Modern vinkonst i Toscana hos vintillverkaren Caiarossa

Under vinresan i Toscana hamnade vi på vingården Caiarossa längs med Toscanas kust. Caiarossa är ett ganska nytt projekt startat av den holländska affärsmannen Eric Albada Jelgersma. Vingården ligger vackert i hjärtat av Val di Cecina.

Caiarossa är nybyggt och uppfört enligt alla konstens regler för att vara en modern och välfungerande vintillverkare. Det är både vackert och imponerande. Vingården är organiskt skött och de arbetar även med biodynamiska metoder. De inspireras till och med av Fengh Shui-filosofin.

Cairossa gör ett vitt vin som är en ovanlig blandning av chardonnay och viognier. Ett rött vin med en klassisk Toscansk sangiovese-bas (Pergolaia). En modernistisk ”super-toscana” gjord på flera olika icke-italienska druvsorter. De gör också ett vin som heter Oro di Caiarossa, som är sött och skördas sent.

Under besöket på Caiarossa besökte vi så väl vingården som vinkällaren och njöt av en provning av hela deras sortiment i deras privata provningsrum, där man hade en vacker utsikt över vingårdarna.

Nedan kan ni se lite filmer och bilder från vårt besök.

Vi provade det vita vinet hos vintillverkaren Caiarossa, Val di Cecina, Toscana. Det är en ovanlig blanding av viognier-och chardonnaydruvor från en relativt nyplanterad vingård. Detta är det första vinet vi provade på vår vinresa som tog oss från Toscanas kust till Chiantis hjärta.

Vi provade en rad olika viner i provningsrummet hos Caiarossa, Val di Cecina, Toscana. Så väl röda som vita viner. De gör två sorters rödvin: Det som heter Pergolaia är en ”Toscansk blanding” gjort på huvudsakligen sangiovesedruvor och cabernet och merlot. Det andra vinet är gjort på en bred blandning av icke-italienska druvsorter som alla kommer från deras egna vingårdar längs med den toscanska kusten.

Vingården hos Caiaraossa, Val di Cecina, Toscana: Cabarnet sauvignon har planterats i vingården på sluttningen alldeles utanför vintillverkaren. De var mogna och nästan redo att skörda när vi var där på vår toscanska vinresa.

Vintillverkaren Caiarossa i Val di Cecina, Toscana är ett nytt projekt av den holländske affärsmannen Eric Albada Jelgersma. Holländaren äger förutom Caiarossa också två klassificerade chateuax i Bordeaux (Giscours och Tertre). Allting är helt nytt och det eleganta Caiarossa ligger mitt bland vingårdarna med en fantastisk utsikt.

Fatrummet hos vintillverkaren Caiarossa

Fatrummet hos vintillverkaren Caiarossa, copyright BKWine Photography

Lagringskällaren med steninslag inspirerade av Feng Shui

Lagringskällaren med steninslag inspirerade av Feng Shui, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!