Exklusiva viner och lyxig italiensk mat i Piemonte | Ny vinresa

Piemonte – ett av Italiens mest kända vindistrikt med exklusiva viner på nebbiolo: barolo, barbaresco mm. Men även många andra utsökta viner. Och en egen norditaliensk matkultur med den exklusiva vita tryffeln från Alba. Allt detta ger vi dig på vårt nya program för vinresan och matresan till Piemonte.

Doften är nästan bedövande. Man kliver in över tröskeln och det slår emot en som en vägg. Det är en antydan till svampdoft. Men ändå inte riktigt svamp. Och mycket, mycket starkare… Du har kommit till tryffelmarknaden i Alba.

Den vita tryffeln från alba är världsberömd. (Fast fransmännen skulle ju förstås hävda att den svarta perigordtryffeln är minst lika delikat!) Det är säsong på hösten. I början av oktober öppnar men den stora tryffelmarknaden i Alba. Det kanske är ett av de få ställen i Italien som är riktigt välorganiserade (vi är ju faktiskt i norra Italien). Tryffelodlarna står sida vid sida och visar sin ”skörd”. Vill man handla så kan man göra det. Vill man bara dofta så är det OK också.

Tryffelmarknaden är bara en av attraktionerna på höstens nya vinresa och matresa till Piemonte.

Tryffel på en tryffelmarknad

Tryffel på en tryffelmarknad, copyright BKWine Photography

Det blir givetvis även en härlig tryffellunch där du får smaka tryffeln ”i aktion”, med rikligt med tryffel i maten.

Större delen av resan ägnar vi dock åt vinet. Här uppe i Piemonte finns några av Italiens mest kända viner. Barolo och barbaresco står förstås först på listan, men det finns mycket annat att upptäcka också. En del av charmen med att åka till ett vindistrikt är ju att man upptäcker sådant som man kanske inte är så välbekant med hemifrån.

Vi har gjort vinresor till Piemonte under många år så vi har hunnit samla på oss en hel del erfarenheter. Vi blandar några av de kända namnen med mindre kända vingårdar och vinproducenter, men sådana som vi tycker förtjänar att upptäckas och uppskattas.

Vingårdar och en liten by i Piemonte

Vingårdar och en liten by i Piemonte, copyright BKWine Photography

Så här dags på året, resan går i oktober, kan vädret vara ett härligt soligt ”svenskt sommar”-väder om man har tur. Men även om det är varmt och soligt på dagen så börjar ofta morgonen ganska kyligt och med dimma. Det är inte för intet som den mest kända druvan heter nebbiolo efter nebbia, det italienska ordet för dimma.

Vi har satt ihop det här nya programmet för vinresan och matresan till Piemonte, Barolo, Barbaresco mm, för att visa upp lite av det bästa Piemonte har att erbjuda både av vin och av mat. Vi hoppas att du gillar det.

Kan vi locka dig att komma med?

Gamla flaskor Barbaresco

Gamla flaskor Barbaresco, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!