”Våra höga förväntningar lyckades ni överträffa”, så tycker resenärerna på vinresan Tre Klassiker, Champagne, Chablis, Bourgogne

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Några av världens främsta vita viner görs inom bara några timmars resväg från varandra. Närmast Paris, strax öster ut, har vi Champagne med sina stilfulla mousserande viner. Champagnes södra gräns snuddar nästan gränsen till Chablis, som gör några av världens elegantaste chardonnay-viner, med betoning på stil, stramhet och klass. Ytterligare lite söder ut når vi hjärtat av Bourgogne, Côte d’Or.

Côte d’Or är förstås inte helt tillägnat vita viner. Men det är de vita bourgognerna som många vinproducenter i andra delar av världen strävar efter att efterlikna när de vill göra högklassig chardonnay. Här hittar vi också några av världens allra bästa viner från pinot noir.

Dags för provning, vinet hälls upp
Dags för provning, vinet hälls upp, copyright BKWine Photography

I dessa vindistrikt, kanske mer än någon annan stans, kan det vara värt att notera att det är faktiskt ganska lätt att hitta de bästa, eller i alla fall de mest eftersökta vinerna. Det är bara att titta på prislappen och kändisauran runt namnet så vet man att man hittat till ett stort namn. Det är ingen raketvetenskap. Lika lätt som att veta att en väska från Louis Vuitton eller en klocka som det står Rolex på är bra. Men dyr. Det är ungefär lika svårt (och intressant?) som att rada upp alla Bourgogne grand cru. Det behövs ingen ingående expertis, kunskap eller erfarenhet för det. Men är det detta som är det mest spännande och intressanta? ”Rolex”?

Om man däremot vill hitta samma kvalitet för mindre pengar (och mindre bling-bling) och dessutom en långt mer personlig upplevelse, då måste man veta lite mer, veta vilka vinproducenter man ska söka upp. Hitta rätt bland de smala gatorna i de franska byarna.

En stuga i vingården i Chambertin i Bourgogne
En stuga i vingården i Chambertin i Bourgogne, copyright BKWine Photography

Det är den typen av producenter som vi fokuserar på på vinresan Tre Klassiker, till Champagne, Chablis, Bourgogne. Visst blir det några kända namn men det blir framför allt de mindre producenterna med lika stor, eller större talang, och där vi för det mesta träffar ägaren eller vinmakaren, inte bara någon anställt marknadsassistent. (Inget ont om marknadsassistenter i sig, behöver en själv. Men de kan sällan berätta med samma passion och samma insikt som ägaren om vinerna.)

Här kan du se några kommentarer från resenärer om vad de tycket om vinresan till de tre klassiska franska regionerna Champagne, Chablis och Bourgogne.

Om vinresan Tre Klassiker, Champagne, Chablis, Bourgogne:

Ett stort, hjärtligt tack för ett par fantastiska “vindagar” med Er som våra guider i hjärtat av Frankrikes vitvinsdistrikt. På ett trevligt och inspirerande sätt fick vi ta del av Er stora kunskap om vin(er), allt från den agrara delen, inte minst den geografiska betydelsen, till framställningen / hantverket av de olika vinerna och slutligen få ta del av Era personliga vinkaraktäristika.

Vingårdarna som Ni valt representerades av inspirerande entusiastiska “vinmakare”, som på ett stolt (berättigat) och kärleksfullt sätt beskrev sin verksamhet ofta såväl i ett historiskt som i ett nutidsperspektiv. Den efterföljande provningen och beskrivningarna av produkterna krönte besöken, och champagnelunchen utgjorde för mig resans oförglömliga höjdpunkt i hård konkurens med middagen på l´Hostellerie des Clos, som bjöd på bland det godaste jag tror mig någonsin ätit, ”morilles fraïches farcies de foie gras dans leur jus à l’échallote”.

Än en gång tack för en i alla avseende toppen upplevelse.

— Johan

Vingårdar i Chablis
Jean-Marc Brocards vingårdar i Chablis, copyright BKWine Photography

Om vinresan Tre Klassiker, Champagne, Chablis, Bourgogne:

Stort tack för ”tre klassiker” som var en helt igenom välplanerad, trevlig och givande precis ”lagom” vinresa. Våra förväntningar som var höga lyckades ni överträffa. Verkligen ”inside information” direkt från ägarna och så inget knusslande när ni bjöd på mat. Dessa måltider var helt igenom av stjärnklass! Gåsleverfyllda murklor på Hostellerie des Clos i Chablis var bättre än de som La Dama erbjuder i Barcelona som också är Michelin-stjärnkrog.  En Monsieur Brocard som går runt och bjuder från sin Chablis Magnum var trevlig bonus.

— Solveig & Göran S

Här kan du läsa ännu mer omdömen om vad våra resedeltagare tycker om våra vinresor.

Är du intresserad av att upptäcka de tre klassiska franska vindistrikten Champagne, Chablis och Bourgogne, vindistrikten, de spännande vinerna, den fantastiskt goda maten, kom med på en vinresa Tre Klassiker till Champagne, Chablis och Bourgogne med oss på BKWine!

Vill du veta ännu mer om regionen, och kanske låta dig inspireras ytterligare, så kan du läsa vår bok om vinerna, producenterna och maten i Toscana.

Du kan läsa mer om dessa spännande vindistrikt, och kanske låta dig inspireras ytterligare, i några av våra böcker:

I boken Champagne, vinet och odlarna kan du lära dig allt om det mousserande vinet.

I vår bok Bourgogne, vinerna, distrikten, producenterna finns det mycket information om det vackra vindistriktet.

Och vill du få en översikt över hela Frankrike så ska du läsa boken Vinlandet Frankrike, trend och tradition.

Vinprovning i källaren bland fat och flaskor
Vinprovning i källaren bland fat och flaskor, copyright BKWine Photography
Gamla vinflaskor i vinkällaren
Gamla vinflaskor i vinkällaren, copyright BKWine Photography
Dags att skörda pinot noir i Bourgogne
Dags att skörda pinot noir i Bourgogne
Eftermiddagssol i vingården i Bourgogne
Eftermiddagssol i vingården i Bourgogne

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!