar och en by med en gammal borg i Barolo
Vingårdar och en by med en gammal borg i Barolo, copyright BKWine Photography
Vingårdar och en by med en gammal borg i Barolo
Vingårdar och en by med en gammal borg i Barolo, copyright BKWine Photography

Mer reseinformation

Här finns ytterligare några sidor med råd och tips om att resa hit:

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Piemonte och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Boken om Piemonte

Piemonte, vinerna, distrikten, producenterna är en oumbärlig guide för dig som vill veta mer om detta världsberömda vindistrikt, dess viner och vinproducenter. Den ingår i serien Guide till vinets värld och är skriven av Britt Karlsson och Per Karlsson, flerfaldigt prisbelönta vinboksförfattare och vinresearrangörer. Boken är i lätthanterligt pocketformat och rikt illustrerad, men samtidigt fylld av fakta, skriven av experter på området.”

Bokserien ”Guide till vinets värld” har vunnit första pris i den prestigefyllda tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur i kategorin ”reseguider”.

Vi har skrivit det svenska standardverket om Piemonte och regionens viner så du kan knappast hitta någon researrangör mer insatt i vinet, maten och gastronomin i denna vackra italienska region.

Piemonte, vinerna, distrikten, producenterna, av Britt & Per Karlsson

Mer vinböcker

Vi har skrivit mer än tio vinböcker, nationellt och internationellt prisbelönta för vinjournalistiken.

Ingen annan vinresearrangör har samma kunskap, kompetens och erfarenhet.

Vinlandet Frankrike, av Britt och Per Karlsson
En samling vinböcker skrivna av BKWine

Fakta — vinresa Piemonte

Datum: 23-27 oktober 2024

Pris: 19 300 SEK

Enkelrumstillägg: 3900 SEK

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, fyrstjärniga Hotel Calissano, inklusive frukost, på bra medelklasshotell
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 2 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
  • 1 exklusiv lunch med vit tryffel, inklusive viner
 • Start- och slutpunkt: Milano
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem.

Du tar dig själv till Milano.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”. Maximalt antal deltagare på resan: 20.

Boka resan

Sista bokningsdag: 1 juli 2024

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på 4500 SEK. Resterande avgift ska vara inbetald senast 30 dagar före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!