Vin och mat i Toscana, plus vackra landskap, italienska villor, och charmiga restauranger, på vinresan

Att resa i Toscana… Böljande kullar, cypresser i snörräta rader, terrakottafärgade villor. Och dessutom härliga viner som passar perfekt till den toscanska maten. Det är idealbilden av Toscana, Italiens mest klassiska vindistrikt. Det är inte bara en drömbild. Det är faktiskt så det är. Du får mycket av det på en vinresa och gourmetresa till Toscana.

Toscana är med goda skäl ett av Italiens mest besökta områden. Man kommer lätt hit med flyget till Florens (eller Pisa, eller till och med Rom). Det finns en oändlig mängd sevärdheter i Florens, konstmuseer, renässanspalats, kyrkor i bländande marmor (domen, il duomo, är osannolikt vit) och så vidare.

Stadskärnan är ett myller av trånga gator och gränder. Restauranger och vinbarer finns över allt. Man kan passa på att besöka den nya matmarknaden, Mercato Centrale, som blivit ett trendriktigt matpalats. Eller varför inte den gamla matmarknaden bakom Piazza di Santa Croce?

En klassisk toscansk villa med cypresser och vingård

En klassisk toscansk villa med cypresser och vingård, copyright BKWine Photography

Men kommer du hit för vinets och matens skull så ska du inte stanna kvar i Florens. Det är ännu mer spännande att upptäcka när du ger dig ut på landsbygden, bland vingårdar och bland olivträd.

Det är dit vi tar dig med på vinresan i vår till Toscana, några lyxiga, underbara dagar fyllda med italienskt vin och italiensk mat. (Det blir även en vinresa till Toscana i höst.)

Att resa runt bland vingårdarna i Toscana kräver ett visst mått av tålamod. Vägarna på landsbygden är verkligen slingriga och smala. Man får se upp för mötande trafik. Och för omkörande! Italienska bilförare är inte direkt några fegisar bakom ratten. Kanske passerar du en by med marknad mitt på torget. Då får man räkna med extra tid att komma fram. Ingen gör sig någon brådska när det handlar om livets väsentligheter som att handla råvaror till kvällens middag.

En uteservering på en vinbar i Florens

En uteservering på en vinbar i Florens, copyright BKWine Photography

Vår vinresa tar dig med till några av de bästa och mest genuina ställena som finns i Toscana. Vinproducenter med genuina och högklassiga viner. Inte alltid kända; det finns tusentals vinproducenter i Toscana så det kräver en hel del erfarenhet att hitta rätt. Många av de bästa är små producenter som inte hittar fram till den svenska monopolmarknaden, som ofta kräver producenter som gör stora volymer. Istället tar vi dig med till det äkta, det genuina Toscana. Vi har rest i Toscana i många år och hunnit med att utforska många gårdar, rest på många grusvägar, gått runt i många dammig källare. Många av vinproducenterna är numera våra vänner.

Det är all den erfarenheten som vi vill dela med oss av till dig, när vi tar dig med på våra vinbesök och våra vinresor.

En gammal vinkällare med ekfat

En gammal vinkällare med ekfat, copyright BKWine Photography

Men resan till Toscana börjar faktiskt med mat. Vad kan vara bättre? I en elegant italiensk ”villa” (inte riktigt samma sak som ”villa” på svenska) bjuder värdinnan in dig i köket. Historiens vingslag susar. Det är många hundra års tradition i väggarna. Du får vara med och lära dig laga mat ”på italienska”, faktiskt inte alls komplicerat. Men gott. Och tur är det, för det vi lagat till under förmiddagen blir också det som vi äter till lunch! Tillsammans med gårdens eget vin och egna olivolja.

Spagetti med tomat och mozzarella

Spagetti med tomat och mozzarella, copyright BKWine Photography

Sangiovese är kungen av druvor. I alla fall här i Toscana. Det är druvan som dominerar i stort sett i alla röda viner. Men även om druvan är samma så kan den ge viner av mycket olika karaktär. Det beror förstås på att olika producenter arbetar annorlunda, men även på att jordmånen och klimatet kan variera ganska mycket. Och även om sangiovese är sangiovese, så att säga, så finns det många olika varianter: brunello, prugnolo gentile med mera.

Den stora variationen kommer du att bli varse under våra vingårdsbesök. Det kommer att bli allt från den lilla familjefirman med några gamla vinfat i källaren, till hemma hos greven med månghundraåriga traditioner i sitt slott.

Lummigt landskap i Toscana

Lummigt landskap i Toscana, copyright BKWine Photography

Toscana är också känt för sina medeltida städer. Florens är förstås den mest kända. Siena var en gång i tiden minst lika mäktig som Florens. På den tiden de vara oberoende furstendömen var det en ständig kamp mellan de två. Idag är Siena kanske ännu charmigare än Florens. Sienas gamla stadskärna är en veritabel labyrint av kullerstensbelagda gränder. En av de få städer där jag, som annars aldrig tappar orienteringen, ibland har svårt att hitta rätt. Glöm inte stadskartan!

Det här, och mycket mer är vad du får uppleva på vårens vinresa till Toscana. Kom med! Boka nu!

(Och passar inte våren, så blir det en ny resa till Toscana i höst.)

Dome, Il Duomo, i Florens

Dome, Il Duomo, i Florens, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!