Rioja, modernt och traditionellt, vin, gastronomi, historia, konst | Ny vinresa

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Spanien är idag ett vinland där det händer mycket spännande saker. Rioja är förstås det mest kända och klassiska av alla spanska vindistrikt. Men det är också ett område där det händer mycket nytt.

Om du tänker på Rioja som en källa för mjuka, vaniljiga gammaldags viner, då är det dags att tänka om! Visst var det så på 80-talet, men den tiden är sedan länge svunnen. Under de senaste årtiondena har Rioja förvandlats till ett av de modernaste vindistrikten i Spanien. Man har gjort enorma investeringar i nya vinanläggningar och man har riktat blicken utåt mot vinkonsumenterna.

Reser man i Rioja idag så ser man ofta längs med de lantliga vägarna imponerande nya vinanläggningar. Man har lagt ner mycket omsorg på att bygga vingårdar som ger vinmakarna möjlighet att få fram de bästa karaktärerna ifrån druvorna. Men man har samtidigt lagt stor vikt vid själva byggnaden. Till och med Frank Gehry, arkitekten till Guggenheimmuseet i Bilbao, har anlitats av en av vinproducenterna.

Guggenheimmuséet i Bilbao glittrar i skymningen med sina geometriska former
Guggenheimmuséet i Bilbao glittrar i skymningen med sina geometriska former, copyright BKWine Photography

Men det viktigaste av allt är förstås vad som händer inomhus. I vinkällaren. Idag finns det huvudsakligen två tendenser: den traditionella skolan där man fortfarande använder lång eklagring. Reglerna för reserva och gran reserva stipulerar fortfarande att vinerna måste ligga flera år på fat. Den andra skola är den ”modernistiska” där man pratar med om frukt om ursprung och kanske till och med om terroir.

Men i själva verket är det en stor släktskap mellan de två ”skolorna”. Traditionalisterna gör viner med mycket vitalitet och modernisterna bygger på en tydlig riojatradition.

Allt detta gör att Rioja är ett (av många) mycket spännande vindistrikt i Spanien idag.

Landskap med vingårdar och berg, Rioja
Landskap med vingårdar och berg, Rioja, copyright BKWine Photography

Om du tänker på Bilbao som en gammal hamnstad med ruffiga hamnkvarter och nedgången industrimiljö (som jag gjorde innan jag kom dit) så är det hög tid att tänka om där också! Bilbao var inte alls vad jag trodde. Det är i själva verket en mycket elegant stad. Jo, med en historia som hamnstad. Men antagligen till stor del tack vare Guggenheimmuseet och allt som det dragit med sig så är Bilbao en stor och spännande turistdestination. Museet förstås.

Man har också en ”Gamla Stan” som nog har anor tillbaks till medeltiden, med gamla gränder, torg och kyrkor. Plus en fin matmarknad. En ”modern” stadsdel, huvudsakligen från 1800-talet, med eleganta hus, butiksgator med modeaffärer. Restaurangkvarter där tapasbarerna ligger tätare än sillar i en burk. Och genom allt ringlar den glittrande Nerviòn-floden. I kvällningen ser man ofta paddlare på floden som väljer grodperspektivet upp mot den likaledes glittrande fasaden på Guggenheim-muséet.

Långa rader ekfat i en modernt designad vinkällare i Rioja
Långa rader ekfat i en modernt designad vinkällare i Rioja, copyright BKWine Photography

Vår nya vinresa till Rioja tar dig med till allt detta, de mest spännande vingårdarna, exklusiva måltider, fantastiskt landskap. Med en start i Bilbao åker vi vidare över de Kantabriska Bergen till vindistriktet Rioja. Under några dagar tar vi dig med till några av de bästa vinproducenterna i Rioja. Vi bjuder dig på några fantastiska måltider, hemma hos vinproducenterna, där du får prova på det genuina spanska köket och även se hur modernt det också kan vara. Vi bor i Logroño, huvudstaden i Riojas vindistrikt och en historisk etapp på pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Tar en titt på den medeltidsstaden Laguardia. Och mycket annat.

Ta en titt på vårt nya reseprogram för vinresan och matresan till Rioja, med Bilbao.

Blir du inte sugen på att följa med?

Tapas / pinchos på en bar på Plaza Nueva i Bilbao
Tapas / pinchos på en bar på Plaza Nueva i Bilbao, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning: Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Explore all our wine tours:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.