Beaune, stadsguide

Dela / gilla artikeln:

Beaune, ”huvudstaden i Bourgogne”

Beaune är huvudorten i Côte de Beaune som tillsammans med Côte de Nuits utgör Côte d’Or, Bourgognes hjärta. Eftersom Côte d’Or är ett litet distrikt, 8 mil mellan sydliga Santenay och nordliga Marsannay, är Beaune det perfekta utgångsläget för en rundtur bland Bourgognes vingårdar.

Beaune är nämligen, med sina drygt 20 000 invånare, inte bara en av en Frankrikes mest kända vinstäder utan även en historiskt intressant stad. Här finns vackra, välbevarade medeltidshus längs kullerstensgator och tillhörande charmiga innergårdar. Och det fantastiska Hôtel-Dieu, ägt av välgörenhetsinrättningen Hospices de Beaune, är värt en resa bara det.

En vägskylt i vingården nära Beaune
En vägskylt i vingården nära Beaune, copyright BKWine Photography

Men Beaunes värdefullaste skatter ser man inte. Och vem kan ana att, gömda i underjordiska källare med kilometerlånga gångar, ligger vinflaskor värda – ja, jag vågar inte ens gissa ett belopp.

Många kända vinhus har sina kontor och källare i Beaune: Joseph Drouhin, Louis Jadot, Louis Latour, Bouchard Ainé, Bouchard Père & Fils, Patriarche, Chanson m fl. De två sistnämnda kan man lätt besöka mot en liten inträdesavgift, vilket det kan vara värt, just för att få se deras imponerande källare. Speciellt Patriarche som med sina 15 000 m2 har Bourgognes största vinkällare.

Naturligtvis finns det gott om restauranger, kaféer, vinaffärer och annat som behövs för en trevlig vistelse. Men var försiktig med butikerna. En del är turistfällor. Att köpa röd bourgogne är inte alltid lätt eftersom kvaliteten varierar enormt mellan producenterna.

En kaffe på en uteservering på Place Carnot, ett glas vin på en av de många vinbarerna, eller kanske en kir till aperitif. Här finns en imponerande samling bra restauranger, vare sig man vill ha typisk burgundisk mat eller stjärnkrog. Här finns till och med högklassiga japanska restauranger med mat som passar utmärkt till de ”lokala” vinerna.

En butiksgata i Beaune, Bourgogne
En butiksgata i Beaune, Bourgogne, copyright BKWine Photography

Imponerande sjukhus

Hôtel-Dieu är en av de stora sevärdheterna i Frankrike. Det är beläget mitt inne i centrala Beaune och är ett strålande, och mycket välbevarat, exempel på den speciella flamländsk-burgundiska stil som rådde här på 1400-talet. På Bourgogne-hertigarnas uppmaning kom artister och konstnärer från både Paris och Flandern och slog sig ner i Dijon och hjälpte till med utsmyckningen.

Byggnaden stod klar 1443 och har fungerat som ett välgörenhetssjukhus från denna dag och fram till 1971 då man flyttade till moderna byggnader utanför stan och gjorde om Hôtel-Dieu till ett museum.

En detalj på Hospices de Beaune, Bourgogne
En detalj på Hospices de Beaune, Bourgogne, copyright BKWine Photography

Nöj dig inte bara med att titta från utsidan. Det är innergården med sitt mönstrade, färgglada tak – så typiskt för Bourgogne – som är det mest sevärda. Och insidan naturligtvis, med sjuksalarna och det enorma köket. Hospices de Beaune, som driver verksamheten, äger också 75 hektar vingårdar, framför allt i Côte de Beaune. Detta vin auktioneras ut, med mycket pompa och ståt, tredje helgen i november varje år. Behållningen går till driften av sjukhuset.

Hospices de Beaune, Hotel Dieu, Bourgogne
Hospices de Beaune, Hotel Dieu, Bourgogne, copyright BKWine Photography

Vinlitteratur

Att äta och dricka är en trevlig sysselsättning men det är det även att läsa om mat och dryck. Därför rekommenderas ett besök på Athenaeum, mittemot Hôtel-Dieu. Denna butik säljer en märklig blandning av vintillbehör, viner och andra ting som inte har ett dugg med vin att göra.

Den stora behållningen är bokavdelningen med ett otroligt bra utbud av vin-och matböcker, både på engelska och franska. Här hittar man sådant man inte hittar någon annanstans och man står gärna länge och bläddrar. De har till och med vår egen bok om ekologiska viner på sina hyllor (på engelska).

Lekamlig spis

Därefter blir man förmodligen sugen på ett glas vin och antingen kan man välja ett av caféerna på stora torget, Place Carnot, ett stenkast från Athenaeum, eller lilla Bistro Bourguignon som både är vinbar och restaurang med ambitiös kock. På lördagarna anordnas ofta jazzkonserter.

En vinbutik i Beaune, Bourgogne
En vinbutik i Beaune, Bourgogne, copyright BKWine Photography

Eller gå till Marché aux Vins som ligger mellan Hospice de Beaune och Athenaeum, inhyst i en kyrka från 1300-talet, Beaunes äldsta. Här kan man, mot en liten avgift, i vackra källarvalv prova ett stort antal bourgogne-viner av olika årgångar.

Regionala specialiteter

Man äter gott i Beaune och det är lätt att hitta restauranger som serverar burgundiska specialiteter som jambon persillé (skinkbitar i persiljegelé), till det dricker man helst en Bourgogne Aligoté, oeufs en meurette (pocherade ägg i rödvinssås), sniglar tillagade på olika sätt, boeuf bourguignon och coq au vin.

Vill man ha lite mer sofistikerad mat så finns Le Bénaton, som för ett par år sedan fick sin första stjärna i Guide Michelin, eller den otroligt populära La Ciboulette.

Det burgundiska köket är en smula rustikt i stilen och man får inte glömma att spara lite plats för de goda lokala ostarna, den smakrika Epoisses framför allt.

Den produceras inte alls industriellt, utan alltid för hand enligt den ursprungliga metoden utvecklad av munkar. Under lagringen – 4-8 veckor – tvättas osten regelbundet med marc de Bourgogne 1-2 gånger i veckan. Marc är den lokala grappan, alltså en eau-de-vie som framställs genom destillering av pressrester – skal, kärnor och eventuellt stjälkar – och är utmärkt för att lätta upp en tung mage efter en lång lunch i Beaune.

En annan stor specialitet i Bourgogne är också pain d’epice, som kan sägas vara som en sorts mjuk pepparkaka men med honung- och anissmak. Lite speciell för en svensk gom som är van vid svenska pepparkakor. Och vi får naturligtvis inte glömma senapen och heller inte svartvinbärslikören.

Den klassiska aperitifen kir uppfanns ju här i Bourgogne, av Fader Felix Kir. Och den ska alltid göras med en Aligoté.

Skulle ni tröttna på de lokala specialiteterna så prova gärna Restaurant Bissoh, en japansk restaurang med god sushi och gott kött som tillagas på det stora stekbordet i mitten av restaurangen, som sig bör. Och hit kan man också gå enbart för den fantastiska vinlistan, en av de bästa i stan!

Dags för en promenad

Lämna även stan en stund för en promenad ut i vingårdarna. Beaune är ju en av de största appellationerna i Côte d’Or. På gångavstånd från centrum ligger flera kända vingårdar som Teurons och Les Grèves.

Det är alltid roligt och lärorikt att gå ut i vingårdarna, oavsett årstid, och titta på vinrankorna, jorden och beskärnings- och uppbindningsmetoder. Och kanske välbehövligt efter restaurangbesöken.

En cykelskylt i vingården
En cykelskylt i vingården, copyright BKWine Photography

Restauranger

Restaurangscenen – liksom butiker – kan förändras fort. Om någon här nedan försvunnit, hör av dig! Eller om du har något annat att rekommendera!

Ma Cuisine, passage Sainte-Helene tel: 03 80 22 30 22. En mycket populär liten restaurang på en liten gård nära Place Carnot. Bra priser och service, framför allt lokal gastronomi. Bör bokas.

La Ciboulette, 69 Rue de Lorraine; te l: 03 80 24 70 72. Fransk mat med viss elegans.

Le Bistro Bourguignon, 8 rue Monge, tel: 24 03 80 22 23. Vinbar och restaurang, viner glasvis, till bra pris och intressant mat.

Le Benaton, Faubourg-Bretonniere, tel: 03 80 22 00 26. Har en mycket välförtjänt stjärna i Guide Michelin (Guide Rouge).

Restaurangen Le Bacchus i Beaune, Bourgogne
Restaurangen Le Bacchus i Beaune, Bourgogne, copyright BKWine Photography

Caveau des Arches, 10, Boulevard Perpreuil, ph: 03 22 10 37. Vackra gamla källarvalv med franska specialiteter.

La Part des Anges, 24 bis, rue d’Alsace, tel: 03 22 07 68. Trendig, lite designad restaurang och vinbar.

Restaurant Bissoh, 42 rue Maufoux, tel 03 80 24 01 02. Japansk restaurang av mycket hög klass. En av stadens bästa vinlistor.

Vinbutik

Cave du Passage Sainte-Helene, Passage Sainte-Helene. Hör till restaurange Ma Cuisine.

Bokhandel

Athenaeum de la Vigne et du Vin, 7, rue de l’Hotel-Dieu

Vinkällare

Patriarche Pere & Fils, 7, rue du College, tel 03 80 24 53 78

Marche aux Vins, 2, rue Nicolas-Rolin

Nu har du det viktigaste att veta om Beaune för en besökare. Så nu återstår bara att åka dit, och vad bättre sätt än på en fantastisk vinresa till Bourgogne med oss på BKWine!

Res till världens vinländer med de som kan vin och den lokala kulturen, de som ger dig den bästa vägledningen. Res med de som kan ta dig med till de bästa producenterna och till de vackraste platserna. Där du får prova de mest spännande vinerna, personligen träffa vinmakarna, och njuta av den lokala gastronomin.

Res med BKWine Vinresor!

Caféer med uteserveringar i Beaune i Bourgogne
Caféer med uteserveringar i Beaune i Bourgogne, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!