Gargantua-vinresa till tre klassiska vindistrikt: Sancerre, Chablis och Champagne

Detaljerade programmet för vårens vinresa Tre Klassiker till Sancerre, Chablis och Champagne klart

Den som gapar efter mycket, osv heter det ju. Men ibland kan man faktiskt gapa stort och klara av allt med bravur. Vinresan ”Tre klassiker” är en sådan sak. Den tar dig med till tre av de stora, klassiska vindistrikten i Frankrike: Chablis, Sancerre och Champagne. Vårt nya reseprogram för vårens vinresa är just klart. Den ger dig en oförglömlig upplevelse där du, bokstavligen, får gapa över mycket. Mycket läckerheter!

När man närmar sig Sancerre, den första etappen på denna magnifika resa, kör man långsamt längs med Canal latéral à la Loire, dvs kanalen som går längs med Loire. Det finns många kanaler som genomkorsar Frankrike, byggda en gång i tiden för att underlätta transporterna, inte minst av vin. Ofta går de längs med floder som i sig var osäkra att navigera på.

Plötsligt reser sig, nästan oväntat, en spetsig kulle och på toppen ligger Sancerre. Där uppifrån har man en fantastisk utsikt över landskapet och vingårdarna, inte minst om man bor på Hôtel Panoramique.

Den här resan är nästan helt tillägnad vita viner. Det finns lite rött i både Sancerre och i Champagne, men det är en minimal andel av produktionen. Och i Chablis är det förstås uteslutande vitt även om några grannkommuner också gör rött.

Det blir dock en stor spännvidd på de vita vinerna. Vi börjar med aromatiska, syrliga sancerre, gjord uteslutande på sauvignon blanc. Det blir mera kraft och rondör i Chablis. I de mest exklusiva chablis-vinerna kan det till och med bli en hel del ekfatskaraktär, även om kraften mest kommer från druvorna och marken som de växer på. Chablis grand cru växer bara på en sluttning på inte mer än 100 hektar.

Det blir tillfälle på resan ”Tre klassiker” att bekanta sig med grand cru:erna, men inte bara. Det blir också premier cru, chablis och petit chablis. Det intressanta med en vinresa är ju bland annat att upptäcka bredden och variationen av vinerna som produceras här. Att bra dricka det exklusivaste, mest ryktbara och det dyraste är lite synd. Det krävs ju inte direkt någon talang eller kunskap för att se vad som är dyrast på listan…

Vingårdar i Chablis

Vingårdar i Chablis, copyright BKWine Photography

Det är däremot spännande att upptäcka de små producenterna, familjefirmorna, de unga talangfulla vinmakarna som inte ännu hunnit göra sig ett namn internationellt. Det är sådant som man bara kan göra när man kommer hit på plats, sådant som gör resan till en speciell upplevelse. Tycker i alla fall jag. Jag hoppas att du håller med.

(I motstats till många andra som arrangerar vinresor, som mest fokuserar på de stora kända vinvarumärkena som massdistribueras till stora köpare som Systembolaget, Tesco osv, så vill vi på BKWine visa dig vad som finns bakom fasaderna, familjefirmorna som gör vin, de unga entreprenörerna, de mest talangfulla små producenterna.)

Denna Tre Klassiker slutar i Champagne med ett antal besök i vinkällarna där tusentals, ja, miljontals flaskor ligger och mognar. Champagne är inte bara en festdryck, att fira med på kalaset, utan det är också ett spännande vin, i alla fall om man hittar rätt till de mest kvalitetsmedvetna producenterna.

Utsikt över vingårdar och en by i Vallée de la Marne i Champagne

Utsikt över vingårdar och en by i Vallée de la Marne i Champagne, copyright BKWine Photography

Champagne är också ett utmärkt vin till mat. Det kommer du att få prova på på denna resa där vi bjuder inte till en lyxig måltid hemma hos en champagneproducent. Nej, fråga inte efter ett rött vin till varmrätten. Njut istället av årgångschampagnerna som du får i glasen. Jag tror att du kommer att hålla med om att de passar perfekt till godsakerna.

Det blir flera läckra måltider på denna resa. För att nämna en till, en middag på en stjärnkrog i Chablis. Hotellet där vi bor i Chablis har även en känd restaurang där vi bjuder in till en verklig gourmetmåltid. Vad det blir att dricka till? Chablis förstås! Men exakt vad är lite osäkert. Restaurangens sommelier brukar gå ner i källaren och leta bland flaskorna i gömmorna, när han får veta att det är vi som kommer, och alltid brukar han hitta något spännande…!

Här kan du se det detaljerade programmet för vårens vinresa Tre Klassiker till Sancerre, Chablis och Champagne.

Pilgrimsmusslor i sancerresås

Pilgrimsmusslor i sancerresås, copyright BKWine Photography

Loireostar på en restaurang i Sancerre

Loireostar på en restaurang i Sancerre, copyright BKWine Photography

Vingårdar i Sancerre

Vingårdar i Sancerre, copyright BKWine Photography

Bordet är dukat i Sancerre

Bordet är dukat i Sancerre, copyright BKWine Photography

Champagne serverat ur en dubbelmagnum

Champagne serverat ur en dubbelmagnum, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!