Ny vinresa till Toscana: viner med själ och pastadeg

Toscana är en av våra allra populäraste destinationer för vinresor. Inte konstigt. Vinerna är underbart goda. I alla fall om man vet vilka vingårdar man ska besöka. Landskapet är precis lika vackert som man tänker sig. Så man nästan tappar andan ibland.

Men det har inte alltid varit på det viset. Hela Toscana med vindistrikten Chianti och Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, vitvinsdistriktet San Gimignano plus några mindre kända har alla genomgått en dramatisk förändring. För ett par årtionden sedan dominerades de totalt av några stora (kända) vinhus som, om man ska vara ärlig, inte alltid gjorde toppviner.

En klassisk toscansk villa med cypresser och vingård

En klassisk toscansk villa med cypresser och vingård, copyright BKWine Photography

Idag ser det helt annorlunda ut. Det finns massor med små vinproducenter som gör fantastiskt bra viner. Borta är den dominerande syra, den tunna kroppen, bastflaskorna och allt annat ointressant. De stora ”industriella” producenterna finns förstås fortfarande kvar men det som är verkligt spännande bland vinerna och vinproducenterna idag är inte det.

Entusiasmen och dynamiken finns idag bland de små producenterna. De som gör härligt uttrycksfulla viner som spelar på alla strängar som sangiovese i dess olika former har. Som vet att låta både druvan, och jordmånen och klimatet få sitt uttryck i vinet.

Det är på dem som vi fokuserar på vinresan till Toscana och Chianti.

Vi har just publicerat det nya programmet för höstens vinresa och matresa till Toscana.

Ta en titt och se om det kan locka!

Vi hinner givetvis även med mycket av den italienska maten (alltid en viktig del av våra resor). Till och med en halv dag med matlagning på en kulle i närheten av Florens i en villa som en gång i tiden tillhörde Medicis.

Ses vi där?

PS: Vi börjar och slutar resan i Florens i Toscana, här är bilder.

En gammal vinkällare med ekfat

En gammal vinkällare med ekfat, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!