Languedoc: inte bara goda viner och härlig mat

I Languedoc finns det mesta som man kan önska sig. Storslagen natur med hav och berg ständigt nära. God mat, pittoreska småstäder, kulturella storstäder. Och – nu kommer det bästa av allt – enormt goda viner. Mycket av det intressanta på vinfronten som händer i Frankrike idag händer i Languedoc.

En bra utgångspunkt för en resa i Languedoc är Montpellier. Det är en livlig storstad, ungdomlig tack vare ett stort universitet. Här finns en fantastiskt vacker ”gamla stan” där man kan strosa utan biltrafik och där storstadens buller känns långt borta. Är man intresserad av arkitektur missar man inte att titta på den relativt nya stadsdelen Antigone, designad av katalanen Bofill.

En katedral i skymningen längs med floden

En katedral i skymningen längs med floden, copyright BKWine Photography

Men efter ett par dagar i Montpellier längtar man ut i vingården. Och den börjar faktiskt vid stadsgränsen, ja, några egendomar ligger t o m innanför stadsgränsen. En timme med bil norrut och man hamnar i Pic Saint Loup, en timme nordväst och man är i Terrasses du Larzac, en och en halv timme västerut och man hamnar i Faugères och Saint Chinian.

Eller man kan följa Medelhavet söderut, passera den fina staden Sète med sina kanaler som ger Venedig-känsla och ostronodlingarna i Bassin de Thau. Snart är man i Narbonne, där Charles Trenet skrev den mest kända hyllningssången till Medelhavet, ”La Mer”.

Narbonne ligger i Corbières, ett av våra favoritdistrikt i Languedoc. Längs slingrande vägar i det bergiga och i bland ganska ödsliga landskapet ser vi vinrankor som kämpar i mager jord tillsammans med väldoftande vilda kryddörter. Det var här katarerna hade sin hemvist på 11- och 1200-talen och ruiner av deras försvarsslott pryder en del bergstoppar. Följer man ”route des châteaux cathares” får man se dem alla.

Ett medeltida fort på toppen av ett berg

Ett medeltida fort på toppen av ett berg, copyright BKWine Photography

Kort sagt, Languedoc är ett distrikt som är spännande att besöka både för sina viner, sin mat och gastronomi, och för sin spännande historia och vackra landskap.

Du kan följa med på en av våra vinresor och matresor till Languedoc för att uppleva några härliga dagar i distriktet. Det kan också vara en god idé att stanna några dagar extra för att hinna med ännu mer upptäcktsfärd!

En vingård skyddad av ett bergsmassiv

En vingård skyddad av ett bergsmassiv, copyright BKWine Photography

Det grillade lammet på väg att bli klart

Det grillade lammet på väg att bli klart, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!