Sydafrika, mars 2015

I KORTHET

 • 8 nätter, 9 dagar
 • Många vinbesök & goda måltider, blandat med avslappat turistande
 • Möjlighet till safari
 • BKWine + lokal guide
 • Från [kommer snart]

Vinresan till Sydafrika: Stellenbosch, Franschhoek och mer!

Lär känna de ambitiösa och skickliga vinmakarna tillsammans med oss

— På tjugo år har vinlandet Sydafrika genomgått en revolution. Man är idag en stor producent av kvalitetsviner. Den nya generationen vinmakare har fått kvaliteten att skjuta i höjden och experimentlustan är stor. Och man lyssnar noga på vad vinkonsumenterna vill ha.
Sydafrika är också ett spektakulärt land att besöka: dramatiska berg och klippiga kuster, ett djur- och växtliv med en otrolig artrikedom; underbar safari förvisso men mycket mer än så. Man har en egen gastronomi med många spännande och högklassiga restauranger att njuta av. I korthet: detta är en vinresa med spännande viner, utsökt mat, djur, natur och vackra vyer.
Du kan skriva ut en utskriftsvänlig version av programmet, eller ladda ner en PDF, med Print/PDF-knappen i slutet av programmet.

VIKTIGT!

Detta är ett preliminärt program.

Det slutgiltiga programmet med priser och exakta datum publiceras under april.

Det slutgiltiga programmet överensstämmer i stort med detta men kan skilja i vissa detaljer.

Sydafrikas viner behöver inte någon presentation. Vi känner alla till den stora succén som vinerna har haft sedan man avskaffade apartheid i början av 1990-talet. Landet öppnades upp och världens vinkonsumenter fick smak för de fruktiga och varma vinerna från distrikten runt Cape Town. Och kvaliteten är nu utmärkt. Från Sydafrika kommer idag en strid ström av goda viner. Och många vinproducenter är oerhört ambitiösa. Det är viner som utan problem kan konkurrera bland världens toppviner. Sydafrika är också sedan några år ett av de länder som Sverige köper mest vin från.

En vinanläggning i klassisk Cape Dutch-stil

En vinanläggning i klassisk Cape Dutch-stil, copyright BKWine Photography

Sydafrika räknar vi vinmässigt till Nya Världen, men det är ett Nya Världen-land med en lång vinhistoria. 1655 planterade holländaren Jan Van Riebeek de första vinrankorna utanför Kapstaden. Och hugenotterna som kom från Frankrike i slutet av 1600-talet var inte sena att ta efter. De söta vinerna från Constantia var världsberömda redan på 1700-talet.

Sydafrika har ett milt och skönt klimat som kan liknas vid ett Medelhavsklimat. Vår resa går av stapeln i början av mars, då vi kan räkna med att ha en mycket behaglig värme, utan att det är för hett. Det är tidig höst men med väder som är som svensk högsommar – eller bättre! Skörden kommer att vara i full gång vilket innebär många aktiviteter ute på fält och inne i källare.

Att njuta av ett glas vin på stranden

Att njuta av ett glas vin på stranden, copyright BKWine Photography

Förutom välkända Stellenbosch, Paarl och Franschhoek besöker vi distrikten Durbanville och Wellington, inte så kända, ännu, men mycket intressanta. Var med bland de första att upptäcka dem.

Vi kommer givetvis också att hinna njuta av Sydafrika som land. Vi besöker Godahoppsudden och Table Mountain (eller Taffelberget som man också säger) och några andra ”måsten”.
Vi äter många goda måltider och vi kommer att hinna strosa i de fina små städerna Franschhoek och Stellenbosch, och även Kapstaden. Vi kommer förstås också att ha gott om tillfällen att njuta av den hisnande vackra naturen.

Om ni har tid så missa inte att åka på två dagars safari efter själva vinresan! Ni åker till lyxigt, fem-stjärnigt Private Game Reserve, nära Port Elizabeth, där ni blir kungligt uppassade och bor i ”stugor” med utsikt över naturen (om man kan kalla sån lyx för ”stugor”, alla har t ex en egen liten pool).

När du deltar på den här resan så bidrar du också konkret till utvecklingen av samhället i Sydafrika och sydafrikanska barns utbildning! Se mer detaljer nedan i avsnittet ”Fakta – vinresa i Sydafrika”.


Mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Sydafrika och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Sydafrikas vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Sydafrika, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.

Resebilder

Vi har gjort två bildgallerier med resebilder från tidigare resor för att ge dig en lite bättre känsla för hur det ser ut, vad man får uppleva och vad som händer på resan:

Bilderna kan ge dig en helt annan känsla för vad du kommer att vara med om på den här resan!

Resereportage på video

Vi har också några videos från tidigare resor:

Lunchdags för en gammal elefant

Lunchdags för en gammal elefant, copyright BKWine Photography

Program — Vinresa i Sydafrika

Preliminärt program

Den kan bli vissa ändringar vad gäller vilka producenter som vi besöker. Som alltid på våra vinresor lägger vi stor vikt vid att besöken ska bli speciella och minnesvärda. Vi besöker kanske inte alltid de mest namnkunniga (de som har ett halvdussin anställda guider) utan istället de som ger dig mest unik upplevelse.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag 1 — Avresa hemifrån till Kapstaden
 • Dag 2 — Ankomst, välkommen  till Kapstaden
 • Dag 3 — Kaphalvön, Godahoppsudden
 • Dag 4 — Constantia, introduktion till vinet i Sydafrika
 • Dag 5 — Swartland, det nya, trendiga vindistriktet
 • Dag 6 — Paarl och Franschhoek, klassiska viner
 • Dag 7 — Franschhoek, blanda-eget-vin-seminarium
 • Dag 8 — Stellenbosch, vinets huvudstad
 • Dag 9 — Stellenbosch
 • Dag 10 — Avfärd från Cape Town
 • Dag 11 — Hemkomst

Om du väljer tillägget med safari så blir det istället:

 • Dag 10 — Till Port Elizabeth, första safaridagen
 • Dag 11 — Safari
 • Dag 12 — Safarimorgon, transfer från Port Elizabeth till Kapstaden och avfärd hem
 • Dag 13 — Hemkomst

Dag 1 — Avfärd från Europa

Ni lämnar Europa med nattflyget till Cape Town. (Se dock kommentar nedan, under rubriken ”Flyg”.)

Dag 2 — Ankomst till Cape Town

Ankomst till Cape Towns flygplats på förmiddagen. Ni har då lämnat Europa kvällen före. Hämtning på flygplatsen. Runt 11-tiden har alla landat och vi beger oss ut till den väntande bussen.

Bergstoppar tronar ovan Kapstaden

Bergstoppar tronar ovan Kapstaden, copyright BKWine Photography

Vår första anhalt blir det ståtliga Rhodes Memorial som ligger på norra sidan av det imponerande Taffelberget. Här håller vi ett litet välkomstmöte med lätt buffélunch och vin och går igenom veckans program. Vi tar sedan linbanan upp till Taffelbergets topp där vi kommer att ha en hisnande utsikt över Cape Town, Waterfront och de omgivande bergen. Ibland blåser det för mycket för att linbanan ska vara öppen och då fortsätter vi med annan sightseeing.

Därefter incheckning på vårt hotell Strand Tower**** (www.strandtowerhotel.co.za), centralt beläget nära affärskvarteren, men heller inte långt från det berömda Waterfront.  Här ska vi bo i två nätter. Vi installerar oss, får vila en stund och sedan träffas vi för en gemensam välkomstmiddag på kvällen.

Middag i solnedgången vid havet

Middag i solnedgången vid havet, copyright BKWine Photography

Dag 3 — Dagsutflykt Kaphalvön

Efter frukost kör vi ner mot Cape Point och Godahoppsudden, Afrikas sydvästligaste udde. Nästan alltid soligt och blåsigt.

Strutsar på stranden

Strutsar på stranden, copyright BKWine Photography

Hela detta fascinerande område är ett naturreservat och här finns ett helt unikt djur- och växtliv. Här finns strutsar, antiloper, springbok, babianer och mycket annat. Inte minst babianerna ska man akta sig för – de är mycket nyfikna och nyper gärna åt sig en eller annan löst liggande sak, eller matbit!

Och det är här som den Flygande Holländaren ska ha förlist.

Under dagen besöker vi Boulders Beach pingvinkoloni och vi åker den natursköna Chapman’s Peak Drive, en hisnande resa längs Atlanten bort mot Noordhoek. Vid Cape Point tar vi bergsbanan upp till den historiska fyren där vi får 360 graders utsikt över hela området. Definitivt en av resans höjdpunkter.

Strax intill ligger Godahoppsudden där vi gör ett besök. Kanske får vi sällskap av strutsarna (!) som ibland håller till just där. Här är också en enastående artrik botanisk flora, den typiska sydafrikanska finebos.

Vi äter en gemensam lunch nära den lilla flottstaden Simon’s Town.

Sen eftermiddag är vi tillbaka i Cape Town och kvällen är fri för avkoppling.

Vi rekommenderar ett besök på charmiga Waterfront, den gamla hamnen som byggts om till en mycket modern anläggning med restauranger, museer och många kvällsöppna butiker.

Den allra sydligaste Godahoppsudden på Cape of Good Hope

Den allra sydligaste Godahoppsudden på Cape of Good Hope, copyright BKWine Photography

Dag 4 — Constantia

Dags för vin! Vi börjar vinupplevelsen i Sydafrika med att ge os av till Constantia, strax söder om Kapstaden.

Vinprovning i Constantia

Vinprovning i Constantia, copyright BKWine Photography

Vi kommer denna dag att utforska Constantia Valley, Sydafrikas äldsta vindistrikt, som idag omfattar åtta olika egendomar. Vi kommer att lära oss mer om landets vinhistoria och vi kommer att besöka klassiska vingårdar som t.ex. Groot Constantia, High Constantia och den läckert designade Steenberg.

Hos High Constantia träffar vi skicklige vinmakaren David van Niekerk som har väckt High Constantia ur sin törnrosasömn och med noggrant hantverk nu ger nytt liv åt denna gamla vinegendom. David gör bl a mycket goda, och mycket torra, Cap Classic (mousserande viner) som får minst tre års lagring på sin fällning och som konkurerar starkt med ”äkta” champagne.

På Steenberg hjälper de svalkande vindarna från havet till att ge vinerna, inte minst deras utmärkta sauvignon blanc, en bra syra. Som en av de få i Sydafrika gör Steenberg också ett nebbiolo-vin! Här finns en bra restaurang, med kul design av arkitekten Richard Perfect, och här äter vi lunch.

Sen eftermiddag åker vi vidare mot distriktet Paarl och vi checkar in på vårt fina lilla boutique-hotell Cascade Manor (www.cascademanor.co.za). Här ska vi bo i två nätter. Efter att ni har installerat er samlas vi för något mycket typiskt sydafrikansk, nämligen en braai. Braai betyder barbecue eller grillfest och ordet kommer från afrikaans men används idag av alla i Sydafrika, oavsett etniskt ursprung. På grillen lägger man lite av varje, kött av olika slag, kyckling, korv…

Druvor mogna att plockas, pinotage?

Druvor mogna att plockas, pinotage? Copyright BKWine Photography

Dag 5 — Swartland

Idag ska vi åka norrut mot Swartland. Detta är ett relativt nytt vindistrikt som har fått mycket uppmärksamhet för sina karaktärsfulla viner de senaste åren.

Sydafrikanskt vinlandskap, vingårdar och berg

Sydafrikanskt vinlandskap, vingårdar och berg, copyright BKWine Photography

Sommaren i Swartland är mycket varm men med svala nätter så det går att få bra syra i vinerna. Swartland räknas som Sydafrikas mest spännande vinområde idag.

Färden går förbi de vackra Paardeberg som utgör gränsen mellan Paarl och Swartland.

Vi kommer att besöka tre olika producenter här i Swartland. En är Lammershoek, en högklassig egendom på knappt 100 hektar, ägt sedan 1995 av Paul och Anna Kretzel. Här finns över 50 år gamla chenin blanc och syrah men också mer nyplanterade carignan, tinta barocca och t o m ungerska harslévelü. Vingården drivs ekologiskt.

På programmet står också Paardebosch winery, som framställer viner så naturligt som möjligt och den nya stjärnan AA Badenhorst Family Wines.

Vi äter lunch hos en av våra vinproducenter.

Tidig kväll är vi åter tillbaka vid vårt hotell i Paarl och efter en stunds vila träffas vi igen för en god middag tillsammans.

Skörd på Nitida i Sydafrika

Skörd på Nitida i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Dag 6 — Paarl och Franschhoek

Efter frukost sätter vi oss i bussen med vårt bagage. Idag ska vi åka till Franschhoek men innan dessa gör vi två besök här i Paarl.

En trevlig lunch i Stellenbosch i Sydafrika

En trevlig lunch i Stellenbosch i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Vi besöker Nelson Wine Estate, som bl a gör en fantastiskt bra pinotage.

Alan Nelson köpte egendomen 1987 och flera familjemedlemmar är nu inblandade i tillverkningen av de goda vinerna. Vi börjar med ett besök i vingården innan vi går in i källaren och det blir dags att prova vinerna.

Vårt lunchbesök blir Spice Route Winery i Paarl med mat som naturligtvis är inspirerad av namnet.

Efter lunch åker vi vidare mot Franschhoek, ”det franska hörnet” där franska hugenotterna slog sig ner på 1600-talet. Fortfarande märks det franska inflytandet. Vi gör ett vinbesök här på eftermiddagen.

Efter vingårdsbesöket checkar vi in på vårt hotell, gemytliga La Fontaine Guesthouse**** i den fina lilla staden Franschhoek.

Hotellen i Sydafrika kallas ofta för just guesthouses. Och visst känns det som om man är en personlig gäst här! Byggnadsstilen är snyggt kolonial och vi kan njuta av en skön trädgård (där frukosten serveras) och en härlig swimmingpool som vi hoppas vi kan använda flitigt. Här ska vi bo i två nätter. (www.lafontainefranschhoek.co.za).

Kvällen är fri för egna upptäckter i Franschhoek. Här finns flera mycket bra restauranger att välja mellan. Vi kommer gärna med tips.

Merlot planterat i vingården

Merlot planterat i vingården, copyright BKWine Photography

Dag 7 — Franschhoek

Idag blir det dags att utforska vår närmiljö, nämligen Franschhoek. Det blir både vingårdsbesök och ett unikt vinmakarseminarium med en av Franschhoeks främsta vinmakare.

Franschhoek, vindistrikt i Sydafrika

Franschhoek, vindistrikt i Sydafrika, copyright BKWine Photography

På programmet har vi bl a Boekenhoutskloof, en egendom som tillhör Sydafrikas topproducenter med bl a fantastiska cabernet sauvignon, syrah och semillon på repertoaren. Boekenhoutskloof ligger dramatiskt med bergen tätt inpå, så långt österut man kan komma i Franschhoek.

Vi besöker även Rickety Bridge och deras trevlig unge vinmakare Wynand Grobler. Här kommer vi också att få prova på att blanda vårt eget vin! Detta moment är ju mycket viktigt för alla dem som använder flera olika druvsorter i sina viner. Nu får vi se hur svårt – eller lätt! – det är.

Här äter vi också lunch, en ”picknick”-lunch av det mer exklusiva slaget! Rickety Bridge gör en mycket bra samling viner. Stilen är närmast europeisk med en mycket fin stramhet och syra i både cabernet- och syrah-vinerna.

Vi är tillbaka på hotellet på eftermiddagen och ni har fri tid för shopping, caféer, promenad och annat. Kanske lite choklad från den berömde chokladmakaren i Franschhoek? Även kvällen är ledig.

En närmare titt på vinrankorna och druvorna i vingården

En närmare titt på vinrankorna och druvorna i vingården, copyright BKWine Photography

Dag 8 — Stellenbosch

Denna dag börjar vi utforska det mest kända av alla Sydafrikas vindistrikt, nämligen Stellenbosch.

Sortering av druvorna på en vingård i Sydafrika

Sortering av druvorna på en vingård i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Här kommer vi bl a att besöka vingården Stellekaya med den skickliga Ntsiki Biyela. Hon är en av de få kvinnliga svarta vinmakarna i Sydafrika. Sättet att vinifiera vinerna på är lite speciell, som ni kommer att se, men vinerna får en fantastiskt ren och fin frukt.

Strax intill Stellekaya ligger Dallacia, där Giorgio Dalla Cia och hans familj värnar om sitt italienska förflutna. Man gör, förutom goda viner, även en fin grappa. Giorgio är en av Sydafrikas mest kända vinmakare efter sina många år på Meerlust och är en av pionjärerna vad gäller kvalitetsvin i Sydafrika. Vi äter lunch på familjens trevliga restaurang Pane e Vino.

Sen eftermiddag blir det incheckning på vårt hotell i Stellenbosch, d’Ouwe Werf Hotel****, som ligger på Church Street, mitt i centrum av denna historiskt intressanta och vackra stad (www.ouwewerf.co.za). Det lär vara Sydafrikas äldsta hotell. Vi ska bo i Stellenbosch i två nätter.

Fri kväll i Stellenbosch. Hotellet ligger inom gångavstånd till alla restauranger, butiker och barer. Staden Stellenbosch har utvecklats till en centralort i vindistrikten och här finns en mängd restauranger att upptäcka och ett livligt folkliv.

An elegant South African speciality

Läcker sydafrikansk grillad biff, copyright BKWine Photography

Dag 9 — Stellenbosch

Idag fortsätter vi att utforska Stellenbosch. Vi träffar en av de stora personligheterna i Stellenbosch och firar med en grandios avslutningslunch.

Ett traditionellt hus i den gamla staden i Stellenbosch

Ett traditionellt hus i den gamla staden i Stellenbosch, copyright BKWine Photography

Vi besöker Teddy Hall som 1994 lämnade sin finanskarriär för att helt och hållet ägna sig åt sin stora passion, nämligen vinet. Han vill göra lättdruckna viner med bibehållen frisk frukt. Balansen i vinet är det viktigaste för honom. Inte minst hans chenin blanc är fantastiskt bra och räknas bland Sydafrikas allra bästa.

Därefter är det dags för resans avskedslunch! Den kommer att intagas på eleganta Delaire Graff Estate. Ägare till denna mycket påkostade egendom är Laurence Graff, känd personlighet i diamant-branschen. Han köpte Delaire Graff 2003.

Restaurangen hör till traktens bästa. Vinanläggningen är, som väntat, mycket elegant med en fantastisk utsikt over vingårdarna och Bergen. Vi har valt att ha en avskedslunch i stället för avskedsmiddag, eftersom det blir en tidig morgon dagen efter.

Efter vår goda (och säkerligen långa) lunch åker vi tillbaka till Stellenbosch och ni har tid för eventuell shopping i stan, caféer, vinbarer, ett dopp i poolen eller annat, och sedan en fri kväll.

Vad som blev kvar efter provningen i vinkällaren

Vad som blev kvar efter provningen i vinkällaren i Stellenbosch, copyright BKWine Photography

Dag 10 — Vinresan slut

Transfer till flygplatsen för avfärd hem till Europa, eller till Port Elizabeth om ni ska på safari. Åker ni direkt hem tar ni antagligen ett nattflyg och är hemma på morgonen dagen efter.

Dag 11 — Hemkomst

Hemkomst.

Reservation för eventuella ändringar.

Vingårdar och berg i Stellenbosch i Sydafrika

Vingårdar och berg i Stellenbosch i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Fakta — vinresa i Sydafrika

Datum: mars 2015 exakta datum publiceras under april

Pris: [publiceras under april] SEK

Enkelrumstillägg: [publiceras under april] SEK

I resans pris ingår:

 • 8 nätter i dubbelrum på 4-stjärniga hotell, inklusive frukost
  • 2 nätter i Cape Town, 2 nätter i Paarl, 2 nätter i Franschhoek och 2 nätter i Stellenbosch
 • Måltider enligt programmet (*) :
  • 8 gastronomiska gastronomiska flerrätters-luncher med regionala specialiteter, på vingård eller på restaurang, samtliga inklusive viner
  • 3 middagar, gastronomiska flerrätters-måltider, varav en braai, samtliga inklusive viner
 • Start- och slutpunkt: Cape Town
 • Busstransport under hela resan
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Dagsutflykter enligt programmet
 • Lokal, mycket kunnig engelsktalande guide
 • Vinguidning och reseledning av BKWines expertguide under hela resan
 • Porterage (väskhjälp vid in- och utcheckning)

(*) Se nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Ni tar er själva till Kapstaden. Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har 12 anmälda vid ”sista anmälningsdatum”. Maximalt antal deltagare på resan är 22.

Guide

Vinguide: Britt Karlsson, BKWine.

Den här resan arrangerar vi i samarbete med en lokal researrangör i Sydafrika. Det är mycket viktigt för att en resa ska bli lyckad att den som arrangerar vet vad som ger en unik upplevelse – och vet vad som ska undvikas. Det kräver mycket lokalkännedom och erfarenhet för det. Därför organiserar vi denna resa i samarbete med en sydafrikansk researrangör – men en som drivs av en svenska! Dessutom är det i Sydafrika ett lagligt krav att en arrangerad resa ska ledas av en lokalt licensierad guide. Därför kommer vi på denna resa att ha två guider, var och en med sitt expertområde.

Guide, Sydafrika: lokal, Sydafrika-licensierad guide, vilket är lagligt krav i landet, som även har lovat att berätta mycket om historia, kultur och inte minst den aktuella politiska och sociala situationen i Sydafrika.

Språk

Språket under våra vinbesök kommer att vara engelska. Den lokala guiden i Sydafrika pratar engelska (och xhosa). Denna resa finns även på vårt engelska program på BKWineTours.com och är med andra ord även öppen för engelskspråkiga resenärer! Även guidning i bussen kan därför komma att vara på engelska. Tänk på dina utländska bekanta! Bjud in dem på resan!

Flyg

Vi har valt att lägga upp denna resa utan att inkludera flyget. Det kan vara värt en förklaring: Att vi inte inkluderat flyget beror i första hand på två saker: Idag bokar man ofta flyg billigare som privatperson än som researrangör. Det kan faktiskt bli en ganska stor skillnad. Vi på BKWine tycker att det är viktigare att ge dig ett så exceptionellt reseprogram som möjligt och ändå hålla nere kostnaden, istället för att inkludera servicen med att boka din biljett och då tvingas nagga kvaliteten på programmet i kanterna. Du får alltså mer för pengarna på detta vis, tycker vi.

Sedan innebär det också att du har större flexibilitet i hur du planerar din resa: du kan anpassa längden på resan så att den passar dig, och du kan välja att resa från en ort som passar dig, må det vara Stockholm, Köpenhamn, Oslo, Helsingborg, Bryssel, London eller något annat.

Däremot så lovar vi att göra det enkelt för dig att själv boka ditt flyg. Vi ger dig all den information som du behöver för att lätt boka din resa på internet. Och föredrar du ändå att få det ordnat av en resebyrå så har vi samarbete med en resebyrå som effektivt kan ta sig an den uppgiften.

Har du inte varit i Sydafrika tidigare rekommenderar vi att du tar ett par dagar extra för att upptäcka t ex Kapstaden. Kom några dagar innan eller stanna efter vår resas slut. Om du vill så hjälper vi dig gärna med att boka extra hotellnätter på vårt hotell Strand Tower i Kapstaden.

Att boka flyg från Europa

Vi rekommenderar nattflyg som avgår på kvällen den 28 februari. Då anländer ni på förmiddagen den 1 mars. Tar ni ett dagflyg och kommer fram på kvällen den 28 februari så hjälper vi att ordna en extra hotellnatt till er.

Vill ni ha hjälp med att boka flygbiljetten så kan ni kontakta oss så förmedlar vi kontakt med vår resebyråsamarbetspartner. Väljer ni att boka själva så finns det många möjligheter, t.ex. på internet eller via resebyrå.

Särskilda avbokningsvillkor, Sydafrika

För denna resa gäller särskilda avbokningsvillkor, som skiljer sig från de som finns i BKWines allmänna resevillkor.

Resenären har rätt att avbeställa resan enligt följande:

 • mer än 45 dagar före resans början: mot erläggande av en kostnad motsvarande anmälningsavgiften.
 • 31-45 dagar före resan: mot erläggande av en kostnad motsvarande 25 % av resans pris.
 • 11-30 dagar före resan: mot erläggande av en kostnad motsvarande 50 % av resans pris.
 • 10 dagar eller senare före resan: skall resenären betala hela resans pris.

Hur du som resenär bidrar till att förbättra samhället i Sydafrika

En skolklass på utflykt i den botaniska trädgården

En skolklass på utflykt i den botaniska trädgården, copyright BKWine Photography

På 20 år har det skett en fantastisk utveckling av samhället i Sydafrika. Men det finns mycket kvar att göra. Varje turist från utlandet innebär faktiskt ytterligare ett arbetstillfälle i Sydafrika. Men inte bara det!

När du kommer med på den här resan så bidrar du till det sydafrikanska samhällets utveckling tack vare ett antal samhällsprogram som BKWines partner i Sydafrika deltar i. Programmen är i första hand inriktade på barn, skolor och utbildning, sjukvård och att göra det lättare att hitta jobb.

Till exempel:

 • att sponsra två barns skolavgifter i Fishhoek Primary School
 • att stödja skolan Talhado med skolmaterial och volontärarbete
 • volontärarbete på Röda Korsets barnsjukhus i Kapstaden
 • sponsring av tröjor till rugbylaget på skolan i Fishhoek och av redskap till sportföreningen

Allt detta bidrar du till om du reser med oss på denna resa, genom vår samarbetspartner i Sydafrika som aktivt arbetar med dessa projekt. Alla bidrag är viktiga till det sydafrikanska samhället, små som stora.

Du kan även bidra mer konkret när du kommer på resan. Ta gärna med skrivmaterial (plock, pennor mm), ”educational toys” som t.ex. pussel och liknande, och annat som kan användas i skolor och på barnsjukhus. Kanske ligger det något hemma som inte barn eller barnbarn längre använder?

Safaripaketet,  dag 10-12

En sydafrikansk hjort

En sydafrikansk hjort, copyright BKWine Photography

Safaripaketet är en fristående modul som man kan välja att vara med på eller inte. Safarin är på Pumba Private Game Reserve och leds av deras personal, inte av BKWine. Vi rekommenderar den varmt! Det är ett mycket lyxigt helpensionspaket.

5-stjärniga Pumba Private Game Reserve ligger 105 kilometer från Port Elizabeth, nära den historiska staden Grahamstown. Området täcker ett område på 6000 hektar och bjuder på hisnande naturupplevelser och alla afrikanska djur man kan önska sig att se, inklusive “The Big Five” (elefant, lejon, noshörning, buffel, leopard).

Boendet är mycket lyxigt och man blir mycket väl omhändertagen. Man bor i sin egen lyxiga ”stuga” – lodge – som är totalt insynsskyddad (ja, det kan förstås komma en och annan nyfiken liten apa). Det är inte utan att man känner sig som i paradiset när man står och duschar utomhus, omgiven av den afrikanska naturen.

Ni gör totalt fyra olika safariturer, vid olika tidpunkter på dygnet. Parken är malariafri.

Detaljer: www.pumbagamereserve.co.za

Resebilder från safarin

Nyfiken på vad som händer på safarin? Hur ser det ut? Vad kan man få se för djur? Hur bor man? Vi har satt ihop en sida med resebilder från safarin. Alla fotografier på den sidan kommer från en enda två dagars safari:

Vår ranger kör oss runt i vildmarken

Vår ranger kör oss runt i vildmarken

Söndag — safari dag 1

Förmiddagen: Flyg från Kapstaden till Port Elizabeth. Transfer till Pumba Private Game Reserve.

Vi rekommenderar South African Airways som går 09.00 från Cape Town, framme i Port Elisabeth 10.30. (ej inkluderad in programmet)

En första safari i kvällningen.

Måndag — safari dag 2

Morgon- och kvällssafari på Pumba Private Game Reserve. För den som föredrar att vila finns det givetvis alla möjligheter på denna komfortabla lodge. Man kan t ex beställa en privat spa- och massagebehandling.

Tisdag — safari dag 3

Morgonsafari och sedan transfer till Port Elizabeth och flyg tillbaka till Kapstaden. För att ni utan problem ska hinna med morgonsafarin så rekommenderar vi flyget som går 15.00 från Port Elisabeth, framme 16.40 i Cape Town.

Därefter hemfärd, alternativ ytterligare några dagar i Kapstaden för dem som så vill.

Reservation för eventuella ändringar.

Öga mot öga med en leopard

Öga mot öga med en leopard, copyright BKWine Photography

Fakta  safaripaketet

Datum Safaripaketet: mars 2015 exakta datum publiceras under april

Pris Safaripaketet: [publiceras under april] SEK

Enkelrumstillägg Safaripaketet: [publiceras under april] SEK

I safaripaketet ingår (lyxig helpension):

 • Transfer från och till flygplatsen i Port Elizabeth
 • 2 övernattningar i “dubbelrum”, dvs egen bungalow, på lyxiga Pumba Private Game Reserve
 • Samtliga måltider (helpension), inklusive utvalda lokala drycker
 • Två safariturer per dag, totalt fyra (i jeep, med vildmarksranger)

I resans pris ingår inte:

 • Inrikesflyg (kostnaden är inte stor; priser från ca 1800 SEK t o r)

Biljetterna är enkla att boka på internet direkt hos South African Airlines, www.flysaa.com. Vill ni inte boka era egna flygbiljetter så förmedlar vi gärna kontakten med en resebyrå som kan hjälpa er.

Anmälan

Sista anmälningsdag: exakta datum publiceras under april

Anmälan bekräftas genom inbetalning av anmälningsavgiften på [publiceras under april] SEK. Resterande avgift ska vara inbetald senast 45 dagar före avresedatum.

OBS, viktigt: Ange vid anmälan om du önskar Safaripaketet. Anmälningsavgift för detta paket är 1500 SEK.

Detaljer om hur du betalar får du vid anmälan. Betalning görs via banktransfer till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du anmäler dig.

Anmälan till Britt:

 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Skype: bkwine
 • Email: info at bkwine dot com

Skype Me™!


The winemaker at Stellekaya winery

The winemaker at Stellekaya winery, copyright BKWine Photography

v.13.03

Om de vinproducenter vi besöker

Vi vill att du ska få uppleva det bästa och det mest intressanta.

Vi lägger ner stort arbete på att hitta riktigt bra vinbesök. Ofta är det inte de mest ”kända” vingårdarna som är de intressantaste vinegendomarna i en viss vinregion.

Riktigt roligt och spännande blir det när man träffar vinmakaren eller ägaren själv, och kanske t o m hans (eller hennes) familj på vinslottet – och börjar diskutera och komma dem inpå livet, och kanske äter lunch hemma hos dem eller på vinegendomen.

Behöver vi tillägga att vi alltid har privata vinprovningar på egendomarna?

Därför är resan inte ”fullspäckad” med besök. Men ofta blir det ändå snålt om tid eftersom diskussionen – och vinprovningen! – lätt drar ut på tiden…

Våra resor är upplagda med en blandning av små familjeproducenten och mer internationellt kända vinegendomar – allt noga utvalt för att du ska få en unik upplevelse och en bra inblick i vindistriktets karaktär, traditioner och kultur.

Alla besök är inte ”spikade” när vi skriver programmet eftersom vi kontinuerligt jobbar på och förbättrar programmet. De domäner / vinslott / vingårdar som vi besöker kan därför delvis bli andra än de som omnämns i programmet. Kontakta oss ifall du vill veta mer, eller om du har några särskilda önskemål.

Om våra måltider

Vinprovning och lunch hos en vinproducent

Vinprovning och lunch hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Vin och mat hör intimt ihop. Det hör till vår filosofi; vin är en del av gastronomin. En vintur med oss är därför också en exklusiv gastronomisk upplevelse.

De måltider som ingår i en resa är ofta på en hög gastronomisk nivå. Ibland är det hemma hos en vinproducent, kanske i vinkällaren, som vi kombinerar mat och vin. Ibland kan det vara en gourmetmåltid på en lyxig restaurang. I andra fall är det inte på en på en prestigefyll gourmetrestaurang utan på en lokal krog; inte alltid lyx, men alltid charm och kvalitet.

I samtliga fall lägger vi vikten på den lokala maten och hur man i vindistriktet kombinerar mat och vin.

Förvänta dig inte en picknick med färdigblandad sallad och skinka från snabbköpet, vin i plastglas… Föreställ dig istället en specialkomponerad lunch med tre-fyra rätter (ibland mer) och goda viner.

En vinresa med BKWine är också en kulinarisk upplevelse både för vinälskaren och för gourmeten. En verklig gourmetresa.

Varför resa med BKWine?

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Vi är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv.

Vi skriver i vintidningar och har gjort en vinbok som fått pris som världens bästa. Vi ombeds regelbundet att delta som vindomare i internationella vintävlingar.

Vi besöker själva runt 300 vingårdar varje år. Vi har organiserat flera hundra vinresor sedan tjugo år tillbaks. Konferenser om vinturism och kulinariska resor ber oss emellanåt att delta som talare på branschevenemang för att dela med oss av vår erfarenhet.

Vi väljer ut våra resmål och våra besök med stor omsorg. Inte för att de råkar ha ett ”känt namn” utan för att de ger en speciell upplevelse.

Vare sig du längtar efter en kort men intensiv “vinhelg”, en helgresa med vin, eller en längre vin-semester kan du vara säker på att du får en resa med kvalitet – en upplevelse för livet med BKWine. Eller i alla fall som räcker fram till nästa gång du kommer på en BKWine-resa. Väldigt många av våra resenärer är återkommande kunder!

En vinresa eller matresa med BKWine är alltid guidad av en kunnig BKWine-guide, din ”ciceron”, som är specialist på vinet, gastronomin, kulturen och språket.

Några utmärkelser och omnämnanden vi och våra resor fått:

 • World’s top wine tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best wine tasting holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor – samtliga våra vinresor
 • World’s best wine book for professionals liksom Sveriges bästa vinbok (Ett vin blir till, 2010 och 2011)
 • Sveriges bästa vinbok för professionella och silver i kategorin World’s Best Wine Education Book (Vinet och miljön, ekologiskt, biodynamiskt och naturligt, 2012)
 • Årets vinprofil av Munskänkarna (Britt, 2011)
 • The wine media power list, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter (Britt, 2012)

Mer om varför man ska välja BKWine när man vill åka på en vinresa eller gourmetresa.

Mer om vad de som rest med oss säger om våra vinresor och matresor.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer, vilket är viktigt för att besöken ska bli så intressanta, trevliga och kvalitativa som möjligt. (Vi gör inte resor med ”minimum 20 personer, maximum 45”…) Detta gör en enorm skillnad i kvalitet och upplevelse (och påverkar förstås även priset). Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Läs mer om detta i våra resevillkor.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till resedestinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

För mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Och även:

 • Tipsa en vän om denna resa: använd Share/Save-knappen nedan!

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor!

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller till andra destinationer; specialgjorda resor för privatpersoner, vinklubbar, företag m.m.

Print Friendly
Share

, , , , , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hur du som resenär bidrar till att förbättra samhället i Sydafrika | Världens bästa vinresor och matresor BKWine Vinresor - June 4, 2012

  [...] mer om vinresan till Sydafrika här! En skolklass på utflykt, copyright BKWine Photography No related posts. samhallsprojekt, [...]

 2. Ny destination för vin- och matresa: Chile och Argentina, lanseras av BKWine, och även Sydafrika - June 15, 2012

  [...] för Sydafrika: http://www.bkwinevinresor.com/aktuella-resor/vinresa-sydafrika/. Sydafrikaresan finns även som storbildsgalleri här http://tinyurl.com/sa-mat-vin och här [...]

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

x
Vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:

Gör dina vänner glada!
Och oss också. Dela och Gilla detta!