Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vinresa i Kampanien i södra Italien

Dela/gilla reseprogrammet:

Vinresa till Södra Italien: Kampaniens fantastiska viner, syd-italienska kök och världsberömd mozzarella

— Välkomna på vinresa till södra Italien. Vi besöker den spännande regionen Kampanien där vi stiftar bekantskap med druvor som aglianico, falanghina, greco och piedirosso med flera. Här gjordes de bästa vinerna under antiken – Falerno, Greco, Faustiniano – och nu är de minst lika bra! Och ni vet väl att den äkta mozzarellan kommer från Kampaniens vattenbufflar?

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan


Nästa vinresa till Kampanien i södra Italien: kontakta oss.


Detta är ett typprogram, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång. Se i menyn “Våra resor > Aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Norra och mellersta Italien har länge fått allt strålkastarljus vad gäller goda viner men nu tycker vi att södra Italien äntligen är värd mer uppmärksamhet. På denna resa, som utgår från Rom, kommer vi att färdas genom Latium och Kampanien, två regioner som är rika på både antik kultur, spännande gastronomi och mycket intressanta viner.

Kampanien är en av Italiens mest innovativa vinregioner. Från framför allt lokala druvsorter produceras en stor mängd olika viner, både röda och vita. Det bästa röda vinet är regionens enda DOCG, Taurasi, gjord på den karaktärsfulla och personliga druvan aglianico. Inte långt efter kommer Aglianico del Taburno, Capri Rosso, Campi Flegrei Rosso med flera. Man gör även superba vita viner gjorda på druvan falanghina som t.ex. Falerno del Massico Bianco.

Druvor odlas både vid kusten runt Neapel och Salerno och inne i landet. Klimat- och höjdskillnader ger stora skillnader också i vinkaraktär.

Under våra dagar här nere kommer vi främst att koncentrera oss på området kring Benevento och Avellino inne i landet. Det är här som de stora kvalitetsvinerna görs och det var här som den stora kvalitetsrevolutionen startade för 30 år sedan. En pionjär var Antonio Mastroberardino, idag den mest kände producenten i Kampanien.

Den lokala gastronomin innefattar läckerheter som mozzarella di bufala och goda tomater, ingredienser som förekommer i många italienska maträtter, pizza inte minst. Bufflarna och tillverkningen av mozzarellan ska vi titta lite närmare på under en av våra dagar. Säkert kommer vi också att stifta bekantskap med det extra starka espressokaffet caffè napoletano. Som om en vanlig italiensk espresso inte var stark nog…

Vi kommer att ha staden Benevento som bas, en fin stad med cirka 60 000 invånare, känd i hela Italien för sin likör Strega och sin nougat. Och även för sin otroligt välbevarade triumfbåge från romartiden.

Vi äter tre gastronomiska lyxiga luncher tillsammans hos vinproducenter. Kvällarna är lediga att utforska Benevento och de många restaurangerna.

Resan börjar och slutar i Rom dit ni tar ett på det sätt som passar er bäst.

Vita (gröna) druvor på vinrankan mogna att skördas
Vita (gröna) druvor på vinrankan mogna att skördas, copyright BKWine Photography

Mer reseinformation

Här finns ytterligare några sidor med råd och tips om att resa hit:

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit mycket om hur det är att komma med på en vinresa till Kampanien och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Kampaniens vindistrikt.

Du kan också hitta med info om Kampanien, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.


Program — vinresa Kampanien, södra Italien

Detta är ett “typprogram”, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång.

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Rom
 • Dag 2, torsdag — runt Benevento
 • Dag 3, fredag — Irpinia och Taurasi
 • Dag 4, lördag — Irpinia och Taurasi
 • Dag 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, dag 1 — ankomst till Rom

Vi träffas på den stora centralstationen i Rom klockan 16.00 på eftermiddagen. Exakt mötesplats meddelas senare. Härifrån kommer vi att köra med buss ner till staden Benevento i Kampanien, en resa som tar oss några timmar.

Tidig kväll checkar vi in på vårt fina fyrstjärniga hotell nära centrum i Benevento. Här ska vi bo i fyra nätter.

Ni installerar er på era rum och har sedan en fri kväll att sträcka på benen efter bussresan. I Benevento finns gott om restauranger och bra shopping.

Vårt hotell ligger mycket centralt, bara några minuters promenad från den fantastiskt välbevarade romerska triumfbågen som är stadens stolthet uppförd just av kejsar Trajanus.

Ta en promenad bland smågatorna och hitta en liten bar för en aperitif innan middagen. Här finns massor med både kaféer och restauranger och trevliga uteserveringar där man kan roa sig med att titta på de välklädda italienarna.

Trajanus triumfbåge i Benevento
Trajanus triumfbåge i Benevento, copyright BKWine Photography

Torsdag, dag 2 — runt Benevento

Idag ska vi prova många viner men vi ska också bli lite mer bekanta med en av Italiens stora gastronomiska delikatesser. Som är allra, allra bäst på plats, så färsk som möjligt.

Vi börjar med andra ord dagen med att bli invigda i konsten att göra mozzarella av den feta mjölken från Kampaniens vattenbufflar. Någon frivillig som vill klappa bufflarna? Mozzarella kan man göra på komjölk eller buffelmjölk, men den ”äkta” mozzarella kommer alltid från vattenbufflarna.

Efter detta besök kommer ni garanterat aldrig att vilja äta ko-mozzarella igen! Skillnaden i smak är milsvid. Hur det kommer sig att vattenbufflar finns här i Kampanien spekuleras det om, men det är ingen som vet säkert. Var det kanske tack vare Hannibal?

Därefter blir det besök hos vinproducenten Mustilli i Sant’ Agathe dei Goti, där vi får smakar viner gjorda på druvor som falanghina, greco, aglianico och piedirosso. Denna vackra vingård skapades 1960 av Leonardo och Marili Mustilli.

Efter besöket dukas det upp till lunch hos Mustilli. Det blir en typisk italiensk lunch med antipasto, pasta, primo och dessert och naturligtvis med husets viner till.

Efter lunch blir det besök hos den mycket trevliga vingården Agricola Oconevini i Ponte. Den har över 100 år på nacken men är mycket dynamisk och ambitiös.

Det är en familjeegendom med runt 40 hektar vinodlingar planterade med bland druvorna aglianico och greco. Olika typer av jordmån och mikroklimat gör att man kan framställa flera olika typer av viner.

Sen eftermiddag kommer vi åter till hotellet. Kvällen är fri för egna upptäckter i Benevento.

En vattenbuffel, mozzarellaproducent
En vattenbuffel, mozzarellaproducent

Fredag, dag 3 — Irpinia och Taurasi

Efter frukost åker vi söderut, mot staden Avellino och det område som lokalt kallas Irpinia. Här görs några av Kampaniens bästa viner.

Vi kommer också att åka till den lilla historiska staden Taurasi. Runt denna lilla stad ligger Kampaniens enda DOCG som görs på den mycket intressanta druvan aglianico. Vi smakar Antonio Caggianos goda viner gjorda på aglianico och piedirosso och besöker hans imponerande källare.

Vi kommer idag även att besöka den högklassiga vingården Feudi San Gregorio. Här äter vi också en lyxig lunch. Feudi San Gregorio håller en mycket hög kvalitet på sina viner, inte minst på sin Taurasi. Det är en modern anläggning med den nyaste tekniken och också en mängd nya franska ekfat.

På Feudi San Gregorios exklusiva stjärnrestaurang Marennà Ristorante får vi se hur bra vinerna passar till det lokala köket. Maten här är ytterst imponerande. Restaurangen har en stjärna i Michelinguiden. Det är en blandning av modernt och traditionellt. Allt är utsökt, elegant och av bästa kvalitet.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Benevento. Fri kväll.

En vinkällare fylld med fat
En vinkällare fylld med fat, copyright BKWine Photography

Lördag, dag 4 — Irpinia och Taurasi

Vi fortsätter idag att utforska Irpinia och vi lär känna bl a Greco di Tufo, en DOCG gjord på druvan med samma namn. Denna druva har ett anrikt förflutet. Den omnämns redan i en inskription i närliggande Pompeji.

Morgonbesöket blir hos Luigi Tecce, på hans egendom som ligger högt upp i bergen. Jordmånen är stenig kalksten med vulkaniska inslag, som ju finns överallt här i Kampanien.

Luigi är något av en anarkist som gör vin helt på sina egna villkor. Han experimenterar t.ex. med lagring i amforor.

Och därefter något helt annat!

Vi äter lunch på Mastroberardinos vackra och lyxiga Radici Resort. Från restaurangen har man en milsvid utsikt over vingårdarna och de grönskande kullarna.

Mastroberardino är Kampaniens mest kända vinproducent och en av kvalitetspionjärerna i södra Italien. Fantastiskt goda Taurasi, Greco di Tufo och Fiano di Avellino.

Eftermiddagsbesök hos Azienda Contrade di Taurasi di Enza Lonardi. Det är en liten familjeägd vingård med fem hektar men med stora ambitioner. Man började buteljera själv 1998, innan dess sålde man druvorna till kooperativet.

Man försöker göra ganska traditionella aglianico-viner (i motsats till många som gör en modern stil). Inte för mycket ny ek och ganska lång skalkontakt ger fin druvkaraktär med mycket personlighet. Och bra lagringspotential.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Benevento.

Fri kväll. En kort promenad från hotellet ligger den gamla stadskärnan. Två breda promenadgator, är kantade med butiker, kaféer och restauranger, knyter samman stadens viktigaste byggnader: triumfbågen, borgmästeriet och katedralen. På kvällen är de fyllda med folk som promenerar innan middagen.

Vingård och landskap i Kampanien
Vingård och landskap i Kampanien, copyright BKWine Photography

Söndag, dag 5 — Hemfärd

Efter en tidig frukost åker vi upp till Rom och det blir avlämning på Centralstationen kl 11.00.

Reservation för eventuella ändringar.

Vinprovning hemma hos en vinproducent
Vinprovning hemma hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Fakta – vinresa Kampanien, södra Italien

Datum: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Pris: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell:
  • Fyrstjärnigt, centralt beläget hotell i Benevento
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 2 gastronomiska italienska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner, hos vinproducent eller lokal restaurang
  • 1 gastronomisk flerrätters-lunch på stjärnkrog (Guide Michelin), inklusive provning med olika viner
 • Start- och slutpunkt: Rom
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Ni tar er själva till Rom.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Sista bokningsdag: [detta är ett exempel på ett program]

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på XX SEK [varierar, anges i aktuellt program]. Resterande avgift ska vara inbetald senast XX dagar [varierar, anges i aktuellt program] före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!