Rioja, modernt och traditionellt, vin, gastronomi, historia, konst | Ny vinresa

Spanien är idag ett vinland där det händer mycket spännande saker. Rioja är förstås det mest kända och klassiska av alla spanska vindistrikt. Men det är också ett område där det händer mycket nytt.

Om du tänker på Rioja som en källa för mjuka, vaniljiga gammaldags viner, då är det dags att tänka om! Visst var det så på 80-talet, men den tiden är sedan länge svunnen. Under de senaste årtiondena har Rioja förvandlats till ett av de modernaste vindistrikten i Spanien. Man har gjort enorma investeringar i nya vinanläggningar och man har riktat blicken utåt mot vinkonsumenterna.

Reser man i Rioja idag så ser man ofta längs med de lantliga vägarna imponerande nya vinanläggningar. Man har lagt ner mycket omsorg på att bygga vingårdar som ger vinmakarna möjlighet att få fram de bästa karaktärerna ifrån druvorna. Men man har samtidigt lagt stor vikt vid själva byggnaden. Till och med Frank Gehry, arkitekten till Guggenheimmuseet i Bilbao, har anlitats av en av vinproducenterna.

Guggenheim-museet i Bilbao

Guggenheim-museet i Bilbao, copyright BKWine Photography

Men det viktigaste av allt är förstås vad som händer inomhus. I vinkällaren. Idag finns det huvudsakligen två tendenser: den traditionella skolan där man fortfarande använder lång eklagring. Reglerna för reserva och gran reserva stipulerar fortfarande att vinerna måste ligga flera år på fat. Den andra skola är den ”modernistiska” där man pratar med om frukt om ursprung och kanske till och med om terroir.

Men i själva verket är det en stor släktskap mellan de två ”skolorna”. Traditionalisterna gör viner med mycket vitalitet och modernisterna bygger på en tydlig riojatradition.

Allt detta gör att Rioja är ett (av många) mycket spännande vindistrikt i Spanien idag.

Landskap med vingårdar och berg, Rioja

Landskap med vingårdar och berg, Rioja, copyright BKWine Photography

Om du tänker på Bilbao som en gammal hamnstad med ruffiga hamnkvarter och nedgången industrimiljö (som jag gjorde innan jag kom dit) så är det hög tid att tänka om där också! Bilbao var inte alls vad jag trodde. Det är i själva verket en mycket elegant stad. Jo, med en historia som hamnstad. Men antagligen till stor del tack vare Guggenheimmuseet och allt som det dragit med sig så är Bilbao en stor och spännande turistdestination. Museet förstås.

Man har också en ”Gamla Stan” som nog har anor tillbaks till medeltiden, med gamla gränder, torg och kyrkor. Plus en fin matmarknad. En ”modern” stadsdel, huvudsakligen från 1800-talet, med eleganta hus, butiksgator med modeaffärer. Restaurangkvarter där tapasbarerna ligger tätare än sillar i en burk. Och genom allt ringlar den glittrande Nerviòn-floden. I kvällningen ser man ofta paddlare på floden som väljer grodperspektivet upp mot den likaledes glittrande fasaden på Guggenheim-muséet.

Ekfat i en modern vinkällare i Rioja

Ekfat i en modern vinkällare i Rioja, copyright BKWine Photography

Vår nya vinresa till Rioja tar dig med till allt detta, de mest spännande vingårdarna, exklusiva måltider, fantastiskt landskap. Med en start i Bilbao åker vi vidare över de Kantabriska Bergen till vindistriktet Rioja. Under några dagar tar vi dig med till några av de bästa vinproducenterna i Rioja. Vi bjuder dig på några fantastiska måltider, hemma hos vinproducenterna, där du får prova på det genuina spanska köket och även se hur modernt det också kan vara. Vi bor i Logroño, huvudstaden i Riojas vindistrikt och en historisk etapp på pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Tar en titt på den medeltidsstaden Laguardia. Och mycket annat.

Ta en titt på vårt nya reseprogram för vinresan och matresan till Rioja, med Bilbao.

Blir du inte sugen på att följa med?

En av många tapasbarer

En av många tapasbarer, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!