Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

En introduktion till Etnas viner och vinresan till Sicilien lanserad

Dela / gilla artikeln:

Vi har just lanserat vårens vinresa till Sicilien. Resan tar dig med till det spektakulära landskapet på Etna så vi skulle faktiskt kunna kalla det en Etnaresa.

För att ge dig lite inspiration om Etna får du här lite tips om viner du kan köpa och dricka i Sverige. Men först en introduktion till vinerna på vulkanens sluttning.

Vindistriktet Etna

Etna har blivit ett mycket populärt och uppskattat vindistrikt under senare år. Lite rider det på vågen av ”vulkanviners” popularitet. Etna är ju Europas största aktiva (jodå!) vulkan. Men långt fler viner växer på vulkaniskt mark än vad man vanligen tänker på, så etnavinernas karaktär kommer nog mer från andra faktorer, som druvsorter, klimat och vinmakarens hand.

Vulkanen sträcker sig upp  till imponerande 3 300 meter över havet; vingårdarna når upp till 1 200 m. På dessa höga höjder kan klimatet bli förvånande kallt på nätterna och på vintern. Det bidrar till vinernas elegans och lätthet, som skiljer sig dramatiskt från de annars ofta mycket kraftfulla sicilianska vinerna.

Vingårdar med röken från Etna i bakgrunden
Vingårdar med röken från Etna i bakgrunden, copyright BKWine Photography

Etna är faktiskt ett mycket litet vindistrikt, bara 1300 hektar och alltså minder än hälften av Chablis. Vingårdarna sträcker sig högt upp på vulkanens sluttningar, mycket spektakulärt. Drygt 440 olika producenter gör varje år runt 5,8 miljoner buteljer (nästan 43 miljoner hektoliter). Etna brukar ibland delas in i fyra underregioner: norra sidan, östra sidan, sydöstra sidan, och sydvästra sidan. Tillsammans bildar de ett halvcirkelformat område som sträcker sig från norr, österut och till söder med vulkankratern i mitten. Inget vin på vulkanens västra sida. Etna blev Siciliens första DOC 1968.

Man gör sju olika typer av vin. Mest kända är förstås de röda vinerna från Etna: Etna Rosso DOC och Etna Rosso Riserva, med lite längre lagringstid. De blå druvorna är nerello mascalese som ofta blandas med en andel nerello cappuccio och kanske en skvätt av några andra druvor.

De vita vinerna är mindre kända men också av mycket bra kvalitet, Etna Bianco och Bianco Superiore. Den främsta gröna druvan är carricante, som kan kompletteras med catarratto och några andra druvor.

Man gör även små mängder mousserande, Etna Spumante, Etna Spumante Rosato och stilla rosé, Etna Rosato.

Landskapet på Sicilien, Etna inte minst, är kargt och öde
Landskapet på Sicilien, Etna inte minst, är kargt och öde, copyright BKWine Photography

På senare år har vissa enskilda vingårdslägen börjat utmärkas och blivit kända, så kallade ”contrada”. I Italien refererar man ibland till dessa lite oegentligt som ”grand cru”, men de brukar onekligen kosta en bra slant extra. Idag finns det 133 contrador med namn.

Etnas druvor

Det finns två röda/blå druvor och två vita/gröna som dominerar men även ett antal andra druvor är tillåtna. I båda fallen är spelar ena av druvorna huvudrollen och den andra är mer av ett stöd eller krydda för komplexitet och balans.

Nerello mascalese är den dominerande blå druvan. Den ska ingå till minst 80 % i de röda vinerna men det kan vara allt upp till 100 %. Det är en druva som ibland liknas vid nebbiolo eller pinot noir. Och det stämmer till viss del. Vinerna är ofta ljusa till färgen på grund av det ljusa skalet, med hög syra, mer eleganta än kraftfulla, mer örter och röda bär än koncentration.

Nerello cappuccio kompletterar ofta nerello mascalese i blandningen till röda viner. Den bidrar med lite extra kraft, frukt och färg till vinerna. Även den har en örtighet och lite krydda och en aning mer aromatisk. Den kan även förekomma ensam i vissa viner men inte som Etna DOC.

Två tredjedelar av arealen är planterad med blå druvor, lika fördelat mellan dessa två, plus små mängder andra druvor.

Mogna nerello mascalese-druvor i en vingård på Etna, Sicilien
Mogna nerello mascalese-druvor i en vingård på Etna, Sicilien, copyright BKWine Photography

Carricante är den viktigaste gröna druvan. Den ger friska viner med toner av citrus och vita blommor. Den vinifieras antingen ensam eller blandas med upp till 40 % andra druvor.

Catarratto är stödtruppen till carricante. Man odlar den även i stor utsträckning i andra distrikt i Sicilien. Vinerna är vanligen friska med toner av citrus och örter.

Det finns även små planteringar av andra gröna druvor.

Prova viner från Etna i Sverige

Här är några tips på viner från Etna att prova för att preparera sig för en fantastisk vinresa till Sicilien och Etna. Vi har valt ut några av de bästa och lättast-att-få-tag-på. Men, som sagt, det finns över 400 producenter så det finns många andra som också är värda uppmärksamhet.

Det finns bara ett fåtal i Systembolagets sortiment, de flesta i det tillfälliga sortimentet (TS). Det finns många fler i ”beställningssortimentet”, BS, (det som Systembolaget kalla ”ordervaror”), d.v.s det sortiment som helt och hållet styrs av importörerna och som Systembolaget endast fungerar som utlämningsställe för. Så om du vill prova viner från Etna så är det stor risk att du behöver beställa och vänta några dagar.

En siciliansk by som klättrar på den branta sluttningen på Etna
En siciliansk by som klättrar på den branta sluttningen på Etna, copyright BKWine Photography

Tips på viner/producenter:

Välj viner i en prisklass som passar dig från dessa producenter och du får en härlig vinupplevelse.

Jag kanske ska poängtera att vi på BKWine inte säljer vin och att dessa rekommendationer är helt redaktionella. Vi tjänar inga pengar på att du köper något av dessa (eller andra) viner. Vi rekommenderar viner och väljer besök på vinresorna utgående från vad som är bra.

Det finns många mycket gamla vinrankor på Etna, Sicilien
Det finns många mycket gamla vinrankor på Etna, Sicilien, copyright BKWine Photography

Kom med på en vinresa till Sicilien och Etna

Vissa av producenterna vi tipsar om ovan kan förekomma som besök på vinresan till Sicilien-Etna.

Här kan du läsa det detaljerade programmet för vårens vinresa till Sicilien-Etna.

Läs mer om viner från hela Sicilien i dessa BKWine Magazine-artiklar.

Andra vårvinresor

Vi har också nyligen lanserat tre andra vinresor i vår:

Vingårdar och vulkaner på Etna, Sicilien
Vingårdar och vulkaner på Etna, Sicilien, copyright BKWine Photography
Siciliens kust är dramatisk och vacker
Siciliens kust är dramatisk och vacker, copyright BKWine Photography
Vingårdar på Etnas vulkaniska sluttningar på Sicilien
Vingårdar på Etnas vulkaniska sluttningar på Sicilien, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!