Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De bästa resmålen för vinresor?

Dela / gilla artikeln:

Vad är din bästa vinresedestination? Om jag frågar 10 personer den frågan så skulle jag förmodligen få tio olika svar. Vad som är “bäst” beror på vad du tycker om så i grund och botten är en lista över “de tio bästa vinreseresemålen” är inte särskilt meningsfull. Lite som ”världens tio bästa viner”. De existerar inte, det är ett absurt påhitt. Men det är fortfarande roligt och intressant, och det kan ge dig lite inspiration till vart du kan åka och vad du kan utforska.

Varje år gör den amerikanska tidskriften The Wine Enthusiast en lista över sina favoritresmål ”Top Wine Travel Destinations”. Här är deras lista för 2016, med mina kommentarer:

1.    Las Vegas, USA

Tja, är det kanske inte så mycket en destination för att besöka vingårdar, utan mer för att dricka vin.

“Satsa på att hitta världens mest eftertraktade flaskor i denna bländande ökendestination. Utan en enda vingård i sikte, är Las Vegas fortfarande en av världens främsta anhalter för vinälskare. Förutom en av de högsta koncentrationerna av ’Master Sommeliers’ utanför San Francisco, firar Vegas vinet på sitt eget översvallande sätt: flashiga troféflaskor, burleska vinprovningar och ultralyxiga mat-och-vinkombinationer i några av landets glittrigaste matsalar”.

Hmm, tja, inte säker på att det får mig att vilja åka dit… Jag tror att jag föredrar massor av vingårdar istället för massor av huvud ’Master Sommeliers’.

2.     Bordeaux, Frankrike

Världens mest berömda vin-“varumärke” och vinregionen är givetvis på listan. Bordeaux är givetvis på vår lista över våra vinresedestinationer. Läs mitt kommande inlägg med mer om vad man kan förvänta sig när man reser på vinresa i Bordeaux.

Chateau d Armailhac with its half finished building, Pauillac, Medoc, Bordeaux
Chateau d Armailhac with its half finished building, Pauillac, Medoc, Bordeaux, copyright BKWine Photography

3.     Margaret River, Australien

“Med en gräns mot havet, är denna spirande australiska region full av stora viner. Margaret River-regionen ligger på den västra sidan av Australien, en tretimmars bilresa söder om Perth. […] Margaret River kantas av orörda stränder och några av de bästa surfplatserna någonstans. På bara 48 år har Margaret River blivit en av världens mest kända regioner för Cabernet Sauvignon och Chardonnay. ”

Jag har aldrig varit i Australien så det är verkligen ett ställe jag gärna skulle vilja åka till. Och de gör utmärkta viner i Australien förstås.

4.     Alto Adige, Italien

Allra längst norrut i Italien är Alto Adige en alpin vinregion med alpina viner. För närvarande gör vi inte vinresor till Alto Adige (det är inte så lätt att komma dit), men ett av våra mest populära resmål är strax söder om det: vinresan till Veneto med Valpolicella, Soave och Amarone. Läs mer om det i mitt kommande inlägg om att vinresa Alto Adige och Vento.

5.     Paso Robles, USA

Ett intressant val i Kalifornien, långt från de berömda områdena i närheten av San Francisco, halvvägs ner till Los Angeles.

“Sök dig upp i bergen för prestigefyllda kaliforniska viner och framstående gästfrihet. På fem år har klyftan mellan Paso Robles prisbelönta vingårdar och regionens svaga gästfrihet överbryggats. Idag, är den tidigare cowboystad en surrande bikupa av vinturism, med tillräckligt med aktiviteter att roa resande för en hel vecka. […] Paso Robles kombinerar idylliska egendomar bland kullarna med en många tillfällen till provsmakning i stadens centrum. Och uppgraderingarna i välkomnandet av besökare visar inga tecken på avmattning. ”

Jag måste erkänna att när jag för flera år sedan körde ned från SF till LA passerade jag förbi utan att stanna. Det var uppenbarligen ett misstag.

6.     Baskien, Spanien

Om du kommer hit för vinet så bör du nog förlänga din resa lite mer än att bara besöka Baskiens kust och komma till Rioja. Då kan du komma med oss på en vinresa till Rioja, en och en halv timmes bekväm bilresa inåt landet. Läs mitt kommande inlägg med mer om vad man kan förvänta sig av en vinresa till Rioja och Baskien.

7.     Franschhoek, Sydafrika

Franschhoek är en ganska liten by i slutet av en spektakulär dal mellan bergstoppar en timmes bilfärd från Kapstaden. Franschhoek är på vår lista över de mest populära vinresedestinationerna. Läs mitt kommande inlägg med mer om vad man kan förvänta sig av en vinresa i Franschhoek i Sydafrika.

Vingårdar och bergsformationer i Franschhoek
Vingårdar och bergsformationer i Franschhoek, copyright BKWine Photography

8.     Alentejo, Portugal

Detta är en inte särskilt välkänd, men mycket stor, vinregion i Portugal som snabbt blivit lite av en ledstjärna bland de portugisiska vindistrikten. Alentejo är en favoritdestination bland vinentusiaster som vill upptäcka “lite mer” av Portugal. Läs mitt kommande inlägg med mer om vad man kan förvänta sig av en vinresa i Alentejo i Portugal.

9.     Burgenland, Österrike

Österrike är inte ett stort vinland räknat i volym (mindre än hälften så stort som Bordeaux) men de gör en del mycket spännande viner. Vi har arrangerat flera vinresor till Österrike, men för att vara ärlig, det har varit en utmaning att locka kunder att komma. Det är väldigt synd. Vi vill gärna göra mycket mer vinresor i Österrike, om vi bara kunde få fler människor att upptäcka detta fantastiska land som ett vinresemål. Läs mitt kommande inlägg med mer om vad man kan förvänta sig när man åker på vinresa i Österrike.

10.    Ashland, USA

Oregon gör några av USAs bästa viner och det är där du hittar Ashland.

“En gång i tiden känd för sin Shakespeare-festival, nu är det vinet som stjäl showen i Ashland. Historien om Oregons vin börjar och slutar inte längre med Willamette Valleys Pinot Noir, eftersom många av statens mest spännande nya vinlockelser kommer från södra Oregon. Regionens sex amerikanska vinodlingsområden (AVAs) börjar vid gränsen till Kalifornien och sträcker sig norrut nästan till Eugene, med många av de 120 vingårdarna nära staden Ashland, känd för sin årliga Oregon Shakespeare Festival.”

Oregon är tyvärr fortfarande en vit fläck på min vinresekarta. Jag har provat en del viner från denna nordvästra amerikanska delstat och de har varit utmärkta. Ett svalare klimat än längre söderut. En dag måste jag rätta till detta förbigående i mina upptäcktsfärder. Ashland är på min lista.

Läs mer om alla dessa spännande vinreseresmål i artikeln på The Wine Enthusiast. Den inkluderar massor av tips om var man kan bo, var man kan äta, och vad man ska göra.

Och hålla ögonen öppna för att uppföljningar om de områden som nämns här ovan på BKWine Reseblogg.

Så den avslutande och viktigaste frågan:

Vilka är dina hetaste vinresedestinationer för 2016? Ge oss din topplista i en kommentar!

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!