Languedoc: inte bara goda viner och härlig mat

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

I Languedoc finns det mesta som man kan önska sig. Storslagen natur med hav och berg ständigt nära. God mat, pittoreska småstäder, kulturella storstäder. Och – nu kommer det bästa av allt – enormt goda viner. Mycket av det intressanta på vinfronten som händer i Frankrike idag händer i Languedoc.

En bra utgångspunkt för en resa i Languedoc är Montpellier. Det är en livlig storstad, ungdomlig tack vare ett stort universitet. Här finns en fantastiskt vacker ”gamla stan” där man kan strosa utan biltrafik och där storstadens buller känns långt borta. Är man intresserad av arkitektur missar man inte att titta på den relativt nya stadsdelen Antigone, designad av katalanen Bofill.

En katedral i skymningen längs med floden
En katedral i skymningen längs med floden, copyright BKWine Photography

Men efter ett par dagar i Montpellier längtar man ut i vingården. Och den börjar faktiskt vid stadsgränsen, ja, några egendomar ligger t o m innanför stadsgränsen. En timme med bil norrut och man hamnar i Pic Saint Loup, en timme nordväst och man är i Terrasses du Larzac, en och en halv timme västerut och man hamnar i Faugères och Saint Chinian.

Eller man kan följa Medelhavet söderut, passera den fina staden Sète med sina kanaler som ger Venedig-känsla och ostronodlingarna i Bassin de Thau. Snart är man i Narbonne, där Charles Trenet skrev den mest kända hyllningssången till Medelhavet, ”La Mer”.

Narbonne ligger i Corbières, ett av våra favoritdistrikt i Languedoc. Längs slingrande vägar i det bergiga och i bland ganska ödsliga landskapet ser vi vinrankor som kämpar i mager jord tillsammans med väldoftande vilda kryddörter. Det var här katarerna hade sin hemvist på 11- och 1200-talen och ruiner av deras försvarsslott pryder en del bergstoppar. Följer man ”route des châteaux cathares” får man se dem alla.

Ett medeltida fort på toppen av ett berg
Ett medeltida fort på toppen av ett berg, copyright BKWine Photography

Kort sagt, Languedoc är ett distrikt som är spännande att besöka både för sina viner, sin mat och gastronomi, och för sin spännande historia och vackra landskap.

Du kan följa med på en av våra vinresor och matresor till Languedoc för att uppleva några härliga dagar i distriktet. Det kan också vara en god idé att stanna några dagar extra för att hinna med ännu mer upptäcktsfärd!

En vingård skyddad av ett bergsmassiv
En vingård skyddad av ett bergsmassiv, copyright BKWine Photography
Det grillade lammet på väg att bli klart
Det grillade lammet på väg att bli klart, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!