Kaffe i Spanien – “un café por favor”

Dela / gilla artikeln:

Det finns många olika typer av kaffe i Spanien, men det har inte den superstatus som i Italien. Många spanjorer klagar (omotiverat!) på kvaliteten av sitt kaffe, trots att man tillhör en av de 20-i-topp länder som dricker mest kaffe per capita.

Om man beställer “un café por favor”, så kommer man att få frågan tillbaka vilken typ av kaffe som man vill ha.

För den som inte kan vara utan svenskt kaffe är tipset att beställa en café americano. Det är en espresso som blandas ut med varmt vatten i en större kaffekopp och är det som mest liknar vårt vanliga svenska bryggkaffe.

En café solo på en bar
En café solo på en bar, copyright BKWine Photography

Så när man får frågan om vilken typ av kaffe som man vill ha, gäller det att vara snabb, han som står bakom disken brukar ha bråttom eftersom det står på kö andra som också otåligt väntar på att beställa sitt kaffe.

Här kommer ett kort fusklapp på de vanligaste typer av kaffe.

Café solo – betyder espressokaffe och serveras vanligtvis i en kopp. Det goda café solo gör servitören framför dig, när du frågar.

Café cortado – En cortado är samma mängd kaffe som café solo, med en liten skvätt mjölk för att minska kaffets syra. Den kan i en kopp eller ett glas.

Café con leche – Kaffe med mjölk. Man kan välja vilken mjölk man vill ha (kall, varm, med skum, lättmjölk, mm). Den serveras vanligtvis i en kopp större än café solo.

En restaurang och café i Leon
En restaurang och café i Leon, copyright BKWine Photography

Café largo – Detta är en dos av espressokaffe, men där man låtit lite mer vatten rinna genom kaffet (eller tillsatt en aning), i en större kopp. Så det är en mjukare, lite utspädd variant av en “café solo”.

Leche manchada – Det är en kopp mjölk med lite kaffe.

Café americano – En kopp som är större än den för café largo och med ännu mera (varmt) vatten tillsatt. Det är en kaffe som många studenter dricker.

Café con hielo – Ett mycket vanligt sätt att göra kaffe på sommaren. Det är en espresso (dvs café solo), men man får ett glas med isbitar vid sidan av. Kunden häller sedan det heta kaffet i glaset med is.

Café descafeinado – koffeinfritt kaffe.

Kom med på en vinresa till Rioja med Bilbao och Logroño och njut av kaffet, vinet och maten. Eller kanske en katalansk vinresa med cava och Priorato? Mer om spanska vinresor.

En stark café solo till frukost
En stark café solo till frukost, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!