Ny vinresa: Bordeaux ett vindistrikt och en stad med många kontraster

Vindistriktet Bordeaux är fyllt av kontraster. Staden Bordeaux likaså. I vårt nya program för höstens vinresa till Bordeaux tar vi dig med till allt detta.

I Bordeaux hittar man idag bland världens dyraste viner. Vissa kan kosta flera tusen euro. Per flaska. I andra änden av spektrumet finns faktiskt volymviner som säljs för bara några få euro för en flaska. Det ena är lyxprodukter, snarare än viner. Ungefär som väskor från Louis-Vuitton eller slipsar från Hermès. Både Louis-Vuitton-gruppen och Hermès har dessutom ägarintressen i Bordeauxslott. Det andra är industriellt producerade alkoholdrycker.

Vare sig det ena eller det andra är egentligen särskilt intressant för vinälskare. Det ena är för dyrt och det andra är för dåligt.

Place de la Bourse med ”vattenspegeln” i Bordeaux

Place de la Bourse med ”vattenspegeln” i Bordeaux, copyright BKWine Photography

Det som är verkligt spännande är allt det som finns mitt emellan. Rimligt prissatta viner, gjorda av entusiastiska och talangfulla vinmakare. Utsökt goda viner till, faktiskt, mycket rimliga priser. Det är på den sortens vinproducenter som vi fokuserar i vårt nya program för vinresan till Bordeaux i höst.  Det blir en blandning av klassiska eleganta slott i de högre sfärerna och mindre familjeegendomar.

Staden Bordeaux är kanske Frankrikes elegantaste stad. Man har en osannolikt pampig strandpromenad längs floden. Man har alla modebutiker man kan önska sig. Bland annat Louis-Vuitton och Hermès.

Men man har också i Bordeaux gamla stadsdelar med kvartersbutiker, bistroer och vanliga caféer. Bordeaux är en stor universitetsstad så nattlivet är, ja, livat. Och på senare år har faktiskt utbudet av vinbarer blivit riktigt bra.

Vinprovning i trädgården hos en vinproducent

Vinprovning i trädgården hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Man har också en gastronomi i Bordeaux som sträcker sig från det lyxigaste av det lyxiga till uteserveringen på marknadstorget. Grillad entrecôte är en specialitet. Liksom ostron, som man märkligt nog ofta serverar tillsammans med en liten kryddad korv. Det berömda lammet från Pauillac. I säsong är karljohansvamp mycket populär och en stor delikatess. Och förstås mycket, mycket annat.

Allt detta får du tillfälle att uppleva om du kommer med på höstens vinresa och matresa till Bordeaux, inklusive Medoc, Graves, Saint Emilion och mycket mer.

PS: om du har bråttom så finns det några platser kvar på vårens vinresa till Bordeaux.

En provning av några årgångar vin på slottet

En provning av några årgångar vin på slottet, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!