Vinresa i Alentejo, Portugal

Dela/gilla reseprogrammet:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Vinresan i dynamiska Alentejo, med besök på Setúbal-halvön med de mytomspunna moscatel-vinerna

— När värmen fortfarande finns kvar i luften på hösten besöker vi Portugal, ett av de mest spännande vinländerna i Europa just nu. Vi hinner med två portugisiska regioner under dessa dagar. Vi spenderar en dag på Setúbal-halvön och två dagar i Alentejo, Portugals största region där vinrankor samsas med korkekar. Moderna högklassiga röda och vita viner kontrasterar med historiska, legendariska moscatel de setubal.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan


Nästa vinresa till Alentejo i Portugal: Kontakta oss!


Detta är ett typprogram, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång. Se i menyn “Våra resor > Aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Alentejo täcker nästan en tredjedel av hela Portugals areal. Men det är bara 4 % av befolkningen som bor här. Med andra ord är det ett ganska ödsligt landskap som har en alldeles speciell charm. Det är frodigt och grönt på våren, torrare och brunare på hösten.

Alentejo är korkekarnas territorium och de lämnar plats enbart åt vinrankor, olivträd och pinjetallar. Och en och annan svart gris (stor Alentejo-specialitet!) som springer lös och festar på goda ekollon.

Det var i Alentejo den stora kvalitetsutvecklingen av de portugisiska vinerna startade. I flera år nu har producenterna i Alentejo vunnit priser för sina fylliga, fruktiga röda viner. Och kvaliteten har bara stigit och stigit. Många entreprenörer har kommit hit för att börja odla vin. Stora investeringar har gjorts i denna tidigare ganska fattiga region. Idag hittar vi både små och stora egendomar, röda och vita viner, goda vardagsviner och högklassiga kvalitetsviner i Alentejo.

Portugal, och inte minst Alentejo, har sina egna, lokala druvsorter. Under resan kommer vi att stöta på många av dem: antão vaz, arinto, fernão pires, roupeiro, alfrocheiro, castelão, trincadeira och många fler. Här finns franska druvsorter också men de lyckas inte ta över, tack och lov. Portugal är mån om att bevara sin särart.

Förutom Alentejo kommer vi att besöka Terras do Sado på Setúbal-halvön strax söder om Lissabon. På Setúbal-halvön samsas vinodlingar sida vid sida med vackra nationalparker, olivlundar, golfbanor och långsträckta sandstränder. Här görs röda viner på castelão-druvan. Denna druva trivs i den sandiga jorden. Området är också välkänt för det fantastiska söta vinet moscatel de setúbal.

Vinet är inte det enda som vi ägnar oss åt på denna resa. Vi kommer att ha gott om tillfällen att utforska den portugisiska gastronomin. En annan viktig, och rolig, aspekt är hur man passar ihop vinet och maten. Våra luncher, ofta med vinprovning hos våra vinproducenter, kommer att ge oss gott om tillfällen att prova och att diskutera.

Det kommer att bli många olika specialiteter under de tre dagarna: charkuterier, underbar torkad skinka (lika god som den spanska), härliga grytor, ostar mm. Vi kommer att prova ett flertal olika viner till de olika luncherna så att du får bra grepp på maten och vinet i kombination.

Till Lissabon tar du dig på egen hand och vi bor i landets vackra huvudstad första och sista natten. Andra och tredje natten bor vi i Alentejo, i den fina staden Evora som är världsarvsmärkt av UNESCO. Evora är en bedårande liten stad, en blandning av olika stilar, medeltidshus, renässans, morisk stil. Det är magiskt att gå vilse i de smala gränderna på kvällen!

En vingård och ekskog i Alentejo
En vingård och ekskog i Alentejo, copyright BKWine Photography

Mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Alentejo och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Alentejos vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Alentejo, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.


Program — vinresa Alentejo och Setúbal

Detta är ett “typprogram”, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång.

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Lissabon
 • Dag 2, torsdag — Setúbal-halvön, Terras do Sado
 • Dag 3, fredag — Alentejo, öster om Evora
 • Dag 4, lördag — Alentejo, söder om Evora
 • Dag 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, dag 1 — Ankomst till Lissabon

Ankomst till Lissabon och incheckning på vårt centralt belägna hotell, ett stenkast från den stora Avenida da Liberdade.

Lissabon är en stad man flanerar i. Men det är en stad som är byggt på höjden så det kan vara skönt att sätta sig på en av de charmiga spårvagnarna emellanåt. En linje åker genom de gamla kvarteren.

Staden ligger vackert vid floden Tejos mynning och höjdskillnaderna gör att det finns en mängd fantastiska utsiktspunkter där man kan blicka ut över staden och Atlanten.

Naturligtvis finns här oräkneliga restauranger. Ofta är de små och familjära. Här kan man äta fisk och skaldjur och vår favorit är grillade sardiner. De är som allra godast i Portugal! Slink in på någon bar senare på kvällen och lyssna till fado, den traditionella portugisiska musiken.

Kvällen är fri för att upptäcka några av stadens restauranger och kaféer och andra sevärdheter.

En vacker vingård i Alentejo
En vacker vingård i Alentejo, copyright BKWine Photography

Torsdag, dag 2 — Setúbal-halvön, Terras do Sado

Vår buss hämtar oss på morgonen vid hotellet i Lissabon. Vi åker söderut, över floden, mot halvön Setúbal. Från bron kan vi beskåda den enorma Kristus-statyn, inspirerad av den i Rio.

Vi har en knapp timmes resa framför oss och målet är den lilla byn Azeitão. Setúbal är ett vackert område och mycket omtyckt av Lissabon-borna som helg-utflykt. Närheten till storstaden har betytt att en del vingårdar har fått ge vika för bebyggelse men vinnäringen är fortfarande viktig.

De två stora druvorna är den gröna moscatel och den blå castelão. De söta vinerna på muscat d’alexandrie är legendariska och några av de mest komplexa söta vinerna i världen.

Castelão, en ganska svårodlad druva, trivs mycket bra här. Den har blivit känd inte minst genom JM da Fonsecas Periquita. Men andra druvor odlas här också och vill man ha frihet att välja nästan vilken druva man vill säljer man sina viner som Vinho Regional Terras do Sado.

Här på Setúbal-halvön besöker den mycket välkände producenten José Maria da Fonseca i Azeitão. Vi besöker den vackra anläggningen, deras museum och de imponerande källarna (Periquita-källaren, Moscatel-källaren…). Efter vinprovningen stannar vi kvar hos Fonseca och äter en god lunch tillsammans med väl valda viner.

Vi kommer att hinna med ett eftermiddagsbesök på vägen mot Evora.

Sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell i Evora. Hotellet ligger mycket centralt. Efter incheckning har du kvällen fri att utforska denna fantastiska stad. Promenera förbi katedralen och det romerska templet.

Det berömda romerska templet i Evora, Alentejo
Det berömda romerska templet i Evora, Alentejo, copyright BKWine Photography

Fredag, dag 3 — Alentejo, öster om Evora

Vår buss hämtar på morgonen vid hotellet och vi åker österut. Vi passar på att titta på alla korkekar som vi åker förbi och lär oss vad de olika nummermarkeringarna betyder.

Portugal har den största korkeksarealen i världen med drygt 700 000 hektar, det mesta i Alentejo.

Vi åker mot staden Reguengos de Monsaraz. I närheten ligger en av Portugals mest kända vinegendomar, Esporão. Här gör man några av Alentejos mest prisade viner. Vi gör ett besök på den pampiga anläggningen. Vi besöker vingården där man arbetar ekologiskt och hållbart och där man experimenterar med olika nya sätt att odla hållbart. Runt omkring vingårdarna trivs både växter och djur.

Efter vinprovningen blir det aperitif och vi stannar sedan kvar och äter en gastronomisk lunch. Kockarna på Esporão skapar, med lokala ingredienser, ett nytt portugisiskt kök.

Eftermiddagsbesöket blir hos intressanta egendomen José de Sousa Rosado et Fernandes. Detta är en imponerande, mycket modern anläggning men som kombinerar gammalt med nytt. Till exempel så har man återupplivat den gamla romerska traditionen att jäsa viner i amforor.

Sen eftermiddag är vi tillbaka i Evora. Kvällen är ledig för egna upptäckter.

Korkekar i Alentejo
Korkekar i Alentejo, copyright BKWine Photography

Lördagen, dag 4 — Alentejo, söder om Evora

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och lastar in vårt bagage i bussen. Sedan beger vi oss söderut, mot de mindre städerna Vidigueira och Cuba.

Vårt morgonbesök blir på en vingård som heter Herdade do Rocim. Detta är en ganska ny egendom på över 100 hektar varav 70 hektar för närvarande är planterade med vinrankor. Dessutom har man 10 hektar olivträd och man gör en egen mycket fin olivolja.

Sedan de nya ägarna tog över 2000 har det skett omstrukturering och nyplanteringar. Den nya vinkällaren är byggd för att smälta in i landskapet.

Efter besöket och vinprovningen åker vi vidare söderut, mot Beja. Här ska vi besök familjegården Herdade da Mingorra som drivs av Henrique Uva med god hjälp av dottern Sofia. En egendom med stor ambition och hög kvalitet på sina viner.

Vi gör först ett kort besök i källaren, sedan blir det en traditionell portugisisk lunch — som gäster hemma hos familjen Uva — med ett stort antal viner till, mousserande, vita, röda och söta. Vi kan utlova en mycket intressant samling viner.

Därefter är det dags att åka tillbaka till Lissabon. Vi beräknar att vara framme vid hotellet tidig kväll.

Vi checkar in på vårt hotell och du har kvällen fri för att ytterligare utforska denna fantastiska stad.

Dags för lunch i Alentejo
Dags för lunch i Alentejo, copyright BKWine Photography

Söndag, dag 5 — Hemfärd

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

En vingård i Alentejo
En vingård i Alentejo, copyright BKWine Photography

Fakta — vinresa Alentejo, Portugal

Datum: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Pris: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell:
  • 2 nätter i Lissabon på fyrstjärnigt hotell
  • 2 nätter i Evora på fyrstjärnigt hotell
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska portugisiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent
 • Start- och slutpunkt: Lissabon
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 2 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Besöken görs på engelska
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Du tar dig själv till Lissabon.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Sista bokningsdag: [detta är ett exempel på ett program]

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på XX SEK [varierar, anges i aktuellt program]. Resterande avgift ska vara inbetald senast XX dagar [varierar, anges i aktuellt program] före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!