Res med oss till ”Årets Vinort 2016”, Priorat, och Penedes i Katalonien i höst

Vi arrangerade vår första vinresa till Katalonien 1989. Sedan dess har det blivit nya resor emellanåt. Därför är det roligt att se att Munskänkarna nu utsett Priorat i Katalonien till Årets Vinort 2016.

Priorat är ett litet distrikt i södra delen av Katalonien som är mycket väl värt den uppmärksamhet som detta förhoppningsvis kommer att leda till. Förr kallade man det Priorato, innan katalanska blev det officiella språket.

Ska man verkligen upptäcka Priorat så ska man resa dit. Det är ett hisnande vackert vindistrikt, långt uppe i bergen i Katalonien. För några årtionden sedan var vinerna därifrån nästan överväldigande mäktiga men idag är de intensiva och eleganta. I alla fall de bästa exemplaren.

Bergslandskap och vingårdar i Priorat, Katalonien

Bergslandskap och vingårdar i Priorat, Katalonien, copyright BKWine Photography

Du kan läsa mer om Priorat i vår introduktion till vindistriktet på BKWine Magazine.

Så för att verkligen komma Priorat inpå livet så ska man åka dit. Det är en utmärkt destination för en vinresa. Man flyger lätt till Barcelona. På vår vinresa dit i höst har vi valt att bo i grannstaden Sitges. Barcelona är en stor och trång stad och vem vill sitta i långa bilköer för att hitta ut till vindistrikten?

Sitges är en mycket charmig liten stad vid havet. En underbar sandstrand, en gammal stadskärna med trånga gränder och mysiga restauranger; och nära till vindistrikten.

En gammal bergsby i Priorat

En gammal bergsby i Priorat, copyright BKWine Photography

Reser man ända till Katalonien så är det värt att titta lite på alla viner som finns där i området. Vinresan till Priorat kombinerar vi därför med besök i Penedes och i ”cavaland”. Cava är faktiskt en DO (denomination, appellation) för mousserande vin som gäller för hela landet, men mer än 90 % av all cava görs i Penedes. Därför så spenderar vi en dag i Priorat, en dag för Penedes stilla viner och en dag för de mousserande cava-vinerna.

Vill du ägna ännu mer tid åt Priorat?

Hör av dig till oss då! På nästa års resa till Katalonien kan vi planera in mer tid i Priorat, om vi får önskningar på det. Eller så kan vi göra en resa just för dig och för dina medresenärer. Vad tycker du?

Läs mer om vårt program för vinresan till Katalonien, med Priorat, Penedes och cava. Kom med oss till Munskänkarnas Vinort 2016, antingen i år eller nästa år!

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor som inga andra. Vinresor med BKWine.

En bergsby i Katalonien, klostret Scala Dei

En bergsby i Katalonien, klostret Scala Dei, copyright BKWine Photography

Vineyards in Priorat FEATURE

Vineyards in Priorat FEATURE

En snirklande väg bland vingårdarna

En snirklande väg bland vingårdarna, copyright BKWine Photography

Vinprovning på en vingård hos en vinproducent

Vinprovning på en vingård hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!