Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vinresa i Alsace

Dela/gilla reseprogrammet:

Vinresa i Alsace: Aromatiska, eleganta viner, klassisk gastronomi och pittoreska sagoboks-byar

— Alsace har sin egen speciella stil, både vad gäller viner, mat och arkitektur. Det är svårt att inte bli förälskad i detta vindistrikt där de pittoreska byarna ligger som ett pärlband längs ”route de vin”. Druvorna är många, vinstilarna likaså. Här finns allt från knastertorrt till sötaste sött. Det är viner som går förunderligt bra med det lokala köket. Som en riesling till choucrote, en gewurztraminer till munster, en pinot gris till gåslever.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan


Nästa vinresa till Alsace:

 • Kontakta oss!


Detta är ett typprogram, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång. Se i menyn “Våra resor > Aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Alsace ligger långt norrut i Frankrike, men skyddas från regn av Vogeserna vilket gör det till ett av de regnfattigaste vindistrikten i Frankrike.

Så här i början av skördetiden är vädret fortfarande varmt och sommarskönt. Vissa druvor har säkert börjat skördats. Skördetiden är lång i Alsace. När man skördar beror bland annat på om vinet ska bli torrt eller sött eller kanske mousserande.

Under resan får vi omfattande och instruktiva provningar av alla de stora Alsace-druvorna: riesling, pinot gris, gewurztraminer, muscat. Det kommer säkert att erbjudas en del pinot noir också; de röda Alsace-vinerna blir nämligen bättre och bättre.

Hjärtat av Alsace ligger runt Colmar, cirka 70 kilometer söder om Strasbourg, och det är i Colmar som vi kommer att bo under denna resa. Det är en vacker stad med sina korsvirkeshus, överflöd av pelargoner och de många små kanalerna. Det finns gott om bra restauranger. Vi kan t.ex. tipsa om var man äter de godaste tarte flambée (en sorts alsassisk super-tunn pizza).

Vad gäller mat bjuds vi på mycket av livets goda i Alsace, vare sig man är intresserad av rättfram mat som surkål (Alsaces läckra choucroute), charkuterier och goda ostar eller delikatesser som gåslever.

Strasbourg har räknats som gåsleverns (eller ankleverns) huvudstad ända sedan kocken Jean-Pierre Clause 1760 skapade den smördegsinbakade paté de foie gras de Strasbourg. Du kommer att få utmärkta tillfällen att pröva hur Alsaces mat passar med vinerna under våra gastronomiska måltider.

Alsace är ett klassiskt vindistrikt, lugnt på ytan. Men skenet bedrar. Det är mycket som idag ifrågasätts av odlarna. Är det verkligen bra att alltid sätta ut druvnamnet på etiketten? Ska man inte poängtera ursprunget i stället eftersom Alsace har en oerhört komplex och varierad jordmån som ger olika stilar till vinerna? Finns det vingårdar där läget och jorden påverkar karaktären mer än druvan? Vi kan utlova många intressanta diskussioner med vinproducenterna.

Man tar sig lätt från Paris till Colmar med TGV, snabbtåget. Det tar knappt tre timmar från Paris Gare de l’Est eller med tåg direkt från flygplatsen Charles de Gaulle (då med byte i Strasbourg).

Resan leds av en av BKWines expertguider. Det detaljerade programmet följer nedan.

En restaurang med uteservering längs kanalen i Colmar, Alsace
En restaurang med uteservering längs kanalen i Colmar, Alsace, copyright BKWine Photography

Boken om franska viner

Du får en ingående beskrivning av Alsace och regionens viner och även en översikt över hela Frankrike; alla landets vindistrikt, vinproducenterna, och vingårdarna i boken “Vinlandet Frankrike”. Den innehåller även fyllig information om appellationer, druvor, lagar och regler, geografi, mat, historia och mycket annat. Boken har vunnit flera priser, bland annat OIVs prestigefyllda ”Nobelpris i vinlitteratur”, enda svenska bok som fått det priset. Läs mer här om boken “Vinlandet Frankrike, trend och tradition”.

Vi har skrivit det svenska standardverket om Frankrikes viner så du kan knappas hitta någon researrangör mer insatt i vinet, maten och gastronomin.

Vinlandet Frankrike, av Britt och Per Karlsson
Vinlandet Frankrike, av Britt och Per Karlsson

Mer reseinformation

Här finns ytterligare några sidor med råd och tips om att resa hit:

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Alsace och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Alsaces vindistrikt.

Du kan också hitta med info om Alsace, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.

Vingårdarna nedanför Chateau du Haut Koenigsbourg i alsace
Vingårdarna nedanför Chateau du Haut Koenigsbourg i Alsace, copyright BKWine Photography

Program – Vinresa i Alsace

Detta är ett “typprogram”, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång.

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Colmar
 • Dag 2, torsdag — Dahlenheim, Turckheim och Ribeauvillé
 • Dag 3, fredag — Riquewihr, Bergheim och Scherwiller
 • Dag 4, lördag — Pfaffenheim och Eguisheim
 • Dag 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, dag 1 — ankomst till Colmar

Ankomst till Colmar när du vill under dagen/kvällen och incheckning på vårt trestjärniga hotell, som ligger mycket centralt.

Hotellet ligger mycket centralt i stadsdelen La Petite Venise, lilla Venedig, i ett renässanshus byggt 1543. Den läckra moderna inredningen blir en rolig kontrast till fasaden och de gamla takbjälkarna.

La Petite Venise är en del av “gamla stan” med kanaler som korsar fram och tillbaks, där det förr låg garverier och textilfärgare. Det är bara ett stenkast från vårt hotell. Idag kan man ta en tur i en gondol på kanalerna (fast man kanske snarare skulle kalla dem flatbottnade båtar), eller man kan strosa längs kanalerna och de gamla gatorna. Det finns gott om vackra välbevarade korsvirkeshus, och massor med caféer och restauranger.

Kvällen är fri för ditt eget utforskande av Colmars gastronomi och kanske nattliv.

Petite Venise med kanaler, korsvirkeshus och restauranger i Colmar
Petite Venise med kanaler, korsvirkeshus och restauranger i Colmar, copyright BKWine Photography

Torsdag, dag 2 — Dahlenheim, Turckheim, Ribeauvillé

Vår buss hämtar oss på morgonen vid hotellet. Vi åker norrut på den vackra route de vin, mot byar som Riquewihr, Ribeauvillé och Bergheim.

Hela Alsace är ju tryfferad med pittoreska och sagoboksliknande byar. En del stiftar vi bekantskap med under vår resa.

Vi besöker Melanie Pfister på Domaine Pfister i Dahlenheim, i norra delen av Alsace. Melanie tillhör de nya stjärnskotten i Alsace. Hon jobbar tillsammans med sin pappa på familjens egendom på 10 hektar. Mélanie är åttonde generationen vinodlare i familjen. De 10 hektaren är utspridda på över 40 olika lägen.

Vi drar oss sedan söderut igen för vår lunch som vi ska äta på Caveau du Vignerons i Turckheim, en liten restaurang som ägs av utmärkta Domaine Francois Baur. Till lunchen kommer vi att stifta bekantskap med ett antal av Baurs ekologiska viner, bl.a. några superba från grand cru-vingården Brand.

Vi åker sedan till Ribeauvillé och den välkända och ambitiösa Domaine Louis Sipp. Egendomen drivs ekologisk sedan ett par år tillbaka. Vi tittar på vingården med de nästan färdigmogna druvorna, vinkällaren och vi provar ett urval av egendomens många viner. Från provningsrummet har man utsikt över grand-cru-vingårdarna.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka på hotellet. Kvällen är ledig för avkoppling.

Byn Katzentahl med vingårdar i Alsace
Byn Katzenthal med vingårdar i Alsace, copyright BKWine Photography

Fredag, dag 3 — Riquewihr, Bergheim, Scherwiller

Idag stannar vi till i Riquewihr, den kanske mest pittoreska byn av dem alla. Staden har en fantastisk stadskärna som knappast har förändrats sedan 1600-talet.

Vi besöker en av de större vinfirmorna i Alsace. Utbudet av viner är stort och man har några mycket fina lägen runt Riquewihr, bl a på Grand Cru:erna Schœnenbourg och Sporen.

Firman har 27 hektar runt byn och med den långa erfarenhet på flera hundra år som man har så vet man precis vilka druvor som trivs i vilka vingårdar. Källaren är ny och modern och här finns både stora ekfat, s k foudres och stål- och betongtankar. Olika viner jäser och lagras på olika sätt.

Besöket här ger oss en bra översikt över Alsace och en inblick i hur en stor kvalitetsfirma arbetar.

Vi äter lunch hos en trevlig egendom i Barr. Vi börjar med ett besök i källaren och sedan dukas det upp diverse läckerheter, både mat och vin. I sortimentet finns bl.a. några fina grand cru Kirchberg de Barr och en fyllig, ekfatslagrad pinot noir.

Vi fortsätter sedan ännu lite norrut till byn Scherwiller där Paul Dussourt på Domaine André Dussourt bl a kommer att inviga oss i den svåra konsten att göra vendange tardive, läckert söta viner från sent skördade druvor.

André Dussourt grundade egendomen 1964 och 1994 tog hans son Paul över verksamheten. År 2000 renoverade han källaren och satte in små rostfria tankar för att kunna jäsa små volymer.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Colmar och vårt hotell. Kvällen är fri, kanske dags för choucroute eller tarte flambée?

Ekfat i en vinkällare i Kaysersberg i Alsace
Ekfat i en vinkällare i Kaysersberg i Alsace, copyright BKWine Photography

Lördag, dag 4 — Pfaffenheim och Eguisheim

Vår buss hämtar oss på hotellet för en dag som bland annat kommer att handla om ekologiska och biodynamiska viner. Vi kommer att lära oss mycket om hur man arbetar med det i vingården.

Har du ännu inte sett några storkar så gäller det att lyfta blicken idag! Storken blir mer och mer synlig i Alsace och här finns också ett forskningscenter för återintroduktion av storken i naturen.

Vi besöker Domaine Humbrecht i Pfaffenheim där Pierre-Paul Humbrecht jobbar tillsammans med unge sonen Marc. Båda är lika passionerat intresserad av biodynamin och av att göra karaktärsfulla viner.

Vi äter lunch på gastronomisk restaurang i Eguisheim där vi bl.a. smakar foie gras tillagat på olika sätt och flera av traktens goda ostar.

På eftermiddagen besöker vi Barmès-Buecher i Wettolsheim, en mycket intressant familjeegendom som jobbar biodynamiskt och är både ekologiskt och biodynamiskt certifierad. Familjen är mycket terroir-inriktad och på varje flaska anges vilken vingård druvorna kommer ifrån, Hengst, Pfersigberg, Herrenweg osv.

Under vårt sista besök passar vi på att få svar på alla frågor som återstår och sedan är det dags att åka tillbaka till Colmar.

Kvällen är fri för en sista utforskning av Colmars restauranger. Med tanke på dagens tema så kanske ett besök på vinbaren som specialiserar sig på ekologiskt, biodynamiskt och naturviner lockar?

Vingårdar och en by, Hatschbourg Grand Cru, i Alsace
Vingårdar och en by, Hatschbourg Grand Cru, i Alsace, copyright BKWine Photography

Söndag, dag 5 — Hemfärd

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Gewurztraminer i vingården
Gewurztraminer i vingården, copyright BKWine Photography

Fakta om vinresan till Alsace

Datum: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Pris: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell i Colmar
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
 • Start- och slutpunkt: Colmar
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Du tar dig själv till Colmar.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst XX anmälda vid ”sista anmälningsdatum”.

Boka resan

Sista bokningsdag: [detta är ett exempel på ett program]

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på XX SEK [varierar, anges i aktuellt program]. Resterande avgift ska vara inbetald senast XX dagar [varierar, anges i aktuellt program] före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!