Elegant och lyxigt på vinresa-matresa i Champagne, Chablis och Sancerre

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Tre stora vindstrikt på en och samma resa, är det möjligt? Visst! På resan ”Tre Klassiker” i vår kombinerar vi Champagne, Chablis och Sancerre, tre klassiska franska vinregioner. Med början i Sancerre och slut i Champagne blir det mycket vackra landskap, högklassiga viner och god mat.

Träffpunkt Gare de Lyon. En av Paris största järnvägsstationer. Det låter kanske inte så tjusigt för en exklusiv vinresa. Men det är ett bra val. Det är lätt att ta sig till Paris med flyget, och Gare de Lyon är lätt att hitta till i Paris. Men viktigast av allt: från Gare de Lyon tar man sig snabbt till vindistrikten

Och ut i vindistrikten vill man ju så fort det går. Kommer du med på vår resa Tre Klassiker i vår så blir en bekväm resa dit på lite drygt två timmar med buss sydöst från Paris. Lagom för att få en kort introduktion till resan och till det första vindistriktet. När du väl ser vägskylten med vinrankor (jodå, vinrankor på vägskylten) så är vi nästan framme.

Jag tänker inte gå in på alla detaljer om resan, de kan du hitta i reseprogrammet, men bara ta upp några höjdpunkter. Fast höjdpunkter är kanske inte rätt ord, det finns inga höjdpunkter. Hela resan är en höjdpunkt!

Den lilla staden Sancerre och vingårdar
Den lilla staden Sancerre och vingårdar, copyright BKWine Photography

Men vi börjar faktiskt på en bokstavlig höjdpunkt. Staden Sancerre ligger på en kulle, ett litet berg, med milsvid utsikt åt alla håll. Hotellet heter med goda skäl Hotel Panoramic.

Detta är i första hand en resa framför allt för vitvinsentusiasten och bubbelvinsentusiasten.

Sancerre är världens kanske främsta region för strama, och aromatiska viner gjorda på sauvignon blanc. De har blivit mycket populär tack vare de framgångar sauvignon blanc-vinerna från Nya Zeeland haft under senare år. Här får vi ”originalet”. Får jag säga att originalet nog är mer elegant och mer subtilt är långt-bort-ifrån-varianten?

Vingård i Sancerre, Loire, i solnedgången
Vingård i Sancerre, Loire, i solnedgången, copyright BKWine Photography

Men det finns en mycket god kusin-sämja mellan Sancerre och Nya Zeeland. En del av vinproducenterna i Sancerre har även investerat i vingårdar på Nya Zeeland. På ett av vinbesöken kommer du sannolikt att få tillfälle att prova även den varianten. Man kan aldrig vara riktigt säker. De gör mer än 20 olika viner och vi kanske inte provar riktigt alla…

I Frankrike pratar man mycket om terroir och om jordmån. Terroir är ett lite vidare begrepp, men den kanske viktigaste aspekten av det är jordmånen. Den här resan är också en ypperlig illustration av hur viktig jordmånen är för vinet. Alla tre distrikten ligger i ett område som en gång i tiden var havsbotten. Det finns många likheter men även många skillnader.

Den mest spännande jämförelsen blir det kanske mellan Chablis och Champagne. I Chablis använder man uteslutande druvan chardonnay. I Champagne är chardonnay också en viktig druva även om den har sällskap av pinot noir och pinot meunier. Men många producenter gör en champagne på 100 % chardonnay, en s.k. blanc de blanc. Och visst finns det många likheter mellan chablis och champagne, om man bortser från att den ena har bubblor.

Pilgrimsmusslor i sancerresås
Pilgrimsmusslor i sancerresås, copyright BKWine Photography

Både chablis och champagne är viner med en stram, elegant syra, ibland nästan skira, men ofta med en aning mer kraft. Men ändå mycket olika. Det kommer du att få många exempel på på den här resan.

Både champagne och chablis (liksom även sancerre förstås!) passar utmärkt till många olika sorters mat. Även det blir det många exempel på. Vi kommer till exempel att ha en lyxig middag på den bästa restaurangen i Chablis. Sommelieren där känner oss sedan länge och brukar plocka upp något riktigt spännande ur källaren när vi kommer.

Champagne till aperitif
Champagne till aperitif, copyright BKWine Photography

Även i champagne blir det lyxig måltid. Givetvis. Champagne är ju lyxigt i sig så fattas annat. Det är lätt att se champagne som något som man firar med eller som man bara har till aperitif, fördrink. Men det är fel. Det är en utmärkt måltidsdryck. Du kommer att få njuta av en lunch hemma hos en champagneproducent där det blir champagne rakt igenom måltiden. Det brukar kunna bli minst en fyra-fem olika champagner, till nästan lika många rätter, innan vi hunnit fram till kaffet. Efter det hoppas jag att du håller med om att champagne är en utmärkt måltidsdryck!

Och till sist bär det av tillbaks till Paris och Gare de Lyon, till vår mötes- och avskedsplats. Dessutom, att ha mötesplats i Paris kan ju vara ett bra skäl till att förlänga semestern med några extra dagar i Paris, och det kan ju inte vara fel, eller hur?

Här kan du hittar mer detaljer om vinresan-matresan Tre Klassiker till Sancerre, Chablis, och Champagne. Boka din resa NU!

(Och passar det inte i vår så kanske resan till Champagne i höst kan locka?)

Champagne är serverad
Champagne är serverad, copyright BKWine Photography
Tusentals flaskor champagne i källaren
Tusentals flaskor champagne i källaren, copyright BKWine Photography
En by och vingårdar längs med floden Marne i Champagne
En by och vingårdar längs med floden Marne i Champagne, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning: Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Explore all our wine tours:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.