Buenos Aires, en kort introduktion till staden

Dela / gilla artikeln:

Det är en märklig kontrast mellan Buenos Aires och Mendoza. Mendoza med dess en miljon invånare känns mycket mindre än vad den är. Buenos Aires, tvärtom, med inte mer än 3 miljoner människor, känns likväl enorm. Staden verkar lika stor, eller större än Paris eller London. Men kanske är det baserat på bedrägliga siffror (precis som mycket brukade vara under Kirchner-regeringen). Om man tittar närmare har faktiskt Stor-Buenos Aires 13,5 miljoner människor. Och det är bara en uppskattning. Statistik är inte en forte i Argentina.

Hur som helst, Buenos Aires är en stor stad och en fascinerande stad. Min första reaktion när jag ursprungligen kom till Buenos Aires var att den kändes ganska europeisk. Lite som en blandning mellan Paris (för storlek) och Milano (för arkitektur och organisation). Och det är nog ganska sant. I själva verket var italienarna förmodligen den största nationaliteten att emigrera till Argentina. Men denna utvandring ägde rum huvudsakligen i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, då Argentina var världens 7e största ekonomi, före Frankrike, Italien och Tyskland.

Staden är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, rik och fattig, av internationalism och provinsialism.

Med denna text vill jag ge dig en snabb introduktion till Buenos Aires. Det är inte alls en djupgående guide, du hittar mycket bättre sådant i guideböcker eller online.

Låt oss börja med vad som förmodligen är BAs två mest kända sevärdheter.

El Cabildo, Plaza de Mayo, Buenos Aires
El Cabildo, Plaza de Mayo, Buenos Aires, copyright BKWine Photography

Avenida 9 de Julio

Avenida 9 de Julio är förmodligen världens bredaste aveny. Jag är inte säker på om det är sant, men det är nog det. Man försöker inte ens att korsa alla körbanor på en gång. Den är uppkallad efter det argentinska självständighetsdatumet 1816 (inklusive både Uruguay och delar av Bolivia).

På avenyn har du nästa världsberömda sevärdhet: Teatro Colón, som i själva verket huvudsakligen är ett operahus, rankat som det tredje bästa i världen, byggt mellan 1889 och 1908. Den första operan där var Aida.

På avenyn har du också flera andra intressanta saker. I början (eller slutet) ligger den franska ambassaden, i mitten en stor obelisk och längs upp i en tung och dyster byggnad, kommunikationsministeriet, i själva verket mitten i gatan.

Missa inte alla märkliga träd längs med boulevarden, och även i resten av staden.

Trafik på Avendia de 9 Julio i Buenos Aires, Argentina
Trafik på Avendia de 9 Julio i Buenos Aires, Argentina, copyright BKWine Photography

Recoleta

Öster om 9 de Julio (“avenida” eller “calle” faller ofta bort i adresser) finns den del av staden som heter Recoleta. Detta är ett myllrande shoppingdistrikt. Ju mer öster och nord man kommer desto elegantare blir det. Det finns många imponerande byggnader, ambassader, hotell, gott om och restauranger.

Några saker att lägga märke till:

Cemeterio de la Recoleta med Evita Perons grav, liksom många andra gravar som mer ser ut som mausoleer. En märklig och intressant plats att besöka. Fortsatt man bortanför el cemeterio så kommer man först till ett parkområde som är populärt hos flanörer och sedan till konstmuseet och monumentet över Evita.

På (Avenida) Santa Fe, en av affärsgatorna, på nummer 1860, finns en intressant bokhandel i det som en gång var en teater, El Ateneo Grand Splendid. De har också ett café på vad som var scenen.

En kyrka på Recoletakyrkogården, Buenos Aires
En kyrka på Recoletakyrkogården, Buenos Aires, copyright BKWine Photography

Palermo

Ännu längre bort från 9 de Julio kommer man till Palermo, en del av Buenos Aires där man bor om man är på den rikare sidan av livet. Det finns fina parker, den botaniska trädgården, ännu vackrare ambassader och den berömda rosenträdgården.

Retiro

Retiro är (huvudsakligen) på andra sidan av 9 de Julio. I parken Plaza San Martin finns ett märkligt klocktorn, som liknar Big Ben i London, en gåva från det britterna som bodde här; idag finns ironiskt tvärs över gatan ett krigsmonument till minne av Falklands- / Malvinas-kriget.

Detta är också shoppingområde fullt med butiker och med fler stora kontorsbyggnader än på Recoleta-sidan.

Om man fortsätter genom Retiro ner mot floden kommer man till…

Torre de los Ingleses i Retiro i Buenos Aires
Torre de los Ingleses i Retiro i Buenos Aires, copyright BKWine Photography

Puerto Madero

Det har inget att göra med trä (madera) utan är uppkallat efter den person som ansvarade för att bygga en ny hamn till Buenos Aires i slutet av 1800-talet, Eduardo Madero. Med tiden blev det ett slummigt och försummat hamnområde (som så ofta). Men i slutet av 1900-talet gjorde man en stor fastighestutvecklingsinsats vilket förvandlat den gamla hamnen till en blänkande ny del av Buenos Aires med kontor, bostadshus, hotell och butiker.

På landsidan (Avenida Ing. Huergo) har många gamla lagerbyggnader gjorts om till restauranger och kaféer, ofta med en fin utsikt över vattnet på flodsidan, eller inte riktigt flod sidan eftersom det är hamdockor. Några vackra gamla skepp ligger ofta i hamnen; notera också den spektakulära bron av Santiago Calatrava, ”Kvinnans bro”.

La Boca är hamnkvarter i Buenos Aires med färggranna hus
La Boca är hamnkvarter i Buenos Aires med färggranna hus, copyright BKWine Photography

Plaza de Mayo

Om man fortsätter söderut och återvänder in i staden kommer man till Plaza de Mayo, som, om något är, är det centrala torget i Buenos Aires. På ena sidan finns presidentens Casa Rosada och på andra sidan Cathedral Metropolitana (inte särskilt imponerande från utsidan), liksom den speciella gamla byggnaden som rymmer det historiska museet, och många andra “officiella” byggnader runt torget. På torget finns alltid en grupp demonstranter som vill få alla försvinnanden som hände under den våldsamma tiden i landets historia bättre utredda. På torget är det ofta demonstrationer som ibland kan bli lite våldsamma.

Casa Rosada, presidentpalatset, i Buenos Aires
Casa Rosada, presidentpalatset, i Buenos Aires, copyright BKWine Photography

San Telmo

Fortsatt söder ut kommer man till San Telmo. Detta är ett riktigt charmigt distrikt med färre moderna byggnader och höghus. Det är känt för sina antikvitetsbutiker och liknande. Många finns i området runt Plaza Dorrego. Här finns också många restauranger här. Vissa andra delar av San Telmo (inte nödvändigtvis särskilt långt borta) är ganska mycket ”rustikare”.

La Boca

Fortsätter man lite längre söderut kommer man till det mycket kända området La Boca, men jag skulle rekommendera att inte promenera hela vägen hit. Det är en gammal och minst sagt ruffig del av det gamla hamnområdet som har blivit känt för sina färgglada hus byggda med billig korrugerad plåt. Varför så färgstarkt? Kanske för att de fick överbliven färg från de båtar som målades i hamnen.

Detta är ett obligatoriskt stopp för de flesta besökare till Buenos Aires, så förvänta dig inte att återfinna en “äkta” BA-atmosfär. I ett mycket litet område mellan C. Gregorio Araoz de Lamadrid och själva hamnen (Plazoleta de los Suspiros) finns det bokstavligen hundratals restauranger, krimskramsbutiker, gatutangodansare och allt annat som kan locka turister.

La Boca är givetvis också känd för sitt fotbollslag som pryds av de svenska blå och gula färgerna.

När du är i La Boca: Gå inte för långt bort området där alla turister är; kvarteren runt ikring är mycket nedgångna och fattiga (om än inte direkt farliga), och håll ögonen noga på alla dina tillhörigheter.

En argentinsk biff med pommes frites
En argentinsk biff med pommes frites, copyright BKWine Photography

Några andra intressanta saker

Många människor har hundar men kan inte ta ut dem på promenad på dagtid när de arbetar. Så parkerna i Buenos Aires fylls med “hundvallare”, människor som tar hand om ens hund under dagtid och ofta går med många hundar, kanske upp till en dussin på en gång.

Vid Plaza del Congreso finns det imponerande parlamentet, Congreso de la Nacion.

Det finns många tango-föreställningar i Buenos Aires, och det är verkligen värt att besöka en. Tango är ett av Argentinas (och Uruguays) unika bidrag till världens musik- och danskultur. Vad som en gång var något som bara spelades på bordeller har nu blivit finkultur. Man hittar allt från stora scenföreställningar till små klubbar främst för lokalbefolkningen. Carlos Gardel är den mest kända exponenten av konstformen.

Detta var en kort översikt över Buenos Aires huvuddistrikt. Man kan spendera dagar och veckor med att utforska och upptäcka denna fascinerande stad.

En kommentar om säkerhet

Buenos Aires är en storstad med stora kontraster mellan rika och fattiga, kanske mer än på många andra ställen. Detta har samma effekter som i andra städer. Ficktjuvar är ett problem liksom väskryckning, kamerastölder med mera. Var mycket försiktig med dina tillhörigheter.

Du bör också vara lite extra försiktig om du ger dig ut i mer “osäkra” delar av staden (finns många), fattigare eller mindre frekventerade av turister.

Mer information

För mer råd och tips, titta även i våra vanliga frågor om Argentina: valuta, taxi, restauranger, shopping mm.

Att ta sig till och från flygplatsen

Buenos Aires har två flygplatser, en inrikes som ligger mycket nära centrum, strax bortom Palermo (Aeroparque Jorge Newbery).

Den internationella flygplatsen, som heter Ezeiza, ligger ganska långt utanför staden. Det tar cirka 45 minuter med bil, eller (mycket) mer om trafiken är svår. Man kan ta en taxi eller en privat transfer till/från flygplatsen. Det kostar ungefärligt US$ 40-50 / ARS 800 (i början av 2018). Det finns också minibussar samt stadsbussar.

Börjar du bli sugen på att besöka Buenos Aires? Då återstår bara att boka en plats på vinresan-matresan till Argentina och Chile med BKWine!

Res till världens vinländer med de som kan vin och den lokala kulturen, de som ger dig den bästa vägledningen. Res med de som kan ta dig med till de bästa producenterna och till de vackraste platserna. Där du får prova de mest spännande vinerna, personligen träffa vinmakarna, och njuta av den lokala gastronomin.

Res med BKWine Vinresor!

En “radio taxi” på Avendia de 9 Julio i Buenos Aires, Argentina
En “radio taxi” på Avendia de 9 Julio i Buenos Aires, Argentina, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!