Kombinera Valparaiso och Casablanca: en magisk vinresa

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Casablanca Valley + Valparaiso = ♥ perfekt vin- och matupplevelse i Chile

Så länge jag kan minnas har jag velat åka till Valparaiso. Till att börja med det hade ingenting att göra med vin. Det var förstås sången om Valparaiso, skriven av min svensk favoritpoet, Evert Taube. Han reste mycket i Sydamerika som en ung sjöman på 1920-talet. Jag har kunnat den här låten i hela mitt liv. För mig inkarnerade den äventyr och Sydamerika.

Jag lyckades resa till Chile på vinresor två gånger utan att besöka Valparaiso… Första gången jag var där var Casablanca Valley inte känd som en vinregion. Andra gången kom jag gick till vingårdarna i Casablanca Valley men aldrig till Valparaiso.

Men tredje gången gillt. Tidigare i år hade vi organiserat en vinresa till Chile och Valparaiso var naturligtvis på programmet. Tredje gången gillt!

Den otroliga staden Valparaiso
Den otroliga staden Valparaiso, copyright BKWine Photography

Missa inte Valparaiso!

Efter att ha sett fram emot det så länge, blev jag besviken? Nej!

Jag älskade varje minut av Valparaiso. De otroligt branta kullarna som staden är byggd på påminner inte om något annat jag har sett. Om du åker på en vinresa till Chile, se till att också komma till Valparaiso. Det är lätt. Det är nära till Santiago och du kan åka dit på en dagstur.

Och vad kunde vara en bättre introduktion till Casablanca Valley än att börja med havet, just det som påverkar viner i dalen?

Även enligt Nya Världens normer är Casablanca Valley en ung vinregion.  För 25 år sedan fanns det ingenting här. Ingenting odlades eftersom det inte fanns någon flod och inget vatten för bevattning. Men på 1980-talet började några entreprenörer att borra efter vatten och de första vingårdarna planterades.

Vingårdar i landskapet i Casablanca Valley
Vingårdar i landskapet i Casablanca Valley, copyright BKWine Photography

Det svala havet och den långsamma mognaden

Så vad var så lockande med Casablanca Valley för vinproducenterna? Temperaturen, till att börja med. Det är svalare här jämfört med exempelvis i Maule och Maipo. Det kalla Stilla Havet är bara 20-30 kilometer bort. Svalka och vindar från havet ger druvorna en långsam mognadsprocess.

“Vi skördar vår chardonnay i april”, säger Gonzalo Latorre på Viña Indomita. “Ibland skördar vi en och en halv månad senare än i Maule. Druvor vinner i aromer och koncentration. ”

I vingården hos Emiliana i Casablanca Valley
I vingården hos Emiliana i Casablanca Valley, copyright BKWine Photography

Somrarna i Casablanca är varma men inte heta, vilket är perfekt för vita viner. Och till att börja med var vinerna i Casablanca huvudsakligen vita. Men pinot noir går också mycket bra här. Och även syrah. De röda vinerna är balanserade utan någon söt syltighet i doften. “Vi vill undvika övermogna druvor”, säger Vicente, vinmakare på Viña Quintay. Han visar mig det tjocka lövverket i vingården. “Löven skyddar druvorna från den varma solen”, säger han.

Moln även i paradiset

Casablanca har sitt eget speciella klimat. Det är alltid dimmigt och kallt på morgonen, fram till omkring klockan 11. Då kommer solen fram och ger hela dalen ett intensivt, klart ljus. “Detta är paradiset på jorden för en vinodlare”, säger Vicente.

Men det finns problem men även i paradiset. Vårfrost är ett av dem. Ett 20-tal odlare i Casablanca delar på en väderstation och varnas på sina mobiltelefoner när temperaturen blir kritisk tidiga morgnar. För att undvika frost sprutar de vatten på vinstockarna. Det fungerar mycket bra, enligt Vicente.

Quintay producerar några mycket bra röda viner men deras specialitet är sauvignon blanc. Den första årgången var 2005 för denna unga vingård. Eftersom vinrankorna fortfarande är unga kommer vinet att förbättras ännu mer med tiden allt eftersom vinrankorna blir äldre, även om de är mycket bra redan. Vicente och hans kollegor älskar att få besökare och att introducera vinälskare till sina viner. De vill gärna utveckla vin sin turism.

Gäss i vingården hos Emiliana i Casablanca Valley
Gäss i vingården hos Emiliana i Casablanca Valley, copyright BKWine Photography

Det finns ingen ursäkt för att missa det: vinet och maten väntar på dig

Redan nu har vinälskare gott om möjligheter att smaka på vinerna från Casablanca på plats. Ett sätt är att komma på lunch på Viña Indomita, i deras högklassiga restaurang. Bland flera läckra rätter vi smakade minns jag särskilt codorniz (vaktel) och lamm från Patagonien.

Det mjälla lammet kombinerades med Indomita Pinot Noir Duette. Detta är ett elegant, fruktig rött vin med balanserade eksmaker. Vinet är gjort, fick jag höra, med “minimalistisk” vinframställning. “Pinot är en druva som inte förlåter”, säger Gonzalo, “du måste se till att göra rätt från början”.

Lunch i vingården hos Emiliana i Casablanca Valley
Lunch i vingården hos Emiliana i Casablanca Valley, copyright BKWine Photography

Besöksvänligt och miljövänligt

Chile är en sund plats för vinodling med färre sjukdomar än i många andra vinländer. Så ekologiskt och hållbar vinodling vinner mark. En föregångare är Viña Emiliana. Denna vingård tillhör den stora Concha y Toro-gruppen men följer sin egen väg.

Emiliana är känd inte bara för sina viner utan även för att vara vad som troligen är världens största biodynamisk vingård. De har sitt huvudkontor här i Casablanca och även över 200 hektar vingårdar, vilket gör det till ett av de största vingodsen i Casablanca.

“Vi har våra egna kor för kompost”, säger Nicolas Pollman Loosli, exportchef och vår guide på Emiliana. “Vi vill se till att de betar ekologiskt gräs!” Ingen trodde på ekologisk odling när vi startade 1998″, fortsätter han. “Vår största utmaning var att få våra anställda att acceptera det.”

I vingården hos Emiliana i Casablanca Valley
I vingården hos Emiliana i Casablanca Valley, copyright BKWine Photography

Och det gör de nu. I en vacker trädgård på gården odlar de anställda nu sina egna biodynamiska grönsaker.

Vi avslutade vår chilenska vinresa i februari med en fantastisk avskedslunch, en asado här på Emiliana. Asado är den typiska chilenska (och argentinska) barbecue där nästan allt läggs på grillen: olika sorters kött, kyckling, korv och grönsaker. Det skulle smakade bra var som helst men det smakade ännu bättre bland vinrankorna under den blå himlen i Casablanca.

Det var svårt att ge sig iväg, men till slut måste vi och efter et snabbt hejdå till de söta alpackorna var vi på väg till Santiago och några timmar senare till Europa.

Läs mer om att besöka vinregionerna i Chile här.Ett av de allra bästa sätten att besöka vinregionen Casablanca Valley, dess spännande nya vingårdar, och den fantastiska staden Valparaiso är att komma med på en vin- och matresa till Chile med BKWine. Ta en titt på vårt program!

Res till vinets värld med experterna på vin och specialisten på vinresor! 

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Explore all our wine tours:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.