Katalonien med Priorato, 21-25 oktober 2020

I KORTHET

 • 4 nätter
 • Penedès och Priorato
 • Nya spanska köket
 • Privata vinprovningar
 • Boende i charmiga Sitges
 • Pris 14 800 SEK

Vinresa till spanska Katalonien med besök i några av Spaniens mest dynamiska och intressanta vindistrikt

— Att Kataloniens huvudstad Barcelona är en sprudlande stad med ett enormt utbud av intressant kultur, arkitektur och gastronomi är välkänt. Och vinerna från distrikten runt Barcelona står inte långt efter i ryktbarhet. Här finns den berömda cavan, som sprudlar även den. Här finns Priorat, ödsligt och kargt men med viner som nått kultstatus. Och mycket mer. Välkomna att lära känna en ny generation ambitiösa spanska vinodlare i en av Spaniens mest egensinniga regioner.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan


Tempranillo i vingården

Tempranillo i vingården, copyright BKWine Photography

Så här i slutet av oktober är vädret oftast fortfarande milt och soligt här i nordöstra Spanien. Sitges (nära Barcelona), vid havet, där vi bor just vid stranden är en riktig pärla till stad med sina fina sandstränder och pittoreska hus och smågator. Här njuter vi av den intressanta blandningen av människor och de många tapas-barerna och restaurangerna.

En stor konstnärskoloni har alltid funnits i Sitges, alltsedan modernisterna, Kataloniens motsvarighet till franska Art Nouveau, lockades hit i slutet av 1800-talet. Även Salvador Dali bodde här en period.

Katalonien har idag mer än tio olika DO-regioner (denominación de origen). Penedès, nära Barcelona, är den största. Området genomgick något av en revolution på 1980-talet. Man upptäckte då den potential som finns för många olika typer av viner, röda som vita. Vi tillbringar två dagar i Penedès och kommer att upptäcka några mycket intressanta producenter. Naturligtvis besöker vi också en cava-producent, det världsberömda spanska mousserande vinet.

En gammal bergsby i Priorat

En gammal bergsby i Priorat, copyright BKWine Photography

En dag åker vi till det ödsliga, men natursköna bergsområdet Priorato, Priorat på katalanska, känt för sina kraftfulla röda viner. Priorat är ett gammalt vindistrikt. Det fick, liksom Penedès, en pånyttfödelse på 1980-talet. Nu säljs vinerna härifrån till ibland mycket höga priser, ett kvitto på kvaliteten och exklusiviteten.

Vinerna omtalas med stor respekt och här finns vinodlare som har uppnått kultstatus. Vinrankor är ofta planterade på branta, terrasserade bergssluttningar.

Vi äter tre luncher tillsammans. Vi får se exempel på det nya spanska köket och vi lär oss mer om konsten att kombinera mat och vin.

I Katalonien finns naturligtvis mycket fisk och skaldjur men även fina charkuterier, torkad skinka, många rätter baserade på ris, tomat, olivolja och oliver, lök, ja allt som hör medelhavsköket till.

Kvällarna är fria för egna gastronomiska upptäckter. Ibland räcker det att uppsöka några tapasbarer för att man ska bli mätt.

Vår bas på den här resan kommer att vara den lilla charmiga badorten Sitges, strax söder om Barcelona. Eftersom vi bor i Sitges undviker vi Barcelonas omöjliga trafikstockningar.

Det är enkelt och snabbt att ta sig till Sitges med tåg eller buss (eller taxi) från Barcelonas flygplats eller från centrala Barcelona.

Vi kan också rekommendera att kombinera denna resa med några dagar extra för att utforska den fantastiska staden Barcelona.

Terrasserad vingård på en bergstopp

Terrasserad vingård på en bergstopp,, copyright BKWine Photography


Mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Katalonien och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Kataloniens vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Katalonien, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.


Program — vinresa Katalonien & Priorat, Spanien

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Barcelona/Sitges
 • Dag 2, torsdag — Penedès
 • Dag 3, fredag — Priorat
 • Dag 4, lördag — Penedès
 • Dag 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, 21 oktober — Ankomst till Barcelona / Sitges

Ankomst till Sitges när du vill under dagen. Sitges ligger vid kusten strax söder om Barcelona. Incheckning på vårt fina, centralt belägna hotell.

Grillade sardiner

Grillade sardiner, copyright BKWine Photography

Från järnvägsstationen Barcelona Sants eller från flygplatsen Barcelona El Prat tar man sig med taxi, buss eller tåg till Sitges. Det tar mellan 30 och 45 minuter. Vi skickar mer detaljerad information när du bokar resan.

Staden har en vacker strandpromenad kantad av palmer och uteserveringar. På en klippa ligger katedralen. I den gamla stadskärnan myllrar det av restauranger och tapasbarer. Vårt hotell ligger bara någon minuts promenad från allt detta. Har vi tur är vädret som svensk sommar så här års. Medeltemperaturen i badvattnet är runt 20 C i oktober…

Fri kväll att utforska tapasbarer och restauranger. Glöm inte att du är i Spanien och att middagstiderna är sena. Ger desto mer tid för att utforska alla caféer!

En charmig gammal stad vid havet

En charmig gammal stad vid havet, copyright BKWine Photography

Torsdag, 22 oktober — Penedès

Efter frukost ger vi oss ut till vår väntande buss. Idag besöker vi vingårdar i Penedès, området närmast Barcelona.

En vinanläggning byggd i klassisk spansk modernista-stil

En vinanläggning byggd i klassisk spansk modernista-stil, copyright BKWine Photography

Här finns en stor variation av viner, från mousserande och aromatiska vita, till riktigt kraftfulla röda. Hemligheten är att olika druvor planteras på olika höjd beroende på vilken sorts temperatur de trivs i. Kända internationella druvsorter samsas här med lokala druvor av bra kvalitet, som cava-druvorna parellada, macabeo och xarel-lo.

Vi börjar med ett besök på ekologiska Mas Comtal i byn Avinyonet del Penedès. Detta är en innovativ egendom på 40 hektar utspridda på en mängd olika vingårdsplättar. Det betyder stor variation vad gäller jordmån. Här odlas xarel-lo, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon. . Både havet och de närliggande bergen påverkar vinerna och ger komplexitet.

Vi åker sedan vidare till Mas Rodo Vitivinicola i San Joan de Medior. Mas Rodo är en liten vinproducent (ett s.k. boutique winery) som på senare år höjts till skyarna av många vinkritiker. Vi börjar med en vinprovning och äter sedan en god lunch.

Eftermiddagsbesöket blir hos Caves Castell Roig i byn Subirats. Egendomen var pionjärer för odling av druvan xarel-lo och gör superb 100 % xarel-lo. Man lägger stor vikt vid arbetet i vingården så vi kommer att börja med att ta en liten promenad i en av deras vingårdar. Kanske får vi se deras nästan 100-åriga xarel-lo.

Sen eftermiddag är vi åter i Sitges. Fri kväll för egna upptäckter.

Ekfat i vinkällaren

Ekfat i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Fredag, 23 oktober — Priorato

Idag beger vi oss till Priorato, eller Priorat som det heter på katalanska. Vindistriktet ligger uppe i bergen en bit söder ut.

En bergsby i Katalonien, klostret Scala Dei

En bergsby i Katalonien, klostret Scala Dei, copyright BKWine Photography

Priorato ligger lite undangömt uppe i bergen i regionen Tarragona, ungefär 80 kilometer från Barcelona.

Vinerna härifrån var länge kända som kraftiga, alkoholstarka, mörka och sträva, gjorda på garnacha och cariñena. Namnet kommer från klostret Priorato de Scala Dei (Guds Stege).

Klostret byggdes på 1100-talet efter det att en herdepojke berättat att han sett en ängel stiga ner från en himmelsk stege. Munkarna finns inte kvar, men väl lilla byn Scala Dei och en vinproducent med samma namn.

Sedan ett 20-tal år tillbaka har modern vinodlingsteknik blandat sig med den traditionella.

De huvudsakliga druvorna är fortfarande cariñena och grenache (garnacha) men de blandas friskt med cabernet sauvignon, merlot och syrah och i mindre utsträckning tempranillo. Frukten är intensiv och oftast mycket mogen.

Priorato är idag synonymt med mycket högklassiga viner. Idag kommer några av världens dyraste viner från dessa svårarbetade skiffersluttningar. Skiffern här kallas llicorella. Vingårdarna svalkas av med en havsbris kallad garbinada.

Vi besöker några av topproducenterna: Mas Igneus, Clos Figuera, Mas Martinet, Mas d’en Gil… Vi äter lunch i huvudorten Gratallops, en liten by mitt bland vinodlingarna. Här har producenten Clos Figuera en trevlig restaurang där vi kombinerar goda katalanska rätter med egendomens viner.

Tidig kväll är vi åter tillbaka i Sitges. Fri kväll. Om du fortfarande känner dig mätt och belåten efter lunchäventyret så kan vi rekommendera någon av stadens tapasbarer.

Vinrankor i en terrasserad vingård vid solnedgången

Vinrankor i en terrasserad vingård vid solnedgången, copyright BKWine Photography

Lördagen, 24 oktober — Penedès

Idag håller vi oss åter igen i Penedes. Det blir en djupdykning bland några av de bästa vinerna och cavorna i regionen.

Vi börjar dagen hos Pares Balta i Pacs del Penedes. Det är en gammal egendom, grundad redan 1790. Odling är ekologisk och vinrankorna växer på flera olika höjder över havet, från 170 meter upp till 750 meter. Vingården har två kvinnliga vinmakare, Maria Elena och Marta, båda önologer och fruar till de båda ägarna Joan och Josep Cusine. Vi tar en tur i vingården innan det blir dags för källaren och en intressant vinprovning. Vi kommer dessutom att ha en ”cava-aktivitet”.

Vi stannar kvar och äter lunch på Pares Balta. Kanske blir det en mängd olika tapas, kanske en härlig hemmagjord paëlla. Och vi ska inte missa tillfället att smaka deras goda olivolja.

Eftermiddagen spenderar vi oss Gerard Jané Úbeda och hans egendom Jané Ventura i El Vendrell. Detta är en familjeägd egendom i Baix Penedès med anor tillbaka till 1914. Gerard är önolog och fjärde generationen vinmakare. Fantastiska viner.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka i Sitges. Fri kväll för att njuta av Sitges. Kanske ta en promenad förbi den vackra kyrkan bort till ”den andra” stranden, som är lite lugnare än den mest berömda strandpromenaden.

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Söndag, 25 oktober — Hemfärd

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Vinprovning på en vingård hos en vinproducent

Vinprovning på en vingård hos en vinproducent, copyright BKWine Photography


Fakta — vinresa Katalonien & Priorat, Spanien

Datum: 21-25 oktober, 2020

Pris: 14 800 SEK

Enkelrumstillägg: 3 700 SEK

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost:
  • Fyrstjärnigt hotell i Sitges, Hotel Casa Vilella Sitges
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
 • Start- och slutpunkt: Sitges (nära Barcelona)
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Du tar dig själva till Sitges (nära Barcelona).

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Sista bokningsdatum: 1 juli 2020

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på 3000 SEK.

Detaljer om hur du betalar får du vid bokning. Resterande avgift ska vara inbetald senast en månad före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banktransfer till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

Intresseanmälan:

"Jag är intresserad av Katalonien-resan i oktober!"

(*) = obligatorisk info

Finns det plats(er) kvar?
Bara nyfiken på info
Jag vill boka plats!

Ämne (*)
    Antal personer:

Ditt meddelande (*)

Ditt namn (*)

Din e-postadress (*) (kontrollera stavningen!) och telefonnummer

Info: Vi skickar dig en kopia på detta mail. Om du INTE har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! Kanske var det ett stavfel i din mailadress? (Titta i din spamfolder också.) Pröva en gång till eller skicka oss ett mail till vår mailadress som du hittar här ovan i bokningsinfon. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.


Mer om våra resor

v.19.01

Om de vinproducenter vi besöker

En vinproducent i vinprovartagen

En vinproducent i vinprovartagen, copyright BKWine Photography

Vi vill att du ska få uppleva det bästa och det mest intressanta.

Vi lägger ner stort arbete på att hitta riktigt bra vinbesök. Ofta är det inte de mest ”kända” vingårdarna som är de intressantaste vinegendomarna i en viss vinregion.

Riktigt roligt och spännande blir det när man träffar vinmakaren eller ägaren själv, och kanske t o m hans (eller hennes) familj på vinslottet – och börjar diskutera och komma dem inpå livet, och kanske äter lunch hemma hos dem eller på vinegendomen.

Behöver vi tillägga att vi alltid har privata vinprovningar på egendomarna?

Därför är resan inte ”fullspäckad” med besök. Men ofta blir det ändå snålt om tid eftersom diskussionen – och vinprovningen! – lätt drar ut på tiden…

Våra resor är upplagda med en blandning av små familjeproducenten och mer internationellt kända vinegendomar – allt noga utvalt för att du ska få en unik upplevelse och en bra inblick i vindistriktets karaktär, traditioner och kultur.

Alla besök är inte ”spikade” när vi skriver programmet eftersom vi kontinuerligt jobbar på och förbättrar programmet. De domäner / vinslott / vingårdar som vi besöker kan därför delvis bli andra än de som omnämns i programmet. Kontakta oss ifall du vill veta mer, eller om du har några särskilda önskemål.

Med de kontakter vi har och vår erfarenhet av vinvärlden, efter mer än 20 år som vinjournalister, med mer än tio vinböcker skrivna, och som vinresearrangörer, har vi unika kontakter och en ojämförlig kunskap. Du kan vara säker på att du får de bästa vinreseupplevelserna med BKWine.

Om våra måltider

Vinprovning och lunch hos en vinproducent

Vinprovning och lunch hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Vin och mat hör intimt ihop. Det hör till vår filosofi; vin är en del av gastronomin. En vintur med oss är därför också en exklusiv gastronomisk upplevelse.

De måltider som ingår i en resa är ofta på en hög gastronomisk nivå. Ibland är det hemma hos en vinproducent, kanske i vinkällaren, som vi kombinerar mat och vin. Ibland kan det vara en gourmetmåltid på en lyxig restaurang. I andra fall är det inte på en på en prestigefylld gourmetrestaurang utan på en lokal krog; inte alltid lyx, men alltid charm och kvalitet.

I samtliga fall lägger vi vikten på den lokala maten och hur man i vindistriktet kombinerar mat och vin.

Förvänta dig inte en picknick med färdigblandad sallad och skinka från snabbköpet, vin i plastglas… Föreställ dig istället en specialkomponerad lunch med tre-fyra rätter (ibland mer) och goda viner.

En vinresa med BKWine är också en kulinarisk upplevelse både för vinälskaren och för gourmeten. En verklig gourmetresa.

Resegaranti

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti!

Läs mer om detta i våra resevillkor.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Läs mer om detta på vår sida med information om resegaranti.

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om det i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Varför resa med BKWine?

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Vi är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra, därför att det är roligt, trevligt, och spännande. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa upplevelser till dig.

Våra resor är inte till för att få dig att köpa vin från en viss producent, till skillnad från resor arrangerade av vinimportörer eller vinhandlare, som givetvis väljer besök hos deras egna huvudmän/vinproducenter. Istället kan vi välja de vingårdsbesök som är bäst för dig!

Vare sig du är en ”total nybörjare” och novis på vin och mat, eller en erfaren räv i vinbranschen så kommer vi att ge dig en alldeles unik upplevelse. På ett sätt som ingen annan researrangör kan.

Vi skriver i vintidningar och har gjort vinböcker som fått pris bl.a. som världens bästa. Vi ombeds regelbundet att delta som vindomare i internationella vintävlingar.

Vi besöker själva runt 300 vingårdar varje år. Vi har organiserat flera hundra vinresor sedan tjugo år tillbaks. Konferenser om vinturism och kulinariska resor ber oss emellanåt att delta som talare på branschevenemang för att dela med oss av vår erfarenhet.

Till och med FN och Världsbanken har frågat oss om råd om vinturism. Det är vi stolta över!

Vi väljer ut våra resmål och våra besök med stor omsorg. Inte för att de råkar ha ett ”känt namn” eller är trendiga just nu utan för att de ger en speciell upplevelse. Ger dig en speciell upplevelse när du kommer dit med BKWine.

Vare sig du längtar efter en kort men intensiv “vinhelg”, en helgresa med vin, eller en längre vin-semester kan du vara säker på att du får en resa med kvalitet – en upplevelse för livet med BKWine. Eller i alla fall en upplevelse som räcker fram till nästa gång du kommer på en BKWine-resa. Väldigt många av våra resenärer är återkommande kunder!

En vinresa eller matresa med BKWine är alltid guidad av en kunnig BKWine-guide, din ”ciceron”, som är specialist på vinet, gastronomin, kulturen och språket.

Utmärkelser och omnämnanden

Några utmärkelser och omnämnanden vi och våra resor fått:

 • World’s Top Wine tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor – samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals liksom Sveriges bästa vinbok
 • Sveriges bästa vinbok för professionella och silver i kategorin World’s Best Wine Education Book
 • OIVs (International Organisation of Vine and Wine) bokpris, enda svenska författare som fått deras prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Mer om varför man ska välja BKWine när man vill åka på en vinresa eller gourmetresa.

Mer om vad de som rest med oss säger om våra vinresor och matresor.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta är viktigt för att besöken ska bli så intressanta, trevliga och kvalitativa som möjligt. Vi gör inte resor med ”minimum 20 personer, maximum 45”… Detta gör en enorm skillnad i kvalitet och upplevelse (och påverkar förstås även priset). Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till resedestinationen, för de flesta av våra resor, men vi kan hjälpa till. Väl på plats tar vi hand om allt.

För mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Och även:

 • Tipsa en vän om denna resa: använd Share/Save-knappen nedan!

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor!

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller till andra destinationer; specialgjorda resor för privatpersoner, vinklubbar, företag m.m.

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!