Mendoza: Vad att se och göra, och var att äta | en kort introduktion

Dela / gilla artikeln:

Det är som om någon hade ritat staden på ett brädspel. Gatorna bildar ett fint kvadratmönster, åtminstone i det gamla centrumet, kring stora torget, Plaza Independencia. Mendoza är en stad som samtidigt är stor och liten. Den sträcker sig långt ut från mitten men känns fortfarande som en landsortsstad. Det finns en hel del höghus men de flesta byggnaderna är låga och högst tre eller fyra våningar höga, även i centrum av staden.

Mendoza är den självklara basen för att utforska vinregionen Mendoza. Det finns flera bra hotell och att komma in och ut ur staden är relativt smärtfritt.

Ett av många färgglada hus i Mendoza
Ett av många färgglada hus i Mendoza, copyright BKWine Photography

Med cirka en miljon invånare är det Argentinas fjärde största stad, efter Buenos Aires, som äröverlägset störst med över 3 miljoner människor (men känns ännu större), Cordoba (1,3 M) och Rosario (1,2 M). Det tar lite under två timmar att komma till Mendoza från Buenos Aires med flyg, eller förmodligen mer än en dag om du bestämmer dig för att köra de 1000 km dit. Avståndet till Santiago de Chile är bara en tredjedel så långt – men över Anderna.

Även om Mendoza grundades år 1561 finns det väldigt få gamla monument och gamla byggnader. Staden drabbades av en förödande jordbävning 1861. Rekonstruktionen gav staden den sitt nuvarande utseende med fyrkantiga kvarter och breda vägar och torg.

Livet i Mendoza, åtminstone för en besökare, cirkulerar framför allt runt och på Plaza Independencia. De flesta kvällar (sent!) är det en hantverksmarknad på torget, värd att besöka. Men torget är också en populär plats att bara gå en promenad på kvällen.

En varning: Många trottoarer i mitten av staden kantas av små kanaler, ungefär en halv meter till en meter breda och djupa. Det finns inget skydd, så var försiktig så att du inte faller i en av dessa rännor. Det gör ont.

Österut från torget har du Avenida Sarmiento. På Sarmiento-gatan och i de närliggande kvarteren finns många restauranger, det är ett av de bästa ställena att leta efter något att äta på kvällen eller bara att ta en drink.

Plaza Independencia i Mendoza på kvällen
Plaza Independencia i Mendoza på kvällen, copyright BKWine Photography

Gågatan på andra sidan torget, Paseo Sarmiento, är också mycket livlig gata tidigt på kvällen. Den är fylld med kaféer och är en populär plats att t ex gå och ta en kall öl.

En annan populär del av staden för att leta efter mat och dryck är Avenida Aristides Villanueva. Det är en kort promenad från centrum, över den breda och livliga Avenida Belgrano med sin spårvagn. Denna lite avsides aveny har nyligen blivit mycket populär bland lokalbefolkningen (liksom bland välinformerade turister).

Dussinet kvarter runt Plaza Independencia är också det bästa stället att shoppa, Calle Rivadavia på södra sidan, Avenida Las Heras i norr, och även (igen) Av. Aristides Villanueva. Avenida Gutiérrez och San Martin är också livliga shoppinggator i centrum för “vanlig” shopping.

Plaza Independencia i Mendoza
Plaza Independencia i Mendoza, copyright BKWine Photography

Äta i Mendoza, restauranger

Middag är vanligtvis ganska sent i Mendoza, inte före 20.30 och ofta senare. Medan du väntar, njut av en kall drink i en bar eller på ett café.

Restaurangscenen kan förändras snabbt och vi gör inte anspråk på att kunna välja ut “de bästa bland de bästa av restauranger i Mendoza” (vem kan?), Men här är några av våra förslag och tips:

 • Azafran, Av. Sarmiento 765: Mycket populär (inte minst bland turister), långtida klassiker. Ambitiös, massor av viner. Gott om andra restauranger på samma gata.
 • 1884, utanför centrum på Belgrano 1188: lyxig, med uteservering.
 • El Palenque, Av Villanueva Arístides 287: Populär argentinsk taverna men också med pizza och pasta.
 • Siete Cocinas, Av. Bartolomé Mitre 794: Ett känt ställe som du kanske hört talas om. Nu stängd tyvärr.
 • Zampa, där Siete Cocians tidigare var: Enklare och avslappnad. Tapas och andra saker.
 • Anna Bistro, Av. Juan B. Justo 161: En liten promenad (15 min) från centrum. Fusion-mat i en vacker trädgård (om du vill).
 • Maria Antoineta, Belgrano 1069: Elegant men inte alltför sofistikerad.
 • Ochos Cepas, C. Perú 1192: Ganska berömd (så gott om utlänningar), lite exklusivt, klassiskt. Stängt nu?
 • La Barra, Av. Belgrano 1086: Om du fortfarande vill ha asado och grillat kött på kvällen.
 • Orégano, Av. Belgrano 1007: Enkelt men mycket bra pizza.
 • Francesco, Calle Chile 1268, nära torget: Utmärkt italiensk med en trevlig trädgård.
 • Florentino Bistró, C Montevideo 675, på Plaza Italia: En annan charmig italienare
 • Bistro M, i Park Hyatt på torget: Lite internationell förstås. Bra vinlista.
 • La Lucia, på två adresser, ”turistgatan” Sarmiento (nr 658) och Aristides Villanueva 264: populär grill (med mycket annat)

Men det finns många, många andra!

En vinbar i Mendoza
En vinbar i Mendoza, copyright BKWine Photography

En kommentar om pengar och bankomater

Det kan vara svårt att få tag på kontanter i Mendoza. Det finns banker med bankautomater, men många är i ur funktion eller tomma. Framför de som fungerar kan det vara långa köer. Fråga ditt hotell var du kan hitta närmaste ”ATM / cash machine” som fungerar.

Det har varit en ganska låg gräns på hur mycket pengar du kan ur en bankomat varje gång också. Om du behöver än gränsen tillåter så måste du göra mer än en transaktion.

Detta var åtminstone situationen fram till 2017. Med den nya, mer öppna och liberala Macri-regeringen kanske detta har förändrats.

Här har du mer information om hur vår vinresa till Argentina och Chile i Sydamerika ser ut. Kom med och upplev det själv!

Res till världens vinländer med de som kan vin och den lokala kulturen, de som ger dig den bästa vägledningen. Res med de som kan ta dig med till de bästa producenterna och till de vackraste platserna. Där du får prova de mest spännande vinerna, personligen träffa vinmakarna, och njuta av den lokala gastronomin.

Res med BKWine Vinresor!

Varsågod! Lite grillat från asadon? En favorita I Argentina
Varsågod! Lite grillat från asadon? En favorit i Argentina, copyright BKWine Photography
En godisförsäljare på Plaza Independencia i Mendoza
En godisförsäljare på Plaza Independencia i Mendoza, copyright BKWine Photography
Soluppgång över Mendoza och Anderna
Soluppgång över Mendoza och Anderna, copyright BKWine Photography
Ett av de stora torgen i Mendoza, Argentina
Ett av de stora torgen i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!