Chile, vanliga frågor: om dricks, transport, restauranger, valuta, telekom mm

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Praktiska tips om att ge dricks, mat, pengar, taxibilar och andra saker när man reser i Chile i Sydamerika.

Ta råden här huvudsakligen som tips och en indikation. Saker förändras över tiden. Saker kan fungera olika på olika ställen. Och saker följer inte alltid reglerna. Och reglerna är inte regler utan sedvänjor som varierar. Med detta varningens ord, här är några tips om praktiska saker som kan vara en utmaning för en besökare att känna till.

Dricks i Chile

Dricks i Chile är i huvudsak frivilligt. Men det är ofta förväntat och för många servicearbetare kan dricks vara ett viktigt bidrag till lönen. Så ge dricks! Många serviceyrken är mycket dåligt betalda så du kanske vill vara mer generös än i t.ex. Europa.

Det är bäst att ge dricks i lokal valuta, pesos, CLP. (1 EUR är ~725 CLP, 1 USD är ~600 CLP, per början av 2018)

Men du kan också ge dricks i de vanligaste utländska valutorna (euro, dollar…) speciellt på “internationella” hotell i Santiago och andra stora turisttillhåll.

Amerikanska dollar, en ovanlig 2-dollarsedel
Amerikanska dollar, en ovanlig 2-dollarsedel, copyright BKWine Photography

Ge aldrig dricks med utländska mynt. Det är omöjligt att växla utländska mynt till lokal valuta så att de är i praktiken värdelösa. Att ge små belopp i dricks i euro är därför ett problem eftersom euromynt är värdelösa i Chile.

Dricksens storlek är naturligtvis också kopplad till vilken typ av etablissemang du befinner dig i. Du bör självklart ge mer i ett lyxhotell (eller restaurang) än på något i mellanklass.

Chilenska flaggan vajar i Santiago
Chilenska flaggan vajar i Santiago, copyright BKWine Photography

Dricks på restauranger

Priserna på restauranger inkluderar i princip dricks men du förväntas ändå lägga till dricks till slutsumman. Det är mycket vanligt att restaurangen “automatiskt” lägger till dricks på 10 % på summan, markerat som sådant på räkningen de ger dig: propina. Du måste inte betala den dricksen utan kan betala beloppet före den extra dricksen. Ibland frågar de helt enkelt “ska jag lägga till detta till slutbeloppet?” Ja, brukar man svara då.

Att inte alls lämna dricks är snarast uppseendeväckande (såvida inte restaurangupplevelsen var hemskt). En dricks på 5 % är en tydlig indikation på att du var missnöjd. Över 10 % och du säger att det var riktigt bra. Men åter igen, lönenivåerna är låga.

Dags för lunch och vinprovning i trädgården i Chile
Dags för lunch och vinprovning i trädgården i Chile, copyright BKWine Photography

Dricks i taxibilar och att hitta taxibilar

Det är inte nödvändigt att ge dricks i en taxi, men du bör åtminstone runda av upp till en smidig summa. Om servicen var särskilt bra kan du ge lite extra, säg CLP 1000 för varje väska som han hjälpte till att bära till hotellet.

Detta kan ofta hända automatiskt. Bli inte överraskad (eller upprörd) om chauffören automatiskt rundar av upp till närmaste “smidiga” belopp, så länge det inte är alltför hopp.

Det är vanligtvis lätt att hitta en taxi på gatan, eller så kan du få hotellet / restaurangen att ringa efter en. Taxi är relativt billigt.

Förvänta dig inte att betala med ett plastkort i en taxi. De tar vanligtvis bara kontanter.

I Santiago de Chile finns också Uber.

Leve äventyret bland vingårdarna i Colchagua, Chile
Leve äventyret bland vingårdarna i Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography

Dricks på hotell, bärare

Porters: Man förväntas ge dricks till en bärare som hjälper till med att bära din väska. CLP 1000 eller 1-2 euro / USD per väska är rimligt (euro är uppenbarligen ett problem eftersom dricks med utländska mynt är värdelös, det är omöjligt att byta växla mynt till CLP). Det är givetvis beroende av kvaliteten och servicen som du fick.

Concierge (hjälp och råd i receptionen): Det är också bra att ge dricks till conciergen om han har hjälpt dig att ordna saker.

Rumsstädpersonal: Du kan också eventuellt ge dricks till rumpersonalen, särskilt om de har gjort ett bra jobb eller speciellt uppmärksammat dig. CLP 1000 per natt är OK. Om du ser personalen kan du ge den direkt eller så kan du lämna den på skrivbordet med ett litet meddelande (så att de vet att det är till dem).

Hotel Santa Cruz Plaza, Colchagua, Chile
Hotel Santa Cruz Plaza, Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography

Dricks i butiker

Ja, dricks förekommer också i affärer / speceributiker. Butiker har ofta någon som lägger dina inköp i en påse efter kassan. Ett par hundra CPL är OK (det är några mynt). ”Packaren” betalas vanligtvis inte alls av butiken.

Dricks till tourguider

Om du t ex tar en dagstur med en turistbus (eller liknande) är det bra att ge dricks till guiden. Någonstans mellan CLP 5 000 och 15 000 kan vara rimligt (5-20 euro). Beroende på kvalitet och service förstås.

Butikstider i Chile

I myllrande delar av Santiago är många butiker öppna fram till sent och även på lördagar, och ibland söndagar. Öppettiderna är ganska liberala, särskilt i större köpcentra.

Annars kan typiska shoppingtider vara (ungefär) mån-fre 10.00-20.00, lör 10.00-14.00 och stängt på söndagar. Utanför Santiago kan det vara kortare.

Banker, telekomaffärer och liknande “icke-kommersiella” verksamheter kan ha mycket kortare öppettider. Se till att du kontrollerar öppettider om du behöver en sådan.

Hattaffären i Santa Cruz, Colchagua, Chile
Hattaffären i Santa Cruz, Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography

Valuta och pengar i Chile

Valutan i Chile är pesos. De använder symbolen $, så var försiktig med hur du tolkar vissa summor. Den internationella valutakoden är CPL.

Sedlar finns i dessa valörer: 1000, 2000, 5000, 10 000, 20 000 pesos.

De har mynt för: 1, 5, 10, 50, 100, 500 pesos.

När detta skrivs (tidigt 2018) ä:

  • 1 EUR ca 725 CLP, och
  • 1 USD är ca 600 CLP .

Här är en bra valutakonverterare från Oanda och du kan skapa ditt eget fuskblad i fickstorlek med Oandas händiga verktyg (skriv ut och klipp ut, i båda riktningarna).

Den chilenska peson är konvertibel. Den har varit relativt stabil de senaste åren, varierande mellan 700 och 800 CLP / EUR över 2016-2017.

Kreditkort och bankomater (ATM)

Kreditkort accepteras på många ställen i Chile, Visa, Master Card och American Express.

Bankomater (uttagsautomater, ATM på engelska) för att ta ut chilenska pesos finns på många ställen och accepterar utländska kort.

Det är en bra idé att se till att du alltid har några mindre CPL-sedlar, vilket gör det lättare att ge dricks.

Chilenska pesos
Chilenska pesos, copyright BKWine Photography

Restauranger

Restaurangerna är vanligtvis öppna för lunch med början kl 13.00. På kvällen öppnar de ofta till middagen runt 20.00 men börjar inte fyllas upp förrän en timme senare. Men det tenderar att variera, vissa öppnar för lunch vid kl 12 och till middag redan klockan sju etc.

Dags för lite grillat till lunchen på en vingård i Maipo i Chile
Dags för lite grillat till lunchen på en vingård i Maipo i Chile, copyright BKWine Photography

Kranvatten

Man kan dricka kranvattnet i Santiago. I mindre städer är det troligtvis säkert också, men ju mindre stad desto mindre säkra kan du vara. Det beror förstås också på din tolerans för mikrober.

En större fråga är nog smaken. Kranvattnet kan ha en smak som skiljer sig från den du är van vid och som du inte tycker om. Då ska du byta till flaskvatten.

En flod rinner genom det vackra landskapet i Colchagua, Chile
En flod rinner genom det vackra landskapet i Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography

Elektricitet

Chile använder samma elstandard som i större delen av Europa: 220 volt och 50 Hz (annorlunda än i USA). Tänk på att mycket elektroniska utrustning idag anpassar sig automatiskt till olika spänningar och frekvenser.

En icke jordad kontakt är densamma som den europeiska standarden (“typ C“) med två runda pinnar.

Elkontakt "typ C", Europa, Chile...
Elkontakt "typ C", Europa, Chile..., copyright BKWine Photography

För jordade kontakter använder de “typ L” som också används i t.ex. Italien: tre pinnar i rad med den mellersta som är jord, det vill säga den vanliga, icke-jordade kontakten med en extra pinne i mitten.

Mer info om kontakter på www.iec.ch/worldplugs/.

Elkontakt "typ L", jordad, Italien, Chile...
Elkontakt "typ L", jordad, Italien, Chile..., copyright A Johansson

Telekommunikation

Du kan köpa ett lokalt SIM-kort för att ringa eller för data hos olika telekommunikationsföretag, t ex:

  • Entel
  • Movistar
  • Claro
  • WOM (tidigare Nextel)

Tydligen finns det en ny regel (september 2017) som säger att du måste registrera telefonens (eller modemets) IMEI-nummer för att kunna använda den/det med ett lokalt SIM-kort för att undvika ”bedrägerier” (se prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Chile). Mer officiell info här multibanda.cl/soy-extranjero-foreigner/. Om du tänker använda telefonen i roaming via din hemoperatör behöver du inte göra det här. Det är bara om du köper ett chilenskt SIM-kort.

Uppdatering 2018: Detta verkar vara som det fungerade tidigt 2018. Jag försökte registrera mitt G4-modem i förväg innan ankomst till Chile via en registreringsagent, se lista på sidorna ovan (faktiskt försökt flera och en fungerade). Du kan också göra det i Chile förutsatt att du har rätt dokument med dig (se länkarna), men “det tar 72 timmar”. Jag antar att det här är en regel som kommer att förändras inte allt för lång tid i framtiden eftersom det är verkligen besvärligt.

Uppdatering 2019: Det är inte längre nödvändigt att förhandsregistrera sin telefon / hotspot. Det var i alla fall ingen som frågade efter det.

När ska köpa SIM-kortet kan det vara bra att ha sitt pass med sig. Det kan behövas.

När man köper SIM-kortet hos operatören så kan man ibland också få det ”laddat” med tid/internet samtidigt (till skillnad från i Argentina där det görs på två olika ställen). Men ibland måste man gå till en annan butik (t.ex. apotek) och köpa tiden/internet separat.

Klädkod på vingårdar och restauranger

Det är ingen särskild klädkod när man besöker vingårdar. De förväntar sig absolut inte att man ska “klä upp” sig. Bär bekväma kläder! Det bli säkerligen en del promenerande i vingårdar och vinkällare, och en del stående. Undvik definitiv höga klackar. Det är okej att ha shorts varma dagar. Du kanske dock inte ska gå så långt som att bära en ärmlös tröja, inte minst av hänsyn till dina medresenärer…

Det är massor av sol! Ta alltid med dig någon sorts solhatt. Du kommer utan tvekan att tillbringa en hel del tid ute i vingårdarna. Tänk också på solkräm. Kanske en långärmad tröja om du vill ha solskydd.

Du kanske vill ta med en lätt tröja om du är rädd för de lite svalare temperaturerna i källarna, men vinkällare är sällan särskilt kyliga i Sydamerika.

Och sa jag bekväma skor?

Det är ingen särskild klädkod på restauranger, försåvitt du inte går till något mycket, mycket lyxigt (kanske inte ens då). Klä dig i bekväma kläder men inte sluskigt.

Det kan vara bra att tänka på att kvällarna i Chile kan vara ganska svala, svalare ju närmare kusten och det kalla Stilla Havet du är.

Viktigt om tull och gränskontroll

Chile har besparats många skadedjur tack vare Anderna och Stilla Havet. Till exempel finns det ingen phylloxera, den fruktade vinlusen. Därför har de strikta regler införsel av t ex färsk mat eller matvaror, blommor andra växter eller växtdelar, djur, djurdelar (päls/skinn…) osv. Det bästa är inte att ta med någon. Om du har något sådant med dig, bör du deklarera det på formuläret man måste fylla i när man reser in i landet, annars riskerar du att få böta och produkterna kan konfiskeras. Alla inkommande passagerare får även sitt bagage skannat.

Om du har något i bagaget som du är osäker på, t ex en öppen påse mate te, frukt, kryddor eller örter, hantverk i trä etc, se då till att kryssa i ”I have something to declare” och fråga tullkontrollanten om det när han inspekterar ditt bagage.

Så nu vet du allt det viktiga. Det enda som återstår är nu att ta sista steget och boka en vinresa och matresa med äventyr till Chile och Argentina!

Res till världens vinländer med de som kan vin och den lokala kulturen, de som ger dig den bästa vägledningen. Res med de som kan ta dig med till de bästa producenterna och till de vackraste platserna. Där du får prova de mest spännande vinerna, personligen träffa vinmakarna, och njuta av den lokala gastronomin.

Res med BKWine Vinresor!

Mer länderfakta – FAQ – om Frankrike, Italien, Chile, Argentina… hittar du här.

Vingårdar på bergssluttningen i Colchagua, Chile
Vingårdar på bergssluttningen i Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!