Vinresa i Alentejo, Portugal

Vinresan i dynamiska Alentejo, med besök på Setúbal-halvön med de mytomspunna moscatel-vinerna

— När värmen fortfarande finns kvar i luften på hösten besöker vi Portugal, ett av de mest spännande vinländerna i Europa just nu. Vi hinner med två portugisiska regioner under dessa dagar. Vi spenderar en dag på Setúbal-halvön och två dagar i Alentejo, Portugals största region där vinrankor samsas med korkekar. Moderna högklassiga röda och vita viner kontrasterar med historiska, legendariska moscatel de setubal.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan


Nästa vinresa till Alentejo i Portugal: Kontakta oss!


Detta är ett typprogram, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång. Se i menyn “Våra resor > Aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.
Du kan skriva ut en utskriftsvänlig version av programmet, eller ladda ner en PDF, med Print/PDF-knappen i slutet av programmet.
Fält med de typiska ekarna i Alentejo

Fält med de typiska ekarna i Alentejo, copyright BKWine Photography

Alentejo täcker nästan en tredjedel av hela Portugals areal. Men det är bara 4 % av befolkningen som bor här. Med andra ord är det ett ganska ödsligt landskap som har en alldeles speciell charm. Det är frodigt och grönt på våren, torrare och brunare på hösten.

Alentejo är korkekarnas territorium och de lämnar plats enbart åt vinrankor, olivträd och pinjetallar. Och en och annan svart gris (stor Alentejo-specialitet!) som springer lös och festar på goda ekollon.

Det var i Alentejo den stora kvalitetsutvecklingen av de portugisiska vinerna startade. I flera år nu har producenterna i Alentejo vunnit priser för sina fylliga, fruktiga röda viner. Och kvaliteten har bara stigit och stigit. Många entreprenörer har kommit hit för att börja odla vin. Stora investeringar har gjorts i denna tidigare ganska fattiga region. Idag hittar vi både små och stora egendomar, röda och vita viner, goda vardagsviner och högklassiga kvalitetsviner i Alentejo.

Portugal, och inte minst Alentejo, har sina egna, lokala druvsorter. Under resan kommer vi att stöta på många av dem: antão vaz, arinto, fernão pires, roupeiro, alfrocheiro, castelão, trincadeira och många fler. Här finns franska druvsorter också men de lyckas inte ta över, tack och lov. Portugal är mån om att bevara sin särart.

Lite läcker lufttorkad skinka

Lite läcker lufttorkad skinka, copyright BKWine Photography

Förutom Alentejo kommer vi att besöka Terras do Sado på Setúbal-halvön strax söder om Lissabon. På Setúbal-halvön samsas vinodlingar sida vid sida med vackra nationalparker, olivlundar, golfbanor och långsträckta sandstränder. Här görs röda viner på castelão-druvan. Denna druva trivs i den sandiga jorden. Området är också välkänt för det fantastiska söta vinet moscatel de setúbal.

Vinet är inte det enda som vi ägnar oss åt på denna resa. Vi kommer att ha gott om tillfällen att utforska den portugisiska gastronomin. En annan viktig, och rolig, aspekt är hur man passar ihop vinet och maten. Våra luncher, ofta med vinprovning hos våra vinproducenter, kommer att ge oss gott om tillfällen att prova och att diskutera.

Det kommer att bli många olika specialiteter under de tre dagarna: charkuterier, underbar torkad skinka (lika god som den spanska), härliga grytor, ostar mm. Vi kommer att prova ett flertal olika viner till de olika luncherna så att du får bra grepp på maten och vinet i kombination.

Till Lissabon tar du dig på egen hand och vi bor i landets vackra huvudstad första och sista natten. Andra och tredje natten bor vi i Alentejo, i den fina staden Evora som är världsarvsmärkt av UNESCO. Evora är en bedårande liten stad, en blandning av olika stilar, medeltidshus, renässans, morisk stil. Det är magiskt att gå vilse i de smala gränderna på kvällen!

En vingård och ekskog i Alentejo

En vingård och ekskog i Alentejo, copyright BKWine Photography


Mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Alentejo och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Alentejos vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Alentejo, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.


Program — vinresa Alentejo och Setúbal

Detta är ett “typprogram”, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång.

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Lissabon
 • Dag 2, torsdag — Setúbal-halvön, Terras do Sado
 • Dag 3, fredag — Alentejo, öster om Evora
 • Dag 4, lördag — Alentejo, söder om Evora
 • Dag 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, dag 1 — Ankomst till Lissabon

Ankomst till Lissabon och incheckning på vårt centralt belägna hotell, ett stenkast från den stora Avenida da Liberdade.

En kyrka på stora torget i Evora, Alentejo

En kyrka på stora torget i Evora, Alentejo, copyright BKWine Photography

Lissabon är en stad man flanerar i. Men det är en stad som är byggt på höjden så det kan vara skönt att sätta sig på en av de charmiga spårvagnarna emellanåt. En linje åker genom de gamla kvarteren.

Staden ligger vackert vid floden Tejos mynning och höjdskillnaderna gör att det finns en mängd fantastiska utsiktspunkter där man kan blicka ut över staden och Atlanten.

Naturligtvis finns här oräkneliga restauranger. Ofta är de små och familjära. Här kan man äta fisk och skaldjur och vår favorit är grillade sardiner. De är som allra godast i Portugal! Slink in på någon bar senare på kvällen och lyssna till fado, den traditionella portugisiska musiken.

Kvällen är fri för att upptäcka några av stadens restauranger och kaféer och andra sevärdheter.

En vacker vingård i Alentejo

En vacker vingård i Alentejo, copyright BKWine Photography

Torsdag, dag 2 — Setúbal-halvön, Terras do Sado

Vår buss hämtar oss på morgonen vid hotellet i Lissabon. Vi åker söderut, över floden, mot halvön Setúbal. Från bron kan vi beskåda den enorma Kristus-statyn, inspirerad av den i Rio.

Korkekar i Alentejo

Korkekar i Alentejo, copyright BKWine Photography

Vi har en knapp timmes resa framför oss och målet är den lilla byn Azeitão. Setúbal är ett vackert område och mycket omtyckt av Lissabon-borna som helg-utflykt. Närheten till storstaden har betytt att en del vingårdar har fått ge vika för bebyggelse men vinnäringen är fortfarande viktig.

De två stora druvorna är den gröna moscatel och den blå castelão. De söta vinerna på muscat d’alexandrie är legendariska och några av de mest komplexa söta vinerna i världen.

Castelão, en ganska svårodlad druva, trivs mycket bra här. Den har blivit känd inte minst genom JM da Fonsecas Periquita. Men andra druvor odlas här också och vill man ha frihet att välja nästan vilken druva man vill säljer man sina viner som Vinho Regional Terras do Sado.

Här på Setúbal-halvön besöker den mycket välkände producenten José Maria da Fonseca i Azeitão. Vi besöker den vackra anläggningen, deras museum och de imponerande källarna (Periquita-källaren, Moscatel-källaren…). Efter vinprovningen stannar vi kvar hos Fonseca och äter en god lunch tillsammans med väl valda viner.

Vi kommer att hinna med ett eftermiddagsbesök på vägen mot Evora.

Sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell i Evora. Hotellet ligger mycket centralt. Efter incheckning har du kvällen fri att utforska denna fantastiska stad. Promenera förbi katedralen och det romerska templet.

Det berömda romerska templet i Evora, Alentejo

Det berömda romerska templet i Evora, Alentejo, copyright BKWine Photography

Fredag, dag 3 — Alentejo, öster om Evora

Vår buss hämtar på morgonen vid hotellet och vi åker österut. Vi passar på att titta på alla korkekar som vi åker förbi och lär oss vad de olika nummermarkeringarna betyder.

En traditionell lantgård i Alentejo

En traditionell lantgård i Alentejo, copyright BKWine Photography

Portugal har den största korkeksarealen i världen med drygt 700 000 hektar, det mesta i Alentejo.

Vi åker mot staden Reguengos de Monsaraz. I närheten ligger en av Portugals mest kända vinegendomar, Esporão. Här gör man några av Alentejos mest prisade viner. Vi gör ett besök på den pampiga anläggningen. Vi besöker vingården där man arbetar ekologiskt och hållbart och där man experimenterar med olika nya sätt att odla hållbart. Runt omkring vingårdarna trivs både växter och djur.

Efter vinprovningen blir det aperitif och vi stannar sedan kvar och äter en gastronomisk lunch. Kockarna på Esporão skapar, med lokala ingredienser, ett nytt portugisiskt kök.

Eftermiddagsbesöket blir hos intressanta egendomen José de Sousa Rosado et Fernandes. Detta är en imponerande, mycket modern anläggning men som kombinerar gammalt med nytt. Till exempel så har man återupplivat den gamla romerska traditionen att jäsa viner i amforor.

Sen eftermiddag är vi tillbaka i Evora. Kvällen är ledig för egna upptäckter.

Korkekar i Alentejo

Korkekar i Alentejo, copyright BKWine Photography

Lördagen, dag 4 — Alentejo, söder om Evora

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och lastar in vårt bagage i bussen. Sedan beger vi oss söderut, mot de mindre städerna Vidigueira och Cuba.

Tankar i många olika storlekar, Alentejo

Tankar i många olika storlekar, Alentejo, copyright BKWine Photography

Vårt morgonbesök blir på en vingård som heter Herdade do Rocim. Detta är en ganska ny egendom på över 100 hektar varav 70 hektar för närvarande är planterade med vinrankor. Dessutom har man 10 hektar olivträd och man gör en egen mycket fin olivolja.

Sedan de nya ägarna tog över 2000 har det skett omstrukturering och nyplanteringar. Den nya vinkällaren är byggd för att smälta in i landskapet.

Efter besöket och vinprovningen åker vi vidare söderut, mot Beja. Här ska vi besök familjegården Herdade da Mingorra som drivs av Henrique Uva med god hjälp av dottern Sofia. En egendom med stor ambition och hög kvalitet på sina viner.

Vi gör först ett kort besök i källaren, sedan blir det en traditionell portugisisk lunch — som gäster hemma hos familjen Uva — med ett stort antal viner till, mousserande, vita, röda och söta. Vi kan utlova en mycket intressant samling viner.

Därefter är det dags att åka tillbaka till Lissabon. Vi beräknar att vara framme vid hotellet tidig kväll.

Vi checkar in på vårt hotell och du har kvällen fri för att ytterligare utforska denna fantastiska stad.

Dags för lunch i Alentejo

Dags för lunch i Alentejo, copyright BKWine Photography

Söndag, dag 5 — Hemfärd

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

En vingård i Alentejo

En vingård i Alentejo, copyright BKWine Photography


Fakta — vinresa Alentejo, Portugal

Datum: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Pris: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell:
  • 2 nätter i Lissabon på fyrstjärnigt hotell
  • 2 nätter i Evora på fyrstjärnigt hotell
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska portugisiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent
 • Start- och slutpunkt: Lissabon
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 2 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Besöken görs på engelska
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Du tar dig själv till Lissabon.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

Intresseanmälan:

"Jag är intresserad av en Alentejo-resa!"

(*) = obligatorisk info

Finns det plats(er) kvar?
Bara nyfiken på info
Jag vill boka plats!

Ämne (*)
    Antal personer:

Ditt meddelande (*)

Ditt namn (*)

Din e-postadress (*) (kontrollera stavningen!) och telefonnummer

Info: Vi skickar dig en kopia på detta mail. Om du INTE har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! Kanske var det ett stavfel i din mailadress? (Titta i din spamfolder också.) Pröva en gång till eller skicka oss ett mail till vår mailadress som du hittar här ovan i bokningsinfon. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.


Mer om våra resor

v.19.01

Om de vinproducenter vi besöker

En vinproducent i vinprovartagen

En vinproducent i vinprovartagen, copyright BKWine Photography

Vi vill att du ska få uppleva det bästa och det mest intressanta.

Vi lägger ner stort arbete på att hitta riktigt bra vinbesök. Ofta är det inte de mest ”kända” vingårdarna som är de intressantaste vinegendomarna i en viss vinregion.

Riktigt roligt och spännande blir det när man träffar vinmakaren eller ägaren själv, och kanske t o m hans (eller hennes) familj på vinslottet – och börjar diskutera och komma dem inpå livet, och kanske äter lunch hemma hos dem eller på vinegendomen.

Behöver vi tillägga att vi alltid har privata vinprovningar på egendomarna?

Därför är resan inte ”fullspäckad” med besök. Men ofta blir det ändå snålt om tid eftersom diskussionen – och vinprovningen! – lätt drar ut på tiden…

Våra resor är upplagda med en blandning av små familjeproducenten och mer internationellt kända vinegendomar – allt noga utvalt för att du ska få en unik upplevelse och en bra inblick i vindistriktets karaktär, traditioner och kultur.

Alla besök är inte ”spikade” när vi skriver programmet eftersom vi kontinuerligt jobbar på och förbättrar programmet. De domäner / vinslott / vingårdar som vi besöker kan därför delvis bli andra än de som omnämns i programmet. Kontakta oss ifall du vill veta mer, eller om du har några särskilda önskemål.

Med de kontakter vi har och vår erfarenhet av vinvärlden, efter mer än 20 år som vinjournalister, med mer än tio vinböcker skrivna, och som vinresearrangörer, har vi unika kontakter och en ojämförlig kunskap. Du kan vara säker på att du får de bästa vinreseupplevelserna med BKWine.

Om våra måltider

Vinprovning och lunch hos en vinproducent

Vinprovning och lunch hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Vin och mat hör intimt ihop. Det hör till vår filosofi; vin är en del av gastronomin. En vintur med oss är därför också en exklusiv gastronomisk upplevelse.

De måltider som ingår i en resa är ofta på en hög gastronomisk nivå. Ibland är det hemma hos en vinproducent, kanske i vinkällaren, som vi kombinerar mat och vin. Ibland kan det vara en gourmetmåltid på en lyxig restaurang. I andra fall är det inte på en på en prestigefylld gourmetrestaurang utan på en lokal krog; inte alltid lyx, men alltid charm och kvalitet.

I samtliga fall lägger vi vikten på den lokala maten och hur man i vindistriktet kombinerar mat och vin.

Förvänta dig inte en picknick med färdigblandad sallad och skinka från snabbköpet, vin i plastglas… Föreställ dig istället en specialkomponerad lunch med tre-fyra rätter (ibland mer) och goda viner.

En vinresa med BKWine är också en kulinarisk upplevelse både för vinälskaren och för gourmeten. En verklig gourmetresa.

Resegaranti

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti!

Läs mer om detta i våra resevillkor.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Läs mer om detta på vår sida med information om resegaranti.

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om det i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Varför resa med BKWine?

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Vi är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra, därför att det är roligt, trevligt, och spännande. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa upplevelser till dig.

Våra resor är inte till för att få dig att köpa vin från en viss producent, till skillnad från resor arrangerade av vinimportörer eller vinhandlare, som givetvis väljer besök hos deras egna huvudmän/vinproducenter. Istället kan vi välja de vingårdsbesök som är bäst för dig!

Vare sig du är en ”total nybörjare” och novis på vin och mat, eller en erfaren räv i vinbranschen så kommer vi att ge dig en alldeles unik upplevelse. På ett sätt som ingen annan researrangör kan.

Vi skriver i vintidningar och har gjort vinböcker som fått pris bl.a. som världens bästa. Vi ombeds regelbundet att delta som vindomare i internationella vintävlingar.

Vi besöker själva runt 300 vingårdar varje år. Vi har organiserat flera hundra vinresor sedan tjugo år tillbaks. Konferenser om vinturism och kulinariska resor ber oss emellanåt att delta som talare på branschevenemang för att dela med oss av vår erfarenhet.

Till och med FN och Världsbanken har frågat oss om råd om vinturism. Det är vi stolta över!

Vi väljer ut våra resmål och våra besök med stor omsorg. Inte för att de råkar ha ett ”känt namn” eller är trendiga just nu utan för att de ger en speciell upplevelse. Ger dig en speciell upplevelse när du kommer dit med BKWine.

Vare sig du längtar efter en kort men intensiv “vinhelg”, en helgresa med vin, eller en längre vin-semester kan du vara säker på att du får en resa med kvalitet – en upplevelse för livet med BKWine. Eller i alla fall en upplevelse som räcker fram till nästa gång du kommer på en BKWine-resa. Väldigt många av våra resenärer är återkommande kunder!

En vinresa eller matresa med BKWine är alltid guidad av en kunnig BKWine-guide, din ”ciceron”, som är specialist på vinet, gastronomin, kulturen och språket.

Utmärkelser och omnämnanden

Några utmärkelser och omnämnanden vi och våra resor fått:

 • World’s Top Wine tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor – samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals liksom Sveriges bästa vinbok
 • Sveriges bästa vinbok för professionella och silver i kategorin World’s Best Wine Education Book
 • OIVs (International Organisation of Vine and Wine) bokpris, enda svenska författare som fått deras prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Mer om varför man ska välja BKWine när man vill åka på en vinresa eller gourmetresa.

Mer om vad de som rest med oss säger om våra vinresor och matresor.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta är viktigt för att besöken ska bli så intressanta, trevliga och kvalitativa som möjligt. Vi gör inte resor med ”minimum 20 personer, maximum 45”… Detta gör en enorm skillnad i kvalitet och upplevelse (och påverkar förstås även priset). Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till resedestinationen, för de flesta av våra resor, men vi kan hjälpa till. Väl på plats tar vi hand om allt.

För mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Och även:

 • Tipsa en vän om denna resa: använd Share/Save-knappen nedan!

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor!

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller till andra destinationer; specialgjorda resor för privatpersoner, vinklubbar, företag m.m.

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!