Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Spanien, vanliga frågor: dricks, restauranger, transport, shopping

Dela / gilla artikeln:

Praktiska tips om dricks, butikstider, café- och restaurangetikett, transport och mer

Man bör kanske inte ta allt för allvarligt på regler om hur man ska bete sig, etikettsregler. Å andra sidan kan det vara riskabelt att vara helt okunnig om lokala sedvänjor och traditioner när man reser i ett främmande land. Så här är några halvt seriösa, halvt lättsamma tips om hur saker fungerar i Spanien. Hur fungerar det med dricks i Spanien? Hur får man tag på en taxi? Vad ska man göra och inte göra på en restaurang eller på ett kafé för att få den bästa servicen? Etc.

Men ta det med en nypa salt.

Dricks i Spanien

Dricks i Spanien är helt frivilligt, men man kan ge dricks – ger ofta dricks – om servicen är bra.

Dricks på restauranger

Man brukar ge dricks på restauranger i Spanien. Dricks ingår inte i priset på menyn. Det är vanligt att ge dricks i Spanien, särskilt om service och / eller mat har varit bra. Om servicen inte har varit bra, så ger man inte dricks.

Hur mycket dricks man ger beror givetvis på det totala beloppet på räkningen. Vanligen är det kring 5 %. Att ge en löjligt liten dricks anses som en förolämpning.

Kom med på en av våra fantastiska och berömda vinresor till Spanien. En verkligt speciell upplevelse tillsammans med Sveriges mest erfarna och kunniga vinresearrangörer. Boka nu!

En restaurang på Plaza Nueva i Bilbao
En restaurang på Plaza Nueva i Bilbao, copyright BKWine Photography

Dricks på caféer och barer

Det är inte nödvändigt, inte ens förväntat, att ge dricks på ett café / bar men det är självklart uppskattat. För en kaffe vid bardisken kan du ge en eller två kopparmynt, 10 ct, 15 ct, 20 ct… (En kaffe stående i baren kostar ~1,30-1,80 euro.) Eller inte. För andra drycker självklart andra summor.

Dricks i taxibilar

Man ger vanligtvis inte dricks i en taxi. Du kan om du vill. Att runda upp till en “bekväm” totalsumma kan vara bra, om tjänsten är bra, förstås. (OBS: Se även taxi råd.)

Dricks på hotell

Vanligtvis har hotell i Spanien inga bärare. Endast mycket lyxiga har det. Du kan ge några euro men det är inte nödvändigt (hur mycket beror självklart på vad rummet kostar).

Om du har bett om någon extra tjänst, så vore det bra om du gav en dricks till den personen som har utfört det lilla extra.

Kreditkort

Nästan alla tar Visa och MasterCard även om de flesta fortfarande föredrar kontanter för mindre summor. Enligt lag ska man alltid kunna betala med kreditkort då summan överstiger 30 euro. Är kostnaden lägre kan affären / restaurangen vägra ta kreditkort och kräva kontanter.

Få handlare och restauranger tar American Express. Det är svårt att resa i Spanien med endast AmEx.

Det som de drar på kreditkortet är alltid exakt det som står på räkningen. Du kan inte lägga dricks på kortet och du kan inte be en butik att dra en högre summa på ditt kort än vad du köpte för (för att få lite kontanter tillbaks).

Att använda kreditkort är säkert i Spanien. Idag har alla restauranger mobilterminaler som de tar med till bordet, förutom några där de ber dig att komma till disken.

En restaurang med trottoarservering
En restaurang med trottoarservering, copyright BKWine Photography

Restauranger och restaurangetikett

De enklare restaurangerna visar dagens meny utanför på gatan, så att du kan se vad de erbjuder. De flesta restauranger har en dagens meny till lunch utöver a la carta-menyn (där man väljer och sätter ihop sin egen meny). Be gärna att få se den, om de inte har visat dig den. Då man kan njuta av deras utbud till ett mer ekonomiskt pris.

Fastprismenyn kallas menu del día. På de finare restaurangerna brukas de kallas för menu degustación till skillnad från a la carta.

Med undantag av de allra, allra enklaste restaurangerna väntar man alltid på att få ett bord av en servitör. Man går inte bara in och sätter sig ner; det är mycket oartigt. Även på en uteservering. Som alltid finns det undantag.

En traditionell, utförlig spansk måltid har fyra faser:

1) förrätt, aperitivo, som ofta är någon tapa (singularis för tapas);

2) första rätt, primer plato, som ofta är sallad eller skinka & chorizo (embutidos) och ost eller soppa;

3) huvudrätt, segundo plato, med sidorätt / tillbehör potatis eller grönsaker; ”tillbehöret” måste man alltid beställa separat annars får man bara huvudingrediensen (t ex en fisk eller kött men med inga grönsaker eller potatis);

4) efterrätt (postre). Kaffe får man efter efterrätten, inte till den. Du förväntas självklart inte att alltid äta allt detta på en restaurang.

En restaurang i Sitges, Katalonien
En restaurang i Sitges, Katalonien, copyright BKWine Photography

Ibland kan restaurangen erbjuda till kaffet en orujo (brandy eller likör) gratis. Detta brukar ske på restauranger som har framför allt spanjorer som kunder och när man har spenderat en stor summa pengar.

Mat är ett allvarligt tema som varje spanjor hanterar med mycket respekt och stolthet. Ett tema som alltid kommer upp vid en måltid bland vänner är andra maträtter som man har provat och andra restauranger som man kan rekommendera. En spanjor är otroligt kritisk med vad som sätts på tallriken och om en restaurang inte uppfyller den kvalitet man hoppats på så kommer man inte tillbaka snarare än att klaga på plats.

Spanjorerna äter bröd till maten. På många spanska restauranger serveras bröd som man kan droppa olivolja på innan måltiden startar. Man är stolt över sin olivolja – man är trots allt världens störste olivoljeproducent – och att prova den olivolja som finns är hur naturligt som helst.

En restaurangs kvalitet är baserat bl a på den kvalitet det av bröd som man erbjuder sina kunder. En brödkorg kommer alltid att finnas på bordet, från början fram till dess att huvudrätten är avslutad. Vilken sorts bröd du får varierar från plats till plats, inte minst därför att alla spanska regioner har sin egen typ av bröd. Man har aldrig smör på brödet, så det kommer inte finnas något smör på bordet. Om man frågar efter smör så har de normalt inget att erbjuda. Det som finns är olivolja.

Man får aldrig automatiskt en karaff vatten på bordet utan du måste köpa mineralvatten (agua sin gas) eller bubbligt vatten (agua con gas).

En stark café solo till frukost
En stark café solo till frukost, copyright BKWine Photography

Om du vill ha kaffe efter maten får du det just efter maten. I Spanien serverar man kaffe efter efterrätten eller istället för en efterrätt. Normalt tar man en café, men man måste specificera vilket typ av kaffe som man vill ha: cortado, largo, con leche, americano etc.

Man brukar oftast behöva be om räkningen (la cuenta por favor eller la nota, por favor). Märkligt nog är den ofta det som tar längst tid för att komma fram på bordet. Det skulle anses väldigt ofint av servitören att ge notan till kunden utan att denne bett om det (om det inte är så att han ska gå av sitt pass), så du måste be om den. Det finns naturligtvis undantag…

Du kan inte lägga till dricks på kreditkortsbetalningen om du betalar med plast. Om du vill ge dricks så måste du göra det kontant. Man kan dock utan problem dela upp en räkning på flera olika kort. Säg bara till hur du vill dela den, t.ex. 50/50 eller specifika belopp på varje kort. En spanjor skulle själv aldrig dela upp en nota särskilt noggrant. Det vill säga en nota delad på två, tre, fyra personer delar man för det mesta rakt av utan att ta hänsyn till exakt vad var och en har ätit. Det upplevs som snålt att noga räkna ut var och ens andel. Det rättar till sig nästa gång tänker man.

Det är alltid artigt, lämpligt, att hälsa när man anländer och säga adjö när man går därifrån, t ex buenas días, eller buenas tardes som är vanligt efter kl 14 på eftermiddagen, eller buenas noches efter runt kl 21 på kvällen. Man säger samma sak när man kommer som när man går.

Hasta luego är informellt och används helst inte till personer man inte känner.

När man lämnar lokalen eller kommer, så tycker många att det är extra fint att säga till borden som man går förbi buen provecho eller buen apetito (även om man inte känner dem som sitter vid bordet), dvs smaklig måltid. Enligt protokollet så skall man inte göra det, men det är vanligt ute på landsbygden utanför turistområdena.

Tapas / pinchos på en bar på Plaza Nueva i Bilbao
Tapas / pinchos på en bar på Plaza Nueva i Bilbao, copyright BKWine Photography

Öppettider på restaurang

Måltidstiderna skiljer sig mycket från de flesta andra länder och det är inte lätt att rucka på dem. Men om man nu kommer till Spanien, varför inte ge sig hän och gå med på de vansinniga tider som spanjorerna har?

Lunch är vanligtvis mellan 14.00 och 16.00. I Katalonien kan man lättare finna restauranger som öppnar tidigare, eftersom de anser sig mera öppna till världen… För att kunna klara en sen lunch (dvs normal spansk lunchtid), brukar många spanjorer vid kl 12.00-13.00 ta en aperitivo på en bar.

På kvällen öppnar restauranger vanligtvis till middag klockan 21.00 (ibland 20.30). Men att sätta sig till bords vid tiotiden är inte ovanligt. Om du har en ”nödsituation” kan du vanligtvis hitta några restauranger (t.ex. nära en järnvägsstation eller turistdistrikt) som har service hela dagen. Tapas kan vara ett lite tidigare middagsalternativ.

Spansk mat

Mat spelar en mycket viktig roll i Spanien. Du kan fortfarande hitta många utomhusmarknader där människor handlar mat, men även i vanliga speceributiker är utbudet och kvaliteten ofta imponerande till billiga priser.

I spansk mat är det de grundläggande ingredienserna som spelar huvudrollen. Jämfört med vissa andra matkulturer (t.ex. skandinaviska) har man i Spanien färre kryddor och i mindre kvantitet på maten, och mycket mindre salt. Att ett kött steks och äts med bara lite salt är det vanliga. Detta beror på att ingredienserna själva (fisken eller köttet) är av god kvalitet och det är deras egna smaker som bör betonas och inte förstöras med för mycket kryddor och salt, anser man.

Lammkotletter som ska grillas i Rioja
Lammkotletter som ska grillas i Rioja, copyright BKWine Photography

Detta leder ibland till att utlänningar kan tycka att spansk mat “inte smakar mycket”. Det är ett misstag. Faktum är att maten är lagad för att ta fram de delikata och läckra smakerna av ingredienserna. Att lägga till för mycket kryddor och salt skulle vara som att lägga på för mycket smink eller kroppsbygge med steroider skulle en spanjor säga. Inte bra. Såser används knappt alls.

Kocken har skapat maten för dig, så som han tycker är bäst.

Det spanska köket har vunnit internationell stjärnstatus under de senaste 20 åren tack vare kända kockar som t ex Ferrán Adriá, Joan Roca, Martín Berasategui, Juan Mari y Elena Arzak eller Pedro Subijana och många fler.

Varje region har sin egen typiska mat, så menyn är olika i olika delar av Spanien. T ex är den mest typiska maträtten i Andalusien gazpacho, i Valencia är det paella som gäller, i Rioja är det lamm och vita bönor, i Galicien är det fisk och mariscos (skaldjur) etc. Den gastronomi som finns i norra Spanien är mer arbetad än den som finns i södra. Man menar att det beror på det kyligare och regnigare klimatet.

Tapas: räkor med grönsaker
Tapas: räkor med grönsaker, copyright BKWine Photography

Tapas, en gudagåva från Spanien

Om det är något som alla icke-spanjorer känner till om spansk gastronomi så är det tapas! Eller någon av tapas ”kusiner”. Tapas serveras på de flesta barer och många caféer. Ofta med lokal karaktär. Ibland mycket enkelt, men ibland häpnadsväckande sofistikerat.

Det är ingen egentlig skillnad mellan tapas, pinchos och pintxos. Det är framför allt en språkfråga, alltså beroende på var man är i Spanien. I Baskien, Rioja och Navarra så heter det pinchos, eller pintxos på basiska. En del brukar hävda att det är någon sorts principiell skillnad, men det är mest lite snobberi.

På en del ställen är tapas gratis (om man dricker) men i de allra flesta fall tar man betalt för la tapa / el pincho.

Det finns både varma och kalla tapas. Det kan vara något mycket enkelt t ex en jamòn iberico (bra sådan är dyr) eller de mest märkliga kreationer. Omeletter (tortilla) kan ofta vara mycket goda.

För de flesta spanjorer är tapas ett litet tilltugg till en aperitif före måltiden, när man stannar till på en bar för ett glas, innan man kommit fram till kvällens restaurang.

Men tapas kan också vara ett mycket bra alternativ till en traditionell sittande restaurangmiddag, speciellt om man vill börja lite tidigare än när restaurangerna öppnar. Man börjar med en tapa och sedan tar man en till och en till, tills man är mätt. Ett trevligt sätt att göra det på är att ta en på varje bar/café och sedan gå till nästa, och på så vis göra en riktig barrunda, eller snarare tapasrunda.

Tapas / pinchos på en bar i Logroño
Tapas / pinchos på en bar i Logroño, copyright BKWine Photography

Tar man flera tapas så är det lämpligt att själv komma ihåg vad man tagit så att man kan berätta (eller peka ut) det för servitören när man ska betala. Han kommer inte alltid ihåg. Eller så betalar man varje gång man beställer.

I de flesta fall står alla tapas uppställda på bardisken. Ibland kan vissa saker tillagas eller värmas bakom disken när man ber om det. Det är omöjligt att veta vad den ena eller den andra tapan heter, så det går utmärkt att peka på det man vill ha. Men även om allt står uppställt inom räckhåll på bardisken så serverar man sig aldrig själv utan ber om det.

I Riojas huvudstad Logroño finns det två berömda gator, Calle Laurel och Calle San Juan (plus Calle San Agustín och andra runt omkring), där det är fullt med barer som erbjuder tapas av olika slag. Många barer är specialiserade på en viss sorts tapas. Att gå där på kvällen (åtminstone efter 21.00) är ett märkligt folknöje. Mer trängsel än på tunnelbanan. I Bilbao är det Plaza Nueva i gamla stan och Calle Ledesma som är mest kända.

Men tapas finns överallt i alla städer! Det kan ju även vara en charm i att gå någonstans dit inte alla andra turister går.

Calle Laurel med alla sina tapasbarer i Logroño
Calle Laurel med alla sina tapasbarer i Logroño, copyright BKWine Photography

Kranvatten

Kranvatten är helt säkert att dricka. Även om många spanjorer själva inte gör det. På vissa platser är det mycket klor i vattnet och trots att det är hälsosamt är det inte särskilt gott.

Kaffe i Spanien

Det finns många olika typer av kaffe i Spanien, men det har inte den superstatus som i Italien. Många spanjorer klagar (omotiverat!) på kvaliteten av sitt kaffe, trots att man tillhör en av de 20-i-topp länder som dricker mest kaffe per capita.

Om man beställer “un café por favor”, så kommer man att få frågan tillbaka, vilken typ av kaffe som man vill ha.

För den som inte kan vara utan svenskt kaffe är tipset att beställa en café americano. Det är en espresso som blandas ut med varmt vatten i en större kaffekopp och är det som mest liknar vårt vanliga svenska bryggkaffe.

En café solo på en bar
En café solo på en bar, copyright BKWine Photography

Så när man får frågan om vilken typ av kaffe som man vill ha, gäller det att vara snabb, han som står bakom disken brukar ha bråttom eftersom det står på kö andra som också otåligt väntar på att beställa sitt kaffe.

Här kommer ett kort fusklapp på de vanligaste typer av kaffe.

Café solo – betyder espressokaffe och serveras vanligtvis i en kopp. Det goda café solo gör servitören framför dig, när du frågar.

Café cortado – En cortado är samma mängd kaffe som café solo, med en liten skvätt mjölk för att minska kaffets syra. Den kan i en kopp eller ett glas.

Café con leche – Kaffe med mjölk. Man kan välja vilken mjölk man vill ha (kall, varm, med skum, lättmjölk, mm). Den serveras vanligtvis i en kopp större än café solo.

Café largo – Detta är en dos av espressokaffe, men där man låtit lite mer vatten rinna genom kaffet (eller tillsatt en aning), i en större kopp. Så det är en mjukare, aning utspädd variant av en “café solo”.

Leche manchada – Det är en kopp mjölk med lite kaffe.

Café americano – En kopp som är större än den för café largo och med ännu mera (varmt) vatten tillsatt. Det är en kaffe som många studenter dricker.

Café con hielo – Ett mycket vanligt sätt att göra kaffe på sommaren. Det är en espresso (dvs café solo), men man får ett glas med isbitar vid sidan av. Kunden häller sedan det heta kaffet i glaset med is.

Café descafeinado – koffeinfritt kaffe.

En kopp espresso
En kopp espresso, copyright BKWine Photography

Taxi i Spanien, och alternativ

Du kan hejda en taxi på gatan eller ta en på en taxistation. Eller ringa efter en (eller förstås be hotellet / restaurangen ringa). Det kan i vissa fall vara en tilläggsavgift (jämfört med den initiala avgiften som visas på mätaren) för en resväska eller fler, eller för tågstationer eller flygplatser. Händer det så är det inte så att chauffören försöker lura dig. Det är helt enkelt så som prissättningen fungerar. Reglerna är vanligtvis uppsatta på en av bilens bakrutor. Tilläggsavgiften läggs vanligtvis till i slutet, ovanpå taxameterns belopp för avstånd och tid. Ibland kan det förekomma fastpris från flygplatsen (till flygplatsen gäller vad taxametern har tickat fram). Innan man sätter sig i en bil är det alltid bra att fråga vad som gäller.

Taxibilar tar inte alltid fyra personer. Om de gör det kan det finnas en tilläggsavgift för den fjärde personen. Var noga med att nämna att du är fyra om du ringer eller förbeställer. Passagerarna sitter normalt baktill (upp till tre). Om du vill sitta i framsätet, säg först till föraren. Det fungerar ofta som hans/hennes kontor.

Viktigt: De flesta taxibilar tar bara kontanter, inget kreditkort. Om du vill betala med ett kort, var noga med att du säger det när du ringer till taxi och kontrollera innan du kliver in.

Se även separat avsnitt om dricks.

Det finns även Uber i Spanien, men för närvarande endast Madrid och Barcelona (2018). Det finns också något liknande som heter Cabify. Taxiförarna har dock protesterat våldsamt mot dessa nya tidens tjänster.

Det finns olika sätt att transportera sig
Det finns olika sätt att transportera sig, copyright BKWine Photography

Butikstider

Butiker öppnar vanligen 9.30 eller 10.00 och stänger klockan mellan 20.00 och 21.00. Det är vanligt att mindre affärer (eller i mindre städer) har lunchstängt mellan 14.00 och 16.00 / 16.30. I större städer brukar de större butikerna i centrum inte stänga för lunch. El Corte Ingles, det stora varuhuset, har öppet från 10.00 till 22.00 och större mat och klädaffärerna följer ibland samma öppettider (Carrefour, Mercadona etc).

De flesta butiker är öppna sex dagar i veckan, måndag till lördag. De större affärerna har samma öppettider på lördagar som vardagar. De mindre affärerna har öppet till kl 14.00.

Söndagar: De flesta butiker är stängda. I turistområden kan de vara öppna och vissa mat- och speceriaffärer är ofta öppna på söndagsmorgnarna. Men räkna inte med att göra någon annan shopping på söndagar. Utom om du går till en söndags(morgon)marknad.

Större affärer kan i vissa delar av Spanien ha öppet från kl 10.00 till 22.00 den första söndagen i varje månad, och varje söndag i december.

Paprikor på en marknad
Paprikor på en marknad, copyright BKWine Photography

Matmarknader, mercadillos

Det är fortfarande vanligt med matmarknader. Större städer har flera stycken, i mindre finns det alltid någon. Inom lagom promenadavstånd. Det kan vara en verklig upplevelse i matvaror, färger och dofter att besöka en mat och klädmarknad, väl värt en timme eller två om man har tid. Marknaderna är vanligen öppna någon / några dag(ar) i veckan, på morgonen/förmiddagen. Ofta är marknaden utomhus, torgmarknader, men det finns också marknader inomhusmarknader i saluhallar. Fråga någon om när och var den närmaste marknaden är.

De säljer ofta andra saker också, som t ex kläder.

Spanska språket

Att resa runt i Spanien och inte kunna spanska kan vara knepigt beroende på var du är. I de stora städerna och bland yngre spanjorer kan du oftast finna någon som förstår engelska. Men ute på landsbygden kan det vara knepigt att finna någon. Hur som helst, så brukar folk ute i byarna vara mycket hjälpsamma och försöker att göra sig förstådda med händer och fötter. Spanjorer brukar alltid tala högt. Det betyder inte att de är upprörda, de vill bara försäkra sig om att de gör sig hörda…

Menyn med tapas på en restaurang Logroño i Rioja
Menyn med tapas på en restaurang Logroño i Rioja, copyright BKWine Photography

Det är ganska lätt att lära sig grunderna i spanskan. Man skriver som man talar. Spanskan har, tillsammans med ryskan, världens största ordförråd. Det beror bland annat på att samma sak heter olika saker i olika delar av landet. Inte alltid lätt.

Beroende på var man är, så har Spanien olika officiella språk. T ex i Galicien är det galiciska (gallego) som gäller, i Katalonien katalanska (catalan), i Valencia valensianska (valenciano) etc. Men över allt fungerar förstås den ”vanliga” spanskan, som alla pratar, som man här oftast kallar kastiljanska (castellano) och inte spanska…

Så nu vet du allt värt att veta och är fullt rustad för att komma med oss på BKWine på en vinresa.

Res till världens vinländer med de som kan vin och den lokala kulturen, de som ger dig den bästa vägledningen. Res med de som kan ta dig med till de bästa producenterna och till de vackraste platserna. Där du får prova de mest spännande vinerna, personligen träffa vinmakarna, och njuta av den lokala gastronomin.

Res med BKWine Vinresor!

Mer länderfakta – FAQ – om Frankrike, Italien, Chile, Argentina, Spanien… hittar du här.

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!