Mendoza dominerar vinturismen i Argentina. Var noga med vem du reser med

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Om du funderar på att åka på vinresa till Sydamerika så har du oundvikligen funderat på Mendoza i Argentina. Det är du inte ensam om. Mendoza är den största vinresedestination i Sydamerika. Det är också den största vinregionen i Sydamerika. Mendoza står för cirka två tredjedelar av det vin som framställts i Argentina och Argentina är den överlägset största vinproducent i Sydamerika.

Mendoza har 63 % av alla vingårdar som är öppna för besökare i Argentina. Lägg därtill ytterligare 12 % i Salta, längre norrut, och dessa två vinregioner står för 75 % av vinturismutbudet i Argentina.

Från Mendozas vingårdar i Argentina ser man många av Andernas toppar
Från Mendozas vingårdar i Argentina ser man många av Andernas toppar, copyright BKWine Photography

Antalet besökare är ganska imponerande. Totalt mottog de argentinska vingårdar nästan 1,5 miljoner besökare under 2013. Men trots detta imponerande antal var endast 199 vingårdar öppna för besökare. Men bara två av tio vingårdsbesökare kommer från utlandet. De flesta vingårdsbesökare i Argentina är faktiskt argentinare. Kanske inte så konstigt.

Så vem besöker vingårdarna i Argentina förutom argentinarna själva. Här är de sex länder / nationaliteter som kommer mest till Argentina för att besöka vingårdar:

  • Frankrike
  • Brasilien
  • Chile
  • Spanien
  • England
  • USA

Den enda överraskningen här, för mig åtminstone, är Frankrike. Brasilien och Chile är grannar. Spanien har nära förbindelser till Argentina, åtminstone språkligt. Och amerikaner samt britter har en tradition av att åka på vinresor. Men fransmän gillar att resa till fjärran resmål och de är vana att besöka vingårdar när de reser runt hemma i Frankrike. Faktum är att för de flesta franskmän är vin och mat en viktig del av semestern. Jag antar att förklaringen inte är mer komplicerad än så.

Alla dessa siffror kommer från den 8:e nationella rapporten för vinturism i Argentina, vilken ger siffror för 2013, enligt uppgifter i WineSur.

Bodegas Salentein, Mendoza, Argentina
Bodegas Salentein, Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

En slutsats av detta är att en vingård i Argentina i genomsnitt mottog 7500 besökare under 2013. Det innebär att en hel del vingårdar inrättas för att ta emot ett stort antal besökare. Så om du vill resa till Argentina och besöka vingårdar, så kan det vara en bra idé att resa med någon som vet vilka man lämpligen besöker och med någon som kan ta dig till de platser som inte bara är massturismanläggningar.

Till exempel BKWine. Vi har ett unikt nätverk av kontakter bland vinproducenter i Argentina (liksom i andra vinländer). Vi vet vem man ska beöka för att göra din vinreseupplevelse i Sydamerika minnesvärd. På de flesta besöken som vi anordnar i Mendoza (liksom i alla andra vinregioner vi reser till) träffar vi vinmakaren och / eller ägaren av de vingårdar som vi besöker. Vi organiserar privata vinprovningar för dig, gourmet måltider på vingårdarna och mycket mer.

Läs mer om våra vinresor till Argentina (inklusive Mendoza) och Chile här.

Lunch hos vinproducenten Zuccardi i Mendoza, Argentina
Lunch hos vinproducenten Zuccardi i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Explore all our wine tours:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.