Vinresa i Kampanien i södra Italien

Vinresa till Södra Italien: Kampaniens fantastiska viner, syd-italienska kök och världsberömd mozzarella

— Välkomna på vinresa till södra Italien. Vi besöker den spännande regionen Kampanien där vi stiftar bekantskap med druvor som aglianico, falanghina, greco och piedirosso med flera. Här gjordes de bästa vinerna under antiken – Falerno, Greco, Faustiniano – och nu är de minst lika bra! Och ni vet väl att den äkta mozzarellan kommer från Kampaniens vattenbufflar?

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan


Nästa vinresa till Kampanien i södra Italien: kontakta oss.


Detta är ett typprogram, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång. Se i menyn “Våra resor > Aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.
Du kan skriva ut en utskriftsvänlig version av programmet, eller ladda ner en PDF, med Print/PDF-knappen i slutet av programmet.
Landskapet i Kampanien med vulkanen i bakgrunden

Landskapet i Kampanien med vulkanen i bakgrunden, copyright BKWine Photography

Norra och mellersta Italien har länge fått allt strålkastarljus vad gäller goda viner men nu tycker vi att södra Italien äntligen är värd mer uppmärksamhet. På denna resa, som utgår från Rom, kommer vi att färdas genom Latium och Kampanien, två regioner som är rika på både antik kultur, spännande gastronomi och mycket intressanta viner.

Kampanien är en av Italiens mest innovativa vinregioner. Från framför allt lokala druvsorter produceras en stor mängd olika viner, både röda och vita. Det bästa röda vinet är regionens enda DOCG, Taurasi, gjord på den karaktärsfulla och personliga druvan aglianico. Inte långt efter kommer Aglianico del Taburno, Capri Rosso, Campi Flegrei Rosso med flera. Man gör även superba vita viner gjorda på druvan falanghina som t.ex. Falerno del Massico Bianco.

Druvor odlas både vid kusten runt Neapel och Salerno och inne i landet. Klimat- och höjdskillnader ger stora skillnader också i vinkaraktär.

En klassisk byggnad i Benevento

En klassisk byggnad i Benevento, copyright BKWine Photography

Under våra dagar här nere kommer vi främst att koncentrera oss på området kring Benevento och Avellino inne i landet. Det är här som de stora kvalitetsvinerna görs och det var här som den stora kvalitetsrevolutionen startade för 30 år sedan. En pionjär var Antonio Mastroberardino, idag den mest kände producenten i Kampanien.

Den lokala gastronomin innefattar läckerheter som mozzarella di bufala och goda tomater, ingredienser som förekommer i många italienska maträtter, pizza inte minst. Bufflarna och tillverkningen av mozzarellan ska vi titta lite närmare på under en av våra dagar. Säkert kommer vi också att stifta bekantskap med det extra starka espressokaffet caffè napoletano. Som om en vanlig italiensk espresso inte var stark nog…

Vi kommer att ha staden Benevento som bas, en fin stad med cirka 60 000 invånare, känd i hela Italien för sin likör Strega och sin nougat. Och även för sin otroligt välbevarade triumfbåge från romartiden.

Vi äter tre gastronomiska lyxiga luncher tillsammans hos vinproducenter. Kvällarna är lediga att utforska Benevento och de många restaurangerna.

Resan börjar och slutar i Rom dit ni tar ett på det sätt som passar er bäst.

Vita (gröna) druvor på vinrankan mogna att skördas

Vita (gröna) druvor på vinrankan mogna att skördas, copyright BKWine Photography


Mer reseinformation

Här finns ytterligare några sidor med råd och tips om att resa hit:

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit mycket om hur det är att komma med på en vinresa till Kampanien och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Kampaniens vindistrikt.

Du kan också hitta med info om Kampanien, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.


Program — vinresa Kampanien, södra Italien

Detta är ett “typprogram”, ett exempel. Varje vin- och matresa vi gör är speciellt anpassad för säsong och omständigheter så detaljerna i programmet, t.ex. exakt vilka egendomar vi besöker, skiljer sig från gång till gång.

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Rom
 • Dag 2, torsdag — runt Benevento
 • Dag 3, fredag — Irpinia och Taurasi
 • Dag 4, lördag — Irpinia och Taurasi
 • Dag 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, dag 1 — ankomst till Rom

Vi träffas på den stora centralstationen i Rom klockan 16.00 på eftermiddagen. Exakt mötesplats meddelas senare. Härifrån kommer vi att köra med buss ner till staden Benevento i Kampanien, en resa som tar oss några timmar.

Skörd av vita (gröna) druvor

Skörd av vita (gröna) druvor, copyright BKWine Photography

Tidig kväll checkar vi in på vårt fina fyrstjärniga hotell nära centrum i Benevento. Här ska vi bo i fyra nätter.

Ni installerar er på era rum och har sedan en fri kväll att sträcka på benen efter bussresan. I Benevento finns gott om restauranger och bra shopping.

Vårt hotell ligger mycket centralt, bara några minuters promenad från den fantastiskt välbevarade romerska triumfbågen som är stadens stolthet uppförd just av kejsar Trajanus.

Ta en promenad bland smågatorna och hitta en liten bar för en aperitif innan middagen. Här finns massor med både kaféer och restauranger och trevliga uteserveringar där man kan roa sig med att titta på de välklädda italienarna.

Trajanus triumfbåge i Benevento

Trajanus triumfbåge i Benevento, copyright BKWine Photography

Torsdag, dag 2 — runt Benevento

Idag ska vi prova många viner men vi ska också bli lite mer bekanta med en av Italiens stora gastronomiska delikatesser. Som är allra, allra bäst på plats, så färsk som möjligt.

Skörd av vita druvor i vingården i Kampanien

Skörd av vita druvor i vingården i Kampanien, copyright BKWine Photography

Vi börjar med andra ord dagen med att bli invigda i konsten att göra mozzarella av den feta mjölken från Kampaniens vattenbufflar. Någon frivillig som vill klappa bufflarna? Mozzarella kan man göra på komjölk eller buffelmjölk, men den ”äkta” mozzarella kommer alltid från vattenbufflarna.

Efter detta besök kommer ni garanterat aldrig att vilja äta ko-mozzarella igen! Skillnaden i smak är milsvid. Hur det kommer sig att vattenbufflar finns här i Kampanien spekuleras det om, men det är ingen som vet säkert. Var det kanske tack vare Hannibal?

Därefter blir det besök hos vinproducenten Mustilli i Sant’ Agathe dei Goti, där vi får smakar viner gjorda på druvor som falanghina, greco, aglianico och piedirosso. Denna vackra vingård skapades 1960 av Leonardo och Marili Mustilli.

Efter besöket dukas det upp till lunch hos Mustilli. Det blir en typisk italiensk lunch med antipasto, pasta, primo och dessert och naturligtvis med husets viner till.

Efter lunch blir det besök hos den mycket trevliga vingården Agricola Oconevini i Ponte. Den har över 100 år på nacken men är mycket dynamisk och ambitiös.

Det är en familjeegendom med runt 40 hektar vinodlingar planterade med bland druvorna aglianico och greco. Olika typer av jordmån och mikroklimat gör att man kan framställa flera olika typer av viner.

Sen eftermiddag kommer vi åter till hotellet. Kvällen är fri för egna upptäckter i Benevento.

En vattenbuffel, mozzarellaproducent

En vattenbuffel, mozzarellaproducent

Fredag, dag 3 — Irpinia och Taurasi

Efter frukost åker vi söderut, mot staden Avellino och det område som lokalt kallas Irpinia. Här görs några av Kampaniens bästa viner.

En spädgris i stjärnklass

En spädgris i stjärnklass, copyright BKWine Photography

Vi kommer också att åka till den lilla historiska staden Taurasi. Runt denna lilla stad ligger Kampaniens enda DOCG som görs på den mycket intressanta druvan aglianico. Vi smakar Antonio Caggianos goda viner gjorda på aglianico och piedirosso och besöker hans imponerande källare.

Vi kommer idag även att besöka den högklassiga vingården Feudi San Gregorio. Här äter vi också en lyxig lunch. Feudi San Gregorio håller en mycket hög kvalitet på sina viner, inte minst på sin Taurasi. Det är en modern anläggning med den nyaste tekniken och också en mängd nya franska ekfat.

På Feudi San Gregorios exklusiva stjärnrestaurang Marennà Ristorante får vi se hur bra vinerna passar till det lokala köket. Maten här är ytterst imponerande. Restaurangen har en stjärna i Michelinguiden. Det är en blandning av modernt och traditionellt. Allt är utsökt, elegant och av bästa kvalitet.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Benevento. Fri kväll.

En vinkällare fylld med fat

En vinkällare fylld med fat, copyright BKWine Photography

Lördag, dag 4 — Irpinia och Taurasi

Vi fortsätter idag att utforska Irpinia och vi lär känna bl a Greco di Tufo, en DOCG gjord på druvan med samma namn. Denna druva har ett anrikt förflutet. Den omnämns redan i en inskription i närliggande Pompeji.

Röda druvor mogna att skördas

Röda druvor mogna att skördas, copyright BKWine Photography

Morgonbesöket blir hos Luigi Tecce, på hans egendom som ligger högt upp i bergen. Jordmånen är stenig kalksten med vulkaniska inslag, som ju finns överallt här i Kampanien.

Luigi är något av en anarkist som gör vin helt på sina egna villkor. Han experimenterar t.ex. med lagring i amforor.

Och därefter något helt annat!

Vi äter lunch på Mastroberardinos vackra och lyxiga Radici Resort. Från restaurangen har man en milsvid utsikt over vingårdarna och de grönskande kullarna.

Mastroberardino är Kampaniens mest kända vinproducent och en av kvalitetspionjärerna i södra Italien. Fantastiskt goda Taurasi, Greco di Tufo och Fiano di Avellino.

Elegant lunch på en vingård

Elegant lunch på en vingård, copyright BKWine Photography

Eftermiddagsbesök hos Azienda Contrade di Taurasi di Enza Lonardi. Det är en liten familjeägd vingård med fem hektar men med stora ambitioner. Man började buteljera själv 1998, innan dess sålde man druvorna till kooperativet.

Man försöker göra ganska traditionella aglianico-viner (i motsats till många som gör en modern stil). Inte för mycket ny ek och ganska lång skalkontakt ger fin druvkaraktär med mycket personlighet. Och bra lagringspotential.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Benevento.

Fri kväll. En kort promenad från hotellet ligger den gamla stadskärnan. Två breda promenadgator, är kantade med butiker, kaféer och restauranger, knyter samman stadens viktigaste byggnader: triumfbågen, borgmästeriet och katedralen. På kvällen är de fyllda med folk som promenerar innan middagen.

Vingård och landskap i Kampanien

Vingård och landskap i Kampanien, copyright BKWine Photography

Söndag, dag 5 — Hemfärd

Efter en tidig frukost åker vi upp till Rom och det blir avlämning på Centralstationen kl 11.00.

Reservation för eventuella ändringar.

Vinprovning hemma hos en vinproducent

Vinprovning hemma hos en vinproducent, copyright BKWine Photography


Fakta – vinresa Kampanien, södra Italien

Datum: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Pris: Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell:
  • Fyrstjärnigt, centralt beläget hotell i Benevento
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 2 gastronomiska italienska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner, hos vinproducent eller lokal restaurang
  • 1 gastronomisk flerrätters-lunch på stjärnkrog (Guide Michelin), inklusive provning med olika viner
 • Start- och slutpunkt: Rom
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Ni tar er själva till Rom.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Detta är ett typprogram, se i menyn “våra resor > aktuella resor” för vad vi har på programmet just nu eller kontakta oss för att diskutera en specialdesignad privat resa.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

Intresseanmälan:

"Jag är intresserad av en vinresa till Kampanien i södra Italien!"

(*) = obligatorisk info

Finns det plats(er) kvar?
Bara nyfiken på info
Jag vill boka plats!

Ämne (*)
    Antal personer:

Ditt meddelande (*)

Ditt namn (*)

Din e-postadress (*) (kontrollera stavningen!) och telefonnummer

Info: Vi skickar dig en kopia på detta mail. Om du INTE har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! Kanske var det ett stavfel i din mailadress? (Titta i din spamfolder också.) Pröva en gång till eller skicka oss ett mail till vår mailadress som du hittar här ovan i bokningsinfon. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.


Mer om våra resor

v.19.01

Om de vinproducenter vi besöker

En vinproducent i vinprovartagen

En vinproducent i vinprovartagen, copyright BKWine Photography

Vi vill att du ska få uppleva det bästa och det mest intressanta.

Vi lägger ner stort arbete på att hitta riktigt bra vinbesök. Ofta är det inte de mest ”kända” vingårdarna som är de intressantaste vinegendomarna i en viss vinregion.

Riktigt roligt och spännande blir det när man träffar vinmakaren eller ägaren själv, och kanske t o m hans (eller hennes) familj på vinslottet – och börjar diskutera och komma dem inpå livet, och kanske äter lunch hemma hos dem eller på vinegendomen.

Behöver vi tillägga att vi alltid har privata vinprovningar på egendomarna?

Därför är resan inte ”fullspäckad” med besök. Men ofta blir det ändå snålt om tid eftersom diskussionen – och vinprovningen! – lätt drar ut på tiden…

Våra resor är upplagda med en blandning av små familjeproducenten och mer internationellt kända vinegendomar – allt noga utvalt för att du ska få en unik upplevelse och en bra inblick i vindistriktets karaktär, traditioner och kultur.

Alla besök är inte ”spikade” när vi skriver programmet eftersom vi kontinuerligt jobbar på och förbättrar programmet. De domäner / vinslott / vingårdar som vi besöker kan därför delvis bli andra än de som omnämns i programmet. Kontakta oss ifall du vill veta mer, eller om du har några särskilda önskemål.

Med de kontakter vi har och vår erfarenhet av vinvärlden, efter mer än 20 år som vinjournalister, med mer än tio vinböcker skrivna, och som vinresearrangörer, har vi unika kontakter och en ojämförlig kunskap. Du kan vara säker på att du får de bästa vinreseupplevelserna med BKWine.

Om våra måltider

Vinprovning och lunch hos en vinproducent

Vinprovning och lunch hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Vin och mat hör intimt ihop. Det hör till vår filosofi; vin är en del av gastronomin. En vintur med oss är därför också en exklusiv gastronomisk upplevelse.

De måltider som ingår i en resa är ofta på en hög gastronomisk nivå. Ibland är det hemma hos en vinproducent, kanske i vinkällaren, som vi kombinerar mat och vin. Ibland kan det vara en gourmetmåltid på en lyxig restaurang. I andra fall är det inte på en på en prestigefylld gourmetrestaurang utan på en lokal krog; inte alltid lyx, men alltid charm och kvalitet.

I samtliga fall lägger vi vikten på den lokala maten och hur man i vindistriktet kombinerar mat och vin.

Förvänta dig inte en picknick med färdigblandad sallad och skinka från snabbköpet, vin i plastglas… Föreställ dig istället en specialkomponerad lunch med tre-fyra rätter (ibland mer) och goda viner.

En vinresa med BKWine är också en kulinarisk upplevelse både för vinälskaren och för gourmeten. En verklig gourmetresa.

Resegaranti

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti!

Läs mer om detta i våra resevillkor.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Läs mer om detta på vår sida med information om resegaranti.

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om det i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Varför resa med BKWine?

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Vi är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra, därför att det är roligt, trevligt, och spännande. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa upplevelser till dig.

Våra resor är inte till för att få dig att köpa vin från en viss producent, till skillnad från resor arrangerade av vinimportörer eller vinhandlare, som givetvis väljer besök hos deras egna huvudmän/vinproducenter. Istället kan vi välja de vingårdsbesök som är bäst för dig!

Vare sig du är en ”total nybörjare” och novis på vin och mat, eller en erfaren räv i vinbranschen så kommer vi att ge dig en alldeles unik upplevelse. På ett sätt som ingen annan researrangör kan.

Vi skriver i vintidningar och har gjort vinböcker som fått pris bl.a. som världens bästa. Vi ombeds regelbundet att delta som vindomare i internationella vintävlingar.

Vi besöker själva runt 300 vingårdar varje år. Vi har organiserat flera hundra vinresor sedan tjugo år tillbaks. Konferenser om vinturism och kulinariska resor ber oss emellanåt att delta som talare på branschevenemang för att dela med oss av vår erfarenhet.

Till och med FN och Världsbanken har frågat oss om råd om vinturism. Det är vi stolta över!

Vi väljer ut våra resmål och våra besök med stor omsorg. Inte för att de råkar ha ett ”känt namn” eller är trendiga just nu utan för att de ger en speciell upplevelse. Ger dig en speciell upplevelse när du kommer dit med BKWine.

Vare sig du längtar efter en kort men intensiv “vinhelg”, en helgresa med vin, eller en längre vin-semester kan du vara säker på att du får en resa med kvalitet – en upplevelse för livet med BKWine. Eller i alla fall en upplevelse som räcker fram till nästa gång du kommer på en BKWine-resa. Väldigt många av våra resenärer är återkommande kunder!

En vinresa eller matresa med BKWine är alltid guidad av en kunnig BKWine-guide, din ”ciceron”, som är specialist på vinet, gastronomin, kulturen och språket.

Utmärkelser och omnämnanden

Några utmärkelser och omnämnanden vi och våra resor fått:

 • World’s Top Wine tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor – samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals liksom Sveriges bästa vinbok
 • Sveriges bästa vinbok för professionella och silver i kategorin World’s Best Wine Education Book
 • OIVs (International Organisation of Vine and Wine) bokpris, enda svenska författare som fått deras prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Mer om varför man ska välja BKWine när man vill åka på en vinresa eller gourmetresa.

Mer om vad de som rest med oss säger om våra vinresor och matresor.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta är viktigt för att besöken ska bli så intressanta, trevliga och kvalitativa som möjligt. Vi gör inte resor med ”minimum 20 personer, maximum 45”… Detta gör en enorm skillnad i kvalitet och upplevelse (och påverkar förstås även priset). Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till resedestinationen, för de flesta av våra resor, men vi kan hjälpa till. Väl på plats tar vi hand om allt.

För mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Och även:

 • Tipsa en vän om denna resa: använd Share/Save-knappen nedan!

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor!

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller till andra destinationer; specialgjorda resor för privatpersoner, vinklubbar, företag m.m.

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!