Chiles mat: En kort introduktion

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Chile är mest känd för sina asados, precis som Argentina, grillningen över öppen eld, med nötkött, gris, lamm, kyckling… Men det finns en enorm variation av mat och restauranger i Chile, allt från stekhus till sushi.

När du njuter av en asado, se till att du inte bara fokuserar på kött och fågel. Prova alla olika typer av korv. Läcker, ibland kryddig, longaniza, chorizo och andra. Och även mycket bra (svart) blodkorv (prietas).

Asado, en sydamerikansk grillning, är ett måste i både Argentina och Chile
Asado, en sydamerikansk grillning, är ett måste i både Argentina och Chile, copyright BKWine Photography

Chile är förtjust i sitt nötkött, men det är också ett land med en oerhört lång kust, så här finns mycket fisk, ofta sorter som du nog inte känner till hemifrån.

Det finns också mycket skaldjur (mariscos) här; en del är nog bekanta, andra mer unika. Cazuela mariscos (skaldjursgryta), centolla (en typ av krabba), locos (ett vitt skaldjur), piure (mycket udda sten-liknande sak), erizo (sjöborre), almejas (musslor), ostron, machas (annan typ av musslor) jibia (bläckfisk)…

Det är ett av världens stora länder för fruktodling, så du kan få mycket bra fin frukt. Det är också en av de största producenterna av avokado, något man inte får missa! Men här kallar de det palta!

Det lantliga köket är ofta baserat på choclo (majs) så man stöter på många olika majsberedningar, särskilt i mer lantliga restauranger.

En asado-grillad biff med färska grönsaker och "majsmos" (pastel de choclo)
En asado-grillad biff med färska grönsaker och "majsmos" (pastel de choclo), copyright BKWine Photography
Humitas, en ”dolme” med majs i Chile
Humitas, en ”dolme” med majs i Chile, copyright BKWine Photography

Det finns så många chilenska matspecialiteter så det finns inte tillräckligt med utrymme här för att gå in på alla dem. Men det är lätt att hitta online. Porotos granados (böngryta), pastels de choclo (majspaj) och humitas (en annan typ av majsberedning, inlindad i ett blad), pebre (en pepparsås med , paprika, lök, tomater, örter), albóndigas al jugo (köttbullar i sås)…

Pebre, chilensk sås med peppar, paprika, lök, tomater, örter
Pebre, chilensk sås med peppar, paprika, lök, tomater, örter, copyright BKWine Photography

En lite överraskande specialitet, som det dock är roligt att nämna eftersom den oftast inte får vara med när man pratar om mat, är varmkorv. Jo. Det finns särskilda varmkorvsrestauranger. Det anses inte riktigt som något gastronomiskt men det är mycket mer sofistikerat än snabbmat. Du kan få en meny med tjugo olika korvvarianter med olika garneringar.

Det finns completos, italianos och många andra versioner. Definitivt värt att utforska om du vill ha något lokalt och inte för komplicerat.

En chilensk varmkorv med tomat och avokado
En chilensk varmkorv med tomat och avokado, copyright BKWine Photography

En annan sak du bör prova om du får chansen, är den traditionella Mapuche-maten. Mapuches är en av de ursprungliga grupperna av invånre i Chile. Det finns restauranger som specialiserar sig på deras traditionella mat. Digueñes, piñones, tortillas rescoldo,…

Två saker som man inte får missa, som det är faktiskt omöjligt att missa, är empanadas och pisco sour.

Empanadas, precis som i Argentina, är vikta bakverk (inte söta!) fyllda med grönsaker eller kött eller fisk eller andra saker. I Chile är de vanligtvis större än i Argentina. De serveras ofta som en aptitretare före måltiden. Serveras rykande varma, så var försiktig när du biter i den.

Det pågår ett (kulturellt) krig mellan Chile och Peru om vem som gör den “riktiga” pisco sour. Det som är bra med det är att du helt enkelt inte behöver bry dig och istället kan dra slutsatsen att du måste prova flera varianter av båda. Pisco är en sorts sprit destillerad från vin, lite som konjak, men mer som en ung och fruktig brandy utan lagring på fat. En rejäl skvätt Pisco, inte riktigt lika mycket citronsaft och socker. Kyld med is, kraftigt skakad och isen sedan avsilad. Ibland tillsätts en äggvita före skakning. Perfekt på eftermiddagen eller före middagen.

Mer om pisco sour här, inklusive en video om hur man gör den.

Wikipedia har en bra artikel om chilensk mat.

En pisco sour "catedral" i Santa Cruz
En pisco sour "catedral" i Santa Cruz, copyright BKWine Photography

Nu vet du grunderna. Om du vill veta mer, bör du komma med på vin- och gourmetresa till Chile och Argentina med oss.

Res till världens vinländer med de som kan vin och den lokala kulturen, de som ger dig den bästa vägledningen. Res med de som kan ta dig med till de bästa producenterna och till de vackraste platserna. Där du får prova de mest spännande vinerna, personligen träffa vinmakarna, och njuta av den lokala gastronomin.

Res med BKWine Vinresor!

Mer länderfakta – FAQ – om Frankrike, Italien, Chile, Argentina… hittar du här.

En efterrätt I Chile med frukt och nötter
En efterrätt I Chile med frukt och nötter, copyright BKWine Photography
En peruansk pisco med coca-blad
En peruansk pisco med coca-blad, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!