Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Nya Zeeland, 11-26 mars 2025

Dela/gilla reseprogrammet:

Den fantastiska upptäcktsresan till Nya Zeeland

— Kom till Nya Zeeland med oss och njut av ett verkligt minnesvärt vinäventyr på södra halvklotet. Det är en lång resa till Nya Zeeland och därför vill vi visa dig så mycket som möjligt av detta fantastiskt spännande land. Det blir mycket vin och gastronomi men även mycket annat, natur, kultur med mera. Vi börjar i Auckland på Nordön och avslutar i Queenstown på Sydön. Vi reser i 16 dagar och besöker de flesta vindistrikten.

I korthet

  • 16 dagar + resdagar
  • Många vinbesök och provningar
  • Vackra storslagna landskap, gejsrar, djurliv…
  • pris kommer snart SEK
  • Hawke’s Bay
  • Marlborough
  • Central Otago
  • Martinborough
  • Lake Tekapo
  • Auckland
  • Och mer

Boka nu!

Nya Zeeland har på kort tid blivit ett känt och respekterat vinland. Det började med sauvignon blanc-vinerna från Marlborough. De första sauvignon blanc-vinerna lanserades på marknaden så sent som 1979 och ingen hade nog kunnat drömma om den succé som dessa viner skulle få. Idag är sauvignon blanc överlägset den mest planterade druvan på Nya Zeeland.

Men mångfalden är ändå stor. Här finns en mängd olika druvor som växer i olika typer av jordar och olika typer av klimat på både Nordön och Sydön. Och det betyder i sin tur att här finns en mängd olika vinstilar.

Landet blev först känt som ett svalklimatsland. Men efterhand som vinindustrin har utvecklats har man upptäckt de skillnader som finns mellan Nordön och Sydön. Klimatet varierar mer än man tror mellan de olika vindistrikten. Nya Zeeland är inte alls bara sauvignon blanc och pinot noir. Även om dessa druvor i sig är värda en resa.

Nya Zeeland är ett litet land och därmed ett litet vinland men på 20 år har vinindustrin inte slutat att växa. Exporten har växt med 17 % varje år. Idag har landet runt 38 000 hektar. Marlborough är med god marginal det största vindistriktet med 25 000 hektar.

Riesling under fågelnät i Central Otago
Riesling under fågelnät i Central Otago, copyright BKWine Photography
Riesling under fågelnät
Riesling under fågelnät, copyright BKWine Photography

Nya Zeeland är från norr till söder 1500 kilometer långt. Landskapet är fascinerande. Det är ett smalt land, omgivet av vatten vilket naturligtvis påverkar klimatet. Vintrarna är milda och somrarna är varma men sällan heta. Hösten är lång och skön. Topografin är viktig för vinproducenterna. Västkusten får regnet men vingårdarna ligger skyddade på östkusten där det är torrare och varmare.

Som alltid på våra resor har vinet huvudrollen. Men vi har också lagt in andra aktiviteter. Vi njuter av den unika naturen, vi förundras över sprutande gejsrar, vi lär känna maorikulturen, inte minst deras speciella sätt att laga mat. Vi äter många måltider tillsammans, flera av dem på vingårdar. Vi diskuterar mat- och vinkombinationer.

Vi har valt att åka buss hela vägen från Auckland till Queenstown. Det ger oss en ypperlig chans att se mycket av landet och det magnifika landskapet.

Vi hälsar naturligtvis på landets symbol, kiwin, fågeln som inte kan flyga. Och vi lär säkert se ett eller annat får. Det finns några stycken på nya Zeeland. Vi kan dock lova att det inte blir någon obligatorisk medverkan i de två nationalsporterna, fårklippning och bungy jumping.

Det kommer att bli en oförglömlig road trip.

Resan leds av Britt Karlsson, en av grundarna av BKWine, och en av BKWines internationellt kända vinexperter, författare av ett flertal prisvinnande vinböcker, reseledare och journalist. Hon har blivit vald till Årets Vinpersonlighet, är krönikör på Forbes.com.

Här är en kort videointervju vi gjort med Emma Jenkins MW, en av de får Master of Wine i Nya Zeeland, om vad hon tycker är spännande med detta vinland.

Färden över Cook-sundet visar upp vackra landskap när vi närmar oss Picton
Färden över Cook-sundet visar upp vackra landskap när vi närmar oss Picton, copyright BKWine Photography
Färden över Cook-sundet visar upp vackra landskap när vi närmar oss Picton
Färden över Cook-sundet visar upp vackra landskap när vi närmar oss Picton, copyright BKWine Photography

Program — Vinresa i Nya Zeeland

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Vissa detaljer i programmet kan vara annorlunda, t.ex. vilka vingårdar vi besöker. Vi lägger ner stort arbeta på att se till att våra besök blir speciella minnesvärda upplevelser. Därför besöker vi ofta andra vingårdar än de som är stora och kända, med många besökare och många anställda guider. Istället har vi valt att ge dit en mer unik och personlig upplevelse med besök hos noga utvalda producenter där vi ofta (men inte alltid) träffar ägaren eller vinmakaren.

Programmet i korthet

  • Dag – – — Avfärd hemifrån till Auckland
  • Dag 1 — Ankomst till Auckland
  • Dag 2 — Waiheke Island
  • Dag 3 — Auckland till Rotorua, gejsrar, maori-kulturen
  • Dag 4 — Taupo till Napier
  • Dag 5 — Hawkes Bay
  • Dag 6 — Napier till Martinborough
  • Dag 7 — Martinborough
  • Dag 8 — Wellington, färjan till Sydön
  • Dag 9 — Marlborough
  • Dag 10 — Marlborough
  • Dag 11 — Kustvägen från Blenheim till Christchurch
  • Dag 12 — Christchurch till Lake Tekapo och Mount Cook
  • Dag 13 — Mount Cook till Queenstown
  • Dag 14 — Central Otago
  • Dag 15 — Central Otago
  • Dag 16 — Hemfärd
  • Dag – – — Hemkomst

Dag – – — Avfärd hemifrån till Auckland

Det finns många olika rutter att välja på för att komma till Nya Zeeland, med eller utan paus i något land på vägen dit. Om du väljer att komma några dagar tidigare så kan hjälpa dig med hotell eller annat.

Dag 1, tisdag 11 mars — Ankomst till Auckland

Du anländer till Auckland senast denna dag. Kanske väljer du att komma hit några dagar innan, det är en stad som är väl värd några dagars turistande.

Auckland kallas ibland för The City of Sails. Staden sägs ha fler fritidsbåtar per invånare än någon annan stad i världen. Med tanke på det tjusiga läget mellan Stilla Havet och Tasmanhavet så kan man förstå att många här dras till vattensporter.

Auckland är Nya Zeelands största stad med runt 1,5 miljon invånare. Det är en livlig och kosmopolitisk stad med en stor hamn och fina stränder för bad och surfing. Men man kan också njuta av gamla fina parker, nöjesliv, shopping. Här finns restauranger som tillfredsställer den mest kräsne gourmet-resenären.

Ändra stycket med hotellet till: Vid ankomst checkar du in på vårt centralt belägna hotell, M Social Auckland med ett fantastiskt läge nere vid vattnet, vid den livliga Princes Wharf. Vi ska bo här i två nätter.

På kvällen träffas vi alla för en gemensam välkomstmiddag.

Aucklands skyline
Aucklands skyline, copyright BKWine Photography
Aucklands skyline
Aucklands skyline, copyright BKWine Photography

Dag 2, onsdag 12 mars — Vin på Waiheke Island

Vi gör en mjukstart idag med ett besök på den vackra Waiheke Island, en 45 minuters resa med färja från Auckland genom Hauraki-golfen. Vi njuter av utsikten och de många öarna i den lilla skärgården.

Färjan lägger till på Waiheke Island vid Matiatia Wharf. Där väntar en upptäcktsresa runt ön. Waiheke Island har runt 7000 fasta invånare och en mängd tillfälliga besökare. Klimatet är milt och fint och idealiskt för vinodling. Det hade funnit vinrankor här tidigare men den moderna eran för vinodling på ön startade 1978. Idag finns här ett 20-tal vingårdar. De flesta av dem är ganska små, men bland dem finns några av Nya Zeelands bästa. Bland druvsorterna märks cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec, petit verdot, syrah, chardonnay, viognier och sauvignon blanc.

Waiheke Island ligger öster om Auckland och är delvis skyddad från de svala och regniga vindarna från väster och är därmed både varmare och torrare än Auckland. Vinrankorna trivs och även olivträden. Vi besöker en eller två vinproducenter på ön och vi kommer att äta lunch hos en av dem.

Vi är tillbaka på hotellet i Auckland på eftermiddagen. Fri kväll att utforska staden.

En strand på Waiheke-ön i Auckland-bukten
En strand på Waiheke-ön i Auckland-bukten, copyright BKWine Photography
Skörd på en vingård på Waiheke Island i Aucklandbukten
Skörd på en vingård på Waiheke Island i Aucklandbukten, copyright BKWine Photography

Dag 3, torsdag 13 mars — Auckland till Rotorua, gejsrar och maori-kulturen

Vi checkar ut från hotellet efter frukost. Vi sätter vi oss i bussen och börjar färden mot söder, först i sydöstlig riktning, mot staden Rotorua.

Rotorua ligger i ett vulkaniskt område som är känt för sin geotermiska aktivitet. Vi kommer att se exempel på detta under dagen. Befolkningen här är till stor del māori, Nya Zeelands ursprungliga befolkning, så hit åker man också för att lära känna deras kultur och historia.

Färden går genom ett bördigt jordbrukslandskap och vi passerar små byar, betande mjölkkor och små och stora jordbruk. Väl framme i Rotorua börjar vi med en guidad tur av Whakarewarewa Geothermal Valley för att titta närmare på några av dessa termiska fenomen, bl.a. den kända gejsern Pohutu, den största aktiva på södra halvklotet. Pohutu får utbrott tjugo gånger om dagen.

Rotorua, med sina heta källor, har alltid ansetts som en helig plats för maorierna. Vår guide kommer att ge oss en inblick i maori-befolkningens historia och kultur. Vi får bl.a. se hur de upprätthåller traditionellt hantverk som vävning och träsnideri. Och inte minst, under turen kommer vi att – kanske – att få hälsa på landets nationalfågel, kiwin. Vi säger kanske eftersom denna skygga fågel inte är lätt att se, ens när den lever i fångenskap.

Gejsrar och svavelkällor i Rotorua
Gejsrar och svavelkällor i Rotorua, copyright BKWine Photography
Gejsrar och svavelkällor i Rotorua
Gejsrar och svavelkällor i Rotorua, copyright BKWine Photography

Vi äter en enkel lunch på egen hand på ett kafé. Efter det lämnar vi Rotorua och reser genom Nya Zeelands största tallskog till Taupo. Vi stannar på vägen för att se det mäktiga Huka-fallet. Huka är maori och betyder “snö” eftersom vattnet här ser ut som snö som faller. Det är högljutt och mycket imponerande.

Vid ankomsten till lilla staden Taupo checkar vi in på vårt hotell Millennium Hotel & Resort som ligger vackert vid sjön Taupo, Nya Zeelands största sjö. Området är ett populärt semestermål för nyzeeländare.

På kvällen besöker vi en maorifamilj för att på ett speciellt sätt uppleva māorikulturen. Familjemedlemmarna tillhör den lokala māori-stammen Ngāti Tuwharetoa och vi kommer att välkomnas in i “Te Ao Māori”, maoriernas värld. Vi kommer att uppleva en traditionell powhiri (välkomstceremoni), en kraftfull och livlig haka (krigsdans) och känslomässiga sånger om människor, berg, sjöar och floder.

Vi blir serverade en buffémiddag med mat tillagad på traditionellt māori-sätt i en hangi-grop och med rätter som innehåller inhemska kryddor och grönsaker mat som horopito och kamokamo.

När kvällens festligheter är avslutade tar vår buss oss tillbaka till hotellet.

Det otroliga Huka Falls, med 200 000 liter vatten per sekund
Det otroliga Huka Falls, med 200 000 liter vatten per sekund, copyright BKWine Photography
Det otroliga Huka Falls, med 200 000 liter vatten per sekund
Det otroliga Huka Falls, med 200 000 liter vatten per sekund, copyright BKWine Photography

Dag 4, fredag 14 mars — Taupo till Napier, vinprovning i Hawke’s Bay

Vi checkar ut efter frukost och fortsätter vår färd söderut. Vi reser idag till vindistriktet Hawke’s Bay, som ligger vid Hawke Bay, notera skillnaden i stavning, och vi kommer att vara framme lagom till lunchdags. Vi äter en god lunch på en av vingårdarna och har ytterligare ett vinbesök på eftermiddagen.

Hawke’s Bay är en av de varmaste och torraste vinregionerna på Nya Zeeland med ett skyddat läge mellan berg och hav. De böljande sluttningarna med vinrankor, olivlundar, palmer och cypresser och den blåa oceanen i bakgrunden gör det också till ett av de vackraste. Hawke’s Bay är den näst största vinregionen på Nya Zeeland med drygt 4500 hektar. Det är varmare här än i Marlborough och druvor som merlot och syrah trivs fint. Chardonnay är också mycket planterad.

Sen eftermiddag checkar vi in på trevliga Scenic Hotel Te Pania i Napier. Det ligger centralt och vi rekommenderar en promenad i staden som anses helt unik i världen tack vare sina art deco-byggnader (jugendstil). Bakgrunden till denna fina 1930-tals arkitektur är att Napier totalförstördes vid en jordbävning 1931. Återuppbyggnaden gjordes i den stil som var på modet just då, alltså art deco.

Kvällen är fri.

Napier har mycket vacker art nouveau(jugend)-arkitektur
Napier har mycket vacker art nouveau(jugend)-arkitektur, copyright BKWine Photography
Napier har mycket vacker art nouveau(jugend)-arkitektur
Napier har mycket vacker art nouveau(jugend)-arkitektur, copyright BKWine Photography

Dag 5, lördag 15 mars — Vinbesök Hawke’s Bay

Idag har vi en heldag bland vingårdarna i Hawke’s Bay, som kan skryta med att vara den äldsta vinregionen på Nya Zeeland.

De röda vinerna dominerar i Hawke’s Bay och det är inte sällan ganska kraftfulla viner med bra kropp och struktur. Vissa producenter gör jämförelser med Bordeaux. Regionen är också känd för sina frukt- och olivodlingar. Vinproducenterna har på senare år upptäckt att deras terroir är oerhört varierad. Nu försöker man ta tillvara skillnaderna genom att anpassa bl.a. skördedatum och druvsorter.

Vi gör tre olika besök under dagen varav ett blir ett lunchbesök. Vi åker bl.a. till den fina Te Awanga-kusten söder om Napier där det finns ett flertal välkända producenter och till berömda Gimblett Gravels med sin förträffliga steniga jordmån.

Sen eftermiddag är vi tillbaka på hotellet i Napier. Fri kväll.

Många vingårdar skyddas med nät mot fåglar, i Hawke's Bay
Många vingårdar skyddas med nät mot fåglar, i Hawke's Bay, copyright BKWine Photography
Utsikt över vingården i Hawke’s Bay
Utsikt över vingården i Hawke’s Bay, copyright BKWine Photography

Dag 6, söndag 16 mars — Napier till Martinborough, vinbesök i Wairarapa

Vi checkar ut på morgonen från vårt hotell. Vi fortsätter söderut. Idag ska vi åka till ett vindistrikt som heter Wairarapa och inkluderar välkända Martinborough.

Vi kommer till Wairarapa lagom för lunch på en av vingårdarna i Gladstone, en av Wairarapas underregioner. De andra två är Martinborough och Masterton. Wairarapa fick sina första vinrankor i slutet av 1970-talet. En av pionjärerna var den numera mycket välkända egendomen Ata Rangi. Det är en liten region med drygt 1000 hektar totalt men med några mycket välkända producenter.

Pinot noir är den stora druvan som här ger viner med bra struktur och kropp. Sauvignon blanc-vinerna är utmärkta och riesling och pinot gris utmärker sig mer och mer.

Sen eftermiddag checkar vi in på Peppers Parehua Martinborough, som ligger charmigt, mitt bland vinrankorna. Vi får alla vår egen stuga/villa med gott om plats, öppen spis i salongen, uteplats… Hotellet har en trevlig bar och restaurang och det finns pool, möjlighet att hyra cyklar eller spela boule eller krocket för den som vill röra lite på sig.

Vi äter en gemensam middag på hotellet. Kanske blir det tillfälle att smaka en stor specialitet, green lipped mussels, Nya Zeelands egen blåmussla, fast med grönaktigt skal.

De unika grönkantade musslorna i Nya Zeeland
De unika grönkantade musslorna i Nya Zeeland, copyright BKWine Photography
De unika grönkantade musslorna i Nya Zeeland
De unika grönkantade musslorna i Nya Zeeland, copyright BKWine Photography

Dag 7, måndag 17 mars — Martinborough

Idag fortsätter vi att utforska Wairarapa. Vi har mycket nära till första besöket så idag kan vi lova en lång och härlig frukost.

Martinborough är omgiven av små, familjeägda vingårdar. Idag kommer vi att prova pinot noir, men också stifta bekantskap med syrah-vinerna. Syrah trivs också mycket bra i det soliga och torra men inte för varma klimatet. Höstarna är långa och fina och druvorna har tid på sig att utveckla sina aromer.

Efter morgonbesöket åker vi till närliggande Magrain Vineyard där vi ska äta lunch. Det blir en avslappnad barbecue i vingården. Till den dricker vi Magrain Riesling och flera av deras olika pinot noir.

Mitt på eftermiddagen åker vi tillbaka till hotellet.

Kvällen är fri.

Martinborough är en liten stad med en traditionell stadskärna
Martinborough är en liten stad med en traditionell stadskärna, copyright BKWine Photography
Martinborough är en liten stad med en traditionell stadskärna
Martinborough är en liten stad med en traditionell stadskärna, copyright BKWine Photography

Dag 8, tisdag 18 mars — Wellington till Blenheim

Vi checkar ut på morgonen och åker en knapp timme över Rimutaka Hill för att komma till Wellington, Nya Zeelands huvudstad.

Den välordnade staden Wellington är byggd på höjden runt en stor hamn och ligger så långt söderut man kan komma på Nordön. Detta är landets mittpunkt och också dess politiska och administrativa centrum. Vi gör en rundtur med bussen och vi blir avsläppta vid Waterfront för ett par timmars eget strosande. Museet Te Papa är definitivt värt ett besök. Fri lunch.

Tidig eftermiddag tar vi oss ner till hamnen för att ta färjan över till Picton, på Sydön. Det blir en härlig kryssning genom Wellingtons hamn, tvärsöver Cooksundet och genom pittoreska Queen Charlotte Sound. Färden tar cirka tre timmar. Håll utkik efter delfiner och albatrosser, som man kan skymta om man har mycket tur.

Vi lägger till i den livliga hamnen i Picton och vi hoppar på vår buss igen. Vi har nu cirka en halvtimmes resa för att komma till Blenheim, centralorten i vindistriktet Marlborough.

Vi checkar in på vårt hotell Chateau Marlborough***** i centrala Blenheim. Här ska vi stanna i tre nätter. Fri kväll att upptäcka den lilla staden. Det bor runt 30 000 människor i Blenheim.

Färden över Cook-sundet tar oss från Nordön till Sydön
Färden över Cook-sundet tar oss från Nordön till Sydön, copyright BKWine Photography
Färden över Cook-sundet tar oss från Nordön till Sydön
Färden över Cook-sundet tar oss från Nordön till Sydön, copyright BKWine Photography

Dag 9, onsdag 19 mars — Vinbesök i Marlborough

Idag har vi en heldag bland vinrankorna i Marlborough, Nya Zeelands största och mest kända vindistrikt. Ett vindistrikt som är i stort sett helt och hållet förknippat med sauvignon blanc.

18 400 hektar av distriktets drygt 25 000 hektar är planterade med sauvignon blanc. Det var den nästan överdrivet aromatiska sauvignon blanc-karaktären i Marlborough-vinerna som tog vinvärlden med storm på 1980-talet. Denna stil är fortfarande mycket eftertraktad men det finns idag även mer nyanserade viner härifrån. Vissa använder eklagring, andra söker en mer stålig, krispig stil. Vissa skördar mognare druvor för att få fyllighet. Vissa experimenterar med vildjäst och skalkontakt. Marlboroughs övriga druvor blir mer och mer uppmärksammade: pinot noir, chardonnay, riesling, pinot gris, gewurztraminer, grüner veltliner, syrah med flera.

Här finns en mängd olika typer av vingårdar, från superkändisen Cloudy Bay, ägd av franska lyxföretaget LVMH, till små, personliga ”boutique”-vingårdar. Vi besöker tre olika vingårdar och äter lunch på en av dem.

En av vingårdarna vi besöker kommer att vara den fint belägna Clos Henri i Wairau Valley. Clos Henri grundades 2000 av den franska Henri Bourgeois-familjen från Sancerre-regionen. Så de hade redan lång erfarenhet av att göra vin på både sauvignon blanc och pinot noir.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka på hotellet. Kvällen är fri.

När vi kom till vingården Clos Henri ville de att vi skulle signera en av våra vinböcker
När vi kom till vingården Clos Henri ville de att vi skulle signera en av våra vinböcker, copyright BKWine Photography
När vi kom till vingården Clos Henri ville de att vi skulle signera en av våra vinböcker
När vi kom till vingården Clos Henri ville de att vi skulle signera en av våra vinböcker, copyright BKWine Photography

Dag 10, torsdag 20 mars — Vinbesök Marlborough

Vi har återigen en heldag med vin i Marlborough. Vi kommer att besöka ytterligare två vingårdar.

De ursprungliga vinplanteringarna på 1970-talet gjordes nära Blenheim men vingårdarna har nu spridit sig både österut, söderut och norrut. Men det är fortfarande ett ganska kompakt distrikt med korta avstånd mellan vingårdarna. Marlborough har bra förutsättningar för vinodling. Gott om sol och precis lagom med regn. De tre underregionerna, Awatere Valley, Wairau Valley och Southern Valleys, bjuder på lite olika karaktärer. Jordmånen varierar. En del Marlborough-sauvignon har en sötare frukt, mer passionsfrukt, medan andra har en krispigare och grönare ton. Men vinmakaren bestämmer till ganska stor del själv vilken stil han vill ha på sitt vin.

Vi kommer idag bl.a. att besöka en egendom i Awatere Valley som ligger en bit söderut från Blenheim. Det är en ganska stor gård där hela familjen är inblandad. Vingården är inte så stor men familjen har också får- och hjortuppfödning och vi kommer under dagen att stifta bekantskap även med denna verksamhet. Ett mycket spännande besök. Vi äter lunch med gårdens viner i byns gamla stationshus som familjen köpte nyligen. På eftermiddagen gör vi ytterligare ett besök hos en liten producent med viner av hög kvalitet.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka på hotellet. Kvällen är fri.

En vingård med sauvignon blanc i Marlborough
En vingård med sauvignon blanc i Marlborough, copyright BKWine Photography
Vinmakaren i arbete i källaren på en vingård i Marlborough
Vinmakaren i arbete i källaren på en vingård i Marlborough, copyright BKWine Photography

Dag 11, fredag 21 mars — Blenheim till Christchurch

Vi checkar ut och lämnar Blenheim efter frukost. Idag kommer vi att köra söderut längs ett fantastiskt kustlandskap. Vi kommer att titta på fåglar och sälar och vi äter en härlig skaldjurslunch.

Det blir en vacker vägsträcka på cirka 50 kilometer längs havet från Blenheim ner till Kaikoura som blir vårt första stopp. Vägen går så nära vattnet att vi utan problem kan njuta av det rika fågellivet och den nyzeeländska pälssälen. Kaikoura har idag blivit en vallfärdsort för de som är intresserad av valar och annat marint liv. Vi stannar till här för en god lunch. Staden är nämligen också känd för sina fina skaldjur.

Den lokala nyzeeländska hummern som kallas crayfish kommer att finnas på menyn. Med krispigt vitt vin till, naturligtvis. Efter lunch stannar vi kvar en liten stund i Kaikoura. Läget är magnifikt och det är väl värt att ta en promenad längs vattnet.

Efter lunch fortsätter vi söderut genom jordbruksbygden i norra Canterbury. Vi passerar vinregionen Waipara där de första vingårdarna planterades så sent som på 1980-talet.

Tidig kväll checkar vi in på vårt hotell i Christchurch, Crowne Plaza Christchurch. Christchurch är Sydöns största stad. En del av de byggnader som förstördes under jordbävningarna 2010 och 2011 håller på att byggas upp igen, bl.a. katedralen som byggdes mellan 1864 och 1904.

Fri kväll att upptäcka Christchurch.

Den berömda gammaldags gatan i Christchurch med butiker och caféer
Den berömda gammaldags gatan i Christchurch med butiker och caféer, copyright BKWine Photography
Riesling nästan färdig att skördas, Central Otago, Nya Zeeland
Riesling nästan färdig att skördas, Central Otago, Nya Zeeland, copyright BKWine Photography

Dag 12, lördag 22 mars — Christchurch till Mount Cook, Southern Alps och glaciärer

Idag har vi en lång och spännande dag framför oss och vi kommer att starta ganska tidigt från hotellet.

Vi fortsätter att åka söderut. Vägen går genom bördiga Canterbury Plains, en betydande jordbruksbygd. Vi tar sedan av och åker mer in mot landet, till Mackenzie County, uppkallat efter en fårtjuv på 1800-talet. Vi gör ett kort stopp vid den vackra Lake Tekapo med sin extra djupblå färg. Vi tittar på den pittoreska Church of the Good Shepherd som är byggd vid sjöns sydspets. Vi åker sedan vidare längs Lake Pukaki. Nu kommer vi snart att ha en strålande utsikt mot Nya Zeelands högsta berg Mount Cook och The Southern Alps.

Vårt mål för dagen är Mount Cook Village som ligger i Mt Cook National Park. Nationalparken är drygt 70 000 hektar av is, snö, 5 stora glaciärer och 15 bergstoppar, flodbäddar och en alpin växtlighet med hedar och småväxta buskar. Över allt tronar Mount Cook med sina 3754 meter. Berget är också känt under sitt maori-namn Aoraki.

Vi äter lunch tillsammans under dagen.

Vid ankomsten till Mount Cook Village kommer vi direkt att ge oss ut på en spännande och intressant tur till Tasman Glacier Lake. Turen börjar med en halvtimmes promenad och sedan väntar en båtfärd på sjön för att på nära håll utforska isbergen (och kanske gå på dem om vädret tillåter). Totalt tar hela turen 2 ½ timme. Tasman-glaciären är Nya Zeelands största glaciär.

Väl tillbaka checkar vi in på Hermitage Hotel i Mount Cook Village. Lite fri tid och sedan äter vi middag tillsammans. Det blir en spännande buffé med en mängd olika sorters maträtter. Efter middagen, om himlen är klar (den är tyvärr inte alltid det), så kan det vara ett bra tillfälle att titta lite extra på den vackra stjärnhimmeln.  Södra jordklotets stjärnhimmel har många fler stjärnor än det norra.

Mount Cook och den blåskimrande Pukaki-sjön
Mount Cook och den blåskimrande Pukaki-sjön, copyright BKWine Photography
Mount Cook och den blåskimrande Pukaki-sjön
Mount Cook och den blåskimrande Pukaki-sjön, copyright BKWine Photography

Dag 13, söndag 23 mars — Lake Tekapo till Queenstown

Vi checkar ut från hotellet efter frukost. Idag gör vi ett första besök i spektakulära Central Otago, en region som blivit känd över världen för sina pinot noir-viner.

Men först åker vi tillbaka längs Lake Pukaki och passera de små städerna Twizel, där många scener i Lord of The Rings-filmerna spelades in, och Omarama. Vägen slingrar sig upp genom ett landskap av dramatiska och oländiga berg upp till toppen av Lindispasset innan den sluttar nedåt igen mot Central Otago.

Vi kommer att stanna till innan vi är framme i Queenstown, i närheten av den lilla staden Cromwell, i ett av Central Otagos deldistrikt. Här ligger bl.a. Felton Road, en legend bland vingårdarna och Mt Difficulty, också en av pionjärerna. Vi börjar med lunch på en av vingårdarna här i Cromwell och gör ett besök efteråt. Central Otago må vara känt för sina pinot noir men mycket annat är på gång i denna spännande region. Central Otago var centrum för guldruschen på 1800-talet och fortfarande vilar det något äventyrligt över regionen.

Sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell, Novotel Queenstown Lakeside. Här ska vi bo i 3 nätter. Hotellet ligger mitt i hjärtat av Queenstown.

Kvällen är fri för att utforska denna livliga stad med ett rikt restaurangliv som ligger mycket vackert vid Lake Wakatipu.

Lindispasset, bergspasset som tar oss in i Central Otago
Lindispasset, bergspasset som tar oss in i Central Otago, copyright BKWine Photography
Bergspasset som tar oss in i Central Otago
Bergspasset som tar oss in i Central Otago, copyright BKWine Photography

Dag 14, måndag 24 mars — Vinbesök Central Otago

Omgivningarna här i Central Otago, med berg, dalar, floder och sjöar, är enastående vackra. Men klimatet och landskapet är utmanande för en vinmakare. Det gäller att hitta de rätta platserna att plantera vinrankor på.

Central Otago är vidsträckt, mycket mer vidsträckt än Marlborough även om den planterade arealen bara är 2000 hektar.

Vi åker bort mot Bannockburn och Cromwell. Här ligger bl.a. Felton Road, en legend bland vingårdarna och Mount Difficulty, också en av pionjärerna. Vi besöker två producenter häromkring. Hos en av dem äter vi också en god lunch.

Efter vårt lunchbesök, och på väg tillbaka till Queenstown, stannar vi till i Arrowtown, en stad med en färgstark historia. Under sin storhetstid var Arrowtown en plats där guldgrävarna samlades och skröt om sina fynd. Idag är det en otroligt välbehållen och pittoresk 1800-talsstad med bl.a. ett intressant guldgrävarmuseum. Och många caféer och butiker.

Vi kommer tillbaka till hotellet sen eftermiddag. Det blir lite tid till avkoppling och eget strosande i Queenstown. Fri kväll.

Vingårdar i Central Otago med sitt vackra landskap
Vingårdar i Central Otago med sitt vackra landskap, copyright BKWine Photography
Vingårdar i Central Otago med sitt vackra landskap
Vingårdar i Central Otago med sitt vackra landskap, copyright BKWine Photography

Dag 15,tisdag 25 mars — Central Otago

Idag fortsätter vi att utforska Central Otago. Det är, kanske inte så förvånande, världens sydligaste vindistrikt.

På 1970-talet var det inte många i Nya Zeelands vinindustri som trodde att man skulle kunna göra vin här. Man trodde helt enkelt inte att druvorna skulle hinna bli mogna. Men den långa, varma och torra hösten uppväger den något instabila och svala våren. Speciellt pinot noir trivs utmärkt under dessa förhållanden. Denna druva dominerar i Central Otago med nästan 80 % av planteringarna. Andra viktiga druvor är chardonnay, pinot gris, riesling och sauvignon blanc.

Ekologiskt vin, riesling, pinot gris och en vinmakare med franska rötter står på dagens program. Och lite till!

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka på vårt hotell i Queenstown. I kvällningen träffas vi för en härlig avskedsmiddag.

Dramatiskt vingårdslandskap i Central Otago
Dramatiskt vingårdslandskap i Central Otago, copyright BKWine Photography
Dramatiskt vingårdslandskap i Central Otago
Dramatiskt vingårdslandskap i Central Otago, copyright BKWine Photography

Dag 16, onsdag 26 mars — vinresan slut i Queenstown

Dags att lämna Nya Zeeland. Resan slut efter frukost.

Men kanske väljer du att stanna några extra dagar för att utforska mer av Nya Zeeland. Vi kan hjälpa dig med hotell eller andra arrangemang.

Den blåskimrande Tekapo-sjön och dramatiska berg
Den blåskimrande Tekapo-sjön och dramatiska berg, copyright BKWine Photography
En fatkällare på en vingård i Central Otago
En fatkällare på en vingård i Central Otago

Dag – – — Hemkomst

Om du reser direkt hem anländer du antagligen en dag senare, beroende på hur lång din resa är.

Vissa detaljer i programmet kan vara annorlunda, t.ex. vilka vingårdar vi besöker. Vi lägger ner stort arbeta på att se till att våra besök blir speciella minnesvärda upplevelser. Därför besöker vi ofta andra vingårdar än de som är stora och kända, med många besökare och många anställda guider. Istället har vi valt att ge dit en mer unik och personlig upplevelse med besök hos noga utvalda producenter där vi ofta (men inte alltid) träffar ägaren eller vinmakaren.

Slå till!

Vi vill gärna ha dig med.

Det finns många får men lika många kor
Det finns många får men lika många kor, copyright BKWine Photography
Landskap i Central Otago, Nya Zeeland
Landskap i Central Otago, Nya Zeeland, copyright BKWine Photography

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Nya Zeeland och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Om du vill se ännu mer bilder och video från Nya Zeeland så hittar du massor på våra Facebooksidor för några av de tidigare resorna:

Vinböcker

Vi har skrivit mer än tio vinböcker, nationellt och internationellt prisbelönta för vinjournalistiken.

Ingen annan vinresearrangör har samma kunskap, kompetens och erfarenhet.

En samling vinböcker skrivna av BKWine

Fakta — vinresa Nya Zeeland

Datum: 11-26 mars 2025

Pris: kommer snart SEK

Enkelrumstillägg: kommer snart SEK

I resans pris ingår:

  • Start: i Auckland
  • Slut: i Queenstown
  • 15 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på 4-stjärniga hotell, enligt programmet:
    • Flera olika hotell allt eftersom vi reser genom Nya Zeeland
  • Måltider enligt programmet (*):
    • 10 gastronomiska flerrätters-luncher med regionala specialiteter, på vingårdar, samtliga inklusive viner
    • 2 lättare luncher inklusive vin på vingård eller restaurang, samtliga inklusive viner
    • 5 gastronomiska flerrättersmiddagar, samtliga inklusive viner
  • Busstransport under hela resan
  • Båtturer enligt programmet
  • Samtliga vingårdsbesök, med omfattande privata vinprovningar, ca 20 totalt
  • Dagsutflykter enligt programmet
  • Vinguidning och reseledning av BKWines expertguider och grundare Britt och Per Karlsson under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

  • Resan ner och hem.

Du arrangerar själv din ditresa till Auckland och hemresa från Queenstown.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 16 deltagare vid ”sista bokningsdatum”. Maximalt antal deltagare på resan: 25 .

Denna resa finns även på vårt engelska program på BKWineTours.com och är med andra ord även öppen för engelskspråkiga resenärer. Även guidning i bussen kan därför komma att vara på engelska. Tänk på dina utländska bekanta. Bjud in dem på resan!

Flyg

Vi har valt att lägga upp denna resa utan att inkludera flyget. Det innebär att du har större flexibilitet i hur du planerar din resa: du kan anpassa längden på resan så att den passar dig, och du kan välja att resa från en ort som passar dig.

Idag bokar man dessutom ofta flyg billigare som privatperson än som researrangör. Vi tycker att det är viktigare att ge dig ett så exceptionellt reseprogram som möjligt och ändå hålla nere kostnaden, istället för att inkludera servicen med att boka din biljett och då tvingas nagga kvaliteten på programmet i kanterna. Du får alltså mer för pengarna på detta vis, tycker vi.

Däremot så lovar vi att göra det enkelt för dig att själv boka ditt flyg. Vi ger dig all den information som du behöver för att lätt boka din resa på internet. Och föredrar du ändå att få det ordnat av en resebyrå så har vi samarbete med en resebyrå som effektivt kan ta sig an den uppgiften.

Särskilda avbokningsvillkor

För denna resa gäller särskilda avbokningsvillkor.

Avbeställning av resan kan göras enligt följande villkor:

  • mer än 60 dagar före resans början: mot erläggande av en kostnad motsvarande anmälningsavgiften.
  • 46-60 dagar före resan: mot erläggande av en kostnad motsvarande 75 % av resans pris.
  • 45 dagar eller senare före resan: skall resenären betala hela resans pris.

Boka resan

Sista bokningsdag: 15 november 2024

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på 14 500 SEK. Resterande avgift ska vara inbetald senast 60 dagar före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

  • Tel. Sverige: 08-559 22 155
  • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
  • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
  • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

  • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
  • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
  • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
  • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
  • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
  • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
  • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

  • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
  • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
  • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
  • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!