Ny vinresa till Champagne: många lyxiga fasader, plus goda viner

Vår nya vinresa till Champagne tar dig med till några av de bästa vinproducenterna. På programmet står även några enastående gourmetmåltider. Det är en resa som visar upp en sida av Champagne som inte många får se. Det som finns bakom de tjusiga fasaderna.

Den allra pampigaste gatan i Champagne är Avenue de Champagne i Epernay. Där ligger flera av de kända champagnehusen vägg i vägg. Men det är inte några vanliga kontorshus eller vinanläggningar som ligger där. Moët & Chandon, Demoiselle, Vranken, Pol Roger, Mercier, Boisel, Perrier Jouët m.fl. Det är fantastiska palatsliknande byggnader. I underjorden döljer sig kilometerlånga gångar fyllda med champagneflaskor.

Ett champagnehus vid Avenue de Champagne, Epernay

Ett champagnehus vid Avenue de Champagne, Epernay, copyright BKWine Photography

Reims, den andra viktiga staden i Champagne, har sina imponerande fasader också. Mest spektakulärt av allt är förstås katedralen i Reims, ett av Frankrikes stora historiska monument. Där kröntes kungar förr i tiden. Den överlevde, nästan, oskadad världskrigen. Lika fantastisk inuti som utanpå. Men i Reims finns även flera av de stora champagne-”husen”: Roederer, Veuve Clicquot, Krug, Taittinger, Pommery, Mumm, Ruinart och så vidare.

Ofta döljer de här eleganta fasaderna en ganska banal produktionsanläggning, en produktionslokal där vintillverkningen äger rum.

Med en del av de mousserande vinerna i Champagne är det på samma sätt: det är en tjusig och imponerande fasad, ett känt och dyrt märke, en tjusig produktpaketering. Men det behöver inte betyda att innehållet i flaskan nödvändigtvis är bra. Champagne är nog det vindistrikt, i hela världen, som är mest drivet av marknadsföring och av varumärken. Den största producenten i vindistriktet gör hela 20-25 % av de 300 miljoner flaskor så produceras årligen. Då kan man förstå att det inte alltid är så hantverksmässig produktion.

Flaskor i en vinkällare i Champagne

Flaskor i en vinkällare i Champagne, copyright BKWine Photography

Men det finns ett annat Champagne också. Det där ambitiösa producenter gör viner av hög kvalitet och med stor individualitet. Det där innehållet i flaskan spelar större roll än den tjusiga ”fasaden”. Det som drivs av entusiaster och hängivna vinmakare.

Det är denna sida av Champagne som vi extra gärna vill visa dig på den nya vinresan till Champagne: producenter av toppkvalitet, vingårdar med karaktär. Mindre marknadsföringsfasader, och mer ärliga och goda viner av toppkvalitet.

Då blir det på programmet kanske inte alltid de kända namn som alla har hört talas om (och som många andra resor till Champagne fokuserar på). De mindre (och ofta mindre kända) vinproducenterna som satsar på toppkvalitet har sällan en stor budget för att marknadsföra sig internationellt. Men visst har vi på programmet för vinresan också berömda producenter, noga utvalda. Det finns de som gör mycket bra viner bland dem också.

Lite champagne till aperitif före lunchen

Lite champagne till aperitif före lunchen, copyright BKWine Photography

Både bland de små och bland de stora champagneproducenterna har vi valt ut det bästa och mest intressanta för att visa upp.

Men det är inte nog med det. På den här resan så kan du räkna med att också njuta av några mycket speciella måltider. Champagne är inte bara lyx som dryck. Det är också ett vindistrikt där man äter gott, speciellt om man, som vi, har förmånen att bli mottagna hemma hos champagneproducenterna på lunchen. Det blir förstås genomgående champagne till maten. Säkerligen någon specialcuvée som är en ren förmån att få smaka. Champagne till mat? Absolut!

Ta en titt på vårt nya program för den lyxiga vinresan och matresan till Champagne, ett minne för livet!

Kommer du med?

Katedralen i Reims, Champagne

Katedralen i Reims, Champagne, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!