”En resa som vi aldrig kommer att glömma”, sagt om vinresan till Veneto

”Allt var bättre än förväntat”

Veneto, vindistriktet i nordöstra Italien runt Verona, är nog ett av de mest varierande vinområden man kan tänka sig. Idag är det kanske mest berömt för sina kraftfulla röda amarone-viner.

Men här finns i stort sett varje upptänklig vintyp. Klassiska röda viner i Valpolicella, som dessutom ju är hemvisten för amarone. Friska vita liksom ambitiöst seriösa torra vita viner i till exempel Soave och Gambellara. Utsökta och intensiva söta viner i olika sorter, vin santo, recioto m m. Och tittar man bara några mil längre öster ut så har vi Prosecco, världens mest sålda mousserande vin.

Så här i Veneto (med betoning på första e: v-E-neto) finns mycket att upptäcka.

Fira med ett gott glas valpolicella

Fira med ett gott glas valpolicella, copyright BKWine Photography

Mitt i allt ihopa, och den självklara utgångspunkten för upptäcktsfärder i vingårdarna, ligger Verona, en underbar stad. Här spelar man varje år de stora italienska operorna i den två tusen år gamla romerska arenan. Här finns lyxiga shoppingstråk i centrum. Norra Italien är en rik region. Och här finns massor med trånga gränder där man hittar caféer, vinbarer och charmiga italienska restauranger.

Som sagt, här finns mycket att upptäcka!

Arenan i Verona

Arenan i Verona, copyright BKWine Photography

Läs nedan om vad några av de som rest med oss sagt om vår vinresa och upptäcktsfärd i vinlandskapet runt Verona, med amarone, Valpolicella och Soave.

Om vinresan i Veneto, Valpolicella, amarone, Soave:

Stort tack för fantastiska dagar i Veneto med härliga provningarväl valda vingårdar, stora som små! Och de njutbara luncherna kittlar fortfarande smaklökarna. Verona var ju en upplevelse i sig, och vi var tacksamma få ett par extra dagar där efter det givande programmet i grannskapet. Vi vill naturligtvis tacka vår skickliga, trivsamma guide Åsa.

— L & M och G & C (som varit på åtminstone fyra resor med BKWine)

Om vinresan i Veneto, Valpolicella:

Tiden går så fort, men nu äntligen vill jag berätta hur bra vi tyckte vinresan till Veneto var. Upplägget var perfekt, med tre så intressanta och bra vingårdar varje dag. Fantastiska vinodlare med en inre kraft och övertygelse, och så goda och intressanta viner de producerar. Kul med dessa starka kvinnor, som inte alltid jobbar i medvind precis.

Vi lärde oss dessutom så mycket, om biodynamisk odling, olika sätt för uppbindning och beskärning. Jag, som förövrigt är mycket växtintresserad, tyckte det var så intressant. Vi tar ju bilen till Frankrike och alla spännande vingårdar där, varje sommar, så vi hade inte så stor koll på alla dessa olika italienska druvor.

Måste också säga att de alla serverade väldigt god mat och var generösa med sitt vin, sina hem och sin tid.

Åsa var en mycket kunnig och bra guide, med stor människokännedom. Vi var visserligen en liten grupp med bara åtta personer, men alla är ju så olika personligheter och hon såg verkligen alla. Hon är en pärla!

Hotellet var också väldigt bra, låg perfekt, och vi hade dessutom tur och fick ett perfekt rum med takterrass högst upp. Utsikt över hela Verona, så fint! Du ser allt var bara positivt och vi återkommer gärna på fler resor, vi som annars bara reser själva. Tack Britt!

— Kerstin & Stefan S

Vingårdar och landskap i Valpolicella

Vingårdar och landskap i Valpolicella, copyright BKWine Photography

Om vinresan i Veneto, Valpolicella:

Fantastisk resa med otroligt duktig guide, Åsa är en klippa och innehar stort vinkunnande. Oerhört trevligt och intressant, med i stort idel rätt så okända producenter för stora allmänheten. Allegrini var väl enda stora välkända producenten.

Lunchen hos damerna på La Cappuccina var oförglömlig, enastående kokkonst, utan tvekan bästa och roligaste lunchen på en vinresa (trots 10-12 genomförda vinreseluncher världen över). För övrigt stort plus till Musella, Menti, Villa Erbici samt Massimago. På stående fot anmälde vi vårt intresse för Toscana nästa vår.

— Kim & Marianne P

Om vinresan i Veneto, Valpolicella:

Tusen tack för en mycket trevlig och lärorik resa i Venetodistriktet. Det var vår första vinresa och det blir helt klart fler resor i framtiden. Mycket bra organiserat! Bra val av vinproducenter – både stora och små. Underbara luncher – ett speciellt tack för att ni såg till att det också fanns glutenfri mat! Vi ses igen!

— Veronica & Yngve H

Corvina veronese-druvor i Allegrinis vingård i Valpolicella

Corvina veronese-druvor i Allegrinis vingård i Valpolicella, copyright BKWine Photography

Om vinresan i Veneto, Valpolicella:

Tack så mycket för en underbar resa. Åsa var ett “fynd”. Vi gick bra ihop och hon var en skicklig, professionell guide, med mycket kunskap och ett stort lugn. Vi har upplevt en resa som vi aldrig kommer att glömma och allt var bättre än vi förväntat oss. Vi var glada och trötta när vi kom hem och det är ett gott tecken. Arrangemanget var 100 %. Vinodlingar, hotell, transport och allt fungerade. Vi sparar till nya resor och ingen tvekar på vem vi ska välja som leverantör.

— Anne B

Om vinresan i Veneto, Valpolicella:

Jag har just välkomnat våra vinresenärer hem igen. Alla var jättenöjda! En del var lyriska, så bra var resan. Åsa har gjort ett fantastiskt jobb igen, hotellet var bra, maten fantastisk. Nu gäller det bara att bli av med de extra kilon man lagt på sig, var det en som sade.

— Eva E

Här kan du läsa ännu mer omdömen om vad våra resedeltagare tycker om våra vinresor.

Är du intresserad av att upptäcka Veneto med amarone, Valpolicella, Soave, de spännande vinerna, den fantastiskt goda maten, kom med på en vinresa till Veneto, med amarone, Valpolicella, Soave, med oss på BKWine!

Gamla flaskor i vinkällaren

Gamla flaskor i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Ekfat i Allegrinis vinkällare i Valpolicella

Ekfat i Allegrinis vinkällare i Valpolicella, copyright BKWine Photography

Amarone, Valpolicella grapes, Italy

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!