Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Chile-Argentina, 13-26 januari 2025

Dela/gilla reseprogrammet:

Sydamerika: En fantastisk upptäcktsresa i vingårdarna i Chile och Argentina

— Chile och Argentina, två vinländer på var sin sida om Anderna. Båda med storslagen natur. Och några av Nya Världens allra bästa viner. Vi ser framför oss vidsträckt Pampas och Andernas höga bergstoppar men också vackra vinfält, imponerande vinanläggningar, och ett pulserande Buenos Aires. Vi besöker högklassiga vingårdar inklusive några mycket exklusiva men okända i Sverige. Vi blandar vinbesök och med många andra sevärdheter. Vi smakar härliga viner som passar perfekt till den sydamerikanska gastronomin. En unik vin- och matresa som blir ett minne för livet.

I korthet

 • 14 dagar + resdagar
 • Många vinbesök och provningar
 • Spektakulär bussresa över Anderna
 • 91 700 SEK
 • Gourmetmåltider
 • Buenos Aires
 • Mendoza
 • Santiago
 • Valparaiso
 • Santa Cruz i Colchagua

Boka nu!

Resans tonvikt ligger naturligtvis på vinet, vingårdarna, och gastronomin. Men vi kommer också att hinna se oss om, i Buenos Aires, Mendoza, Santiago de Chile, och Valparaiso. Vi njuter av högklassig tango i Buenos Aires. Vi smakar chilensk pisco sour och vi njuter av det möra och goda argentinska köttet.

Resan leds av Britt Karlsson, en av BKWines internationellt kända vinexperter. Hon blev vald till Årets Vinpersonlighet 2011, är krönikör på Forbes.com och författare till flera vinböcker, bland annat ”Ett vin blir till”, utsedd till världens bästa vinbok för professionella. Britt har suttit i juryn i många vintävlingar i Chile, Argentina, Uruguay, Brasilien och flera andra länder. På denna resa kommer vi även att ha en lokal sydamerikansk guide.

Vingårdar och berg i Chile i Sydamerika
Vingårdar och berg i Chile i Sydamerika, copyright BKWine Photography
En promenad i vingården i Chile
En promenad i vingården i Chile, copyright BKWine Photography

Både Chile och Argentina är vinländer i förändring. Mycket nytt är på gång. Nya regioner odlas upp, nya druvsorter introduceras, nya idéer föds. Fler och fler talar om det viktiga arbetet i vingården. Att inte skörda övermogna druvor. Att uppnå balans och elegans. Konsumenter efterfrågar mer och mer viner med fin friskhet, de vill inte ha tunga viner. Du kommer att se och höra om allt detta i detalj när vi besöker vingårdarna.

Vingårdar på bergssluttningen i Colchagua, Chile
Vingårdar på bergssluttningen i Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography
Vingårdar på bergssluttningen i Colchagua, Chile
Vingårdar på bergssluttningen i Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography

Det finns en stor experimentlusta och mycket energi hos vinproducenterna och vinerna har aldrig varit så bra som de är nu.

Under resans gång blir det många vinprovningar hos några av de allra främsta producenterna, både etablerade och nya ambitiösa vingårdar. En del av dem har du kanske inte hört talas om eftersom ryktet ännu inte nått upp till Skandinavien.

Vi har varit ett flertal gånger i Sydamerikas vindistrikt, både Chile och Argentina, så vi har haft tid på oss att leta upp de mest intressanta och spännande producenterna.

Vår upptäcktsresa börjar i Buenos Aires, där Europa och Amerika smälter ihop till en fascinerande blandning. Ibland känns det som om man är i Paris eller Milano, men detta är definitivt Sydamerika. Från Buenos Aires tar vi flyget till Mendoza, Argentinas största vinregion där två tredjedelar av allt landets vin tillverkas. De snöklädda Anderna och den lysande blå himmeln är en imponerande bakgrundskuliss till vingårdarna.

San Telmo-distriktet i Buenos Aires är känt för sina butiker och antikhandlare
San Telmo-distriktet i Buenos Aires är känt för sina butiker och antikhandlare, copyright BKWine Photography
San Telmo-distriktet i Buenos Aires är känt för sina butiker och antikhandlare
San Telmo-distriktet i Buenos Aires är känt för sina butiker och antikhandlare, copyright BKWine Photography

Argentina är ett land med en lång vintradition. Det är ett Nya Världen-land men det är mycket påverkat av den gamla världens produktionsmetoder, delvis på grund av de många vinfamiljerna med spansk och italiensk härkomst. Dessutom har Argentina alltid varit den största vinkonsumenten i Sydamerika.

Efter några dagar i Mendoza lämnar vi regionen för att ta bussen över Anderna till Chile. Det är en lång resa som tar en hel dag men vi kommer att resa bekvämt längs de slingrande vägarna. Det blir en spektakulär upplevelse bland bergstopparna med många stopp på vägen.

Väl inne i Chile kommer vi att köra tvärs över hela landet till Stilla havet och den vackra staden Viña del Mar. Vi kommer att besöka den historiska hamnstaden Valparaíso som ligger i närheten. Vi utforskar också kustens vinregioner Casablanca och San Antonio. Härifrån tar vi oss söderut till Colchagua och Cachapoal och avslutar vid Maipo, vinregionen närmast landets huvudstad. Vi tillbringar vår sista kväll i den livliga, moderna staden Santiago de Chile.

En promenad i vingården i Chile
En promenad i vingården i Chile, copyright BKWine Photography
En promenad i vingården i Chile
En promenad i vingården i Chile, copyright BKWine Photography

Resan är i januari-februari så vädret blir sommarvarmt. Skördetiden närmar sig och druvorna är nästan redo att plockas. Resan visar mycket av det spektakulära landskapet i Chile och Argentina, och ger en fascinerande inblick i det sociala, politiska och ekonomiska livet i två grannländer, liknande på vissa sätt men ändå mycket annorlunda.

Som alltid på våra vinresor kommer maten att få en framträdande plats. Du kommer att njuta av många gourmetmåltider i de vingårdar vi besöker, så detta är lika mycket en matresa som en vinresa. Vi kommer att prova de lokala specialiteterna, inklusive naturligtvis det enastående kött som denna del av världen är känd för, ofta grillat över öppen eld. För mer formella måltider har både Buenos Aires och Santiago många topprestauranger, så utmärkt mat kommer att vara en viktig del av vår resa.

Resan leds av Britt Karlsson, en av grundarna av BKWines, författare av ett flertal prisvinnande vinböcker, reseledare och journalist. En av Sveriges kunnigaste vinpersonligheter.

Dags för lunch och vinprovning i Mendoza, Argentina
Dags för lunch och vinprovning i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography
En vinkällare med ekfat i Colchagua, Chile
En vinkällare med ekfat i Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography

Program — Vinresa i Argentina och Chile

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Vissa detaljer i programmet kan vara annorlunda, t.ex. vilka vingårdar vi besöker. Vi lägger ner stort arbeta på att se till att våra besök blir speciella minnesvärda upplevelser. Därför besöker vi ofta andra vingårdar än de som är stora och kända, med många besökare och många anställda guider. Istället har vi valt att ge dit en mer unik och personlig upplevelse med besök hos noga utvalda producenter där vi ofta (men inte alltid) träffar ägaren eller vinmakaren.

Programmet i korthet

 • Dag – – – Avresa hemifrån till Buenos Aires (Argentina)
 • Dag 1 — Ankomst till Buenos Aires, välkomstmiddag (Argentina)
 • Dag 2 — Stadsrundtur i Buenos Aires, tangokväll (Argentina)
 • Dag 3 — Flyg till Mendoza, sedan vin i Mendoza (Argentina)
 • Dag 4 — Vin i Mendoza, Luján de Cuyo (Argentina)
 • Dag 5 — Vin i Mendoza, Uco Valley (Argentina)
 • Dag 6 — Vin i Mendoza, Luján de Cuyo (Argentina)
 • Dag 7 — Spektakulär resa över Anderna till Argentina
 • Dag 8 — Valparaíso och vindistriktet Casablanca (Chile)
 • Dag 9 — Söderut genom San Antonio till Santa Cruz (Chile)
 • Dag 10 — Workshop Blanda- ditt-eget-vin i Colchagua (Chile)
 • Dag 11 — Vin i Colchagua (Chile)
 • Dag 12 — Vin i Colchagua (Chile)
 • Dag 13 — Maipo, avskedslunch, Santiago (Chile)
 • Dag 14 — Avfärd från Santiago de Chile
 • Dag – – — Hemkomst

Dag – – — Avfärd hemifrån till Sydamerika

Du lämnar antagligen Europa med nattflyget till Buenos Aires. Du kanske väljer att komma några dagar tidigare (vi kan hjälpa dig att ordna det), eller så anländer du senast på morgonen Dag 1.

Mogen malbec i pergola i Mendoza, Argentina
Mogen malbec i pergola i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography
Mogen malbec i pergola i Mendoza, Argentina
Mogen malbec i pergola i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Dag 1, måndag, 13 januari — ankomst till Buenos Aires och välkomstmiddag (Argentina)

Ankomst till Buenos Aires. Incheckning på vårt trevliga hotell i stadsdelen Recoleta. Eftersom alla anländer vid olika tidpunkter under dagen så har vi ingen samling på flygplatsen utan var och en tar en taxi eller buss till vårt hotell. Transfer tar cirka 45 minuter.

Vårt hotell i Buenos Aires är Hotel Casa Sur Recoleta****. Hotellet ligger mycket centralt, i stadsdelen Recoleta, en elegant och historiskt intressant del av staden med många butiker och restauranger. Det är nära till flera muséer och den berömda kyrkogården där Evita Peron är begravd.

Dagen är fri för avkoppling. Efter den långa flygresan vill ni kanske sträcka på benen och utforska Buenos Aires och kanske ta ett glas vin.

På kvällen träffas vi alla för en gemensam välkomstmiddag och några goda argentinska viner.

Buenos Aires är en storstad som både känns amerikansk och europeisk. Här finns fantastiska museer och magnifika parker där man lätt kan strosa en hel dag. Man kan sätta sig på en uteservering och titta på folklivet eller besöka en vinbar och prova viner från hela Argentina.

Staden är också känd för sin goda glass. Här finns ju många italienare. Och tycker du om öl lika mycket som vin så ska du hålla utkik efter barer med cerveza artisanal, hantverks-öl. Dessa dyker nu upp i alla städer runt om i Argentina.

Läs vår stadsguide om Buenos Aires där du får många fler tips om vad du kan göra i denna fantastiska och spännande storstad.

Casa Rosada, presidentpalatset, i Buenos Aires
Casa Rosada, presidentpalatset, i Buenos Aires, copyright BKWine Photography
Casa Rosada, presidentpalatset, i Buenos Aires
Casa Rosada, presidentpalatset, i Buenos Aires, copyright BKWine Photography

Dag 2, tisdag, 14 januari — Buenos Aires, stadsrundtur, tangokväll (Argentina)

Idag tar vår egen lokala guide oss på en sightseeingtur runt Buenos Aires. Vi kommer att avsluta dagen med en tangoshow så att vi kommer i rätt stämning inför resten av resan.

Bussen tar oss runt staden men vi kommer också att gå av bussen för att titta närmare på en del av sevärdheterna, t ex den berömda Recoleta-kyrkogården där Evita Peron ligger begravd.

Vi får se några av de mest kända byggnaderna och platserna, som Plaza de Mayo med presidentpalatset Casa Rosada, den mäktiga kongressbyggnaden och koloniala kyrkor som Santo Domingo. Vi bekantar oss också med det färgstarka distriktet La Boca.

Turen tar ett par timmar och vi stannar till och äter lunch i distriktet Puerto Madero som ligger i en del av staden som ganska nyligen helt och hållet har renoverats. Gamla lagerhus längs Rio de la Plata har förvandlats till fashionabla butiker, caféer och restauranger med utsikt över vattnet.

På kvällen träffas vi igen för middag och något mycket argentinskt, nämligen en tangoshow. Vi åker till stadsdelen San Telmo, en av de äldsta delarna av staden. Atmosfären är lite bohemisk och konstnärlig.

Efter en trerättersmiddag börjar tangoföreställningen. Tango är ju något mycket typiskt argentinskt och föreställningen vill visa utvecklingen av den äkta tangon i Argentina från begynnelsen på 1920-talet fram till idag.

Idag upplever vi kanske tango som något tjusigt och elegant men i Argentina var det arbetarklassen och bordellerna som var pionjärerna. Överklassen var förstås chockad över de vågade dansstegen! Vi kan utlova en mycket speciell, känslosam och skicklig show med dans, musik och sång.

La Boca är hamnkvarter i Buenos Aires med färggranna hus
La Boca är hamnkvarter i Buenos Aires med färggranna hus, copyright BKWine Photography
La Boca är hamnkvarter i Buenos Aires med färggranna hus
La Boca är hamnkvarter i Buenos Aires med färggranna hus, copyright BKWine Photography

Dag 3, onsdag, 15 januari — Flyg till Mendoza, sedan vin (Argentina)

Idag tar vi ett morgonflyg till Mendoza som ligger ungefär 1000 kilometer väster om Buenos Aires.

Vi landar i Mendoza i tid för lunch. Vår buss och vår lokalguide väntar på oss och vi beger oss direkt ut till vingårdarna. Vi kommer att spendera dagen i Luján de Cuyo som är en viktig del av Mendoza-regionen. Här finns många av de mest kända argentinska vinproducenterna. Vi har en resa på cirka 40 minuter till resans första vinbesök.

Vi kommer att äta en sen lunch på en vingård här i Luján de Cuyo. Producenten är känd för sina högklassiga malbec och vi kommer att prova malbec i olika stilar till lunchen. Efteråt besöker vi vinkällaren och vingården.

Sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell i Mendoza, det vackra Mendoza Park Hyatt*****. Hotellet har ett SPA, utomhuspool och ett fitness-center.

Kvällen är fri för egna upptäckter. Kanske en kvällspromenad på Plaza Independencia där de har en hantverksmarknad på kvällen?

Läs också vår stadsguide om staden Mendoza där du får många fler tips om vad du kan göra och var du kan äta denna märkliga “huvudstad” i vindistriktet.

Från Mendozas vingårdar i Argentina ser man många av Andernas toppar
Från Mendozas vingårdar i Argentina ser man många av Andernas toppar, copyright BKWine Photography
Andernas snöklädda toppar bortom en vingård i Mendoza, Argentina
Andernas snöklädda toppar bortom en vingård i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Dag 4, torsdag, 16 januari — Vin i Mendoza, Luján de Cuyo, Maipú (Argentina)

Idag fortsätter vi att utforska Luján de Cuyo och vi kommer också att besöka Maipú, ett annat av deldistrikten i Mendoza.

Vi besöker två olika egendomar, bl a den mycket intressanta Bodega y Cavas de Weinert, en gammal vingård i Mendoza. Vi besöker den vackra källaren som är fylld med en imponerande mängd stora ekfat. Efter besök och provning kommer vi att serveras en god lunch ute i trädgården. Det blir en traditionell asado, en argentinsk grillfest. Köttet grillas över öppen eld och smakar mycket gott. Vår värd här hos Weinert är vinmakaren Hubert Weber som arbetar här sedan 1996.

Under dagen kommer vi även att besöka en intressant mindre familjeägd vingård som just nu sköts om av fjärde generationen vinmakare. Vi tar en tur i vingården innan vinprovningen. En viktig del av en vinresa är att få inspektera vinrankor och smaka på druvorna. Här har vi ett bra tillfälle.

Sen eftermiddag kommer vi åter tillbaka till hotellet i Mendoza. Fri kväll. Det finns trevliga vinbarer om du bara är sugen på en bit ost, till exempel.

En vingård med flodbevattning i Mendoza, Argentina
En vingård med flodbevattning i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography
En vingård med flodbevattning i Mendoza, Argentina
En vingård med flodbevattning i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Dag 5, fredag, 17 januari — Vin i Mendoza, Uco Valley (Argentina)

Idag åker vi lite längre söderut, till den vackra Uco-dalen. Det blir en timmes resa längs landsvägen innan vi kommer fram till vingårdarna.

Valle de Uco har under senare år blivit mer och mer attraktiv för vinodlarna i Mendoza. Många har köpt land här och byggt spektakulära vinanläggningar. Dalen ligger närmare Anderna än övriga Mendoza och här odlas vinrankorna på mycket höga höjder.

Druvorna mognar långsamt tack vare svala nätter vilket ger extra smak och fin syra till vinerna. Ovanför vingårdarna tronar berget Tupungato, en fortfarande aktiv vulkan och ett av de högsta bergen i Sydamerika.

Vi besöker 2 olika vingårdar här i Uco-dalen bl a Finca Suarez med talangfulle vinmakaren Juanfa Suarez. Egendomen ligger i södra delen av Uco Valley, i Paraje Altamira, med en mycket speciell terroir. Här kommer vi också att bli bjudna på en utsökt lunch, omgivna av vinfält.

Tidig kväll är vi åter tillbaka i Mendoza och kvällen är fri för egna aktiviteter.

Asado, en sydamerikansk grillning, är ett måste i både Argentina och Chile
Asado, en sydamerikansk grillning, är ett måste i både Argentina och Chile, copyright BKWine Photography
Asado, en sydamerikansk grillning, är ett måste i både Argentina och Chile
Asado, en sydamerikansk grillning, är ett måste i både Argentina och Chile, copyright BKWine Photography

Dag 6, lördag, 18 januari — Ekologiska pionjärer i Mendoza (Argentina)

Idag kommer vi att lära oss mycket om både ekologisk och hållbar vinodling. Intresset är stort i Sydamerika för hållbar odling och många producenter anstränger sig för att arbeta så miljövänligt som möjligt.

Vi börjar på morgonen med ett besök på mycket vackert belägna och snyggt designade Pulenta Estate i södra delen av Luján de Cuyo. Gården drivs av familjen Pulenta, den fjärde generationen nu, och några utmärkta röda och vita viner görs i den toppmoderna vinanläggningen.

Vi åker norrut igen för att äta lunch på Kaiken, en vingård som ägs av den chilenska vinvisionären Aurelio Montes. Lunchen blir en typisk argentinsk asado criollo. Olika sorters grillat kött och grillade grönsaker kommer att serveras. Vi kommer att börja med empanadas, en annan argentinsk specialitet. Detta blir en mycket välsmakande måltid tillsammans med Kaikens världsberömda malbec-viner.

Sen eftermiddag är vi tillbaka i Mendoza. Kvällen är fri.

Ett av de stora torgen i Mendoza, Argentina
Ett av de stora torgen i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography
Ett av de stora torgen i Mendoza, Argentina
Ett av de stora torgen i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Dag 7, söndag, 19 januari — Spektakulär bussresa över Anderna, från Mendoza till Chile

Idag säger vi farväl till Mendoza och sätter oss i bussen för att åka över Anderna till Chile på andra sidan bergen. Det kommer i stort sett att ta oss hela dagen. Beroende på hur lång tid det tar i tullen och passkontrollen mellan länderna så beräknar vi att resan tar 6–8 timmar.

Det är en spektakulär resa, väl värd att sitta i bussen en dag för. Det är en fascinerande rutt med ett majestätiskt landskap. Vid gränsen är vi uppe på runt 3500 meter över havet. Vi skymtar Aconcagua, Andernas och hela amerikanska kontinentens högsta berg med sina 6959 meter.

Vägarna över Anderna är bra, men delvis kurviga. 27 kurvor efter varandra som mest! Vi passerar skidorter, bergsmassiv i de mest skiftande färger och former, små byar, ökenlandskap, vattendrag och fantastiska utsikter. Landskapet förändras hela tiden.

Vi stannar för lunch på vägen.

Väl framme i Chile fortsätter vi att åka västerut. Landet är ju inte så brett och vi kommer ganska snart fram till Stilla Havet och den vackra kuststaden Viña del Mar. Här ska vi bo två nätter på Pullman Viña del Mar San Martín Hotel. Hotellet ligger vackert nere vid havet. Man kan bokstavligen doppa tårna i vattnet. Vattnet ser härligt ut men det är kallt! Hotellet ligger mycket centralt, nära restauranger och nattliv.

Kvällen är fri för att utforska Viña del Mar. Vi ger gärna tips på restauranger. Det finns många nära hotellet.

Den snirkliga vägen ner i Chile från Andernas toppar
Den snirkliga vägen ner i Chile från Andernas toppar, copyright BKWine Photography
Den snirkliga vägen ner i Chile från Andernas toppar
Den snirkliga vägen ner i Chile från Andernas toppar, copyright BKWine Photography

Dag 8, måndag, 20 januari — Valparaíso och Casablanca (Chile)

Idag ska vi besöka den legendariska hamnstaden Valparaíso. Det är en kort resa längs kusten från Viña del Mar.

Valparaíso (som chilenarna uttalar Valpara-I-so) är Chiles viktigaste hamnstad. Det är en speciell stad, byggd på 42 kullar. Här finns unika spårvagnar och färgglada hus längs obegripligt branta gator. Vi promenerar genom de vindlande gränderna med hus som klänger sig fast på bergväggarna. Ta på promenadskorna.

Strax innan lunch plockar vår buss upp oss och vi åker mot vindistriktet Casablanca som ligger mellan Valparaiso och Santiago.

Casablanca har blivit mycket uppmärksammat de senaste åren, bl a för sina utmärkta vita viner. Många menar att det speciella mikroklimatet nära kusten är extra fördelaktigt för vinodling. Men här finns inte bara vingårdar och vinrankor utan också stora citronodlingar, avokado (palta i Chile) och blomsterodlingar.

Här äter vi en härlig lunch hos en av kvalitetsproducenterna. Det blir en asado campestre, en lantlig grillfest, en härlig gastronomisk upplevelse.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Viña del Mar och resten av eftermiddagen och kvällen är fri. Kanske passar det att besöka en vinbar idag och bara äta lite tapas?

Valparaisos färgglada hus i Chile med utsikt över havet
Valparaisos färgglada hus i Chile med utsikt över havet, copyright BKWine Photography
Valparaisos färgglada hus i Chile med utsikt över havet
Valparaisos färgglada hus i Chile med utsikt över havet, copyright BKWine Photography

Dag 9, tisdag, 21 januari — Söder ut genom San Antonio till Santa Cruz (Chile)

Vi checkar ut from hotellet på morgonen. Vi ska åka vidare söderut, genom en annan kustregion som ligger strax söder om Casablanca, som heter San Antonio.

San Antonio är känd för sina fina pinot noir, chardonnay och sauvignon blanc. Precis som i Casablanca är det svalare än i de flesta andra regioner i Chile och vingårdarna täcks av svala morgondimmor på höstarna och ibland blir det frost på våren.

Vi stannar till på en vingård här i San Antonio för vingårdsbesök och lunch. Efter lunch fortsätter vi söder ut till ytterligare ett berömt vindistrikt i Chile, Colchagua and staden Santa Cruz. Det är en ganska liten och lantlig stad. Vi är nu cirka 200 km söder om Santiago.

Vi checkar in på Hotel Santa Cruz Plaza****, ett vackert hotell byggt i hacienda-stil. Här ska vi stanna i fyra nätter. Hotellet är mycket komfortabelt, har en fin pool, SPA och två restauranger. Och dessutom ett intressant kulturhistoriskt museum, ett av Chiles bästa museer enligt många, inriktat både på historia, konst och hantverk. Vill man ut och äta på stan i Santa Cruz så finns här både några genuina och rustika krogar och några mer sofistikerade. Kvällen är fri.

Läs också vår stadsguide om Santa Cruz där du får fler tips om vad du kan göra och var du kan äta denna charmiga lantliga stad.

En inkräktare i vingården i Chile
En inkräktare i vingården i Chile, copyright BKWine Photography
En inkräktare i vingården i Chile
En inkräktare i vingården i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 10, onsdag, 22 januari — “Blanda-ditt-eget-vin”-seminarium i Colchagua (Chile)

Idag blir det lite praktiska övningar på en trevlig vingård som heter Montgras i Colchagua. En modern vingård som bland annat har ett ”bibliotek” med druvsorter i vingården.

Vi börjar dagen med ett besök av vingården hos Montgras och deras samling druvsorter. Sedan börjar de praktiska övningarna. Vi ska nämligen lära oss den svåra konsten att blanda olika druvor till ett gott vin. Vi blandar vårt eget vin utgående från tankprover, precis som vinmakarna gör. Hur får man till den perfekta balansen mellan de olika komponenterna? Lätt eller svårt? Det återstår att se.

När du är nöjd med din blandning och din flaska är buteljerad och etiketterad (och i säkert förvar i din väska) så kommer vår buss att ta oss på en liten tur upp till det bergiga området Ninquén där Montgras har en del av sina vingårdar. Här kommer vi att ha en al fresco barbecue i vingården med laxceviche och empanadas, grillat kött, färsk fisk en papillote, färsk frukt och goda sallader. Med ett antal olika viner från Montgras.

Efter lunch hinner vi med ytterligare ett vinbesök. Sen eftermiddag är vi tillbaka vid hotellet för lite avslappning vid poolen.

Dags att blanda sitt eget vin på en vingård i Colchagua, Chile
Dags att blanda sitt eget vin på en vingård i Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography
Dags att blanda sitt eget vin på en vingård i Colchagua, Chile
Dags att blanda sitt eget vin på en vingård i Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography

Dag 11, torsdag, 23 januari — Colchagua (Chile)

Idag har vi ytterligare en heldag i vackra Colchagua, bland annat underdistriktet Valle de Apalta. Vi utforskar två godbitar till vingårdar som bara de allra bäst informerade känner till.

Vi besöker först Viña Las Niñas i Apalta, Colchaguas kanske mest kända kvalitetsområde. Vingården är på 160 hektar. Vinkällaren är vackert men diskret designad och smälter fint in i omgivningen.

Den andra vingården som står på programmet idag är högklassiga Viña Maquis. Här har man ett utmärkt och speciellt mikroklimat som påverkas av två floder. Ägarna och vinmakaren lägger stor vikt både vid kvalitet och hållbar vinodling. Deras cabernet franc är superb och har fått stor uppmärksamhet.

Lunchen avnjuter vi utomhus, under skuggan av ett avokadoträd, hos Viña Maquis. Där dukar man fram många läckerheter som vi smakar tillsammans med flera olika viner. Att smaka vinerna tillsammans med mat är ju ofta det bästa sättet att uppskatta vinerna. Att sitta mitt i naturen med vingården runt ikring gör det inte sämre.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Santa Cruz för en ledig kväll i den lilla staden. Sugen på något annorlunda? Det finns faktiskt en sushi-restaurang i staden, bara runt hörnet från hotellet.

Dags för lunch och vinprovning i trädgården i Chile
Dags för lunch och vinprovning i trädgården i Chile, copyright BKWine Photography
Dags för lunch och vinprovning i trädgården i Chile
Dags för lunch och vinprovning i trädgården i Chile, copyright BKWine Photography

Dag 12, fredag, 24 januari — Colchagua (Chile)

Vi fortsätter att utforska den vackra Colchagua-dalen. Idag blir det bl.a. besök hos en franskägd egendom med starka band till ”gamla världen”.

Vi börjar dagen med ett besök i västligaste delen av Colchagua, hos en syrah-specialist som runt byn Marchihue har hittat den perfekta jordmånen. En del vinrankor odlas helt utan konstbevattning. En mycket intressant egendom med stor fokus på terroir.

Lunchen blir på Hacienda Araucano, utanför den lilla staden Lolol. Egendomen ägs av François Lurton från den kända Bordeaux-familjen. Odlingen är ekologisk och biodynamisk och man experimenterar med vin utan någon tillsats av svavel. Speciellt syrah och pinot noir trivs mycket bra i Lolols speciella terroir. Haciendan ligger otroligt vackert och under lunchen njuter vi både av maten och av en fantastisk utsikt över dalen och vingårdarna.

På eftermiddagen är vi tillbaka vid hotellet. Resten av eftermiddagen och kvällen är lediga. Vad sägs om en pisco sour vid poolkanten?

Vingårdar på en sluttning i Casablanca, Chile
Vingårdar på en sluttning i Casablanca, Chile, copyright BKWine Photography
Vingårdar på en sluttning i Casablanca, Chile
Vingårdar på en sluttning i Casablanca, Chile, copyright BKWine Photography

Dag 13, lördag, 25 januari — Maipo-regionen, avskedslunch, Santiago (Chile)

Idag lämnar vi Santa Cruz för att åka upp till Santiago de Chile. På vägen blir det vin- och lunchbesök.

Strax innan vi är framme i Santiago stannar vi till på en högklassig familjevingård i Maipo. Vi börjar med en intressant rundtur, som bland annat inkluderar vinkällaren och vingården. Vi avslutar turen med en provning.

Sedan följer en uppfriskande aperitif och en härlig avskeds-asado i den vackra trädgården. Flera olika sorters kött kommer att finnas på grillen, bl.a. ett helt lamm och även god potatis (potatisen kommer ju från Anderna) och olika sallader.

På eftermiddagen gör vi en rundtur i Santiago de Chile med buss. Vi besöker de historiska kvarteren runt presidentpalatset och det livliga torget Plaza de Armas med barockkatedralen och det vackra postkontoret (!). Den bästa utsikten över staden och över Anderna har man från toppen av Cerro San Cristóbal där en enorm staty av Jungfru Maria blickar ner över staden.

Väl framme i Santiago checkar vi in på Hotel Pullman Santiago El Bosque**** där vi ska bo vår sista natt i Chile. Tidig kväll träffas vi för en sista pisco sour tillsammans. Sedan är resten av kvällen fri för att upptäcka någon av Santiagos många högklassiga restauranger eller vinbarer. Det finns många bara några minuters promenad från hotellet.

Santiago de Chiles skyline och utsikt över Anderna
Santiago de Chiles skyline och utsikt över Anderna, copyright BKWine Photography
Santiago de Chiles skyline och utsikt över Anderna
Santiago de Chiles skyline och utsikt över Anderna, copyright BKWine Photography

Dag 14, söndag, 26 januari — Avfärd från Santiago de Chile

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Vi hjälper dig gärna att ordna och samordna transfer till flygplatsen som passar med alla olika flyg hem eller vidare. Men du kanske väljer att stanna några dagar extra eller utforska annat i Sydamerika (vi kan hjälpa dig att ordna det).

Nästan mogna malbec-druvor i en vingård i Mendoza, Argentina
Nästan mogna malbec-druvor i en vingård i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography
Nästan mogna malbec-druvor i en vingård i Mendoza, Argentina
Nästan mogna malbec-druvor i en vingård i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Dag – – — ankomst hem, Europa

Åker du direkt hem till Europa så anländer du en dag senare

Vissa detaljer i programmet kan vara annorlunda, t.ex. vilka vingårdar vi besöker. Vi lägger ner stort arbeta på att se till att våra besök blir speciella minnesvärda upplevelser. Därför besöker vi ofta andra vingårdar än de som är stora och kända, med många besökare och många anställda guider. Istället har vi valt att ge dit en mer unik och personlig upplevelse med besök hos noga utvalda producenter där vi ofta (men inte alltid) träffar ägaren eller vinmakaren.

Slå till!

Vi vill gärna ha dig med.

En vinkällare med ekfat i Colchagua, Chile
En vinkällare med ekfat i Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography
En vinkällare med ekfat i Colchagua, Chile
En vinkällare med ekfat i Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography

Vinböcker

Vi har skrivit mer än tio vinböcker, nationellt och internationellt prisbelönta för vinjournalistiken.

Ingen annan vinresearrangör har samma kunskap, kompetens och erfarenhet.

En samling vinböcker skrivna av BKWine

Fakta — vinresa i Argentina och Chile

Datum: 13-26 januari 2025

Pris: 91 700 SEK

Enkelrumstillägg: 30 400 SEK

I resans pris ingår:

 • Start i Buenos Aires.
 • Slut i Santiago de Chile.
 • 13 hotellnätter i dubbelrum på 4- och 5-stjärniga hotell, inklusive frukost, enligt programmet
 • Måltider (*): de måltider som är inkluderade i programbeskrivningen ovan, samtliga inklusive vin, dvs:
  • 12 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter, inklusive provning med olika viner, i de flesta fall som gäst hos vinproducenter
  • En välkomstmiddag i Buenos Aires
  • En middag, med efterföljande tango-show i Buenos Aires
 •     Transport:
  • Inrikesflyg: Buenos Aires-Mendoza
  • Buss: över Anderna, Mendoza i Argentina till Chile, i bekväm turistbuss
  • Buss för alla besök i programbeskrivningen ovan, bekväm turistbuss
 • Samtliga vingårdsbesök med omfattande privata vinprovningar (ca 15 st totalt)
 • Lokal engelsktalande guide
 • Vinguidning och vinreseledning av BKWines expertguider och grundare, Britt Karlsson och Per Karlsson, under hela resan (se mer nedan)

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem
 • I förekommande fall, avgift för övervikt på inrikesflyget Buenos Aires-Mendoza. (Bagagevikten är vanligen lägre på inrikesflyget, men överviktsavgiften är måttlig.)

Du tar dig själv till Buenos Aires och hem från Santiago de Chile.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

Har du inte varit i Sydamerika tidigare rekommenderar vi att du tar ett par dagar extra för att upptäcka t ex Buenos Aires eller Santiago de Chile. Kom några dagar innan eller stanna efter vår resas slut. Om du vill så hjälper vi dig gärna med att boka extra hotellnätter. Vår resebyråpartner kan även hjälpa till med att ordna andra tilläggsarrangemang i hela Sydamerika.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 16 deltagare vid ”sista bokningsdatum”. Maximalt antal deltagare på resan är 22.

Språk

Språket under våra vinbesök kommer att vara engelska. Våra lokala guider pratar engelska och besöken kommer att vara på engelska.

Denna resa finns även på vårt engelska program på BKWineTours.com och är med andra ord även öppen för engelskspråkiga resenärer. Även guidning i bussen kan därför komma att vara på engelska. Tänk på dina utländska bekanta. Bjud in dem på resan!

Flyg

Vi har valt att lägga upp denna resa utan att inkludera flyget. Det innebär att du har större flexibilitet i hur du planerar din resa: du kan anpassa längden på resan så att den passar dig, och du kan välja att resa från en ort som passar dig.

Idag bokar man dessutom ofta flyg billigare som privatperson än som researrangör. Vi tycker att det är viktigare att ge dig ett så exceptionellt reseprogram som möjligt och ändå hålla nere kostnaden, istället för att inkludera servicen med att boka din biljett och då tvingas nagga kvaliteten på programmet i kanterna. Du får alltså mer för pengarna på detta vis.

Däremot så lovar vi att göra det enkelt för dig att själv boka ditt flyg. Vi ger dig all den information som du behöver för att lätt boka din resa på internet. Och föredrar du ändå att få det ordnat av en resebyrå så har vi samarbete med en resebyrå som effektivt kan ta sig an den uppgiften.

Särskilda avbokningsvillkor

För denna resa gäller särskilda avbokningsvillkor.

Avbeställning av resan kan göras enligt följande villkor:

 • mer än 60 dagar före resans början: mot erläggande av en kostnad motsvarande anmälningsavgiften.
 • 46-60 dagar före resan: mot erläggande av en kostnad motsvarande 75 % av resans pris.
 • 45 dagar eller senare före resan: skall resenären betala hela resans pris.

Boka resan

Sista bokningsdag: 15 september 2024

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på 20 000 SEK. Resterande avgift ska vara inbetald senast 60 dagar före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!