Vinresa i Södra Rhône och Châteauneuf-du-Pape

Vinresan till klassiska Châteauneuf-du-Pape och nya stjärnor i Côtes-du-Rhône

— Floden Rhône passerar många vindistrikt på väg till sitt utlopp i Medelhavet. I sydligaste delen av Rhône-distriktet är vi nere i sköna Provence, med varma, bäriga och kryddiga viner. I oktober är solen fortfarande varm och druvorna nyskördade. Södra Rhônedalen är idag ett dynamiskt vindistrikt med en uppsjö av intressanta vinodlare av hög kvalitet. Klassiska Châteauneuf-du-Pape har fått en nytändning tack vare en ny generation vinodlare. Tillsammans med den underbara sydfranska och provensalska maten blir det en perfekt kombination – och resa!

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan


Nästa vinresa till Rhônedalen:

 • Nästa vinresa, kontakta oss!


Detta är ett typprogram, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång. Se i menyn “Våra resor > Aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.
Du kan skriva ut en utskriftsvänlig version av programmet, eller ladda ner en PDF, med Print/PDF-knappen i slutet av programmet.
Ett pampigt vinslott i vingården

Ett pampigt vinslott i vingården, copyright BKWine Photography

Det rör på sig nere i Södra Rhône. Nya producenter hamnar ständigt i rampljuset. Fransmännen har alltid betraktat vinerna från södra Rhône som enkla bistro-viner. Och dessa finns fortfarande och kan vara nog så trevliga. Men fler och fler producenter sätter ribban högre och satsar på personlighet och kvalitet.

Södra Rhône är en stor region. Man producerar 25 gånger så mycket vin som uppe norra Rhône. Druvor odlas nära floden men också uppe i bergen, på branta sluttningar, på slättlandet och i Rhône-deltat.

Vi kommer att bo fyra nätter i Avignon, en livlig stad, rik på sevärdheter och kulturliv. Staden med Frankrikes mest kända bro (kanske har du sjungit Sur le Pont d’Avignon on y danse, on y danse…) och det ståtliga palatset där påvarna bodde under en stor del av 1300-talet.

Här finns många bra restauranger att uppsöka på kvällarna när du vill koppla av efter dagens vingårdsbesök.

Vi besöker naturligtvis Châteauneuf-du-Pape, södra Frankrikes mest prestigefyllda distrikt. Efter att ha vilat på sina lagrar ett antal år har distriktet på senare tid fått ny energi och dynamik tack vare en ny generation av ambitiösa vinodlare.

Den berömda ruinen i Châteauneuf-du-Pape

Den berömda ruinen i Châteauneuf-du-Pape, copyright BKWine Photography

Påvarna i Avignon byggde sitt sommarslott två mil norrut, i en by som sedermera fick namnet Châteauneuf-du-Pape. Det är idag en liten stad på drygt 2000 invånare, omgiven av den drygt 3000 hektar stora appellationen.

Från ruinen av sommarslottet, belägen högst upp i byn, har man en strålande utsikt över vingårdarna och Rhône-floden. Fina dagar ser man ända bort till Avignon, två mil bort, och till Alpillerna (Provences kalkstensmassiv närmast Medelhavet), Luberon och det höga Mont Ventoux.

Vi kommer också att åka upp mot de vackra bergen Les Dentelles les Montmirail, Sydfrankrikes ”spetsberg” (dentelles betyder broderade spetsar). Här finns välkända vinbyar som Gigondas, Vacqueyras, Séguret, Beaumes-de-Venise, Cairanne och Rasteau. Och här visar ambitiösa producenter vad man kan åstadkomma i de förhållandevis ”enkla” appellationerna Côtes du Rhône och Côtes du Rhône-Villages, bara man vill!

Lunch i skuggan under träden med utsikt över vingårdarna

Lunch i skuggan under träden med utsikt över vingårdarna, copyright BKWine Photography

Överallt talas det om ekologiska viner och viner som är miljövänliga. Det tycker vi är intressant och på denna resa besöker vi flera spännande vinodlare som kan berätta mer för oss om hur det går till att vara miljövänlig ute i vingården och inne i vinkällaren. Vi kan utlova många intressanta diskussioner!

Även maten kommer att få en framstående plats på resa. Provencalska recept och sydfransk gastronomi lockar fram tankar på mogna tomater och grönsaken, härliga grillrätter, saftiga frukter av alla de sorter.

Under resan kommer vi att ha tre gemensamma luncher som kommer att bli verkligt gastronomiska höjdpunkter. Ibland blir det som gäster hemma hos en vinproducent, ibland på en restaurang med regionalt typiskt kök. Det kommer att bli rikliga tillfällen att prova hur Rhônevinerna passar ihop med de olika sydfranska maträtterna!

Avignon kommer man lätt till antingen med snabbtåget, TGV, från Paris (t.ex. direkt från flygplatsen Charles de Gaulle) eller från flygplatsen i Marseille.

En vingård i sommarskrud med ett berg i bakgrunden

En vingård i sommarskrud med ett berg i bakgrunden, copyright BKWine Photography


Boken om franska viner

Du får en ingående beskrivning av Loiredalen och dess viner och även en översikt över hela Frankrike; alla landets vindistrikt, vinproducenterna, och vingårdarna i boken “Vinlandet Frankrike”. Den innehåller även fyllig information om appellationer, druvor, lagar och regler, geografi, mat, historia och mycket annat. Boken har vunnit flera priser, bland annat OIVs prestigefyllda ”Nobelpris i vinlitteratur”, enda svenska bok som fått det priset. Läs mer här om boken “Vinlandet Frankrike, trend och tradition”.

Vi har skrivit det svenska standardverket om Frankrikes viner så du kan knappas hitta någon researrangör mer insatt i vinet, maten och gastronomin.

Vinlandet Frankrike, trend och tradition, lektyr med ett glas vitt vin

Vinlandet Frankrike, trend och tradition, lektyr med ett glas vitt vin, copyright BKWine Photography

Mer reseinformation

Här finns ytterligare några sidor med råd och tips om att resa hit:

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Rhônedalen och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Rhônes och Provences vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Rhone, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.


Program — vinresa Södra Rhône-dalen

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Avignon
 • Dag 2, torsdag — Châteauneuf-du-Pape
 • Dag 3, fredag — Gigondas, Vacqueyras, Beaumes-de-Venise, Cairanne
 • Dag 4, lördag — Lirac, väster om floden
 • Dag 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, dag 1 — Ankomst till Avignon

Ankomst till Avignon och incheckning på vårt centralt belägna, fyrstjärniga hotell som ligger bekvämt, några minuters promenad från järnvägsstationen.

Vimmel på caféernas uteserveringar

Vimmel på caféernas uteserveringar, copyright BKWine Photography

Hotellet är precis utanför ringmuren (vilket gör att vår buss kan hämta och lämna oss precis vid hotellet, bussar får nämligen inte köra innanför ringmuren). Det är  nybyggt, snyggt designat och håller en hög standard.

Avignon är en typisk provensalsk fransk stad. Breda avenyer kantade av lummig plataner omväxlar med slingriga gränder som känns månghundraåriga.

Det är en mycket livlig stad med massor med uteliv: caféer på alla torgen, kvarterskrogar och lyxrestauranger, vinbarer osv.

Det man absolut inte får missa är det imponerande påvepalatset från 1300-talet, ringmuren som omsluter hela stadskärnan och den anrika bron, Pont d’Avignon, som egentligen heter Pont Saint Bénezet, som slutar abrupt mitt ute i vattnet.

Det blir gott om tid att utforska staden som verkligen är en charmig pärla. Fri kväll för att upptäcka staden och njuta av folklivet på en uteservering.

Påvens palats, Palais des Papes, in Avignon, Rhône

Påvens palats, Palais des Papes, in Avignon, Rhône, copyright BKWine Photography

Torsdag, dag 2 — Châteauneuf-du-Pape

Efter frukost ger vi oss ut till vår väntande buss. Vi kommer att ägna dagen åt Châteauneuf-du-Pape, södra Rhône-dalens mest kända vin.

En vinkällare med ekfat i Rhonedalen

En vinkällare med ekfat i Rhonedalen, copyright BKWine Photography

Vi lär känna vinerna med sina härligt varma och kryddiga aromer som kanel, kryddnejlika och nyrostat kaffe. Vi inspekterar de stora, berömda, runda stenarna, galets roulés, som är karaktäristiska för området. De har förmågan att magasinera värme och hålla vinrankorna varma långt in på natten.

Det finns faktiskt tre olika sorters jord i Châteauneuf: De berömda galets roulés, sandjord, och lera. Beroende på vilken typ av jord vingården har så blir karaktären på vinet olika.

Vi besöker producenter från den nya generationen som Domaine de la Janasse eller Domaine Giraud, men också klassiker som Château Mont-Redon eller Château La Nerthe. Naturligtvis kommer vi också att hinna titta på ruinen av påvarnas sommarslott och beundra utsikten över vingårdarna, floden och, om vi har tur med vädret, Avignon.

Vi äter lunch hos en av våra producenter eller på charmig lokal restaurang med utsikt över vinfälten och får då tillfälle att upptäcka hur väl dessa smakrika viner passar till mat. Det blir en flerrättersmåltid med lokala specialiteter.

Sen eftermiddag är vi åter i Avignon. Fri kväll. Vi rekommenderar gärna någon av våra favoritrestauranger.

Härdiga vinrankor i stenig vingårdsmark

Härdiga vinrankor i stenig vingårdsmark, Chateauneuf i bakgrunden, copyright BKWine Photography

Fredag, dag 3 — Gigondas och Vacqueyras, Beaumes-de-Venise, Cairanne

Vi åker nordost mot de vackra Dentelles de Montmirail-bergen och stannar till vid de kända byarna Gigondas och Vacqueyras.

Provning i trädgården på vingården

Provning i trädgården på vingården, copyright BKWine Photography

Vi besöker några av topproducenterna här. Hos Domaine Montirius får vi en genomgång av allt som händer på vingården, både ute på fältet och inne i källaren. Vi provar igenom hela sortimentet av appellationerna Vacqueyras, Gigondas och Côtes du Rhône. Montirius är en av våra absoluta favoritegendomar.

Vi stannar kvar i Vacqueyras och äter lunch hos det mycket intressanta, lilla kooperativet Vignerons de Caractère. Här jobbar man tillsammans med sina medlemmar för att uppnå hög kvalitet vilket märks i vinerna. En gastronomisk höjdpunkt med spännande mat- och vinkombinationer. Därefter besöker vi kooperativets supermoderna källare.

Vi avslutar dagen i Gigondas och vi kommer att besöka den tjusiga egendomen Chêne Bleu som ligger i spektakulärt vackra omgivningar med Dentelles de Montmirail-bergen inpå knuten. Även här är man ekologisk och man försöker ta tillvara vad naturen ger samtidigt som man har en mycket modern vinanläggning. Filosofin är att göra terroir-viner med det lilla extra. Vi får en pedagogisk vinprovning av egendomens viner.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Avignon. Fri kväll. Om du fortfarande känner dig mätt och belåten efter lunchäventyret så kan vi rekommendera någon av stadens vinbarer. Inte lätta att hitta, men vi har adresserna.

Efterrätt: lyxig fikonbakelse

Efterrätt: lyxig fikonbakelse, copyright BKWine Photography

Lördagen, dag 4 — Lirac, väster om floden

Idag åker vi över floden för att besöka appellationen Lirac på andra sidan. Lirac är inte lika känt som vindistrikten öster om floden men nog så spännande.

Stenig jord i Rhonedalen och mogna druvor

Stenig jord i Rhonedalen och mogna druvor, copyright BKWine Photography

I Lirac hittar vi den mycket intressanta producenten Domaine Duseigneur känd t.ex. från Systembolaget bl a tack vare den succé man har haft med vinet Mas Louise.

Duseigneur drivs biodynamiskt och vi kommer att höra mycket intressant om denna typ av odling och hur den påverkar karaktären på vinerna. Vi tar en promenad i vingården och där tittar vi på de växter och den utrustning man använder i biodynamisk odling.

Domaine Duseigneur gör viner både med appellationen Lirac och Côtes-du-Rhône Villages Laudun. Detta besök blir ett gyllene tillfälle att verkligen förstå hur en biodynamisk odlare jobbar och tänker.

Strax innan lunch blir det dags för en vinprovning och sedan dukas det fram en härlig lunch med diverse godsaker.

Att prova vinerna tillsammans med mat ger en helt annan upplevelse än att bara stå i källaren eller i provningsrummet.

Har vi tur med vädret så blir det i trädgården: först olika sallader, charkuterier och pajer, sedan grillat över öppen eld, lokala ostar, och så mormors hemlagade äppelkaka…

Eftermiddagen ägnar vi åt ytterligare en producent på denna sida om floden. Och vi passar på att fråga allt som inte frågats innan eftersom detta blir resans sista besök.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Avignon.

Fri kväll för att njuta av Avignon. Är vädret vackert och du känner för en promenad så kan vi rekommendera att du tar bron över floden (inte den gamla trasiga!) och njuter av den hisnande utsikten över det upplysta påvepalatset.

Vingårdar och Dentelles de Montmirail-bergen

Vingårdar och Dentelles de Montmirail-bergen, copyright BKWine Photography

Söndag, dag 5 — Hemfärd

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Det pampiga påvepalatset i Avignon

Det pampiga påvepalatset i Avignon, copyright BKWine Photography


Fakta — vinresa Södra Rhône-dalen

Datum: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Pris: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost:
  • Fyrstjärnigt och elegant hotell i Avignon
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska franska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
 • Start- och slutpunkt: Avignon
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Du tar dig själv till Avignon.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst XX personer vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Detaljer om hur du betalar får du vid bokning. Resterande avgift ska vara inbetald senast en månad före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banktransfer till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan.

Boka hos Britt:

Intresseanmälan:

"Jag är intresserad av en Södra Rhone-resa!"

(*) = obligatorisk info

 Finns det plats(er) kvar?
 Bara nyfiken på info
 Jag vill boka plats!

Ämne (*)
    Antal personer:

Ditt meddelande (*)

Ditt namn (*)

Din e-postadress (*) (kontrollera stavningen!) och telefonnummer

Info: Vi skickar dig en kopia på detta mail. Om du INTE har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! Kanske var det ett stavfel i din mailadress? (Titta i din spamfolder också.) Pröva en gång till eller skicka oss ett mail till vår mailadress som du hittar här ovan i bokningsinfon. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.


Mer om våra resor

v.14.01

Om de vinproducenter vi besöker

En vinodlare berättar med passion om sin vingård

En vinodlare berättar med passion om sin vingård, copyright BKWine Photography

Vi vill att du ska få uppleva det bästa och det mest intressanta.

Vi lägger ner stort arbete på att hitta riktigt bra vinbesök. Ofta är det inte de mest ”kända” vingårdarna som är de intressantaste vinegendomarna i en viss vinregion.

Riktigt roligt och spännande blir det när man träffar vinmakaren eller ägaren själv, och kanske t o m hans (eller hennes) familj på vinslottet – och börjar diskutera och komma dem inpå livet, och kanske äter lunch hemma hos dem eller på vinegendomen.

Behöver vi tillägga att vi alltid har privata vinprovningar på egendomarna?

Därför är resan inte ”fullspäckad” med besök. Men ofta blir det ändå snålt om tid eftersom diskussionen – och vinprovningen! – lätt drar ut på tiden…

Våra resor är upplagda med en blandning av små familjeproducenten och mer internationellt kända vinegendomar – allt noga utvalt för att du ska få en unik upplevelse och en bra inblick i vindistriktets karaktär, traditioner och kultur.

Alla besök är inte ”spikade” när vi skriver programmet eftersom vi kontinuerligt jobbar på och förbättrar programmet. De domäner / vinslott / vingårdar som vi besöker kan därför delvis bli andra än de som omnämns i programmet. Kontakta oss ifall du vill veta mer, eller om du har några särskilda önskemål.

Om våra måltider

Vinprovning och lunch hos en vinproducent

Vinprovning och lunch hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Vin och mat hör intimt ihop. Det hör till vår filosofi; vin är en del av gastronomin. En vintur med oss är därför också en exklusiv gastronomisk upplevelse.

De måltider som ingår i en resa är ofta på en hög gastronomisk nivå. Ibland är det hemma hos en vinproducent, kanske i vinkällaren, som vi kombinerar mat och vin. Ibland kan det vara en gourmetmåltid på en lyxig restaurang. I andra fall är det inte på en på en prestigefyll gourmetrestaurang utan på en lokal krog; inte alltid lyx, men alltid charm och kvalitet.

I samtliga fall lägger vi vikten på den lokala maten och hur man i vindistriktet kombinerar mat och vin.

Förvänta dig inte en picknick med färdigblandad sallad och skinka från snabbköpet, vin i plastglas… Föreställ dig istället en specialkomponerad lunch med tre-fyra rätter (ibland mer) och goda viner.

En vinresa med BKWine är också en kulinarisk upplevelse både för vinälskaren och för gourmeten. En verklig gourmetresa.

Varför resa med BKWine?

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Vi är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra, därför att det är roligt, trevligt, och spännande. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa upplevelser till dig.

Varesig du är en ”total nybörjare” och novis på vin och mat, eller en erfaren räv i vinbranschen så kommer vi att ge dig en alldeles unik upplevelse. På ett sätt som ingen annan researrangör kan.

Vi skriver i vintidningar och har gjort vinböcker som fått pris bl.a. som världens bästa. Vi ombeds regelbundet att delta som vindomare i internationella vintävlingar.

Vi besöker själva runt 300 vingårdar varje år. Vi har organiserat flera hundra vinresor sedan tjugo år tillbaks. Konferenser om vinturism och kulinariska resor ber oss emellanåt att delta som talare på branschevenemang för att dela med oss av vår erfarenhet.

Vi väljer ut våra resmål och våra besök med stor omsorg. Inte för att de råkar ha ett ”känt namn” eller trendiga just nu utan för att de ger en speciell upplevelse. Ger dig en speciell upplevelse när du kommer dit med BKWine.

Vare sig du längtar efter en kort men intensiv “vinhelg”, en helgresa med vin, eller en längre vin-semester kan du vara säker på att du får en resa med kvalitet – en upplevelse för livet med BKWine. Eller i alla fall som räcker fram till nästa gång du kommer på en BKWine-resa. Väldigt många av våra resenärer är återkommande kunder!

En vinresa eller matresa med BKWine är alltid guidad av en kunnig BKWine-guide, din ”ciceron”, som är specialist på vinet, gastronomin, kulturen och språket.

Några utmärkelser och omnämnanden vi och våra resor fått:

 • World’s top wine tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best wine tasting holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor – samtliga våra vinresor
 • World’s best wine book for professionals liksom Sveriges bästa vinbok (Ett vin blir till)
 • Sveriges bästa vinbok för professionella och silver i kategorin World’s Best Wine Education Book (Vinet och miljön, ekologiskt, biodynamiskt och naturligt)
 • Årets vinprofil av Munskänkarna
 • The wine media power list, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Mer om varför man ska välja BKWine när man vill åka på en vinresa eller gourmetresa.

Mer om vad de som rest med oss säger om våra vinresor och matresor.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta är viktigt för att besöken ska bli så intressanta, trevliga och kvalitativa som möjligt. (Vi gör inte resor med ”minimum 20 personer, maximum 45”…) Detta gör en enorm skillnad i kvalitet och upplevelse (och påverkar förstås även priset). Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Läs mer om detta i våra resevillkor.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till resedestinationen, för de flesta av våra resor, men vi kan hjälpa till. Väl på plats tar vi hand om allt.

För mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Och även:

 • Tipsa en vän om denna resa: använd Share/Save-knappen nedan!

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor!

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller till andra destinationer; specialgjorda resor för privatpersoner, vinklubbar, företag m.m.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!