Ny resa: Italiens bästa mousserande viner, plus härlig bonus

Nu lanserar vi en alldeles ny vinresa. Vinresan med Italiens bästa mousserande viner: Franciacorta och Prosecco. Som extra bonus får du en dag i Valpolicella, inklusive amarone. Inte nog med det. Resan avslutas dessutom i Venedig!

Det här är en ny och unik resa som tar med dig till några av de mest spännande vindistrikten i Italien. Du kanske har sett vår resa ”Tre Klassiker” i Frankrike, den som inkluderar Champagne, Chablis och Bourgogne. Det här blir lite liknande, fast med ännu mer bubbelvin.

Franciacorta har snabbt stigit till toppen på de mousserande vinernas prestigelista. Det är ett mycket litet distrikt, inte ens 3000 hektar, så tillgången är begränsad. Vinerna görs faktiskt nästan på samma druvor som i Champagne: chardonnay och pinot noir (pinot nero), men den tredje champagnedruvan, pinot meunier, ersätts av pinot blanc (pinot bianco). Men det är inga champagnekloner. Franciacorta har sin egen stil. Det är också ett vackert landskap, nära Gardasjön, med alpernas toppar i bakgrunden.

Vingård i Cartizze Prosecco

Vingård i Cartizze Prosecco, copyright BKWine Photography

Nästa etapp på resan blir Valpolicella som knappast behöver någon presentation. Det populära röda vinet från vindistriktet runt Verona. Där gör man bland annat det så populära amarone-vinet.

Resan avslutat i Prosecco, i nordöstra Veneto, inte långt från Venedig. För några årtionden sedan var det mesta av prosecco ganska enkelt och oambitiöst. Men producenterna, och italienska myndigheter, insåg att det var på kvalitet man kunde konkurrera på den internationella vinmarknaden. Man gjorde radikala ändringar i lagar och regler för prosecco. Man avdelade de bästa områdena, till exempel Conegliano-Valdobbiadene Prosecco, och gav dem den högsta italienska kvalitetsklassen, DOCG.

Glera, druvan till prosecco, just skördad

Glera, druvan till prosecco, just skördad, copyright BKWine Photography

Idag är mycket av den prosecco som produceras mycket ambitiösa viner, även om det fortfarande finns en hel del ”vardagsprosecco”. Det är viner som ofta är eleganta, fruktiga och aromatiska på ett helt annat sätt än champagne.

Resan avslutas i Venedig, denna unika stad vid Adriatiska havet. Sista kvällen på resan blir i denns anrika handelsstad.

Läs mer om alla detaljer i vinreseprogrammet till Franciacorta, Prosecco och Valpolicella här.

Du kan se många bilder från landskap och vingårdar i Prosecco i vårt bildgalleri här.

Diverse läckerheter att börja lunchen med

Diverse läckerheter att börja lunchen med, copyright BKWine Photography

Italienskt bubbel på upphällningen

Italienskt bubbel på upphällningen, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!