Vinresa i Chile och Argentina

Succéresan till Sydamerika – Vinresan till Argentina och Chile!

Följ med på en fantastisk upptäcktsresa i vingårdarna i Chile och Argentina! Och en hisnande resa över Andernas toppar.

— Chile och Argentina. Två vinländer på var sin sida om Anderna. Båda med storslagen natur. Och några av Nya Världens allra bästa viner! Vi ser framför oss vidsträckt Pampas och Andernas höga bergstoppar men också vackra vinfält, imponerande vinanläggningar, och ett pulserande Buenos Aires. Vi besöker flera av de allra mest högklassiga vingårdarna inklusive några mycket exklusiva men okända i Sverige, blandat med många andra sevärdheter. Härliga viner som passar perfekt till den sydamerikanska gastronomin. En unik vin- och matresa som blir ett minne för livet.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan


Nästa vinresa till Chile och Argentina i Sydamerika:


Detta är ett typprogram, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång. Se i menyn “Våra resor > Aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.
Du kan skriva ut en utskriftsvänlig version av programmet, eller ladda ner en PDF, med Print/PDF-knappen i slutet av programmet.
Välkommen till Chile

Välkommen till Chile, copyright BKWine Photography

Allt detta och mycket därtill kommer vi att få uppleva under två veckor i Sydamerika. Resans tonvikt ligger naturligtvis på vinet, vingårdarna, och gastronomin, men vi kommer också att hinna se oss om: i Buenos Aires, Mendoza, Santiago de Chile, och Valparaiso. Vi njuter av högklassig tango i Buenos Aires. Vi smakar chilensk pisco sour och vi njuter, mycket, av det möra och goda argentinska köttet.

Resan leds av BKWines egen internationellt kända vinexpert, Britt Karlsson, Årets Svenska Vinpersonlighet 2011 enligt Munskänkarna, vinskribent i amerikanska affärstidningen Forbes och författare till flera vinböcker, bl a ”Ett vin blir till” som utnämndes till ”World’s Best Wine Book for Professionals”.

Britt har även varit vindomare in nationella vintävlingar i både Chile och Argentina, liksom i Uruguay och Brasilien. Vi har även en lokal guide från Sydamerika på resan.

Både Chile och Argentina är vinländer i förändring. Mycket nytt är på gång. Nya regioner odlas upp, nya druvsorter introduceras, nya idéer föds.

Vingårdar i landskapet i Casablanca Valley

Vingårdar i landskapet i Casablanca Valley, copyright BKWine Photography

Fler och fler talar om det viktiga arbetet i vingården. Att inte skörda övermogna druvor. Att uppnå balans och elegans. Konsumenter efterfrågar mer och mer viner med fin friskhet, de vill inte ha tunga viner. Allt detta kommer vi att märka när vi besöker vingårdarna.

Det finns en stor experimentlusta hos vinproducenterna och vinerna har aldrig varit så bra som de är nu.

Under resans gång blir det många vinprovningar hos några av de allra främsta producenterna, både etablerade och nya ambitiösa vingårdar. En del av dem har du kanske inte hört talas om eftersom ryktet ännu inte hunnit upp till Skandinavien!

Vi har varit ett flertal gånger i Sydamerikas vindistrikt, både Chile och Argentina, så vi har haft tid på oss att leta upp de mest intressanta och spännande producenterna!

Vingårdar i Argentina med Anderna i bakgrunden

Vingårdar i Argentina med Anderna i bakgrunden, copyright BKWine Photography

Vi startar resan i Buenos Aires, denna livliga metropol där Europa och Amerika blandas på ett originellt och intressant sätt. Här kan man ibland tro att man är i Paris, ibland i Milano. Men det är definitivt Sydamerika.

Från Buenos Aires flyger vi västerut till Mendoza. Mendoza är Argentinas största och viktigaste vindistrikt. Här görs två tredjedelar av allt argentinskt vin. Mendoza är en ståtlig syn, med de snöklädda Anderna som bakgrundskuliss och den otroligt klarblå himlen.

Argentina är ett land med en lång vintradition. Visserligen är det ett ”Nya Världen-land”, men Argentina har ändå starka influenser från ”gamla världen”. Här har man alltid druckit mest vin av Nya Världen-länderna och man har en vinkultur sedan länge. Med så många spanjorer och italienare som det finns här så är det kanske inte så konstigt!

En gammal vinkällare på en vingård i Chile

En gammal vinkällare på en vingård i Chile, copyright BKWine Photography

Efter några dagar i vingårdarna i Mendoza lämnar vi Argentina på ett mycket minnesvärt sätt. Vi ska nämligen färdas med buss över Anderna, till Chile som ligger på andra sidan.

En spektakulär resa över denna massiva bergskedja. Det är en ”transportsträcka” som verkligen är en upplevelse i sig med slingrande vägar och höga berg!

Väl i Chile kommer vi att åka tvärs över landet, som ju inte är så brett, till Stilla Havs-kusten. Vi ska bo i vackra Viña del Mar.

Vi kommer också att besöka den historiska hamnstaden Valparaíso som är på UNESCOs världsarvslista. Vi kommer att utforska de spännande vinregionerna vid kusten, Casablanca och San Antonio.

Härifrån åker vi söderut, mot Colchagua och Cachapoal. Vi avslutar med vinregionen som ligger närmast huvudstaden Santiago, Maipo Valley.

Argentinas flagga

Argentinas flagga, copyright BKWine Photography

Vi har en sista övernattning i Santiago de Chile, en livlig och modern storstad.

Vi flyger sedan tillbaka hem till Europa igen från Santiago.

Vi åker i januari-februari; det är alltså sommar och varmt och skönt. Skörden står för dörren, druvorna börjar bli fina och mogna.

Vi kommer att få se mycket av de båda ländernas spektakulära landskap. Vi får också en inblick i det sociala och politiska livet i dessa två grannländer som är lika på en del sätt men ändå mycket olika.

Som alltid på våra resor kommer vi att äta mycket goda gastronomiska måltider på vingårdarna. Det är faktiskt lika mycket en gourmetresa eller matresa som en vinresa! Vi kommer att prova på många lokala specialiteter, inte minst det goda köttet, ofta grillat över öppen eld! Och både Buenos Aires och Santiago har många mycket högklassiga restauranger. Att äta gott på en vinresa hör ju till. Tycker i alla fall vi!

Vi reser med en liten grupp. Maximalt 22 personer får plats på denna resa.

Kullerstensgator och butiker i San Telmo-distriktet i Buenos Aires

Kullerstensgator och butiker i San Telmo-distriktet i Buenos Aires, copyright BKWine Photography


Mer info om resmålet

Här är lite mer nyttig praktisk information om resmålet:

Argentina

Chile

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Sydamerika och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Sydamerikas vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Sydamerika, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.

Det massor med fler bilder och video från resan på de Facebook-grupper som finns från tidigare resor:Program — Vinresa till Chile och Argentina

Detta är ett “typprogram”, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång.

Preliminärt program.

Det kan bli vissa ändringar vad gäller vilka producenter som vi besöker. Som alltid på våra vinresor lägger vi stor vikt vid att besöken ska bli speciella och minnesvärda. Vi besöker kanske inte alltid de mest namnkunniga (de som har ett halvdussin anställda guider) utan istället de som ger dig mest unik upplevelse.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag – – — Avresa hemifrån till Buenos Aires (Argentina)
 • Dag 1 — Ankomst till Buenos Aires, välkomstmiddag (Argentina)
 • Dag 2 — Stadsrundtur i Buenos Aires, tangokväll (Argentina)
 • Dag 3 — Flyg till Mendoza, sedan vin i Mendoza (Argentina)
 • Dag 4 — Vin i Mendoza, Luján de Cuyo och Maipú (Argentina)
 • Dag 5 — Vin i Mendoza, Uco Valley (Argentina)
 • Dag 6 — Ekologiska pionjärer i Mendoza (Argentina)
 • Dag 7 — Spektakulär resa över Anderna till Argentina
 • Dag 8 — Valparaíso och vindistriktet Casablanca (Chile)
 • Dag 9 — Söderut genom San Antonio till Santa Cruz (Chile)
 • Dag 10 — Workshop Blanda- ditt-eget-vin i Colchagua (Chile)
 • Dag 11 — Vin i Colchagua (Chile)
 • Dag 12 — Vin i Colchagua (Chile)
 • Dag 13 — Maipo, avskedslunch, Santiago (Chile)
 • Dag 14 — Avfärd från Santiago de Chile
 • Dag – – — Hemkomst

Dag – – — Avfärd hemifrån

Du lämnar antagligen Europa med nattflyget till Buenos Aires. Du kanske väljer att komma några dagar tidigare (vi kan hjälpa dig att ordna det), eller så anländer du senast på morgonen 21 januari. (Se vidare kommentar nedan för mer info, under rubriken ”Flyg”.)

Dag 1, måndag— Ankomst Buenos Aires och välkomstmiddag

Ankomst på morgonen till Buenos Aires International Airport. Du har då lämnat Europa kvällen före.

Casa Rosada, Argentinas presidentpalats i Buenos Aires

Casa Rosada, Argentinas presidentpalats i Buenos Aires, copyright BKWine Photography

Eftersom alla anländer vid olika tidpunkter under dagen så har vi ingen samling på flygplatsen utan var och en tar en taxi eller buss till vårt hotell. Transfer tar cirka 45 minuter.

Vårt hotell i Buenos Aires ligger mycket centralt, i stadsdelen Recoleta, en elegant och historiskt intressant del av staden med många butiker och restauranger.

Det är nära till flera muséer och den berömda kyrkogården där Evita Peron är begravd.

Dagen är fri för avkoppling. Efter den långa flygresan vill ni kanske sträcka på benen och utforska Buenos Aires och kanske ta ett glas vin.

El Cabildo, Plaza de Mayo, Buenos Aires

El Cabildo, Plaza de Mayo, Buenos Aires, copyright BKWine Photography

På kvällen träffas vi alla för en gemensam välkomstmiddag och några goda argentinska viner.

Buenos Aires är en storstad som både känns amerikansk och europeisk. Här finns fantastiska museer och magnifika parker där man lätt kan strosa en hel dag. Man kan sätta sig på en uteservering och titta på folklivet eller besöka en vinbar och prova viner från hela Argentina.

Staden är också känd för sin goda glass. Här finns ju många italienare! Och tycker du om öl lika mycket som vin så ska du hålla utkik efter barer med cerveza artisanal, hantverks-öl. Dessa dyker nu upp i alla städer runt om i Argentina.

Läs vår stadsguide om Buenos Aires och du får många fler tips om vad du kan göra I denna fantastiska och spännande storstad.

Ett glas vin i kvällningen i Chile

Ett glas vin i kvällningen i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 2, tisdag — Buenos Aires, stadsrundtur, tangokväll (Argentina)

Idag tar vår egen lokala guide oss på en sightseeingtur runt Buenos Aires. Vi kommer att avsluta dagen med en tango show så att vi kommer i rätt stämning inför resten av resan.

Teatro Colon, Buenos Aires berömda opera

Teatro Colon, Buenos Aires berömda opera, copyright BKWine Photography

Bussen tar oss runt staden men vi kommer också att gå av bussen för att titta närmare på en del av sevärdheterna, t ex den berömda Recoleta-kyrkogården där Evita Peron ligger begravd.

Vi får se några av de mest kända byggnaderna och platserna, som Plaza de Mayo med presidentpalatset Casa Rosada, den mäktiga kongressbyggnaden och koloniala kyrkor som Santo Domingo. Vi bekantar oss också med det färgstarka distriktet La Boca.

Turen tar ett par timmar och vi stannar till och äter lunch i distriktet Puerto Madero som ligger i en del av staden som ganska nyligen helt och hållet har renoverats. Gamla lagerhus längs Rio de la Plata har förvandlats till fashionabla butiker, caféer och restauranger med utsikt över vattnet.

Tango på ett torg

Tango på ett torg, copyright BKWine Photography

På kvällen träffas vi igen för middag och något mycket argentinskt, nämligen en tangoshow!

Vi åker till stadsdelen San Telmo, en av de äldsta delarna av staden. Atmosfären är lite bohemisk och konstnärlig. Här finns också en del teatrar, bl a den vi ska till för vår tango show.

Efter en trerättersmiddag börjar tangoföreställningen. Tango är ju något mycket typiskt argentinskt och föreställningen vill visa utvecklingen av den äkta tangon i Argentina från begynnelsen på 1920-talet fram till idag.

Idag upplever vi kanske tango som något tjusigt och elegant men i Argentina var det arbetarklassen och bordellerna som var pionjärerna. Överklassen var förstås chockad över de vågade dansstegen! Vi kan utlova en mycket speciell, känslosam och skicklig show med dans, musik och sång.

En kyrka på Recoletakyrkogården, Buenos Aires

En kyrka på Recoletakyrkogården, Buenos Aires, copyright BKWine Photography

Dag 3, onsdag — Flyg till Mendoza, sedan vin (Argentina)

Idag tar vi ett morgonflyg till Mendoza som ligger ungefär 1000 kilometer väster om Buenos Aires.

Vinprovning hos Melipal i Mendoza, Argentina

Vinprovning hos Melipal i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Vi landar i Mendoza i tid för lunch. Vår buss och vår lokalguide väntar på oss och vi beger oss direkt ut till vingårdarna. Vi kommer att spendera dagen i Luján de Cuyo som är en viktig del av Mendoza-regionen. Här finns många av de mest kända argentinska vinproducenterna. Vi har en resa på cirka 40 minuter till resans första vinbesök.

Vi kommer att äta en sen lunch på en vingård här i Luján de Cuyo. Producenten är känd för sina högklassiga malbec och vi kommer att prova malbec i olika stilar till lunchen. Efteråt besöker vi vinkällaren och vingården.

Sen eftermiddag checkar vi in på vårt vackra hotell i Mendoza. Hotellet har ett SPA, utomhus swimmingpool och ett fitness center.

Kvällen är fri för egna upptäckter. Kanske en kvällspromenad på Plaza Independencia där de har en hantverksmarknad på kvällen?

Läs också vår stadsguide om staden Mendoza och du får många fler tips om vad du kan göra och var du kan äta denna märkliga “huvudstad” i vindistriktet.

En härlig asado på en vingård

En härlig asado på en vingård, copyright BKWine Photography

Dag 4, torsdag — Vin i Mendoza, Luján de Cuyo och Maipú (Argentina)

Idag fortsätter vi att utforska Lujan de Cuyo och vi kommer också att besöka Maipú, ett annat av deldistrikten i Mendoza.

En läcker köttbit till lunchen i Argentina på Domaine Bousquet

En läcker köttbit till lunchen i Argentina på Domaine Bousquet, copyright BKWine Photography

Vi besöker två olika egendomar, bl a den mycket intressanta Bodega y Cavas de Weinert, en gammal vingård i Mendoza. Vi besöker den vackra källaren som är fylld med en imponerande mängd stora ekfat.

Efter besök och provning kommer vi att serveras en god lunch ute i trädgården. Vår värd här hos Weinert är vinmakaren Hubert Weber som arbetar här sedan 1996.

Under dagen kommer vi även att besöka en intressant mindre familjeägd vingård som just nu sköts om av fjärde generationen vinmakare.

Vi tar en tur i vingården innan vinprovningen. En viktig del av en vinresa är att få inspektera vinrankor och smaka på druvorna. Här har vi ett bra tillfälle.

Sen eftermiddag kommer vi åter tillbaka till hotellet i Mendoza. Fri kväll. Det finns trevliga vinbarer om ni bara är sugna på en bit ost, till exempel.

Utsikt över Anderna och vingårdarna i Mendoza, Argentina

Utsikt över Anderna och vingårdarna i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Dag 5, fredag — Vin i Mendoza, Uco Valley (Argentina)

Idag åker vi lite längre söderut, till den vackra Uco-dalen. Det blir en timmes resa längs landsvägen innan vi kommer fram till vingårdarna.

Bodegas Salentein, Mendoza, Argentina

Bodegas Salentein, Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Valle de Uco har under senare år blivit mer och mer attraktiv för vinodlarna i Mendoza. Många har köpt land här och byggt spektakulära vinanläggningar.

Dalen ligger närmare Anderna än övriga Mendoza och här odlas vinrankorna på mycket höga höjder.

Druvorna mognar långsamt tack vare svala nätter vilket ger extra smak och fin syra till vinerna. Ovanför vingårdarna tronar Mount Tupungato, en fortfarande aktiv vulkan och ett av de högsta bergen i Sydamerika.

Vi besöker 2 olika vingårdar här i Uco-dalen bl a Finca Suarez med talangfulle vinmakaren Juanfa Suarez. Egendomen ligger i södra delen av Uco Valley, i Paraje Altamira, en mycket speciell terroir. Här kommer vi också att bli bjudna på en utsökt lunch, omgivna av vinfält.

Tidig kväll är vi åter tillbaka i Mendoza och kvällen är fri för egna aktiviteter.

Vingården på Domaine Bousquet och Anderna

Vingården på Domaine Bousquet och Anderna, copyright BKWine Photography

Dag 6, lördag — Ekologiska pionjärer i Mendoza (Argentina)

Idag kommer vi att lära oss mycket om både ekologisk och biodynamisk vinodling. Intresset är stort i Sydamerika för ekologisk odling och många producenter anstränger sig för att arbeta så miljövänligt som möjligt.

Malbecexperiment hos Tempus Alba, Mendoza, Argentina

Malbecexperiment hos Tempus Alba, Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Vi börjar med ett besök hos intressanta och charmiga Alpamanta Winery. Detta är en biodynamisk egendom utanför staden Ugarteche i sydligaste Luján de Cuyo. Det blir en lite skumpig färd på grusväg den sista biten.

Vi börjar med en guidad tur i vingården och den ekologiska trädgården. Vi besöker sedan rummet där de gör de biodynamiska preparaten, extra kul eftersom det är ett rum de flesta inte visar. Hela turen kommer att ha ett speciellt fokus på hur man arbetar ute i vingården och hur man tar tillvara den speciella terroir man har här. Det blir en mycket intressant morgon.

Vi kommer att prova Alpamantas högklassiga viner efter turen och under lunchen. Vi hälsar också på djuren som ”jobbar” på gården. Vi avslutar med en traditionell asado i vingården.

Efter lunch har vi tid för ytterligare ett besök hos en liten familjeegendom.

Sen eftermiddag är vi tillbaks I Mendoza. Kvällen är fri.

Vinprovning hos Trapiche i Mendoza, Argentina

Vinprovning hos Trapiche i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Dag 7, söndag — Spektakulär bussresa över Anderna, från Mendoza till Chile

Idag säger vi farväl till Mendoza och sätter oss i bussen för att åka över Anderna till Chile på andra sidan. Det kommer i stort sett att ta oss hela dagen. Beroende på hur lång tid det tar i tullen och passkontrollen mellan länderna så beräknar vi att resan tar 6-8 timmar.

Andernas snöklädda toppar i Argentina

Andernas snöklädda toppar i Argentina, copyright BKWine Photography

Det är en spektakulär resa, väl värd att sitta i bussen en dag för. Det är en fascinerande resa med ett majestätiskt landskap. Vid gränsen är vi uppe på runt 3500 meter över havet. Vi skymtar Aconcagua, Andernas och hela amerikanska kontinentens högsta berg med sina 6959 meter.

Vägarna över Anderna är bra, men kurviga. 27 kurvor efter varandra som mest! Vi passerar skidorter, bergsmassiv i de mest olika färger och former, små byar, ökenlandskap, vattendrag och fantastiska utsikter. Landskapet skiftar hela tiden.

Vi stannar för lunch på vägen.

Väl framme i Chile fortsätter vi att åka västerut. Landet är ju inte så brett och vi kommer ganska snart fram till Stilla Havet och den vackra kuststaden Viña del Mar. Här ska vi bo två nätter på ett hotell som ligger vackert nere vid havet. Man kan bokstavligen doppa tårna i vattnet. Vattnet ser härligt ut men det är kallt! Hotellet ligger mycket centralt, nära restauranger och nattliv.

Kvällen är fri för att utforska Viña del Mar. Vi ger gärna tips på restauranger. Det finns många nära hotellet.

Den osannolikt vindlande vägen i Anderna

Den osannolikt vindlande vägen i Anderna, copyright BKWine Photography

Dag 8, måndag — Valparaíso och Casablanca (Chile)

Idag ska vi besöka den legendariska hamnstaden Valparaiso. Det är en kort resa längs kusten från Viña del Mar.

Den otroliga staden Valparaiso

Den otroliga staden Valparaiso, copyright BKWine Photography

Valparaíso (som chilenarna uttalar Valpara-I-so) är Chiles viktigaste hamnstad. Det är en speciell stad, byggd på 42 kullar. Här finns unika spårvagnar och färgglada hus längs obegripligt branta gator. Vi promenerar genom de vindlande gränderna med hus som klänger sig fast på bergväggarna. Ta på promenadskorna!

Strax innan lunch plockar vår buss upp oss och vi åker mot vindistriktet Casablanca som ligger mellan Valparaiso och Santiago.

Casablanca har blivit mycket uppmärksammat de senaste åren, bl a för sina utmärkta vita viner. Många menar att det speciella mikroklimatet nära kusten är extra fördelaktigt för vinodling.

Men här finns inte bara vingårdar och vinrankor utan också stora citronodlingar, avocado (palta i Chile) och blomsterodlingar.

Här äter vi en härlig lunch hos en av kvalitetsproducenterna. Det blir en asado campestre, en lantlig grillfest, en härlig gastronomisk och vinologisk upplevelse.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Viña del Mar och resten av eftermiddagen och kvällen är fri. Kanske passar det att besöka en vinbar och bara äta lite goda tapas efter vår ”lantliga” lunch?

Gäss i vingården hos Emiliana i Casablanca Valley

Gäss i vingården hos Emiliana i Casablanca Valley, copyright BKWine Photography

Dag 9, tisdag — Söder ut genom San Antonio till Santa Cruz (Chile)

Vi checkar ut from hotellet på morgonen. Vi ska åka vidare söderut, genom en annan kustregion som ligger strax söder om Casablanca, som heter San Antonio.

Lunch i vingården hos Emiliana i Casablanca Valley

Lunch i vingården hos Emiliana i Casablanca Valley, copyright BKWine Photography

San Antonio är känd för sina fina pinot noir, chardonnay and sauvignon blanc. Precis som i Casablanca är det svalare än i de flesta andra regioner i Chile och vingårdarna täcks av svala morgondimmor på höstarna och ibland blir det frost på våren.

Vi stannar till på en vingård här i San Antonio för vingårdsbesök och lunch.

Efter lunch fortsätter vi söder ut till ytterligare ett berömt vindistrikt i Chile, Colchagua and staden Santa Cruz. Det är en ganska liten och lantlig stad. Vi är nu cirka 200 km söder om Santiago.

Vi checkar in på vårt hotell, ett vackert hotell byggt i hacienda-stil. Här ska vi stanna i fyra nätter.

Hotellet är mycket komfortabelt, har en fin pool, SPA och två restauranger. Och dessutom ett intressant kulturhistoriskt museum, ett av Chiles bästa museer enligt många, inriktat både på historia, konst och hantverk. Vill man ut och äta på stan i Santa Cruz så finns här både några genuina och rustika krogar och några mer sofistikerade. Kvällen är fri.

Vingårdar i Chile med Anderna i bakgrunden

Vingårdar i Chile med Anderna i bakgrunden, copyright BKWine Photography

Dag 10, onsdag — “Blanda-ditt-eget-vin”-seminarium i Colchagua (Chile)

Idag blir det lite praktiska övningar på en trevlig vingård som heter Montgras i Colchagua. En modern vingård som bland annat har ett ”bibliotek” med druvsorter i vingården.

Flaskor med carmenere, merlot, cabernet sauvignon

Flaskor med carmenere, merlot, cabernet sauvignon, copyright BKWine Photography

Vi börjar dagen med ett besök av vingården och sedan börjar de praktiska övningarna!

Vi ska nämligen lära oss den svåra konsten att blanda olika druvor till ett gott vin. Vi blandar vårt eget vin utgående från tankprover, precis som vinmakarna gör. Hur får man till den perfekta balansen mellan de olika komponenterna? Lätt eller svårt? Det återstår att se!

När du är nöjd med din blandning och din flaska är buteljerad och etiketterad (och i säkert förvar i din väska) så kommer vår buss att ta oss på en liten tur upp till det bergiga området Ninquén där Montgras har en del av sina vingårdar. Här kommer vi att ha en al fresco barbecue i vingården med laxceviche och empanadas, grillat kött, färsk fisk en papillote, färsk frukt och goda sallader. Med ett antal olika viner från Montgras.

Efter lunch hinner vi med ytterligare ett vinbesök. Sen eftermiddag är vi tillbaka vid hotellet för lite avslappning vid poolen.

Blanda-eget-vin-workshop på en vingård i Chile

Blanda-eget-vin-workshop på en vingård i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 11, torsdag — Colchagua (Chile)

Idag har vi ytterligare en heldag i vackra Colchagua. Idag visar vi upp två godbitar till vingårdar som bara de allra bäst informerade känner till.

En elegant herrgård i vindistrikten i Chile

En elegant herrgård i vindistrikten i Chile, copyright BKWine Photography

Vi besöker bl a Viña Las Niñas i Apalta, Colchaguas kanske mest kända kvalitetsområde. Vingården är på 160 hektar. Vinkällaren är vackert designad och smälter fint in i omgivningen.

En annan vingård som står på programmet idag är högklassiga Viña Maquis. Här har man ett utmärkt mikroklimat som påverkas av två floder. Ägarna och vinmakaren lägger stor vikt både vid kvalitet och hållbar vinodling. Deras cabernet franc är superb och har fått stor uppmärksamhet.

Lunchen avnjuter vi utomhus, under skuggan av ett avokadoträd, hos Viña Maquis. Det kommer att dukas fram många läckerheter som vi smakar tillsammans med flera olika viner. Att smaka vinerna tillsammans med mat är ju ofta det bästa sättet att uppskatta vinerna.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Santa Cruz för en ledig kväll i den lilla staden. Sugen på något annorlunda? Det finns faktiskt en sushi-restaurang i staden, bara runt hörnet från hotellet!

En gammal vinkällare på en vingård i Chile

En gammal vinkällare på en vingård i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 12, fredag — Colchagua (Chile)

Vi fortsätter att utforska den vackra Colchagua-dalen. Dagens besök blir hos två ”europeiska” vingårdar med starka band till ”Gamla Världen”.

Vinprovning i vinkällaren i Chile

Vinprovning i vinkällaren i Chile, copyright BKWine Photography

Vi börjar dagen med ett besök i västligaste delen av Colchagua, hos en syrah-specialist som runt byn Marchihue har hittat den perfekta jordmånen. En del vinrankor odlas helt utan konstbevattning. Mycket intressant egendom med stor fokus på terroir.

Lunchen blir på Hacienda Araucano, utanför den lilla staden Lolol. Egendomen ägs av François Lurton från den kända Bordeaux-familjen. Odlingen sker ekologiskt och biodynamiskt och man experimenterar med vin utan någon tillsats av svavel. Speciellt syrah och pinot noir trivs mycket bra i Lolols speciella terroir. Haciendan ligger otroligt vackert och under lunchen njuter vi både av maten och av en fantastisk utsikt över dalen och vingårdarna.

På eftermiddagen är vi tillbaka vid hotellet.

Resten av eftermiddagen och kvällen är lediga. Vad sägs om en pisco sour vid poolkanten?

Vingårdar på bergssluttningen i Chile

Vingårdar på bergssluttningen i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 13, lördag — Maipo-regionen, avskedslunch, Santiago (Chile)

Idag lämnar vi Santa Cruz för att åka upp till Santiago de Chile. På vägen blir det vin- och lunchbesök.

Den otroliga staden Valparaiso

Den otroliga staden Valparaiso, copyright BKWine Photography

Strax innan vi är framme i Santiago stannar vi till på en välkänd vingård i Maipo. Vi börjar med en intressant rundtur, som bland annat inkluderar vinkällaren där vi får se unika amforor, och en vinprovning förstås.

Sedan följer en uppfriskande aperitif och en härlig asado i den vackra trädgården. Flera olika sorters kött kommer att finnas på grillen och även god potatis (potatisen kommer ju från Anderna) och olika sallader.

Väl framme i Santiago checkar vi in på vårt hotell, centralt, charmigt och mycket komfortabelt, där vi ska bo vår sista natt i Chile.

På eftermiddagen gör vi en rundtur i Santiago med buss. Vi besöker de historiska kvarteren runt presidentpalatset och det livliga torget Plaza de Armas med barockkatedralen och det vackra postkontoret (!). Den bästa utsikten över staden och över Anderna har man från toppen av Cerro San Cristóbal där en enorm staty av Jungfru Maria blickar ner över staden.

Tidig kväll träffas vi för en sista pisco sour tillsammans. Sedan är resten av kvällen fri för att upptäcka någon av Santiagos många högklassiga restauranger eller vinbarer. Det finns många bara några minuters promenad från hotellet.

Lunch på en vingård i Chile med utsikt över vinrankorna

Lunch på en vingård i Chile med utsikt över vinrankorna, copyright BKWine Photography

Dag 14, söndag — Avfärd från Santiago de Chile

Idag är det hemfärd och resans program är slut efter frukost.

Vi hjälper dig gärna att ordna och samordna transfer till flygplatsen som passar med alla olika flyg hem eller vidare.

Men du kanske väljer att stanna några dagar extra eller utforska annat i Sydamerika (vi kan hjälpa dig att ordna det).

Med häst och vagn på en estancia över Pampas i Argentina

Med häst och vagn på en estancia över Pampas i Argentina, copyright BKWine Photography

Dag – – — ankomst Europa

Åker du direkt hem till Europa så anländer du en dag senare

Reservation för eventuella ändringar.

Ett vattendrag i det ödsliga landskapet i Chile

Ett vattendrag i det ödsliga landskapet i Chile, copyright BKWine Photography


Fakta — Vinresan till Argentina och Chile

Datum: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Pris: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

(Reservation för förändringar i dollarkursen och flygskatter. Se även våra resevillkor.)

I resans pris ingår:

 • Start i Buenos Aires. Slut i Santiago de Chile.
 • Transport:
  • Inrikesflyg: Buenos Aires-Mendoza
  • Buss (*): över Anderna, Mendoza i Argentina till Chile
  • Buss (*) för alla besök i programbeskrivningen ovan
 • 13 hotellnätter i dubbelrum på 4- och 5-stjärniga hotell, inklusive frukost, enligt programmet
 • Måltider (**): de måltider som är inkluderade i programbeskrivningen ovan, samtliga inklusive vin, dvs:
  • 12 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter, inklusive provning med olika viner, i de flesta fall som gäst hos vinproducenter
  • En välkomstmiddag i Buenos Aires, inklusive vin
  • En middag, inklusive vin, med efterföljande tango-show i Buenos Aires
 • Dagsutflykter enligt programbeskrivningen, inklusive eventuella inträden
 • Samtliga vingårdsbesök med omfattande privata vinprovningar (ca 20 st totalt)
 • Lokal engelsktalande guide
 • Vinguidning och vinreseledning av BKWines expertguide och grundare, Britt Karlsson och Per Karlsson, under hela resan (se mer nedan)

(*) Bekväm turistbuss.

(**) Se även nedan angående måltiderna!

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem
 • Eventuell avgift för övervikt på inrikesflyg (Inrikesflyget har ofta lägre bagagevikt än internationellt, men kostnaden för ev. övervikt är liten.)

Du tar dig själv till Buenos Aires och hem från Santiago de Chile.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 16 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Maximalt antal deltagare på resan är 22.

Språk

Språket under våra vinbesök kommer att vara engelska. Den lokala guiden i Argentina och Chile pratar engelska och besöken kommer att vara på engelska. Denna resa finns även på vårt engelska program på BKWineTours.com; med andra ord, den är även öppen för engelskspråkiga resenärer varför även guidning i bussen kan komma att vara på engelska! Tänk på dina utländska bekanta! Bjud in dem på resan!

Flyg

Vi har valt att lägga upp denna resa utan att inkludera flyget från Europa. Det kan vara värt en förklaring.

Att vi inte inkluderat flyget beror i första hand på två saker: Idag är det så att man ofta bokar flyg billigare som privatperson än som researrangör. Sedan innebär det också att du har större flexibilitet i hur du planerar din resa: du kan anpassa längden på resan så att den passar dig, och du kan välja att resa från en ort som passar dig, må det vara Stockholm, Köpenhamn, Oslo, Helsingfors, Bryssel, London eller något annat.

Däremot så lovar vi att göra det enkelt för dig att själv boka ditt flyg. Vi ger dig all den information som du behöver för att lätt boka din resa på internet.

Föredrar du ändå att få din flygbiljett ordnad av en resebyrå så har vi samarbete med en resebyrå som effektivt kan ta sig an den uppgiften.

Om du vill så hjälper vi dig gärna med att boka extra hotellnätter. Vår resebyråpartner kan även hjälpa till med att ordna andra tilläggsarrangemang i hela Sydamerika.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Särskilda avbokningsvillkor

För denna resa gäller särskilda avbokningsvillkor, som skiljer sig från de som finns i BKWines allmänna resevillkor.

Avbeställning av resan till Chile och Argentina kan göras enligt följande villkor:

 • Mer än 60 dagar före resans början: mot erläggande av en kostnad motsvarande anmälningsavgiften.
 • 46 till 60 dagar före resans början: resenären betalar 75 % av hela resans pris.
 • 45 dagar eller senare före resans början: resenären betalar hela resans pris.

Vänligen notera: BKWine säljer inte ”avbeställningsskydd” eller ”reseförsäkring”. Kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist för sådant.

Boka resan

Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

Intresseanmälan:

"Jag är intresserad av en vinresa till Sydamerika, Chile och Argentina!"

(*) = obligatorisk info

Finns det plats(er) kvar?
Bara nyfiken på info
Jag vill boka plats!

Ämne (*)
    Antal personer:

Ditt meddelande (*)

Ditt namn (*)

Din e-postadress (*) (kontrollera stavningen!) och telefonnummer

Info: Vi skickar dig en kopia på detta mail. Om du INTE har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! Kanske var det ett stavfel i din mailadress? (Titta i din spamfolder också.) Pröva en gång till eller skicka oss ett mail till vår mailadress som du hittar här ovan i bokningsinfon. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.


Mer om våra resor

v.19.01

Om de vinproducenter vi besöker

En av Chiles berömda vinmakare

En av Chiles berömda vinmakare, copyright BKWine Photography

Vi vill att du ska få uppleva det bästa och det mest intressanta.

Vi lägger ner stort arbete på att hitta riktigt bra vinbesök. Ofta är det inte de mest ”kända” vingårdarna som är de intressantaste vinegendomarna i en viss vinregion.

Riktigt roligt och spännande blir det när man träffar vinmakaren eller ägaren själv, och kanske t o m hans (eller hennes) familj på vinslottet – och börjar diskutera och komma dem inpå livet, och kanske äter lunch hemma hos dem eller på vinegendomen.

Behöver vi tillägga att vi alltid har privata vinprovningar på egendomarna?

Därför är resan inte ”fullspäckad” med besök. Men ofta blir det ändå snålt om tid eftersom diskussionen – och vinprovningen! – lätt drar ut på tiden…

Våra resor är upplagda med en blandning av små familjeproducenten och mer internationellt kända vinegendomar – allt noga utvalt för att du ska få en unik upplevelse och en bra inblick i vindistriktets karaktär, traditioner och kultur.

Alla besök är inte ”spikade” när vi skriver programmet eftersom vi kontinuerligt jobbar på och förbättrar programmet. De domäner / vinslott / vingårdar som vi besöker kan därför delvis bli andra än de som omnämns i programmet. Kontakta oss ifall du vill veta mer, eller om du har några särskilda önskemål.

Med de kontakter vi har och vår erfarenhet av vinvärlden, efter mer än 20 år som vinjournalister, med mer än tio vinböcker skrivna, och som vinresearrangörer, har vi unika kontakter och en ojämförlig kunskap. Du kan vara säker på att du får de bästa vinreseupplevelserna med BKWine.

Om våra måltider

Vinprovning och lunch hos en vinproducent

Vinprovning och lunch hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Vin och mat hör intimt ihop. Det hör till vår filosofi; vin är en del av gastronomin. En vintur med oss är därför också en exklusiv gastronomisk upplevelse.

De måltider som ingår i en resa är ofta på en hög gastronomisk nivå. Ibland är det hemma hos en vinproducent, kanske i vinkällaren, som vi kombinerar mat och vin. Ibland kan det vara en gourmetmåltid på en lyxig restaurang. I andra fall är det inte på en på en prestigefylld gourmetrestaurang utan på en lokal krog; inte alltid lyx, men alltid charm och kvalitet.

I samtliga fall lägger vi vikten på den lokala maten och hur man i vindistriktet kombinerar mat och vin.

Förvänta dig inte en picknick med färdigblandad sallad och skinka från snabbköpet, vin i plastglas… Föreställ dig istället en specialkomponerad lunch med tre-fyra rätter (ibland mer) och goda viner.

En vinresa med BKWine är också en kulinarisk upplevelse både för vinälskaren och för gourmeten. En verklig gourmetresa.

Resegaranti

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti!

Läs mer om detta i våra resevillkor.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Läs mer om detta på vår sida med information om resegaranti.

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om det i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Varför resa med BKWine?

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Vi är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra, därför att det är roligt, trevligt, och spännande. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa upplevelser till dig.

Våra resor är inte till för att få dig att köpa vin från en viss producent, till skillnad från resor arrangerade av vinimportörer eller vinhandlare, som givetvis väljer besök hos deras egna huvudmän/vinproducenter. Istället kan vi välja de vingårdsbesök som är bäst för dig!

Vare sig du är en ”total nybörjare” och novis på vin och mat, eller en erfaren räv i vinbranschen så kommer vi att ge dig en alldeles unik upplevelse. På ett sätt som ingen annan researrangör kan.

Vi skriver i vintidningar och har gjort vinböcker som fått pris bl.a. som världens bästa. Vi ombeds regelbundet att delta som vindomare i internationella vintävlingar.

Vi besöker själva runt 300 vingårdar varje år. Vi har organiserat flera hundra vinresor sedan tjugo år tillbaks. Konferenser om vinturism och kulinariska resor ber oss emellanåt att delta som talare på branschevenemang för att dela med oss av vår erfarenhet.

Till och med FN och Världsbanken har frågat oss om råd om vinturism. Det är vi stolta över!

Vi väljer ut våra resmål och våra besök med stor omsorg. Inte för att de råkar ha ett ”känt namn” eller är trendiga just nu utan för att de ger en speciell upplevelse. Ger dig en speciell upplevelse när du kommer dit med BKWine.

Vare sig du längtar efter en kort men intensiv “vinhelg”, en helgresa med vin, eller en längre vin-semester kan du vara säker på att du får en resa med kvalitet – en upplevelse för livet med BKWine. Eller i alla fall en upplevelse som räcker fram till nästa gång du kommer på en BKWine-resa. Väldigt många av våra resenärer är återkommande kunder!

En vinresa eller matresa med BKWine är alltid guidad av en kunnig BKWine-guide, din ”ciceron”, som är specialist på vinet, gastronomin, kulturen och språket.

Utmärkelser och omnämnanden

Några utmärkelser och omnämnanden vi och våra resor fått:

 • World’s Top Wine tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor – samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals liksom Sveriges bästa vinbok
 • Sveriges bästa vinbok för professionella och silver i kategorin World’s Best Wine Education Book
 • OIVs (International Organisation of Vine and Wine) bokpris, enda svenska författare som fått deras prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Mer om varför man ska välja BKWine när man vill åka på en vinresa eller gourmetresa.

Mer om vad de som rest med oss säger om våra vinresor och matresor.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta är viktigt för att besöken ska bli så intressanta, trevliga och kvalitativa som möjligt. Vi gör inte resor med ”minimum 20 personer, maximum 45”… Detta gör en enorm skillnad i kvalitet och upplevelse (och påverkar förstås även priset). Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till resedestinationen, för de flesta av våra resor, men vi kan hjälpa till. Väl på plats tar vi hand om allt.

För mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Och även:

 • Tipsa en vän om denna resa: använd Share/Save-knappen nedan!

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor!

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller till andra destinationer; specialgjorda resor för privatpersoner, vinklubbar, företag m.m.

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!