Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Rioja, 11–15 september 2024

Dela/gilla reseprogrammet:

Rioja – spännande viner, hisnande natur och fantastisk arkitektur

— Följ med oss på denna spännande resa till Rioja, ett vindistrikt som är både klassiskt och modernt på ett sätt som vi bara hittar i Spanien. Här finns vingårdar som marknadsför sig inte bara med goda viner utan också med hisnande och spännande arkitektur. Landskapet är bergigt och naturskönt. Vi börjar i den eleganta staden Bilbao, känt för Guggenheimmuseet, och bor sedan två nätter mitt i Rioja, i staden Logroño, känd för sina många tapasbarer.

I korthet

 • 4 nätter
 • Privata provningar, ca 10
 • Boende i Bilbao med Guggenheim
 • Logroño
 • Pris: 17 900 SEK
 • Både modern och traditionell Rioja
 • Magnifik natur
 • Spansk gastronomin
 • Ekologiska vingårdar

Boka nu!

Rioja-vinerna är idag bättre än någonsin. Rioja har genomgått flera faser de senast decennierna. Det var Sveriges och många andra länders populäraste vin under lång tid på 1980- och 1990-talen. Men sedan trängdes Rioja undan av Nya Världen och man har fått kämpa för att komma tillbaka. Vilket man har gjort, och det med besked. Kom med och upptäck det nya Rioja. Och som extra bonus, njut av den spanska gastronomin som nu är på topp.

Vi träffas i Bilbao där vi bor första och sista natten. Det går smidigt att flyga till Bilbao och kanske tar du någon extra dag där så att du hinner besöka det fantastiska Guggenheim-muséet och den vackra staden.

Dramatiskt landskap i Rioja med vingårdar och berg
Dramatiskt landskap i Rioja med vingårdar och berg, copyright BKWine Photography
Dramatiskt landskap i Rioja med vingårdar och berg
Dramatiskt landskap i Rioja med vingårdar och berg, copyright BKWine Photography

På torsdag morgonen hämtar vår buss oss vid hotellet och vi åker mot Rioja-distriktet, knappt två timmar från Bilbao över Kantabriska Bergen. Under våra dagar här kommer vi att besöka både stora, välkända vinproducenter och lite mindre bodegor. Vi kommer att se exempel på olika stilar av Rioja.

Rioja idag är inte på något sätt ett förutsägbart vin. Man kan lugnt konstatera att de överdrivet mjuka och vaniljiga vinerna som många gjorde på 80-talet tillhör en svunnen epok. Det har den nya generationen vinmakare sett till.

Som vanligt på våra vinresor så kommer vi också ägna oss en hel del åt den lokala gastronomin. Det spanska köket är idag mycket omskrivet och de spanska kockarnas förmåga till innovation är berömd. Vi kommer att få flera exempel på detta. Vi kommer att äta tre härliga luncher på de vingårdar vi besöker. Kvällarna är lediga för eget utforskande av restauranglivet i Bilbao och Logroño.

Resan leds av en av BKWines expertguider.

Guggenheimmuséet vid floden Nerviòn i Bilbao i skymningen
Guggenheimmuséet vid floden Nerviòn i Bilbao i skymningen, copyright BKWine Photography
Guggenheimmuséet i Bilbao och stadens högsta byggnad
Guggenheimmuséet i Bilbao och stadens högsta byggnad, copyright BKWine Photography

Program — Vinresa i Rioja

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Vissa detaljer i programmet kan vara annorlunda, t.ex. vilka vingårdar vi besöker. Vi lägger ner stort arbeta på att se till att våra besök blir speciella minnesvärda upplevelser. Därför besöker vi ofta andra vingårdar än de som är stora och kända, med många besökare och många anställda guider. Istället har vi valt att ge dit en mer unik och personlig upplevelse med besök hos noga utvalda producenter där vi ofta (men inte alltid) träffar ägaren eller vinmakaren.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Bilbao
 • Dag 2, torsdag — Till Rioja och huvudstaden Logroño
 • Dag 3, fredag — Bodegorna i Haro, Riojas andra stad
 • Dag 4, lördag — Imponerande källare och åter Bilbao
 • Day 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, 11 september — Ankomst till Bilbao

Ankomst till Bilbao. Incheckning på vårt trevliga och centralt belägna hotell.

Bilbao är en fantastiskt trevlig stad med ett par hundra tusen invånare i centrala stan. Sedan Guggenheim-muséet byggdes har staden fått ett stort uppsving. Det är nu en dynamisk konststad och restaurangstad. Mycket elegant.

I Bilbao finns både gourmetrestauranger och mindre pretentiösa krogar med baskiska specialiteter som innefattar både fina fisk- och skaldjursrätter, högklassig gris och charkuterier av toppkvalitet.

I Gamla Stan ringlar små gränder mellan medeltidshusen. Du kan köpa en äkta basker från Baskien i den historiska hattaffären några kvarter från torget Plaza Nueva. I den ”moderna” delen av staden (från 1800-talet) finns förstås en gata som är fylld med uteserveringar och tapasbarer, Calle Ledesma, men tapasbarer och restauranger hittar man överallt. Allt är inom behändigt promenadavstånd, inklusive Guggenheimmuseet. Har du tid så kan du ta tunnelbanan några hållplatser ut till kusten, Biscayabukten.

Fri kväll att upptäcka Bilbao. En promenad i skymningen längs med floden är ett måste.

En väg slingrar sig genom höstfärgerna i vingårdarna i Rioja
En väg slingrar sig genom höstfärgerna i vingårdarna i Rioja, copyright BKWine Photography
En väg slingrar sig genom höstfärgerna i vingårdarna i Rioja
En väg slingrar sig genom höstfärgerna i vingårdarna i Rioja, copyright BKWine Photography

Torsdag, 12 september — Till Rioja och huvudstaden Logroño

På morgonen hämtar vår buss oss vid hotellet och vi börjar vår resa till Rioja som tar cirka 2 timmar.

Resan är faktiskt lite av en upplevelse i sig. På havssidan, i Baskien, är landskapet grönt och frodande. Vindarna från havet drar med sig mycket fukt. För att komma till Rioja åker man över den Kantabriska Bergskedjan.

När man åkt över toppen så förändras landskapet dramatiskt. Det får en helt annan färg, inte alls lika grönt. Istället ser man i fonden den imponerande bergskedjan. Gamla små byar ligger utspridda i landskapet. Vingårdarna blir fler och fler. På dagens program står bl a den spektakulära Bodega Baigorri i Samaniego. Bodegan har ett verkligt iögonfallande läge i Rioja Alavesa. De har även en mycket bra restaurang (bara öppen för privata sällskap). Där kan vi njuta av utsikten över vingårdarna på ena sidan och vyn över ekfatskällaren på andra sidan.

Eftermiddagsbesöket blir på pampiga Bodegas Franco Españolas som ligger i utkanten av Logroño. Den grundades i slutet av 1800-talet när franska vinbönder flydde Bordeaux, som härjades av vinlusen. Ett intressant besök både ur historisk synvinkel och vinmässigt. Sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell i Logroño. Logroño är Riojas ”huvudstad” och den största staden i regionen. Vårt hotell ligger centralt, precis i kanten av den gamla stadskärnan.

Kvällen är fri för egna gastronomiska äventyr. Ett stenkast från vårt hotell finns den gamla matmarknaden och strax intill ”tapasgatan”, Calle Laurel och även Calle San Juan. Varje bar har sin specialitet: skinka, grillade räkor, anklever, omeletter osv.

Dags för rundpumpning av musten från ett stort ekfat i en vinkällare i Rioja
Dags för rundpumpning av musten från ett stort ekfat i en vinkällare i Rioja, copyright BKWine Photography
Dags för rundpumpning av musten från ett stort ekfat i en vinkällare i Rioja
Dags för rundpumpning av musten från ett stort ekfat i en vinkällare i Rioja, copyright BKWine Photography

Fredag, 13 september — Bodegorna i Haro, Riojas andra stad

Vår buss hämtar oss på morgonen på vårt hotell. Vi beger oss väster ut till Haro, mycket mindre än Logroño. Haro är dock minst lika viktiga i Rioja vad gäller vin.

Nästan alla bodegor i Haro ligger samlade runt den gamla järnvägsstationen. Här finns mycket vin koncentrerat på ett litet område. Det är här vi kommer att spendera dagen, i El Barrio de la Estación. I Rioja är det inte bara druvsorterna som sätter sin prägel på vinerna utan också eklagringen. Hos tempranillo kommer många av aromerna fram efter en tids eklagring och flasklagring, ja så är i alla fall traditionen.

Vi diskuterar eklagring och mycket annat under dagen. Vi besöker t ex Muga. Detta är ett av de gamla kända namnen i Haro, en familjeegendom som på ett harmoniskt sätt lyckas förena det traditionella och det moderna. De har dessutom ett eget tunnbinderi.

På dagens program står också en av de mindre bodegorna i Haro, den utmärkta Gomez Cruzado med en vinmakare som är full av idéer. Hos en av vinproducenterna serveras vi en härlig lunch med klassiska Rioja-specialiteter.

Sen eftermiddag är vi tillbaka i Logroño. Fri kväll för att upptäcka fler tapas-barer. Börja gärna med en fino sherry till aperitif även om man förstås egentligen här dricker mest röd rioja.

En liten by bland vingårdarna i Rioja med Kantabriska Bergen i bakgrunden
En liten by bland vingårdarna i Rioja med Kantabriska Bergen i bakgrunden, copyright BKWine Photography
En liten by bland vingårdarna i Rioja med kyrkan mitt i byn
En liten by bland vingårdarna i Rioja med kyrkan mitt i byn, copyright BKWine Photography

Lördag, 14 september — Imponerande källare, åter till Bilbao

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och packar in vårt bagage i bussen. Vi ska inte åka så långt, eftersom vår första bodega ligger precis utanför Logroño.

Vi börjar dagen med ett besök hos Bodegas Campo Viejo, en stor och välkänd bodega med en ståtlig vinkällare som invigdes 2011. Vi får ett besök och en intressant provning med lite tilltugg. Campo Viejo är en av de allra största producenterna i Rioja, kanske den största. Deras anläggning är jättelik och fylld med modern teknik. Både deras flaskkällare och fatkällare har imponerande dimensioner. De lär ha mer än 60 000 fat fyllda med vin.

Vi åker sedan vidare till en mindre familjefirma i Fuenmayor. Familjen började inte buteljera sina viner själva förrän 1984 och de har nu 60 hektar vingårdar. Vi gör ett besök här och sedan bänkar vi oss för en god lunch som kommer att bestå av en mängd olika tapas. Inte långt därifrån ligger Bodegas Marques de Arviza. Dit beger vi oss för ett eftermiddagsbesök. Detta är en av de äldsta vingårdarna i Rioja. De underjordiska källarna är djupa och imponerande.

Vi åker sedan vidare mot Bilbao och vi räknar med att vi är framme vid vårt hotell runt sjutiden. Med andra ord, gott om tid för en aperitif innan middagen, spanska middagstider är ju sena (läs vår landsguide om Spanien!) . Vi rekommenderar gärna restauranger och vinbarer. Fri kväll.

Skörd av mogna tempranillo-druvor i en vingård i Rioja
Skörd av mogna tempranillo-druvor i en vingård i Rioja, copyright BKWine Photography
En fin, mogen klase tempranillo i Rioja
En fin, mogen klase tempranillo i Rioja, copyright BKWine Photography

Söndag, 15 september — Hemfärd

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Vissa detaljer i programmet kan vara annorlunda, t.ex. vilka vingårdar vi besöker. Vi lägger ner stort arbeta på att se till att våra besök blir speciella minnesvärda upplevelser. Därför besöker vi ofta andra vingårdar än de som är stora och kända, med många besökare och många anställda guider. Istället har vi valt att ge dit en mer unik och personlig upplevelse med besök hos noga utvalda producenter där vi ofta (men inte alltid) träffar ägaren eller vinmakaren.

Slå till!

Vi vill gärna ha dig med.

En liten paus på ett kafé i en gammal by i Rioja
En liten paus på ett kafé i en gammal by i Rioja, copyright BKWine Photography
En liten paus på ett kafé i en gammal by i Rioja
En liten paus på ett kafé i en gammal by i Rioja, copyright BKWine Photography

Mer reseinformation

Här finns ytterligare några sidor med råd och tips om att resa hit:

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Rioja och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Vinböcker

Vi har skrivit mer än tio vinböcker, nationellt och internationellt prisbelönta för vinjournalistiken.

Ingen annan vinresearrangör har samma kunskap, kompetens och erfarenhet.

En samling vinböcker skrivna av BKWine

Fakta — vinresa Rioja med Bilbao

Datum: 11-15 september 2024

Pris: 17 900 SEK

Enkelrumstillägg: 3500 SEK

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell i Bilbao och Logroño
  • 2 nätter i Bilbao på 5-stjärniga Hotel Hesperia Bilbao
  • 2 nätter i Logroño på 4-stjärniga Hotel Gran Via
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
 • Start- och slutpunkt: Bilbao
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska från spanska vid besöken vid behov, de flesta besök är dock på engelska
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem.

Du tar dig själv till Bilbao.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”. Maximalt antal deltagare på resan: 20.

Boka resan

Sista bokningsdag: 1 juni 2024 Inga fler bokningar. Du kan istället komma med på någon av våra andra spännande vinresor denna säsong! 

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på 4500 SEK. Resterande avgift ska vara inbetald senast 30 dagar före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!