Nytt matpalats i Florens: restauranger, bistro, matmarknad

Dela / gilla artikeln:

Mitt i prick, Mercato Centrale!

Första halvåret av 2014 hände något spännande på mathimlen i Florens. En ny riktigt bra bistro, flera restauranger och ett matköpcentrum öppnade i Florens. Urvalet av intressanta platser för oss foodisar blir allt större och större. Nu senast slog dörrarna upp till det övre våningsplanet på Florens största matmarknad Mercato Centrale.

En av de mest lyckade satsningarna i matväg i Florens är nya Mercato Centrale, centrummarknaden. Florens största matmarknad ligger strax intill tågstationen Santa Maria Novella.

Marknaden har, som många andra traditionella florentinska mötesplatser, haft det svårt då allt fler florentinare väljer att flytta till de grönare utkanterna av staden. Tidigare fick jag känslan av att vara på ett mat-zoo varje gång jag gick dit. Det verkade som om ingen handlade något. Bara turister som tittade och fotade maten och personerna som stod bakom disken.

Mercato Centrale i Florens
Mercato Centrale i Florens, copyright Asa Johansson

Det har varit mycket ståhej kring området runt matmarknaden. Florens före detta borgmästare Matteo Renzi, numera Italiens premiärminister, ville rensa och göra rent kring marknaden och den vackra romerska kyrkan San Lorenzo. Till alla gatuförsäljares förtret. Diskussionen pågår fortfarande.

Nytt med smak av tradition

Men… för ett par veckor sedan öppnade man det nya övre våningsplanet på Mercato Centrale. På nedre botten är allt som vanligt med kött, fisk, frukt- och grönsakstånd.

Det övre våningsplanet är som ett stort vardagsrum där man samlat det bästa av det mesta som Toscana har att erbjuda. Brödbutik, fiskrestaurang, ost och en bottega (vinbutik) med Chianti Classico-viner. Glass, kött och den typiska florentinska snabbmaten lampredotto (komage) finns förstås också. För att inte glömma pizzabagaren som gör en av Florens bästa pizzor. Och mycket annat!

Bläckfisk med pasta
Bläckfisk med pasta, copyright BKWine Photography

I mitten av lokalen är en bar där man kan beställa dricka. Sedan är det fritt fram att sätta sig vid något av de många borden som står runtomkring den centralt placerade baren. Man väljer det man vill äta och sedan sätter man sig var man vill. Mycket bra speciellt om man är en grupp vänner eller familj som är sugna på olika saker. Publiken är faktiskt väldigt blandad. Precis som i det traditionella Italien där man faktiskt umgås med personer från andra generationer än sin egen.

Lokalen är fantastiskt vacker. Själva byggnaden är från sent 1800-tal. Med stora järnbalkar och enorma fönster upp mot himlen där solljus sipprar igenom. Inte för intet hade Kenzo sin modevisning här för något år sedan. Den nya inredningen är modern. Men man har använt sig av traditionella toscanska material som terrakotta och sten till golv, möbler och lampor.

En lagrad ost
En lagrad ost, copyright BKWine Photography

Lär dig laga mat som en riktig Mama!

I ena hörnet av lokalen öppnar man nu i dagarna en ny matlagningsskola som heter Cucina Lorenzo de´ Medici. Kurserna hålls i ett rum med glasväggar ut mot lokalen på övre planet. Köken är supermoderna. Kurserna riktar sig till alla nivåer. Bra råvaror finns det säkerligen gott om. Kurserna leds av några av Toscanas mest välkända kockar som Stefano Pinciaroli (från Ristorante PS di Cerreto Guidi), Aldo Ventre (från restaurang Pane & Olio), Gennaro Napolitano, Domenico Di Clemente (executive pastry chef på hotellet Four Seasons), Giovanna Iorio och Maria Teresa Brancaccio (restaurang Alle Murate).

Så är du en foodie så blir du inte besviken i Florens!

IL MERCATO

Mercato Centrale Firenze

Piazza del Mercato Centrale – Via dell’Ariento, 50123 Firenze, +39 0552399798, www.mercatocentrale.it

Öppet varje dag mellan 10.00-24.00

Matlagningskurs Cucina Lorenzo de´Medici på Mercato di San Lorenzo: www.cucinaldm.comFlorens är den perfekta utgångspunkten för en vin- och matresa bland Toscanas kullar. Vill du komma den toskanska maten inpå livet och lära känna de toscanska vinerna, kom på en vinresa till Toscana med BKWine. Nästa vinresa till toskana är i september.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.En flaska olivolja
En flaska olivolja, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!