Vårens nya vinresa till Bordeaux: lyxiga slottsluncher, klassiska viner och mat+sauternes=sant

Vårens nya vinresa innehåller mycket för finsmakaren. Det är få andra vindistrikt som är så ”pampiga” som Bordeaux. Vi kombinerar de imponerande miljöerna med lika häpnadsväckande viner och måltider. Här är en kort introduktion till det nya vinreseprogrammet.

Så fort man anländer till staden Bordeaux så märker man att det här är ingen liten landsortshåla. Staden är idag med på Unescos lista med världskulturarv. Under det senaste årtiondet har man lagt ner massor med energi på att putsa och feja och planera om så att staden ska bli besöksvänlig. En promenad längs floden i den nyanlagda parken längs med vattnet ger flanören en fantastisk vy över hela den pampiga flodstranden.

Förut låg här många vinhus, negocianter, men de har nu flyttat ut från staden. Istället finns här restauranger och caféer med allt från en enkel kopp kaffe till exklusiv lyxmat. Vandrar man lite längre bort kommer man till de gamla ”hangarerna” (hamnlagren) som nu är ombyggda till butiker och restauranger. Mest häpnadsväckande av allt är Place de la Bourse, Börstorget. Upplyst på kvällen så att det nästan ser ut som om hela torget är omgivet av guld…

Place de la Bourse med ”vattenspegeln” i Bordeaux

Place de la Bourse med ”vattenspegeln” i Bordeaux, copyright BKWine Photography

Men vi ska förstås framför allt ut i vindistrikten. Håller vi oss på ”vänstra stranden”, vilket vi gör halva tiden, så hittar vi de flesta av de kända slotten. Många av dem ligger som ett radband längs route des châteaux norrut från staden Bordeaux. På médocdagen far vi norrut genom Margaux, Pauillac, Saint Julien och de andra kommunerna här i den mest berömda delen av Bordeaux.

Vi kommer förstås inte bara att titta på de eleganta slottsfasaderna utifrån. Vi ska också ner i vinkällarna. Här hittar man källare fyllda med ekfat, ibland flera hundratals ekfat på de större slotten. Vinet ligger stilla under i upp till två år och ”uppfostras” i ekfaten. Den som vill veta allt om ekfatslagring får garanterat sitt lystmäte.

Ekfat i vinkällaren på slottet

Ekfat i vinkällaren på slottet, copyright BKWine Photography

På ett av slotten öppnar de också dörrarna för oss in till matsalen. Slottet bjuder på en måltid som är i toppklass. Inte konstigt eftersom kocken blivit upplärd på stjärnkrogar i Paris och Champagne. Med några goda viner till givetvis…

På andra sidan floden, ”högra stranden”, är miljön annorlunda. Slotten är mindre, men ibland lika pampiga. De kan också vara inte mycket mer än en liten villa, och ändå kallas slott. Om vänstra stranden är tjusigt och imponerande så är här på högra stranden, stämningen mer intim och familjär. Slotten drivs också oftast av familjer. Här har vi till exempel Saint Emilion, Pomerol och Fronsac. Det ganska platta landskapet i Médoc (fast det är inte så platt som man tror) är här utbytt mot böljande kullar med omväxlande vingårdar och lummiga skogsdungar.

Hustaken i den medeltida byn Saint Emilion

Hustaken i den medeltida byn Saint Emilion, copyright BKWine Photography

Här hittar vi också den gamla medeltida staden Saint Emilion. Man kan inte komma till Bordeaux utan att göra ett besök i den charmiga staden. Fast byn vore nog ett bättre epitet.

Bordeaux är också känt för kanske världens bästa söta viner, kommunen Sauternes med grannkommuner. Här blir det ytterligare en mycket speciell vin- och matupplevelse: en 100 % sauternes-lunch.

Skörden närmar sig med ädelröta på druvorna

Skörden närmar sig med ädelröta på druvorna, copyright BKWine Photography

Jodå, du läste rätt. Det blir en lunch med genomgående sauternes. Det låter kanske underligt och udda men jag lovar, det fungerar alldeles utmärkt. Kocken presenterar ett flertal olika rätter så att du får tillfälle att prova dig fram till vilken kombination som är bäst, till de flera olika årgångarna av sauternes som vi provar under denna gourmetmåltid. Det är en upplevelse att sitta i matsalen på ett av de allra bästa sauternesslotten och diskutera vilken årgång passar bäst till vilken maträtt.

Det här var bara ett axplock av vad som står på programmet för bordeauxresan. Det blir även en ”blanda ditt eget vin”-seminarium och mycket annat.

Läs mer om vad som händer på vårens vinresa till Bordeaux i det detaljerade programmet.

Vinresor som inga andra.

Stora flaskor på en restaurang

Stora flaskor på en restaurang, copyright BKWine Photography

Clos Fourtet i Saint Emilion, Bordeaux

Clos Fourtet i Saint Emilion, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Le Grand Theatre i Bordeaux

Le Grand Theatre i Bordeaux, copyright BKWine Photography

En vingård i Bordeaux strax före skörden

En vingård i Bordeaux strax före skörden, copyright BKWine Photography

Chateau la Dauphine med sitt eleganta slott och sin pampiga pinjeallée

Chateau la Dauphine med sitt eleganta slott och sin pampiga pinjeallée, copyright BKWine Photography

En fatkällare fylld med barriquer med vin som långsamt mognar

En fatkällare fylld med barriquer med vin som långsamt mognar, copyright BKWine Photography

En tartar på pilgrimsmusslor till förrätt till lunch

En tartar på pilgrimsmusslor till förrätt till lunch, copyright BKWine Photography

Ett av vinerna till lunchen serveras

Ett av vinerna till lunchen serveras, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!