Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Klassiska eleganta viner och härlig mat, och historia från 1451, i Bourgogne

Dela / gilla artikeln:

1451… 1451 är för 563 år sedan. Då öppnades sjukhuset i Beaune som man idag kallar Hospices de Beaune, eller Hôtel Dieu, eller helt enkelt försvenskat och förenklat Hospicet.

Byggnaden står fortfarande kvar och användes som sjukhus och sedan ålderdomshem (äldreboende låter lite konstigt för en sådan byggnad) fram till 1971. Det är en av Frankrikes stora sevärdheter. Inte spektakulärt, men fantastiskt.

En av salarna på Hospices de Beaune Hotel Dieu
En av salarna på Hospices de Beaune Hotel Dieu, copyright BKWine Photography

Det är lite liknande med vinerna från Bourgogne. De är sällan spektakulära, på det viset ”imponerande” viner från andra distrikt och andra länder kan vara. Istället är bourgognevinerna subtila, eleganta och sofistikerade. Inget man dricker snabbt i stora klunkar.

Bourgogne är samtidigt enkelt och komplicerat. Det finns i stort sett bara två druvor: chardonnay för vita viner och pinot noir för röda viner. Jo, det är en lite förenkling men inte långt från sanningen. Samtidigt är det klurigt att komma underfund med därför att appellationerna är många och byarnas namn ibland förvirrande. Men det lurigaste av allt är odlarna: Det är egentligen namnet på odlaren som är det viktigaste, viktigare än appellationen eller byn som vinet kommer ifrån.

Exklusiva vinrankor i vingården bakom järngrinden
Exklusiva vinrankor i vingården bakom järngrinden, copyright BKWine Photography

De mest kända producentnamnen är ofta de stora negocianterna, vinfirmorna. Ibland är de bra men ofta kan vinerna vara lite utslätade. Tyvärr är det ofta deras viner vi sett bland bourgognevinerna i Sverige. Men sedan ett par år tillbaks har det börjat ändra. Nu finns det mycket mer spännande att prova på bourgognehyllan i Sverige. Det är ett bra ställe att börja utforska Bourgogne.

Men vill man verkligen upptäcka vad Bourgogne har att erbjuda så ska man resa dit, åka runt bland vingårdarna, prata med vinproducenter, och förstås prova vinerna.

Det är ett vackert landskap med gröna, böljande kullar, massor med vingårdar och charmiga små byar.

Ett bord för två på en restaurang
Ett bord för två på en restaurang, copyright BKWine Photography

Gott om restauranger finns det också. Bourgogne kallas ju ibland Frankrikes mage. Inte utan orsak. Det är definitivt inte bara sniglar… Nötkött av högsta kvalitet, kanske Frankrikes osttätaste region, och mycket annat.

Vi har just publicerat det nya reseprogrammet för höstens vinresa och matresa till Bourgogne.

På den tar vi dig med till några av de bästa producenterna i Bourgogne, inte alltid de mest kända dock. Och det blir många härliga tillfällen att utforska hur de burgundiska vinerna passar ihop med Bourgognes mat. Bra! Det kan vi lova. Och en hel del gamla vinkällare blir det också. Fast kanske ingen från 1451.

Ta en titt på det nya vinreseprogrammet till Bourgogne!

Gamla vinflaskor i källaren
Gamla vinflaskor i källaren, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!