Min debut som vinmakare! Och din?

Att blanda vin som en ”riktig” vinmakare

Nåja, nu ska jag inte överdriva men jag är i alla fall mycket nöjd med mitt egenblandade vin från vingården Montgras i Chile. Per och jag drack vinet häromdagen. Jag provade det blint och gav det 17 poäng av 20 möjliga. ”Jag tycker om det”, sa jag, utan att veta vad det var. ”Vilken tur”, sa Per, ”du har gjort det!”

Vinet var ganska hetsigt med fin frukt, ganska mjukt men med bra struktur. Carmenère dominerade blandningen stort.

Mi Vino, mitt egenhändligt blandade vin

Mi Vino, mitt egenhändligt blandade vin, copyright BKWine Photography

Och varför hade jag blandat det här vinet? Jo, när vi besökte vingården Montgras i Colchagua-dalen på vår chilenska vinresa i februari så hade vi ett ”blanda ditt eget vin”-seminarium.

Det hela var mycket seriöst organiserat. Vi fick glas, mätglas och flaskor med merlot, cabernet sauvignon och carmenère till vårt förfogande. Och sedan var det bara att sätta igång och blanda och prova och komma fram till något som var extra gott.

Det var intressant är att se vad bara några procent av en druva kan göra. Ibland ser man ju viner som innehåller bara 2 eller 3 procent av en viss druva och man undrar om dessa droppar verkligen kan ha någon betydelse. Ja, det kan de! De tre procenten cabernet sauvignon i min slutgiltiga blandning ”gjorde” vinet så att säga.

Jag fastnade alltså för carmenère som dominerande druva. En karaktärsfull druva som kräver bra mognad för att man inte ska få gröna aromer i vinet. Strukturen är bra. Det uppskattar jag som inte tycker om bärsötma utan vill ha helt torra röda viner.

Lite merlot, i mitt fall 19 %, gav precis lagom fruktig mjukhet till vinet. Och sedan de 3 % cabernet sauvignon som kronan på verket. Som gav lite komplexitet, djup och mörka bär.

När vi väl kommit fram till vårt perfekta vin fick vi blanda till en hel flaska. Korken tryckte vi i för hand, på gammaldags sätt. Ett av de svåraste momenten var faktiskt att få på aluminiumkapsylen ordentligt.

Britt’s Blend från Montgras

Britt’s Blend från Montgras, copyright BKWine Photography

Etiketten klistrades på efter intensivt funderande på vad vi skulle ge för namn till våra skapelser. Och så var våra unika viner färdiga.

Jag transporterade min flaska ända hem till Paris. Var det värt det? Definitivt.

Vill du vara med på ett vinblandnings-event så kan du komma med på vår kommande vinresa och matresa till Chile och Argentina i Sydamerika. Vi har ibland liknande aktiviteter i andra regioner också, t.ex. på vinresor i Bordeaux. Titta på detaljerna i reseprogrammen.

Jag har just gjort mitt första vin

Jag har just gjort mitt första vin, copyright BKWine Photography

Blanda eget vin-workshop på en vingård

Blanda eget vin-workshop på en vingård, copyright BKWine Photography

Blanda eget vin, mätglas och vinglas

Blanda eget vin, mätglas och vinglas, copyright BKWine Photography

Blanda eget vin-workshop på en vingård

Blanda eget vin-workshop på en vingård, copyright BKWine Photography

Flaskor med carmenere, merlot, cabernet sauvignon

Flaskor med carmenere, merlot, cabernet sauvignon, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!