Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Italienska statens turistbyrå för fram Piemonte med BKWine

Dela / gilla artikeln:

Italienska äventyr: res med BKWine till Piemonte, vin, mat och tryffel

Italian State Tourism Office logoItalienska statens turistbyrå (italiantouristoffice.se) har gjort en trevlig tidning om olika resmål i Italien. Den heter Italienska äventyr.

En av de resor som de skriver om i tidningen är BKWines vinresa och matresa till Piemonte, en resa på hösten när det dessutom är säsong för tryffeln. En av många vinresor som vi gör till Italien.

Men för att vara helt ärlig, det kan vara minst lika fantastiskt att resa till Piemonte, eller andra regioner i Italien på våren.

Här är texten om resan:

Godsaker för nyfikna i gröna Piemonte

När hunden stannar till, nosar, och börjar krafsa – då vet vi att vi är nära. Tryffelhunden Nebbia har hittat en ny, jordig ”diamant”. Husse är snabbt framme och tar hand om tryffeln, och Nebbia får lite hundgodis som belöning.

Vi är ute i den gröna lövskogen i Piemonte och letar tryffel. Den vita tryffeln från Alba är högt skattad och känd över hela världen, och man kan också hitta svart och brun tryffel i samma marker, beroende på årstid.

Italienska äventyr
Italienska äventyr

Byarna här i distriktet Langhe ligger som körsbär på toppen av en bakelse. Från ena byn ser man lätt över till medeltidsborgen på nästa kulle. Det ser inte långt ut men längs de slingrande vägarna kan det ta sin tid. Fast det gör inget, landskapet är så vackert så brådskan är bannlyst.

I dalgångar och på slänter breder vinfälten ut sig. Kanske är det inbillning, men många tycker att vinerna härifrån har en antydan av tryffel i doften. Tryffel, viol, körsbär, kanske lite tobak, och mörka bär – där har vi i ett nötskal karaktären på många av vinerna i Piemonte.

Ett nötskal förresten, just hasselnötter är en piemontesisk specialitet. Lätt rostade är de utsökta aperitiftilltugg eller perfekta som extra lyx i frukostmüslin. Och det var just i en hasselnötsskog vi var ute och letade tryffel. De små svamparna trivs nämligen extra bra bland hasselbuskarnas rötter.

Men tillbaka till vinet! I dessa trakter hittar vi några av Italiens mest exklusiva viner. Kraftiga, mustiga, eleganta barolo och barbaresco förstås, men även en hel del annat, både rött och vitt: barbera, dolcetto, brachetto, asti, gavi, moscato och mer ändå. En av tjusningarna med att återkomma hit är att man hela tiden hittar nya spännande favoriter.

Den mest kända druvan i området är nebbiolo, som sägs ha fått sitt namn av dimman, som på hösten lindar in kullarna i ett ljust töcken. Är du här i skördetid så är chansen stor att vingårdarna på morgonen ligger vackert insvepta i en lätt dimma. Eftermiddagarna är däremot nästan alltid varma och soliga.

Vi återvänder ofta hit till Langhe. Vi längtar ständigt efter stunden i kvällningen, då man sätter sig på ett café med ett glas mousserande Asti, och funderar över vad man ska äta till kvällen. Kanske ska vi börja med en carne cruda? Den läckra lilla råbiffen från den lokala nötdjursrasen fassona, kryddad bara med lite citron, olja och peppar. Risotto? Här uppe i norra Italien äter man faktiskt mer ris än pasta. En mustig gryta på vildsvin? Skulle passa perfekt till ett glas barolo! Det finns mycket att välja på, men en risotto blir det ofta. Med gott om färskhyvlad tryffel på!

Läs mer om hur det går till att resa i Piemonte och upptäcka vinerna, gastronomin, och tryffeln.

Italienska äventyr: med BKWine till Piemonte
Italienska äventyr: med BKWine till Piemonte

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!