Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Bourgogne, kvintessensen av en vinregion

Dela / gilla artikeln:

Åka på vinresa i Bourgogne är en upplevelse fylld med vin, mat, skönhet och historia

Bourgogne… Säg det. Känn på ordet. Smaka på det. Ordet får en att tänka på en mycket speciell vinregion och ett mycket speciellt vin. Det får mig att tänka på mjukt böljande kullar. Vingårdar som sträcker sig ända till horisonten. Slingrande landsvägar. Små byar. Unika viner och härlig fransk gastronomi.

När jag började prova vin, och började dricka vin, var Bourgogne en av de regioner som var ett måste. På den tiden fanns “Nya Världens” viner knappast ens på kartan. Bourgogne är fortfarande ett måste, även om tiderna har förändrats en hel del sedan dess. Bourgogne är en vinregion som har sin egen mycket speciella karaktär som du bara kan upptäcka och förstå när du åker dit.

En vägskylt i vingården nära Beaune
En vägskylt i vingården nära Beaune, copyright BKWine Photography

Det är en liten region, åtminstone hjärtat av regionen, Côte d’Or. Det är som ett destillat av allt som vill att e vindistrikt ska vara.

Ett pärlband

Ingen annanstans hittar du så många små urtypiska franska byar. De ligger som ett pärlband längs landsvägen N74 i ett mjukt böljande landskap med vingårdar och skogar: Gevrey-Chambertin, Fixin, Pommard, Meursault, Vosne-Romanée, Puligny-Montrachet och så vidare.

Även den största staden, Beaune, har en distinkt småstadskänsla. Det är bara en tio minuters promenad från stora torget i centrum så är man ute i vingårdarna. Samtidigt har Beaune också en lite internationell stämning. Tack vare dess världsberömda viner kommer folk från hela världen hit. Så i säsong du gör klokt i att boka din kvällsrestaurang i god tid.

Vingårdar och staden Beaune
Vingårdar och staden Beaune, copyright BKWine Photography

Det är vingårdar överallt. Det måste finnas miljontals vinstockar här. Här planterar man 10 000 vinstockar per hektar i vingårdarna. Multiplicera det med arealen och du kommer att få ett fantastiskt antal pieds de vigne, vinstockar. Och var och en av dem är kärleksfullt omhändertagen av en vinbonde.

Terroir-begreppets ursprung?

Om du någonsin undrat vad terroir innebär och vilken skillnad det kan göra för vinet så finns det inget bättre ställe att komma till än Bourgogne. De flesta vinproducenter här gör inte två eller tre olika viner utan snarare ett dussin eller kanske 20 eller 30 olika viner. Det beror på att de vill låta varje liten bit mark själv “uttrycka sig” i flaskan.

Vinrankor och druvor strax innan skörden
Vinrankor och druvor strax innan skörden, copyright BKWine Photography

Ofta när man är i Bourgogne kan man få smaka två viner från samma vinmakare med den enda skillnaden att han har gjort det ena “till vänster om stigen” och det andra ”till höger”. Kan det göra någon skillnad? Några meter ifrån varandra? Absolut! Det kan vara två helt olika viner även om de görs på exakt samma sätt och avståndet mellan vingårdarna bara är ett stenkast.

Man måste vara där, se det och smaka på det, för att tro det!

Odlare och négocianter

Det finns två mycket olika sidor av vinproduktionen i Bourgogne: négocianterna och familjevingårdarna. För några decennier sedan var de oberoende odlarna få. Ungefär fyra femtedelar av allt vin gjordes av négociant-firmor på den tiden, vinhandlare som köpte druvor eller vin från små vinproducenter och sedan buteljerade under eget namn. Namn som Bouchard, Drouhin, Patriarche, Jadot, Chanson, Reine Pedauque, Champy, Faiveley etc. Vinerna kan vara (och är fortfarande) av god kvalitet, men de var oundvikligen mindre individualistiska och unika.

Idag kommer två tredjedelar av allt vin i Côte d’Or från oberoende vingårdar, ofta familjeägda. Detta har förändrat vin-landskapet dramatiskt i Bourgogne.

En vinproducent i sin vinkällare
En vinproducent i sin vinkällare, copyright BKWine Photography

För vinälskare detta är både en välsignelse och en utmaning. Det finns många fler vinproducenter att välja mellan och mycket mer variation i urvalet. Å andra sidan är det svårare idag att veta vart man ska vända sig för att hitta de godaste vinerna, för att finna de talangfullaste vinproducenterna. De bästa producenterna är ofta små och har inte en stor budget för marknadsföring för att bli kända på den internationella vinmarknaden.

För vinälskaren betyder det att det är ännu viktigare att få goda råd från någon som vet, någon som är bekant med området. Och om du ser till att skaffa dig goda råd och tips, då kan du räkna med några mycket trevliga överraskningar! (Men om du bara går till de stora, berömda och välkända namnen så kommer du att gå miste om mycket av det spännande och tjusningen av Bourgogne…)

Inte bara kända namn

I Bourgogne kan du hitta några av Frankrikes – och världens – dyraste och mest exklusiva viner. Det finns Grand Cru:s som de flesta bara kan drömma om, som kostar en förmögenhet per flaska. Det är en unik upplevelse att smaka på några av dessa viner, på vingårdarna, kanske tillsammans med vinproducenten.

Men du bör inte vara alltför bländad av alla de kända namnen. Och framför allt, ska du inte luras att tro att en Bourgogne måste vara en Grand Cru och måste vara dyrt att vara enastående.

Gamla flaskor i vinkällaren
Gamla flaskor i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Det finns gott om utmärkta, fantastiska (!) vinproducenter som driver små familjeägda vingårdar, men som inte (ännu) har uppnått den världsberömmelse som gör att priset skjuter i höjden. Är inte en av de spännande sakerna med att resa i en vinregion att upptäcka några av de små, inte så välkända men utmärkta producenterna som du sedan kan berätta om för dina vänner när du väl är hemma, så att de också kan upptäcka dem?

Du måste bara veta vart du ska gå och vem du ska besöka! (Ytterligare en bra anledning till att resa till Bourgogne med BKWine!)

Månghundraårig historia runt varje hörn

Det generationsskifte som har skett i vinframställning i Bourgogne har gjort att många av vinerna är ”moderna”, men samtidigt är både viner och hela regionen också genomsyrade av en lång historia och ett traditionsrikt förflutet.

I Beaune finns det s.k. Hospices de Beaune, även kallad Hôtel Dieu. Det byggdes på 1400-talet och fungerade fortfarande som ett sjukhus fram till 1900-talet… (Varför Les Hospices inte ännu är på Unescos världsarvslista är ett mysterium för mig.) När du besöker en vingård ska du inte bli förvånad om du blir nedbjuden i en vinkällare med stenvalv som är många hundra år gamla och som fortfarande är fyllda med vinfat.

En av salarna på Hospices de Beaune Hotel Dieu
En av salarna på Hospices de Beaune Hotel Dieu, copyright BKWine Photography

Beaune, och alla de andra byarna, skulle kunna användas precis som de är i en filminspelning som utspelas i medeltiden (om man tar bort bilarna…). Det är en speciell stämning att promenera på de smala gatorna på kvällen innan middagen.

Burgundisk gastronomi

Bourgogne kallas ibland Frankrikes mage, tack vare sin gastronomi. I själva verket är det traditionella köket i Bourgogne väldigt lantligt. Och det är vad du kommer att upptäcka när du går till de traditionella restaurangerna i Bourgogne. Det finns ett brett utbud av restauranger, allt kvarterskrogar till några av Frankrikes allra bästa tre-stjärniga restauranger.

Många av de burgundiska rätterna har blivit världsberömda: coq au vin (kycklinggryta, eller med tupp förstås, i en vinsås), boeuf bourguignon (köttgryta med vinsås), oeuf en meurette (förlorade ägg i en rödvinssås), escargots (de berömda sniglarna), och många fler.

Ett bord för två på en restaurang
Ett bord för två på en restaurang, copyright BKWine Photography

En sak du inte får missa är ostarna! Om det något som Bourgogne excellerar i, mer än någon annan vinregion, så är det osten. Några av dem har sina egna appellationer, precis som vinerna.

Ostarna tillverkas ofta i små hantverksmässiga mejerier och är svåra att hitta utanför av bourgogneregionen. Så du måste prova dem när du är här, även om de ibland har väldigt konstiga namn: L’Ami du Chambertin, Soumaintrain, La Pierre qui vire, Trou du cru (var försiktig med det namnet! Säg det fel och människor kommer att titta konstigt på dig…), de två mer välkända Epoisses och Langres, och många, många fler.

Osten passar utmärkt till Bourgognevinerna förstås. Men låt mig ge dig två förslag. Först: prova att dricka ett vitt vin till ost någon gång. Det är utmärkt! Och för det andra: servera inte det äldsta och mest eleganta vinet till osten. Välj istället ett lite yngre vin med mer frukt. Ostarna är ofta starka i smaken och ett gammalt, moget vin kan ha svårt att hänga med.

Efter middagen kan du alltid avsluta med en eldig marc de Bourgogne, det lokala svaret på italienarnas grappa.

Det finns bara en sak att göra: res till Bourgogne

Det finns bara ett sätt att verkligen uppleva skönheten i landskapet, bredden och djupet i alla de fantastiska vinerna och den utsökta maten. Det är att komma till Bourgogne och uppleva det i verkligheten, på plats! Helst på en vinresa till Bourgogne med BKWine Vinresor förstås!

Ta en titt på exemplet på hur en vinresa till Bourgogne i Frankrike kan se ut. Programmet finns under menyvalet Våra resor > Populära resmål. Om du vill se om vi har någon sådan vin- och matresa på programmet just nu så hittar du info under menyvalet Våra resor > Aktuella vinresor.

Flaskor och vinfat i källaren för en vinprovning
Flaskor och vinfat i källaren för en vinprovning, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!