Katalonien med Priorat, 25-29 oktober 2017

I KORTHET

 • 4 nätter
 • Penedès och Priorat
 • Bubblande cava - lär dig degorgera!
 • Nya spanska köket
 • Boende i charmiga Sitges
 • Pris 12 900 SEK

Vinresa till spanska Katalonien med besök i några av Spaniens mest dynamiska och intressanta vindistrikt

— Att Kataloniens huvudstad Barcelona är en sprudlande stad med ett enormt utbud av intressant kultur, arkitektur och gastronomi är välkänt. Och vinerna från distrikten runt Barcelona står inte långt efter i ryktbarhet. Här finns den berömda cavan, som sprudlar även den. Här finns Priorat, ödsligt och kargt men med viner som nått kultstatus. Och mycket mer. Välkomna att lära känna en ny generation ambitiösa spanska vinodlare i en av Spaniens mest egensinniga regioner.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan

Du kan skriva ut en utskriftsvänlig version av programmet, eller ladda ner en PDF, med Print/PDF-knappen i slutet av programmet.
Tempranillo i vingården

Tempranillo i vingården, copyright BKWine Photography

Så här i slutet av oktober är vädret oftast fortfarande milt och soligt här i nordöstra Spanien. Sitges (nära Barcelona), vid havet, där vi bor just vid stranden är en riktig pärla till stad med sina fina sandstränder och pittoreska hus och smågator. Här njuter vi av den intressanta blandningen av människor och de många tapas-barerna och restaurangerna.

En stor konstnärskoloni har alltid funnits i Sitges, alltsedan modernisterna, Kataloniens motsvarighet till franska Art Nouveau, lockades hit i slutet av 1800-talet. Även Salvador Dali bodde här en period.

Katalonien har idag mer än tio olika DO-regioner (denominación de origen). Penedès, nära Barcelona, är den största. Området genomgick något av en revolution på 1980-talet. Man upptäckte då den potential som finns för många olika typer av viner, röda som vita. Vi tillbringar två dagar i Penedès och kommer att upptäcka några mycket intressanta producenter. Naturligtvis besöker vi också en cava-producent, det världsberömda spanska mousserande vinet.

En gammal bergsby i Priorat

En gammal bergsby i Priorat, copyright BKWine Photography

En dag åker vi till det ödsliga, men natursköna bergsområdet Priorato, Priorat på katalanska, känt för sina kraftfulla röda viner. Priorat är ett gammalt vindistrikt. Det fick, liksom Penedès, en pånyttfödelse på 1980-talet. Nu säljs vinerna härifrån till ibland mycket höga priser, ett kvitto på kvaliteten och exklusiviteten.

Vinerna omtalas med stor respekt och här finns vinodlare som har uppnått kultstatus. Vinrankor är ofta planterade på branta, terrasserade bergssluttningar.

Vi äter tre luncher tillsammans. Vi får se exempel på det nya spanska köket och vi lär oss mer om konsten att kombinera mat och vin.

I Katalonien finns naturligtvis mycket fisk och skaldjur men även fina charkuterier, torkad skinka, många rätter baserade på ris, tomat, olivolja och oliver, lök, ja allt som hör medelhavsköket till.

Kvällarna är fria för egna gastronomiska upptäckter. Ibland räcker det att uppsöka några tapasbarer för att man ska bli mätt.

Vår bas på den här resan kommer att vara den lilla charmiga badorten Sitges, strax söder om Barcelona. Eftersom vi bor i Sitges undviker vi Barcelonas omöjliga trafikstockningar.

Det är enkelt och snabbt att ta sig till Sitges med tåget (eller taxi) från Barcelonas flygplats eller från centrala Barcelona.

Vi kan också rekommendera att kombinera denna resa med några dagar extra för att utforska den fantastiska staden Barcelona.

Terrasserad vingård på en bergstopp

Terrasserad vingård på en bergstopp,, copyright BKWine Photography

Mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Katalonien och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Kataloniens vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Katalonien, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.

Program — vinresa Katalonien & Priorat, Spanien

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Barcelona/Sitges
 • Dag 2, torsdag — Penedès
 • Dag 3, fredag — Priorat
 • Dag 4, lördag — Cava och annat i Penedès
 • Dag 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, 25 oktober — Ankomst till Barcelona / Sitges

Ankomst till Sitges när du vill under dagen. Sitges ligger vid kusten strax söder om Barcelona.

Grillade sardiner

Grillade sardiner, copyright BKWine Photography

Från järnvägsstationen Barcelona Sanz tar det knappt 30 minuter med förortståg som går två gånger i timmen. Från flygplatsen i Barcelona till Sitges är det cirka 30 km och man tar antingen förortståget med ett lätt byte (ca 30 minuter totalt) eller en taxi.

Staden har en vacker strandpromenad kantad av palmer och uteserveringar. På en klippa ligger katedralen. I den gamla stadskärnan myllrar det av restauranger och tapasbarer. Vårt hotell ligger bara någon minuts promenad från allt detta. Har vi tur är vädret som svensk sommar så här års. Medeltemperaturen i badvattnet är runt 20 C i oktober…

Fri kväll att utforska tapasbarer och restauranger. Glöm inte att du är i Spanien och att middagstiderna är sena. Ger desto mer tid för att utforska alla caféer!

En charmig gammal stad vid havet

En charmig gammal stad vid havet, copyright BKWine Photography

Torsdag, 26 oktober — Penedès

Efter frukost ger vi oss ut till vår väntande buss. Idag besöker vi vingårdar i Penedès, området närmast Barcelona.

En vinanläggning byggd i klassisk spansk modernista-stil

En vinanläggning byggd i klassisk spansk modernista-stil, copyright BKWine Photography

Här finns en stor variation av viner, från mousserande och aromatiska vita, till riktigt kraftfulla röda. Hemligheten är att olika druvor planteras på olika höjd beroende på vilken sorts temperatur de trivs i. Kända internationella druvsorter samsas här med lokala druvor av bra kvalitet, som cava-druvorna parellada, macabeo och xarel-lo.

Vi besöker bl a den stora välkända familjefirman Torres som inte bara satsar på goda viner utan också på hållbar och ekologisk odling. Firman experimenter med ”bortglömda” druvsorter, undersöker hur den globala uppvärmingen påverkar vinodling och försöker på olika sätt minska besprutningen av vinrankorna.

Lunch blir på en spännande restaurang där nya, moderna idéer blandas med det traditionella köket. Här serveras fina katalanska råvaror. Vi äter en spännande menú degustació. Vi kan utlova några godbitar från vinlistan.

Eftermiddagen spenderar vi oss Gerard Jané Úbeda och hans egendom Jané Ventura i El Vendrell. Detta är en familjeägd egendom i Baix Penedès med anor tillbaka till 1914. Gerard är önolog och fjärde generationen vinmakare.

Sen eftermiddag är vi åter i Sitges. Fri kväll för egna upptäckter.

Ekfat i vinkällaren

Ekfat i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Fredag, 27 oktober — Priorat

Idag beger vi oss till Priorato, eller Priorat som det heter på katalanska. Vindistriktet ligger uppe i bergen en bit söder ut.

En bergsby i Katalonien, klostret Scala Dei

En bergsby i Katalonien, klostret Scala Dei, copyright BKWine Photography

Priorato ligger lite undangömt uppe i bergen i regionen Tarragona, ungefär 80 kilometer från Barcelona.

Vinerna härifrån var länge kända som kraftiga, alkoholstarka, mörka och sträva, gjorda på garnacha och cariñena. Namnet kommer från klostret Priorato de Scala Dei (Guds Stege).

Klostret byggdes på 1100-talet efter det att en herdepojke berättat att han sett en ängel stiga ner från en himmelsk stege. Munkarna finns inte kvar, men väl lilla byn Scala Dei och en vinproducent med samma namn.

Sedan ett 20-tal år tillbaka har modern vinodlingsteknik blandat sig med den traditionella.

De huvudsakliga druvorna är fortfarande cariñena och grenache (garnacha) men de blandas friskt med cabernet sauvignon, merlot och syrah och i mindre utsträckning tempranillo. Frukten är intensiv och oftast mycket mogen.

Priorato är idag synonymt med mycket högklassiga viner. Idag kommer några av världens dyraste viner från dessa svårarbetade skiffersluttningar. Skiffern här kallas llicorella. Vingårdarna svalkas av med en havsbris kallad garbinada.

Vi besöker bl a Mas Igneus, en ekologisk och mycket kvalitetsmedveten firma med tjusig anläggning mitt i det vackra landskapet. Vi pratar druvor, vinodling och vinifiering och får en intressant provning.

Lunchen blir hos välkända Clos Figueras i Gratallops. Vi gör först ett besök och provar lite vin. Sedan blir det lunch och vi hoppas på fint väder, kanske kan det bli grillning utomhus.

Eftermiddagen åker vi till Bellmunt del Priorat och besöker en egendom som heter Gran Clos och som grundades 1995 av Josep M. Fuentes. Grunden var gamla vinstockar av garnacha och cariñena. Vi går ut i vingården och tittar på de gamla rankorna. I källaren kanske vi får hjälpa till med att blanda de olika druvorna. Sedan är vi redo för provning av lite olika årgångar.

Tidig kväll är vi åter tillbaka i Sitges. Fri kväll. Om du fortfarande känner dig mätt och belåten efter lunchäventyret så kan vi rekommendera någon av stadens tapasbarer.

Vinrankor i en terrasserad vingård vid solnedgången

Vinrankor i en terrasserad vingård vid solnedgången, copyright BKWine Photography

Lördagen, 28 oktober — Cava och annat i Penedès

Idag håller vi oss åter igen i Penedès. Det blir en djupdykning bland några av de bästa vinerna i regionen. Vi kommer att prova cava från en mycket spännande producent. Och vi kommer att smaka något av det allra bästa ur den spanska gastronomin.

Flaskor stående i pupitres för att bli mousserande vin

Flaskor stående i pupitres för att bli mousserande vin, copyright BKWine Photography

Vi börjar dagen med ett intressant besök hos Parés Baltà i Pacs del Penedès. Det är en gammal egendom, grundad redan 1790. Odling är ekologisk och vinrankorna växer på flera olika höjder över havet, från 170 meter upp till 750 meter.

Vingården har två kvinnliga vinmakare, Maria Elena och Marta, båda önologer och fruar till de båda ägarna Joan och Josep Cusiné. Vi tar en tur i vingården innan det blir dags för källaren och en intressant vinprovning.

Och sedan är det dags för cava!

Eller ska vi säga mer cava? Parés Baltà, liksom några av de andra producenterna vi besökt, gör också cava.

Vi ska besöka en cava-producent som kommer att lära oss hela processen från grunden. Och vi kommer att få lära oss att degorgera för hand, alltså att öppna flaskorna för att få ut fällningen som bildats under den andra jäsningen.

Lunch blir en härlig tapas-lunch (många tapas!) som vi äter på resans sista besök. Efter lunchen blir det ett besök på denna 40 hektar stora egendom som har sina vingårdar utspridda på en mängd olika vingårdsplättar. Det betyder stor variation vad gäller jordmån. Här odlas både lokala och franska druvsorter.

Efter detta spännande och mättande besök har det hunnit bli sen eftermiddag och vi åker tillbaka till hotellet i Sitges.

Fri kväll för att njuta av Sitges. En sista promenad längs stranden och ett besök bland de trånga gränderna och likaledes trånga tapasbarerna i gamla stan kanske lockar.

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Söndag, 29 oktober — Hemfärd

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Vinprovning på en vingård hos en vinproducent

Vinprovning på en vingård hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Fakta — vinresa Katalonien & Priorat, Spanien

Datum: 25-29 oktober 2017

Pris: 12 900 SEK

Enkelrumstillägg: 2500 SEK

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost:
  • Fyrstjärnigt hotell i Sitges
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
 • Start- och slutpunkt: Sitges (nära Barcelona)
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Ni tar er själva till Sitges (nära Barcelona).

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 anmälda vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Sista bokningsdatum: 15 juni 2017. Några platser kvar. Boka NU!

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på 2000 SEK.

Detaljer om hur du betalar får du vid bokning. Resterande avgift ska vara inbetald senast en månad före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banktransfer till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan.

Boka hos Britt:

Intresseanmälan:

"Jag är intresserad av Katalonien-resan i oktober!"

(*) = obligatorisk info

 Finns det plats(er) kvar?
 Bara nyfiken på info
 Jag vill boka plats!

Ämne (*)
    Antal personer:

Ditt meddelande (*)

Ditt namn (*)

Din e-postadress (*) (kontrollera stavningen!) och telefonnummer

Info: Vi skickar dig en kopia på detta mail. Om du INTE har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! Kanske var det ett stavfel i din mailadress? (Titta i din spamfolder också.) Pröva en gång till eller skicka oss ett mail till vår mailadress som du hittar här ovan i bokningsinfon. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Mer om våra resor

v.14.01

Om de vinproducenter vi besöker

En vinproducent i vinprovartagen

En vinproducent i vinprovartagen, copyright BKWine Photography

Vi vill att du ska få uppleva det bästa och det mest intressanta.

Vi lägger ner stort arbete på att hitta riktigt bra vinbesök. Ofta är det inte de mest ”kända” vingårdarna som är de intressantaste vinegendomarna i en viss vinregion.

Riktigt roligt och spännande blir det när man träffar vinmakaren eller ägaren själv, och kanske t o m hans (eller hennes) familj på vinslottet – och börjar diskutera och komma dem inpå livet, och kanske äter lunch hemma hos dem eller på vinegendomen.

Behöver vi tillägga att vi alltid har privata vinprovningar på egendomarna?

Därför är resan inte ”fullspäckad” med besök. Men ofta blir det ändå snålt om tid eftersom diskussionen – och vinprovningen! – lätt drar ut på tiden…

Våra resor är upplagda med en blandning av små familjeproducenten och mer internationellt kända vinegendomar – allt noga utvalt för att du ska få en unik upplevelse och en bra inblick i vindistriktets karaktär, traditioner och kultur.

Alla besök är inte ”spikade” när vi skriver programmet eftersom vi kontinuerligt jobbar på och förbättrar programmet. De domäner / vinslott / vingårdar som vi besöker kan därför delvis bli andra än de som omnämns i programmet. Kontakta oss ifall du vill veta mer, eller om du har några särskilda önskemål.

Om våra måltider

Vinprovning och lunch hos en vinproducent

Vinprovning och lunch hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Vin och mat hör intimt ihop. Det hör till vår filosofi; vin är en del av gastronomin. En vintur med oss är därför också en exklusiv gastronomisk upplevelse.

De måltider som ingår i en resa är ofta på en hög gastronomisk nivå. Ibland är det hemma hos en vinproducent, kanske i vinkällaren, som vi kombinerar mat och vin. Ibland kan det vara en gourmetmåltid på en lyxig restaurang. I andra fall är det inte på en på en prestigefyll gourmetrestaurang utan på en lokal krog; inte alltid lyx, men alltid charm och kvalitet.

I samtliga fall lägger vi vikten på den lokala maten och hur man i vindistriktet kombinerar mat och vin.

Förvänta dig inte en picknick med färdigblandad sallad och skinka från snabbköpet, vin i plastglas… Föreställ dig istället en specialkomponerad lunch med tre-fyra rätter (ibland mer) och goda viner.

En vinresa med BKWine är också en kulinarisk upplevelse både för vinälskaren och för gourmeten. En verklig gourmetresa.

Varför resa med BKWine?

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Vi är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra, därför att det är roligt, trevligt, och spännande. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa upplevelser till dig.

Varesig du är en ”total nybörjare” och novis på vin och mat, eller en erfaren räv i vinbranschen så kommer vi att ge dig en alldeles unik upplevelse. På ett sätt som ingen annan researrangör kan.

Vi skriver i vintidningar och har gjort vinböcker som fått pris bl.a. som världens bästa. Vi ombeds regelbundet att delta som vindomare i internationella vintävlingar.

Vi besöker själva runt 300 vingårdar varje år. Vi har organiserat flera hundra vinresor sedan tjugo år tillbaks. Konferenser om vinturism och kulinariska resor ber oss emellanåt att delta som talare på branschevenemang för att dela med oss av vår erfarenhet.

Vi väljer ut våra resmål och våra besök med stor omsorg. Inte för att de råkar ha ett ”känt namn” eller trendiga just nu utan för att de ger en speciell upplevelse. Ger dig en speciell upplevelse när du kommer dit med BKWine.

Vare sig du längtar efter en kort men intensiv “vinhelg”, en helgresa med vin, eller en längre vin-semester kan du vara säker på att du får en resa med kvalitet – en upplevelse för livet med BKWine. Eller i alla fall som räcker fram till nästa gång du kommer på en BKWine-resa. Väldigt många av våra resenärer är återkommande kunder!

En vinresa eller matresa med BKWine är alltid guidad av en kunnig BKWine-guide, din ”ciceron”, som är specialist på vinet, gastronomin, kulturen och språket.

Några utmärkelser och omnämnanden vi och våra resor fått:

 • World’s top wine tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best wine tasting holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor – samtliga våra vinresor
 • World’s best wine book for professionals liksom Sveriges bästa vinbok (Ett vin blir till)
 • Sveriges bästa vinbok för professionella och silver i kategorin World’s Best Wine Education Book (Vinet och miljön, ekologiskt, biodynamiskt och naturligt)
 • Årets vinprofil av Munskänkarna
 • The wine media power list, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Mer om varför man ska välja BKWine när man vill åka på en vinresa eller gourmetresa.

Mer om vad de som rest med oss säger om våra vinresor och matresor.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta är viktigt för att besöken ska bli så intressanta, trevliga och kvalitativa som möjligt. (Vi gör inte resor med ”minimum 20 personer, maximum 45”…) Detta gör en enorm skillnad i kvalitet och upplevelse (och påverkar förstås även priset). Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Läs mer om detta i våra resevillkor.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till resedestinationen, för de flesta av våra resor, men vi kan hjälpa till. Väl på plats tar vi hand om allt.

För mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Och även:

 • Tipsa en vän om denna resa: använd Share/Save-knappen nedan!

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor!

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller till andra destinationer; specialgjorda resor för privatpersoner, vinklubbar, företag m.m.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!